Pijn in keel, uitstralend naar oor

Pijn in keel, uitstralend naar oor Keelpijn is pijn in de keel en vaak een rauw en droog gevoel. Daarnaast kan keelpijn uitstralen naar één of beiden oren. Wanneer de pijn uitstraalt naar het oor is er vaak sprake van een keelontsteking. Ook ontstoken keelamandelen zijn hier de oorzaak van. in een klein aantal gevallen is er sprake van hoofd-halskanker. Dit kan bijvoorbeeld hypofarynxkanker, strottenhoofdkanker of tongkanker zijn. Vaak zijn dit zeldzame vormen van kanker. Klachten zijn meestal keelpijn die uitstraalt naar het oor, maar ook bijvoorbeeld moeite met slikken of slijmerig bloed ophoesten.

Keelpijn

Wat is keelpijn precies? Bij keelpijn ervaren we pijn in de keel. De keel bevindt zich aan het bovenste gedeelte van de hals. De keel begint aan de achterzijde van de mondholte en gaat daar over in de slokdarm. Met keelpijn bedoelen we dan ook pijn achter in de mondholte of de slokdarm. In de meeste gevallen betreft het klachten aan de achterzijde van de mondholte. Hier bevinden zich de orofarynx en de hypofarynx. Ook het strottenhoofd bevindt zich hier. De keelamandelen vinden we hier ook terug.

Keelpijn is altijd gesitueerd in het gebied van de keel. Vaak gaat keelpijn uit van de amandelen, het strottenhoofd, de huig of het bovenste gedeelte van de slokdarm. Zowel volwassenen als kinderen kunnen keelpijn krijgen.

Pijn die uitstraalt naar het oor

Keelpijn kan eenzijdig voorkomen, maar kan ook uitstralen. Vaak straalt de pijn uit naar één of beiden oren. Soms straalt deze uit naar de rest van de hals. Uitstralende keelpijn naar het oor komt in de meeste gevallen voor.

Keelontsteking

Verreweg de meest bekende en voorkomende oorzaak is een keelontsteking. Hierbij is de gehele keel ontstoken als gevolg van een infectie. Dit kan een virus of een bacterie zijn. Bij een virus is vaak een verkoudheidsvirus de oorzaak. Het rhinovirus is een verkoudheidsvirus waarvan er een aantal honderd bestaan. Het veroorzaakt niet alleen verkoudheid (snot uit de neus en/of hoesten), maar ook luchtweginfecties en keelontstekingen. Daarnaast kunnen ook bacteriën verantwoordelijk zijn voor een keelontsteking. De streptokokken zijn een groep bacteriën die diverse infecties veroorzaken, waaronder keelontsteking. De ziekte van Pfeiffer of roodvonk veroorzaakt vaak ook een keelontsteking. Irriterende stoffen als tabaksrook en alcohol kunnen ook voor een ontsteking zorgen.

Een keelontsteking zorgt voor een rauw gevoel en pijn aan de keel. Deze pijn kan duidelijk uitstralen naar de oren. Ook is deze pijn soms lager voelbaar, in de hals. Slikken doet pijn en praten gaat vaak moeizaam. Hierbij kunnen zowel de keel als ook de oren pijnlijk aanvoelen. Een hevige keelontsteking kan gepaard gaan met soms hoge koorts.

Een keelontsteking die veroorzaakt is door een virus kan niet behandeld worden en geneest vanzelf. Wel; kan er paracetamol ingenomen worden tegen de pijn. Keelpastilles werken verzachtend. Koude dranken spoelen de keel en verzachten de pijn. Een bacteriële infectie kan goed met antibiotica bestreden worden. Irriterende stoffen kunnen beter vermeden worden.

Ontstoken keelamandelen

De keelamandelen hebben een nuttige functie: ze beschermen het lichaam tegen schadelijke indringers. Maar wanneer de indringers te massaal aanwezig zijn, kunnen de amandelen het werk niet meer aan en raken zelf ontstoken. Ontstoken keelamandelen zijn vaak te herkennen door hun witte aanslag. Achter in de mond zie je aan weerszijde van de tong de amandelen zitten. Hierop vormen zich vaak witte puntjes bij een ontsteking. Ook ontstaat er keelpijn. In veel gevallen straalt deze uit naar een of beiden oren.

