Ik slik lastig, ik heb keelpijn: wat is er aan de hand?

Ik slik lastig, ik heb keelpijn: wat is er aan de hand? Via de mond wordt eten ingenomen, zodat het via de slokdarm naar de maag voor verdere vertering wordt gestuurd. De keel zorgt ervoor dat voedsel onder invloed van de slikspieren door de slokdarm wordt verplaatst. Slijmvliezen in het lichaam vormen standaard een gevoelige plek, waarop bacteriën, virussen of erger uiteenlopende klachten of aandoeningen kunnen veroorzaken. Wat zijn de oorzaken van pijn in de keel en lastig slikken?

Ik slik lastig, ik heb keelpijn


Iets zit in je keel vast

Heb je net gegeten dan kan het voorkomen dat er iets vast blijft zitten of steken in het keelslijmvlies. Denk aan een hard stukje rijst of een graatje, dat net ongelukkig blijft vastzitten. Het zal je tijdelijk veel overlast geven, waarbij je een misselijk makend gevoel hebt. Je voelt de noodzaak om het direct te verwijderen en dat is soms eerder gezegd dan gedaan. Veel spoeling helpt mogelijk niet en je kunt er niet bij. Een manier is om het met hard hoesten de andere kant op te laten verplaatsen. Vaak kan het met een beetje geluk loskomen. Lukt dat niet dan moet je iemand anders inschakelen om het met een pincet achter uit de keel te verwijderen. Let wel, als er iets vast komt te zitten in de slokdarm dan kan het een blokkade veroorzaken. Door aanvullend te eten kan de druk zo hoog worden, dat weefsel plaatselijk scheurt. Het kan dan tot een kleine bloeding leiden, waarbij ook bloed in de mond terechtkomt.

Witte of zwarte vlekken

Door verschillende aandoeningen kan het slijmvlies van de tong worden aangetaste, waardoor de keel vreemd aanvoelt. Naast chlamydia zijn de volgende twee redenen de meest voorkomende:

Haartong

Achter in de keel kan een bacteriële onbalans voordoen, waardoor schimmels als zwarte aanslag geleidelijk aan naar voren groeien. Het komt vaak voor bij de oudere persoon, waarbij er sprake is van een droge mond door weinig speekselaanmaak. Het kan gepaard gaan met een riekende adem. De schimmel kan worden behandeld door miconazol in de mond aan te brengen (orale gel op recept).

Leukoplakie

Het hebben van een ongewoon tintelend gevoel in de keel, tong en gehemelte, veroorzaakt door aangetast slijmvlies. Het uit zich vaak in een witte aanslag. De chronische aandoening kan daarnaast branderig aanvoelen en heeft de potentie om in keelkanker over te gaan. Oftewel de inname van overmatige hoeveelheden verkeerde stoffen, zoals rook of alcohol moet per direct worden gestopt.

Verkoudheid of griep

Heb je iets onder de leden dan kan het om een verkoudheid of griep gaan. Het lichaam reageert via het immuunsysteem op virussen en daardoor wordt het lichaam warm. Het kan ervoor zorgen dat er extra slijmen worden aangemaakt, waardoor de sinus (voorhoofdsholten) compleet dicht komen te zitten. Je ademt daarbij lastig en slijmen zitten ook geregeld in de keel. Vaak slik je die door, zodat het via het verteringskanaal wordt opgelost. Het kan daarbij de keel aanzienlijk irriteren, waardoor een continue hoest heeft. De keel kan zeer ruw aanvoelen en de spraak is aangetast. Hierbij is het noodzakelijk om goed uit te zieken zodat het lichaam binnen een paar dagen geheel is hersteld.

Plakkerige slijmen opgehoest

Soms kan het voorkomen dat slijmen van diep worden opgehoest. Dit wordt sputum genoemd en is relatief taai. Het kan daarom gemakkelijk in de keel blijven hangen, steken of plakken. Het is afkomstig uit de ademhalingswegen en wordt door longabces veroorzaakt. Op zijn beurt wordt die aandoening weer door ingeademde keelbacteriën veroorzaakt. Deze bacteriën kunnen in de long plaatselijk snel woekeren waardoor ernstige ademhalingsproblemen worden veroorzaakt.

