Peritonsillair abces (abces keelamandelen)

Een peritonsillair abces is een abces rond de keelamandelen. Vaak is dit een complicatie van ontstoken keelamandelen. Het gaat om een infectie waarbij pus gevormd wordt. Het peritonsillair abces komt voornamelijk voor bij volwassenen tussen de 20 en 40 jaar.

Oorzaak

De oorzaak van een peritonsillair abces is een bacteriële infectie. In de meeste gevallen gaat het om een Streptococcus infectie. Vaak is het abces een complicatie van een amandelontsteking. De ontsteking heeft zich in dit geval verder uitgebreid en er heeft zich pus rond de amandelen en in de keel gevormd. Een gebitsontsteking kan ook de oorzaak van een peritonsillair abces zijn. Dit kan voorkomen na het trekken van een kies of een ontsteking aan of rond een kies.

Verschijnselen

  • Hevige keelpijn, vaak aan één kant
  • Hoge koorts
  • Moeilijk of onmogelijk de mond te openen
  • Slikken is zeer pijnlijk
  • Kwijlen
  • Vieze smaak in de mond
  • Sterk ruikende adem
  • Draaien van het hoofd is pijnlijk
  • Praten gaat moeilijk

Peritonsillair abces begint als een gewone keelpijn, maar deze pijn wordt steeds heftiger. Er begint zich in de keel en rond de amandelen pus te ontwikkelen. De pijn wordt hierbij bijna ondragelijk. Slikken is in het begin moeilijk, maar zal in korte tijd onmogelijk worden. Speeksel zal worden uitgespuugd. Het praten wordt zeer moeilijk en de stem klinkt zacht en de uitspraak lijkt onduidelijk. Het lijkt alsof de patiënt een hete aardappel in zijn mond heeft.

Diagnose

De huisarts zal bij het vermoeden van een peritonsillair abces doorverwijzen naar de KNO-arts.
Deze zal bekijken of het daadwerkelijk om een peritonsillair abces gaat.

Behandeling

Een peritonsillair abces wordt behandeld met antibiotica. In de meeste gevallen zal de huisarts doorverwijzen naar de KNO-arts. Vaak volgt een opname in het ziekenhuis, waar antibiotica via een infuus wordt toegediend.
Het abces wordt doorgaans opgesneden en de pus wordt afgezogen.
Vaak gebeurd dit onder plaatselijke verdoving. In heel ernstige gevallen moet direct worden ingegrepen en worden de keelamandelen (tonsillen) direct verwijderd. Liever wordt gewacht tot de keel weer tot rust is gekomen, om daarna alsnog de amandelen te verwijderen.

Complicaties

Ernstige complicaties zijn erg zeldzaam en is afhankelijk van hoever de infectie zich al heeft uitgebreid. In een heel enkel geval ontstaat er een ontsteking waarbij weefsel in de hals afsterft. Ook het bindweefsel kan gaan ontsteken, waarbij cellen afsterven. Dit komt voornamelijk voor bij mensen met een slecht werkend afweersysteem (bijv. als gevolg van aids, diabetes mellitus of transplantaties).
© 2010 - 2025 Ussemuske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij keelpijnIedereen heeft wel eens keelpijn, het komt vaak voor. De meeste mensen met keelpijn hebben last van een virusinfectie en…
Peritonsillair abces of keelabces: symptomen en behandelingPeritonsillair abces of keelabces: symptomen en behandelingHet eerste symptoom van een peritonsillair abces of keelabces is meestal een zere keel. Een periode zonder koorts of and…
Hoe ontstaat keelpijn?Hoe ontstaat keelpijn?Keelpijn: iedereen heeft het weleens. In het ene geval heb je alleen een irritant en vervelend gevoel in je keel. Op and…
Keelpijn aan één kant: oorzaken van eenzijdige keelpijnKeelpijn aan één kant: oorzaken van eenzijdige keelpijnKeelpijn aan één kant is eenzijdige keelpijn, oftewel een zere keel die je aan 1 kant voelt bij slikken. Keelpijn kan va…

Bloeddruk meten met een eigen bloeddrukmeterBloeddruk meten met een eigen bloeddrukmeterDe hoogte van de bloeddruk is vaak een indicator van je algehele gezondheid en welzijn. Een te hoge of te lage bloeddruk…
Kans op uitbreiding Q-koorts door drachtige schapen grootKans op uitbreiding Q-koorts door drachtige schapen grootHuisartsen verwachten dat in het voorjaar van 2010 flink wat Q-koorts patiënten te betreuren zullen zijn. Deze mensen zi…
Bronnen en referenties
  • www.medicinfo.nl
Ussemuske (9 artikelen)
Gepubliceerd: 10-02-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.