Pijn in de keel: oorzaken, symptomen & behandeling keelpijn

Pijn in de keel: oorzaken, symptomen & behandeling keelpijn In de koude winterperiode verschijnt bij veel mensen die vervelende keelpijn weer op het voorplan. Het immuunsysteem wordt 's winters meer op de proef gesteld waardoor ziektekiemen makkelijker voor ellende kunnen zorgen. Door het gure, koude weer krijgen meer mensen last van pijnklachten aan de keel. Een droge hoest, een hese stem en pijn bij het slikken zijn typische symptomen van een keelaandoening. Doorgaans kunnen de klachten verlicht worden met hoestsiroop, hoesttabletten en pijnstillers. Als de pijn op lange termijn blijft aanhouden vraag je best bijkomend medisch advies. Welke oorzaken kunnen aan de basis liggen van keelpijn en welke tips komen van pas bij de behandeling ervan?

Pijn aan de keel

Pijnklachten aan de keel zijn op verschillende manieren vervelend. Ten eerste door de pijn zelf, en ten tweede doordat eten en slikken bemoeilijkt wordt. Hierdoor zal je geneigd zijn om minder voedsel te eten om de pijn tot een minimum te beperken. Keelpijn kan te maken hebben met een probleem aan de keel zelf, of een onrechtstreeks gevolg zijn van een andere aandoening, zoals bijvoorbeeld reflux.

Symptomen keelpijn

Keelpijn kan zich uiten in een hele resem symptomen, waarbij pijn kan gevoeld worden aan de keel, het verhemelte, en het strottenhoofd. De keelpijn kan gepaard gaan met een droge hoest en een irritant, prikkelend gevoel. Soms krijgen mensen met pijnklachten aan de keel ook een hese, schorre stem en moeten ze slijm of bloed ophoesten. Vaak wordt pijn bij het slikken gevoeld, waardoor eten moeilijk wordt. De keel kan bovendien rood zijn of witte plekken vertonen.

Oorzaken keelpijn

  • griep
  • verkoudheid
  • amandelontsteking
  • schildklierontsteking
  • langdurig roken
  • langdurig alcoholmisbruik
  • inademen van sterk vervuilde lucht
  • angina (bacteriële keelontsteking)
  • slokdarmaandoeningen
  • ziekte van Pfeiffer
  • keelkanker
  • maagzuur
  • reflux

Behandeling keelpijn

Paracetamol

Het belangrijkst is om de oorzaak van de keelpijn te kennen en op basis daarvan een behandeling te beginnen. Het is aan de arts om de juiste diagnose te stellen en de geschikte medicijnen voor te schrijven. Bij een bacteriële keelontsteking wordt doorgaans antibiotica voorgeschreven, samengaand met een pijnstiller zoals paracetamol tegen de pijn. Bij erge keelpijn en moeilijkheden bij het eten, kan ook een combinatie van paracetamol en codeïne toegediend worden zoals bijvoorbeeld Dafalgan Codeïne bruistabletten. Voordeel van paracetamol is bovendien dat het helpt tegen koorts.

Hoestsiroop en hoestttabletten

Bovendien kan je aanvullend ook een hoestsiroop gebruiken, meerdere malen per dag, waardoor de pijn tijdelijk verzacht wordt. Dit is effectief als je de hoestsiroop in de mond neemt, en dan eerst even gorgelt vóór de siroop in te slikken. Sommige hoestsiropen maken het slijm in de keel dunner waardoor het minder pijnlijk wordt om te hoesten.
Enkele voorbeelden van efficiënte hoestsiropen tegen keelpijn:
  • Broomhexine
  • Daro Hoestsiroop
  • Broncho Hoestdrank

Warme dranken

Aanvullend kan je ook een theelepeltje honing gebruiken in een warme drank zoals koffie of thee. De honing werkt verzachtend en helpt de keel te zuiveren van bacteriën. En een lauwe of warme drank zorgt tegelijk voor een aangenamer algemeen gevoel. Daarnaast kunnen ook pepermuntjes, dropjes en Strepsils de keelpijn temperen.

Chronische keelpijn

Bovenstaande tips zijn vooral nuttig bij keelpijn op korte termijn. Doorgaans is pijn aan de keel een symptoom dat na vrij korte tijd weer vanzelf voorbijgaat. De pijn vermindert wanneer het onderliggend probleem is uitgeziekt na pakweg een weekje of tien dagen. Maar indien de keelpijn blijft aanhouden dan ligt er mogelijk een ernstiger aandoening aan de basis. Chronische keelpijn kan een uitgebreide medische behandeling vereisen; bijkomend advies vragen aan je arts is in dit geval dus aangeraden.

Lees verder

© 2012 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe ontstaat keelpijn?Hoe ontstaat keelpijn?Keelpijn: iedereen heeft het weleens. In het ene geval heb je alleen een irritant en vervelend gevoel in je keel. Op and…
Wat te doen bij een keelontsteking?Wat is een keelontsteking? Een keelontsteking is een ontstekingsreactie binnen in de keel. Deze ontsteking kan meerdere…
Keelontsteking: symptomen, diagnose, behandeling en oorzakenKeelontsteking: symptomen, diagnose, behandeling en oorzakenEen keelontsteking is een aandoening die menig mens meerdere keren in zijn leven treft. Een keelontsteking kan in een ac…

Pijn in het gezicht? Oorzaken & tips bij aangezichtspijnPijn in het gezicht? Oorzaken & tips bij aangezichtspijnPijn in het gezicht kan zich uiten in plotse, hevige pijnscheuten of in een chronische pijn in het gelaat. De meest voor…
Moeite met slikken en keelpijnMoeite met slikken en keelpijnHet moeite hebben met slikken, een gevoel van een brok in de keel en keelpijn zijn symptomen die vaak samengaan. Bekende…
Bronnen en referenties
  • http://www.prettyhealthy.nl/vaak-keelpijn-meestal-door-virusinfectie/
  • http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=6922
  • http://www.gezondheidsnet.nl/griep-en-verkoudheid/artikelen/7197/hoe-kom-ik-aan-die-irritante-keelpijn (bronnen geraadpleegd op 08/08/2015).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 24-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.