Witte steentjes achter in de keel, stank: amandelstenen

Witte steentjes achter in de keel, stank: amandelstenen In de keel zitten de amandelen, waarmee ongewenste binnendringers onschadelijk worden gemaakt. Die afvalstoffen met voedsel- en bloedrestanten vormen in de crypten kleine steentjes, welke achter in de keel blijven steken. Het kan tot lastig slikken, oorpijn en misselijkheid leiden. Soms kunnen deze tonsilstenen een relatief groot formaat worden. Wat houden amandelstenen in, wat zijn de gevolgen en wat kan eraan worden gedaan?

Amandelstenen


Stukken in de keel

Het hebben van vreemde brokjes aan de achterzijde van de tong waarbij het lijkt alsof u een brok in de keel hebt, kunnen stenen zijn. Het gaat in dit geval om witte tot lichtgele steentjes (halve centimeter qua formaat), welke met een tongbeweging naar boven lijken te komen. Die omstandigheid kan zeer veel overlast geven, waarbij men mogelijk braakneigingen of misselijkheid heeft. Aanvullend kunnen de stukken een riekende adem en een metaalsmaak veroorzaken. Verder kan het leiden tot problemen met slikken, het kan pijn aan de oren geven en kan aanleiding voor ontstekingen zijn.

Wat heeft het voor functie?

De steentjes worden aangemaakt door de keelamandelen. De amandelen in het lichaam – zoals in de neus, keel en nabij de tong – hebben tot doel om ongewenste binnendringers tegen te houden. Het vormt daarmee een belangrijk onderdeel van ons afweersysteem, zodat we gezond blijven. De mond en neus zijn relatief belangrijke openingen, alwaar vele stoffen passeren. Denk aan zuurstof en voedsel maar ook gassen, bacteriën en virussen kunnen deze weg volgen. Om te vermijden dat de rest van het lichaam wordt aangetast, worden die elementen geneutraliseerd. Een restproduct daarvan is de vorming van steentjes.

Waar worden amandelstenen gevormd?

Net achter de amandelen zitten kleine openingen of oneffenheden in het weefsel (crypten), welke steentjes aanmaken. De amandelen maken ongewenste binnendringers onschadelijk en deze worden via de crypten uitgestoten. Daarnaast zullen hier voedselresten, afscheiding, bloedcelrestanten zich samenklonteren, waarna verharding optreedt. Het mengsel droogt uit, waardoor een steentje ontstaat. Omdat de steentjes niet snel worden afgevoerd, kan het bij aanhoudende binnendringing van infectieveroorzakers resulteren in relatief grote vast zittende stukken. Denk aan aanhoudende keelpijn en -ontsteking door toedoen van de ziekte van Pfeiffer. Daarnaast kan men er ook last van hebben bij verminderde weerstand. Omdat het om afvalstoffen gaat, zal het gaan rieken waardoor de persoon uit zijn mond stinkt. Het geeft dus een zeer ongemakkelijk gevoel in de keel. De steentjes kunnen tevens een bron van infectie zijn, omdat het bacteriën aantrekt.

Mate van voorkomen tonsilstenen

De stukjes in de keel kunnen strikt genomen bij iedereen voorkomen. Omdat bij kinderen tijdens de groei de weerstand door de thymus behoorlijk wordt gestimuleerd en het lichaam sterk wordt, zullen zij er minder last van hebben. Oftewel na de puberteit kan het vaker voorkomen, zeker als men bij het ouder worden minder weerstand krijgt. Ook ziekten en aandoeningen kunnen het triggeren. Personen die veel met allergie veroorzakende stoffen of andere ongewenste binnendringers in contact staan, zullen er vaker last van hebben. Denk daarnaast ook aan het hebben van hoge zuurgehalten in het lichaam, waardoor ontstekingen worden getriggerd. De afvalstoffen bouwen zich dan op en dienen via de steentjes te worden afgevoerd.

Wat kan eraan worden gedaan?

De steentjes komen praktisch altijd vanzelf een keer los, waarna men het onbewust doorslikt. Soms wordt het uitgespuugd. Om het te vermijden is het van belang dat men de hygiëne in de gaten houdt. Vermijd opbouw van voedselrestanten en spoel de mond goed door na een maaltijd. Ook het schrapen van de tong en dagelijkse mondspoeling is belangrijk. Dat kan middels standaard mondspoeling danwel zout water. Daarnaast is het belangrijk om gezond te eten waarnaast men niet meer rookt.

Ga bij de KNO arts langs indien u langdurig van steentjes in de keel last heeft. Het kan ernstige keel- of amandelontsteking veroorzaken. Laat u goed informeren hoe u dan uw mond, gehemelte en keel goed kunt reinigen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moeite met slikken en keelpijnMoeite met slikken en keelpijnHet moeite hebben met slikken, een gevoel van een brok in de keel en keelpijn zijn symptomen die vaak samengaan. Bekende…
Amandelstenen: symptomen en behandeling tonsilstenenAmandelstenen: symptomen en behandeling tonsilstenenAmandelstenen (tonsilstenen) zijn kleine, geelwitte afzettingen die zich in je amandelcrypten bevinden. Je amandelen bes…
Amandelstenen: Steenvorming op amandelen met slechte ademAmandelstenen: Steenvorming op amandelen met slechte ademDe amandelen (tonsillen) bevinden zich aan de achterkant van de keel en spelen een rol in het immuunsysteem. Ze zijn opg…
Witte vlekken in de keel: oorzaken van witte stipjes in keelWitte vlekken in de keel: oorzaken van witte stipjes in keelWitte vlekken in de keel kunnen een aantal verschillende oorzaken hebben. Er zijn een aantal aandoeningen die witte vlek…

Rode vlekken op benen en voeten, zonder schilferingRode vlekken op benen en voeten, zonder schilferingWat zijn de mogelijke oorzaken van rode vlekken op benen en voeten, zonder schilfering? De meest voorkomende huidaandoen…
Desloratadine: medicijn tegen allergische reactiesDesloratadine: medicijn tegen allergische reactiesBij een allergie reageert je lichaam overdreven sterk op prikkels. Meestal uit zich dit in niezen, snotterig zijn, rode…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheidsnet.nl/gezonde-en-mooie-tanden/amandelstenen-stinksteentjes-in-je-mond
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 22-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.