Hoofd-halskanker

Bij hoofd-halskanker spreken we van verschillende vormen van kanker aan het hoofd of de hals. Gemiddeld krijgen jaarlijks 2.500 mensen in Nederland de diagnose hoofd-halskanker. Maar hier zijn dus meerdere vormen van. Niet iedere vorm van hoofd-halskanker veroorzaakt keelpijn die naar het oor uitstraalt. Bij de volgende vormen is dit wel het geval:

Oropharynxkanker

Bij deze vorm van kanker in de mond-keelholte ontstaat er keelpijn. Deze pijn verergert tijdens het slikken. Het slikken is niet alleen pijnlijk in de keel, maar ook uitstralend naar de oren toe. Vaak zal er meer slijm in de keel geproduceerd worden. Soms zit hier bloed bij. Roken en alcoholgebruik zijn risicofactoren voor het ontstaan van oropharynxkanker. Jaarlijks komt deze vorm van kanker bij 270 mensen in Nederland voor.

Hypofarynxkanker

De hypofarynx bevat het onderste gedeelte net boven de slokdarm. Symptomen zijn problemen met slikken, keelpijn die uitstraalt naar de oren, heesheid, soms een duidelijk voelbare zwelling in de keel, gevoel alsof er iets in de keel zit en benauwdheid. Roken en alcoholgebruik zijn risicofactoren.

Neusbijholtekanker

De symptomen van neusbijholtekanker lijken in het begin vaak op die va een bijholteontsteking: zwelling van de slijmvliezen waardoor de neus gaat dichtzitten, een vol gevoel in het hoofd, neusbloedingen en aangezichtspijn. De pijn kan uitstralen naar de oren. In een later stadium kunnen de ogen of de tanden en kiezen pijn gaan doen. Ook kan het gebit los komen te zitten. Risicofactoren zijn roken, asbest en het inademen van irriterende dampen of fijnstof.

Strottenhoofdkanker

Ook bij strottenhoofdkanker (boven de stembanden) komen klachten voor als keelpijn, die uitstraalt naar één of naar beiden oren. Daarnaast ontstaat er moeite met slikken, bloederige slijm en een brokgevoel in de keel. Bij kanker op de stembanden ontstaat er heesheid. Kanker onder de stembanden geeft vaak alleen hoestklachten. Deze hoestklachten verdwijnen niet vanzelf. Roken is een van de grootste oorzaken.

Tongkanker

Bij tongkanker kan er achter in de mond keelpijn ontstaan die soms uitstraalt naar één of beiden oren. Er kan moeite zijn met slikken. Soms is dit pijnlijk doordat de tumor tegen de wang aandrukt. Pijn kan ook uitstralen naar de kaken of de hals. Er kan een zweer of wond op de tong aanwezig zijn die niet geneest. Later wordt deze groter. Ook bij deze vorm van hoofd-halskanker vormt roken het grootste risico.
© 2015 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe ontstaat keelpijn?Hoe ontstaat keelpijn?Keelpijn: iedereen heeft het weleens. In het ene geval heb je alleen een irritant en vervelend gevoel in je keel. Op and…
Wat kun je doen bij keelpijn? - De 'R' in de maandWat kun je doen bij keelpijn? - De 'R' in de maandBijna iedereen heeft er wel eens last van, keelpijn. Vooral wanneer het september, oktober, november en december is hebb…
Pijn in de keel: oorzaken, symptomen & behandeling keelpijnPijn in de keel: oorzaken, symptomen & behandeling keelpijnIn de koude winterperiode verschijnt bij veel mensen die vervelende keelpijn weer op het voorplan. Het immuunsysteem wor…
Wat te doen bij keelpijnIedereen heeft wel eens keelpijn, het komt vaak voor. De meeste mensen met keelpijn hebben last van een virusinfectie en…

Ziekten als sluipmoordenaar: welke ziekte groeit ongemerkt?Ziekten als sluipmoordenaar: welke ziekte groeit ongemerkt?De ene ziekte is de andere niet! Er bestaan verschillende ziekten, welke onverwachts de kop op steken terwijl we mogelij…
Huidziekte rosaceaHuidziekte rosaceaRosacea wordt officieel acne rosacea genoemd. Het is een huidziekte waarbij er een ontstekingsreactie ontstaat. Hierdoor…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Rhinovirus
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Keelpijn
  • http://www.scientias.nl/verkoudheidsvirus-dol-op-koude-neuzen
  • http://www.nwhht.nl/algemene-aspecten/farynx/orofarynx
  • http://www.medicinfo.nl/%7B2a85c819-4473-4464-8b86-13e1dba329ce%7D#{4ce44fe8-f4ed-416f-aace-9c96dad44c30}
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 13-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.