Peritonsillair abces (abces keelamandelen)
Een peritonsillair abces is een abces rond de keelamandelen. Vaak is dit een complicatie van ontstoken keelamandelen. Het gaat om een infectie waarbij pus gevormd wordt. Het peritonsillair abces komt voornamelijk voor bij volwassenen tussen de 20 en 40 jaar.
Oorzaak
De oorzaak van een peritonsillair abces is een bacteriële infectie. In de meeste gevallen gaat het om een Streptococcus infectie. Vaak is het abces een complicatie van een amandelontsteking. De ontsteking heeft zich in dit geval verder uitgebreid en er heeft zich pus rond de amandelen en in de keel gevormd. Een gebitsontsteking kan ook de oorzaak van een peritonsillair abces zijn. Dit kan voorkomen na het trekken van een kies of een ontsteking aan of rond een kies.
Verschijnselen
- Hevige keelpijn, vaak aan één kant
- Hoge koorts
- Moeilijk of onmogelijk de mond te openen
- Slikken is zeer pijnlijk
- Kwijlen
- Vieze smaak in de mond
- Sterk ruikende adem
- Draaien van het hoofd is pijnlijk
- Praten gaat moeilijk
Peritonsillair abces begint als een gewone keelpijn, maar deze pijn wordt steeds heftiger. Er begint zich in de keel en rond de amandelen pus te ontwikkelen. De pijn wordt hierbij bijna ondragelijk. Slikken is in het begin moeilijk, maar zal in korte tijd onmogelijk worden. Speeksel zal worden uitgespuugd. Het praten wordt zeer moeilijk en de stem klinkt zacht en de uitspraak lijkt onduidelijk. Het lijkt alsof de patiënt een hete aardappel in zijn mond heeft.
Diagnose
De huisarts zal bij het vermoeden van een peritonsillair abces doorverwijzen naar de KNO-arts.
Deze zal bekijken of het daadwerkelijk om een peritonsillair abces gaat.
Behandeling
Een peritonsillair abces wordt behandeld met antibiotica. In de meeste gevallen zal de huisarts doorverwijzen naar de KNO-arts. Vaak volgt een opname in het ziekenhuis, waar antibiotica via een infuus wordt toegediend.
Het abces wordt doorgaans opgesneden en de pus wordt afgezogen.
Vaak gebeurd dit onder plaatselijke verdoving. In heel ernstige gevallen moet direct worden ingegrepen en worden de keelamandelen (tonsillen) direct verwijderd. Liever wordt gewacht tot de keel weer tot rust is gekomen, om daarna alsnog de amandelen te verwijderen.
Complicaties
Ernstige complicaties zijn erg zeldzaam en is afhankelijk van hoever de infectie zich al heeft uitgebreid. In een heel enkel geval ontstaat er een ontsteking waarbij weefsel in de hals afsterft. Ook het bindweefsel kan gaan ontsteken, waarbij cellen afsterven. Dit komt voornamelijk voor bij mensen met een slecht werkend afweersysteem (bijv. als gevolg van aids, diabetes mellitus of transplantaties).