Brok, bal of zwelling in de keel tijdens het slikken

Brok, bal of zwelling in de keel tijdens het slikken Heb je een vreemde zwelling, brok of bal in de keel, dan kan het door uiteenlopende redenen zijn veroorzaakt. Vaak is het keel- danwel slokdarmweefsel geïrriteerd geraakt, waardoor het opzet of een relatief grote bloedblaar ontstaat. Gaat het echter om structurele aantasting van weefsels, dan kan het gaan om een tumor. Wat zijn zoal de redenen, waarom je een bal-gevoel in de keel hebt tijdens het slikken?

Zwelling keel bij het slikken


Goed kauwen

Nemen we voedsel in dan dient het goed te worden gekauwd, zodat het gemakkelijk door de opening van de slokdarm gaat. Te snel teveel grote stukken voedsel innemen zonder goed te kauwen, kan tot een blokkade leiden. Niet kunnen slikken of het ophalen van voedsel uit de slokdarm, kan dan tot een gevulde keel leiden. De blokkade moet worden verwijderd en dat kan soms gepaard gaan met braken als ook een bloederige smaak. Goed kauwen voorkomt dat er een versperring van de slokdarm optreedt. Het is echter een veel voorkomend probleem bij mensen met overgewicht. Voedsel wordt onvoldoende gekauwd, waardoor het als het ware naar binnen wordt geschrokt.

Geïrriteerd weefsel en zwelling keel

Zodra we voeding, vloeistoffen, rook of gassen binnenkrijgen, dan tast het de keel aan. Het slijmvlies raakt geïrriteerd en kan gaan opspelen. Dit is zeker van toepassing indien men geregeld of continu verkeerde stoffen inneemt. De overgang van de keel naar de slokdarm is daarbij extra gevoelig. Het geïrriteerde weefsel kan gaan opzetten of zwellen, waardoor een bal in de keel ontstaat. Het is in dat geval zeker van belang om veel water te drinken en de inname van irritatie veroorzakende stoffen te vermijden. Wat zijn hiernaast de redenen, waarom er een bal achterin de keel zit of tijdens het slikken uit de slokdarm komt?

Spontaan door voeding c.q. allergie

Zonder dat je het weet kun je met de tijd allergisch worden voor zekere stoffen. Vaak is men allergisch voor pollen, pinda’s of bepaalde vissoorten. In veel gevallen weet men reeds dat men overgevoelig is. Het kan echter voorkomen dat er bepaalde specerijen in het eten zit, waar jij niet tegen kunt. Het kan twee reacties geven. Of je hebt per ommegaande een beklemmend gevoel in de keel alsof het helemaal gaat dichtzitten. Daarnaast kan het een trage reactie zijn. In beide gevallen kan het worden veroorzaakt door histamine. Overmatige aanmaak leidt tot het acuut dichtzitten van de slokdarm en soms ook de ademhalingswegen. Oftewel men kan daarbij in ademnood komen en/ of flauwvallen. Indien het gaat om een minder erge reactie dan kan het weefsel eveneens opzetten, echter het gaat niet compleet dichtzitten.

Bloedblaar

Naast voorgaande redenen kan het keel- en/ of slokdarmweefsel dermate worden geïrriteerd, dat er een blaar ontstaat. Denk aan veelvuldig alcoholinname, roken, te zout eten of voedsel met ongewone ingrediënten erin. Het weefsel kan overmatig reageren en opzetten. Het kan daarbij gaan om een bloedblaar, welke inwendig tijdens het slikken kan worden gevoeld. Het geeft daarbij een zeer ongemakkelijk gevoel, alsof de slokdarmingang is belemmerd. Hoe groot die bloedblaar wordt hangt puur van de gezondheidstoestand van de persoon af. Mensen die bijvoorbeeld veel alcohol drinken hebben vaak een verzwakte vaatwand, waardoor bloedingen of bloedblaren sneller van toepassing zullen zijn.

Tumor in de keel

Naast voorgaande relatief onschuldige aandoeningen kan een bal in de keel ook door een tumor komen. Blijft het aanhouden danwel lijkt het met de tijd groter te worden, dan kan het een tumor zijn. Dit kan zowel goedaardig als kwaadaardig zijn. Het houdt in dat er snel een medische check moet komen, zodat de gradatie van de tumor kan worden vastgesteld. Goedaardig kan goed worden verwijderd zonder enige complicaties. Gaat het om maligne dan kan het gaan om opereren, bestralen en/ of chemokuur.

Heb je aanhoudend een vreemde bal in de keel of merk je het continu als je moet slikken, dan kan er meer aan de hand zijn. Bij kwaadaardige kanker dient snel te worden gehandeld om erger te vermijden. Let wel ook een goedaardige tumor kan dodelijk zijn, indien het in dit geval de keel, slokdarm en luchtpijp verder kan dichtdrukken. Een ingreep is dan dus altijd noodzakelijk. Laat je bij twijfel altijd medisch checken!

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn in keel, uitstralend naar oorPijn in keel, uitstralend naar oorKeelpijn is pijn in de keel en vaak een rauw en droog gevoel. Daarnaast kan keelpijn uitstralen naar één of beiden oren.…
Kanker in de keel: symptomen & behandeling van keelkankerKanker in de keel: symptomen & behandeling van keelkankerHeb je een zweertje achteraan in de mond dat pijnlijk aanvoelt en maar niet verdwijnt? Laat je dan voor alle zekerheid e…
Slokdarmontsteking: symptomen, diagnose en behandelingSlokdarmontsteking: symptomen, diagnose en behandelingEen ontsteking aan de slokdarm komt vaak voor wanneer zure maagsappen zich een weg weten te banen naar de slokdarm. Er k…
Slikklachten: Oorzaken en behandelingSlikklachten: Oorzaken en behandelingDysfagie ( Letterlijk moeilijk eten) komt meestal door een probleem in de slokdarm en minder vaak ligt de oorzaak in de…

Voorkom voedselvergiftiging – thuis en op reisVoorkom voedselvergiftiging – thuis en op reisWie wel eens een voedselvergiftiging heeft opgelopen, zal dat niet snel meer vergeten. Preventie mag dan een mooi woord…
Verschillende dementievormen zoals Alzheimer en ParkinsonVerschillende dementievormen zoals Alzheimer en ParkinsonVerschillende vormen van dementie kunnen soms voor verwarring zorgen. Er is immers geen groot verschil tussen Alzheimer…
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 28-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.