Gecombineerd met misselijkheid en boertjes

Een vaak voorkomend probleem is het zogeheten brok in de keel gevoel. In werkelijkheid zit er niets maar de persoon voelt het wel. De aandoening voelt als een kriebel in de keel, waardoor je telkens moet hoesten en slikken. Doordat er veel slijm wordt aangemaakt en weggeslikt verergert die omstandigheid. Dit komt doordat de maag gaat opspelen. Door toedoen van een gestrest leven of veel spanningen, kom je niet goed tot rust. Mogelijk eet je ook te snel. Het komt door opspelend maagzuur, waardoor je mogelijk ongemerkt zuuroprispingen hebt. Dit tast de keel aan maar kan ook tot een brandend gevoel in de slokdarm leiden.

Pijn slokdarm, borstbeen en schouders

Een andere aan veel stress en spanningen gerelateerde aandoening is slokdarmspasme. Door een hoog zuurgehalte verkrampen de spieren, waardoor de slokdarm als een kurkentrekker verdraait. Dit kan een typerende pijn onder het borstbeen geven, tezamen met pijn in de schouders, eventueel armen en de keel. Daarnaast kan het gepaard gaan met zuuroprispingen. Ook de inname van voeding kan slecht gaan, waarbij je geleidelijk aan dun goed gekauwd voedsel kunt innemen.

Plaatselijk verdikte nek

Voor in de nek net onder de adamsappel zit voor de luchtpijp de schildklier. Het kan voorkomen dat dit orgaan verdikkingen laat zien, waardoor een (halve) vlinder vorm tevoorschijn komt. De nek verdikt plaatselijk en is een teken van een overactieve schildklier. Door toegenomen spanningen in de nek zal de keel ook worden beïnvloed, waardoor je minder goed slikt. Merk je een verdikte nek op dan is het van belang om medisch onderzocht te worden. Het kan noodzakelijk zijn om een deel of de gehele schildklier te laten verwijderen. Daarnaast zul je levenslang Thyrax moeten innemen om het gemis aan noodzakelijke lichaamshormonen aan te vullen.

Bloedophoesten en lastig slikken

Kanker kan in verschillende vormen voorkomen. De tong, keel en slokdarm kunnen kanker krijgen waarbij wondjes bloedingen veroorzaken. Het ophoesten of braken van bloed dient altijd serieus in de gaten te worden gehouden. Komt het vaker voor dan is er sprake van een ernstige aandoening. Laat je direct medisch controleren.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe slik je makkelijk pillen?Hoe slik je makkelijk pillen?Voor veel mensen is het lastig om pilletjes te slikken als de pil in een keer doorgeslikt moet worden. Het is wel handig…
Peritonsillair abces (abces keelamandelen)Een peritonsillair abces is een abces rond de keelamandelen. Vaak is dit een complicatie van ontstoken keelamandelen. He…
Problemen bij het doorslikken van medicijnen en pillenProblemen bij het doorslikken van medicijnen en pillenEen kleine pil of een grotere capsule is voor de meeste mensen geen probleem om door te slikken. Toch zijn er mensen die…
Hyperthyreoïdie: oorzaken, symptomen, behandelingHyperthyreoïdie: oorzaken, symptomen, behandelingHyperthyreoïdie wil zeggen dat er teveel schildklierhormoon wordt aangemaakt, door een te hard werkende schildklier. Dit…
Misselijk door vermoeidheid: symptomen en wat te doen?Misselijk door vermoeidheid: symptomen en wat te doen?Door vermoeidheid kun je jezelf zo verzwakt voelen dat je er misselijk van kunt worden. Misselijkheid en vermoeidheid zi…
Bronnen en referenties
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.