Ik heb een metaalsmaak in de mond, wat is het?
Normale voeding zorgt ervoor dat we een variatie aan smaken binnenkrijgen, waardoor we lekker kunnen eten. Ook buiten de maaltijd om heerst er een goed gevoel in de mond, waarnaast niets riekt. Dit kan door aandoeningen of ziekten veranderen, waardoor specifiek een metaalsmaak wordt getriggerd. Wat zijn de verschillende redenen, waarom men een metaalsmaak in de mond heeft en hoe kan men het behandelen?
Metaalsmaak
Overgevoeligheid of overmatige inname
Eet een persoon veel stoffen met hoge concentraties metalen, dan is het logisch dat men het proeft. Gewoon eten zal een minder opvallend gehalte aan metalen bevatten, waardoor het normaal gezien niet opvalt. Oftewel het eten of drinken zal gewoon moeten smaken. Het kan echter voorkomen dat het lichaam enige overgevoeligheid heeft voor het metaalaandeel in voeding. Mogelijk is er sprake van een allergie, waardoor eveneens aanvullende klachten worden veroorzaakt. Het is een teken dat het lichaam minder metaalinname wenst. Denk aan het geregeld eten van in aluminium voorverpakte maaltijden of in aluminium pannen bereid voedsel. Kleine metaaldeeltjes kunnen in het eten achterblijven, waardoor men het inneemt. Metalen worden niet standaard via de ontlasting of urine afgevoerd, echter accumuleren in het lichaam. Daardoor kunnen vele vage of onverklaarbare aandoeningen worden veroorzaakt. Bij overgevoeligheid voor metalen is het van belang om deze te mijden, waarnaast het ontmetalen van belang kan zijn. Daartoe kan men bijvoorbeeld
Quantintox toepassen, zodat het lichaam wordt aangezet om metalen en gifstoffen uit het lichaam te zetten. Indien er sprake is van een overdosis metalen, dan kan de
chelatietherapie uitkomst bieden.
Zowel in de keel, neus, tong, voorhoofdsholten of slokdarm kunnen bloedingen ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld naar aanleiding van een ontsteking zijn. Het zorgt ervoor dat er bloed in de keel of gehemelte terechtkomt en kan gaan opdrogen. Bloed bestaat uit bloedplaatjes, waardoor het eerder kan gaan stollen en wondjes dichtgaan. Een ander onderdeel zijn de rode bloedlichaampjes bestaande uit hemoglobine. Het heeft de capaciteit om zuurstof te dragen, zodat spieren en organen er voldoende van krijgen toegediend. Om zuurstof te koppelen aan hemoglobine zijn ijzer- en magnesiumdeeltjes nodig. Oftewel het opgedroogde bloed bij aften,
blaren, tandontsteking enzovoorts geven een duidelijke ijzersmaak af. Strikt genomen zijn kleine bloedingen niet schadelijk voor het lichaam, omdat het zelfherstellende eigenschappen heeft. Heeft u echter aanhoudende bloedingen dan is een consult bij de huisarts van belang.
Medicijnen
Voor de behandeling van aandoeningen of ziekten dient u medicatie in te nemen in de hoop dat u er weer beter van wordt. Medicijnen zijn vaak kunstmatig aangemaakte tabletten of pillen, welke uit chemische samenstellingen bestaan. Des te zwaarder medicatie is des te groter de invloed op het lichaam zal zijn. Daarbij geldt dat niet iedereen op dezelfde manier reageert op de inname van
medicatie. Het kan de smaak op een heftige manier veranderen, waardoor bijvoorbeeld waterinname veel meer naar metaal smaakt.
Amandelsteentjes
De amandelen in de keel of neus hebben tot doel om ongewenste stoffen of bacteriën tegen te houden. Het vormt een barrière als onderdeel van de weerstand, zodat onverhoopte binnendringers worden geneutraliseerd. Achter de amandelen zitten crypten, waarbij afvalstoffen van de weerstand worden afgescheiden. Het komt echter geregeld voor dat aan die afscheiding voedselrestanten blijven plakken. Tezamen met slijmen, oliën en oude celrestanten kan het verharden tot witte steentjes. Dit zijn
amandelsteentjes, welke normaal circa een halve centimeter qua formaat kunnen worden. Normaal komen deze steentjes los en worden uitgespuugd of doorgeslikt (meestal zonder dat men het merkt). Nadeel is dat het bacteriën aantrekt, een riekende geur heeft en de smaak beïnvloedt.
Haartong
Veel voorkomend bij de oudere persoon is het hebben van gele tot
zwarte vlekken achter op de tong. Men heeft een slechte mondhygiëne, waarnaast soms het gebit niet past. Er wordt onvoldoende gepoetst of de mond is te droog. Zeker dit laatste is van belang aangezien speeksel een gezonde mond ondersteunt en bacteriën uitschakelt. Het kan voorkomen dat schimmels de overhand krijgen en geleidelijk aan van achter in de keel over de tong naar voren verspreiden. Het geeft een vreemd gevoel aan de tong en gehemelte, waarnaast voedselrestanten ook aan de haartong kunnen blijven plakken. De persoon zal uit de mond rieken, waarnaast men een typerende metaalsmaak heeft. Men kan
Corsodyl gebruiken voor een verbeterde mondhygiëne, maar men kan ook van type tandpasta wijzigen.
Slechte zuivering lichaam
Zowel de lever, milt als nieren zijn essentiële zuiveraars van het lichaam. In de milt en lever worden voornamelijk oude bloedlichaampjes uit het bloed gezuiverd en afgevoerd via de gal. Zowel aan de milt, lever en galwegen kunnen problemen ontstaan, waardoor bloedafvalstoffen geheten bilirubine in het lichaam accumuleren. Kenmerkend is dat de ontlasting wit wordt, echter de
plas donker van kleur. Daarnaast kan geelzucht optreden met gele huidverkleuringen tot gevolg. De concentratie oude bloeddeeltjes en dus ook ijzerdeeltjes neemt geleidelijk aan toe, waardoor eveneens de smaakpapillen aangetast kunnen worden. Indien de nieren niet goed werken, dan kunnen afvalstoffen in het lichaam opbouwen met een vergelijkbaar resultaat.
Fantoomsmaak
Soms kan de smaak ontregeld zijn, zodanig dat we iets proeven dat er feitelijk niet is. Oftewel de smaakpapilreceptoren geven onjuiste signalen af aan de hersenen, waardoor we het onjuist interpreteren. Dit wordt fantoomsmaak genoemd, waarbij het iedere smaaktype kan aannemen. Daarnaast kan het ook geestelijk zijn aangelegd of kan het groeien bij angsten. Bang zijn om bepaalde stoffen binnen te krijgen, kan ertoe leiden dat men denkt iets te proeven terwijl het er niet is.
Hypercalciëmie bij kanker
Indien men terminale kanker heeft dan tasten kankercellen het skelet aan. Daarbij stijgt het parathormoonaandeel en daalt het
calcitoninegehalte, waardoor in verhoogd tempo calcium wordt onttrokken. Het zorgt ervoor dat het bloed verzadigd raakt met kalk, waardoor de patiënt een zeer vol gevoel krijgt. Het leidt tot een vreemde smaak, misselijkheid, duizeligheid maar ook het niet meer willen eten. De persoon gaat daarmee de laatste levensfase in, waarbij verwardheid, afwezigheid of bewusteloosheid van toepassing kunnen zijn. Hypercalciëmie is voor artsen dan ook het teken, dat er feitelijk niets meer kan worden gedaan behoudens
palliatieve medicatie en nazorg.
Lees verder