Slijm in de keel: oorzaken, behandeling & tips bij keelslijm

Slijm in de keel: oorzaken, behandeling & tips bij keelslijm Keelslijm kan samengaan met een branderig, prikkend gevoel in de keel dat maar niet lijkt weg te gaan. Daarom ga je je keel schrapen, kuchen en hoesten om dat vervelende slijm, dat aanvoelt als een brok, toch maar weg te werken. Maar dit loopt niet altijd van een leien dakje. Hoestdrankjes of warme dranken kunnen verlichting van de klachten brengen. Doorgaans verdwijnen de symptomen van keelslijm wanneer de onderliggende oorzaak, zoals verkoudheid of griep, verdwijnt. Maar andere oorzaken kunnen langer hun invloed blijven uitoefenen, denk aan roken of reflux. Met middeltjes als Fluimucil of Broomhexine kan keelslijm loskomen waardoor de klachten snel verlicht worden. Wat kan je nog zoal doen tegen slijm in de keel en wat is nuttig ter behandeling ervan?

Slijm in de keel

De keel is het lichaamsdeel waarlangs we onze voedingsstoffen opnemen. Een probleem aan de keel kan een goede eetbeleving dus ernstig verstoren en zelfs je eetlust ondermijnen. Hetzelfde geldt voor het verschijnsel slijm in de keel. Slijm in de keel kan hinderlijk zijn bij het slikken, bij het proeven van smaken en bij het eten in het algemeen. Keelslijm kan samengaan met het gevoel van een brok in de keel te hebben, waarbij je denkt dat er iets in je mondholte en keel blijft steken of plakken dat je maar niet weg krijgt.

Symptomen keelslijm

Hoesten en kuchen

Omdat je dat vervelende keelslijm wilt wegwerken, ga je als vanzelf je keel schrapen en het proberen door te slikken. Je wilt er maar liever vanaf zijn want keelslijm kan vies, raar of bitter smaken en je een naar gevoel geven. Een vieze smaak in de mond komt dan ook vaak voor bij keelslijm, wat ook gepaard kan gaan met een verminderde eetlust. Door de slechte smaak in je mond en eventueel ook keelpijn kan je immers minder genieten van een maaltijd. Ook kuchen en hoesten zijn typische symptomen zijn die optreden in geval van keelslijm, ook optredend als verschijnsel van bijvoorbeeld griep.

Kleur: geel, groen of rood

De keel kan bovendien branderig en prikkend aanvoelen, wat niet alleen bij eten en drinken, maar ook in constante toestand erg irriterend kan zijn. Bij een erg vies smakend slijm, dat een gele of groene kleur kan hebben, gaan sommige mensen ook kokhalzen. Als je bloed opmerkt in het keelslijm, is het aangeraden om meteen contact op te nemen met een arts.

Oorzaken slijm in de keel

Meest voorkomend

De meest voorkomende oorzaken van keelslijm kent iedereen wel, vermits we allemaal wel eens last hebben gehad van de volgende aandoeningen: verkoudheid, keelontsteking en griep. Wanneer de keel ontstoken is, kunnen bacteriën het normale gevoel in de keel gaan aantasten. Een brok in de keel of keelslijm is daarvan het gevolg. Het slijm in de keel zal verdwijnen wanneer de ontsteking aan de keel, de griep of de verkoudheid voorbij zijn.

Andere

Ook bij maagzuur en reflux kan je het gevoel krijgen dat er een brok vast blijft zitten die je maar niet wegkrijgt. Ook roken is een belangrijke factor bij het ontwikkelen van slijm in de keel. Door het inademen van toxische stoffen als nicotine en tabak zal de keel op negatieve wijze geprikkeld worden, wat de kans op keelslijm verhoogt. Sommige rokers ontwikkelen pas echt veel keelslijm als ze gestopt zijn met roken; blijkbaar is dat een zuiverende methode van de keel om zichzelf weer proper te maken. In zeer ernstige gevallen kan keelslijm een symptoom zijn van keelkanker.

Stoppen met roken

Roken is een belangrijke oorzaak van slijm in de keel, waarbij ook na het stoppen met roken nog vervelende symptomen kunnen optreden. Slijm dat loskomt bij het roken, kan blijven vastzitten wanneer je gestopt bent waardoor je nog even met een vervelende brok in de keel kan blijven zitten. Daarna zal de keel opnieuw gezonder kunnen worden en zal keelslijm allicht in hoeveelheid minderen en zelfs wegblijven.

Behandeling en tips

Citroensap

"Wat kan je doen tegen keelslijm?" Dat is een vraag die in de eerste plaats kan beantwoord worden met een middeltje uit grootmoeders tijd. Een natuurlijke methode die vaak een heel efficiënt resultaat oplevert is het gebruik van limoen- of citroensap. Pers een kleine limoen of citroen en giet het sap in een glas tot je ongeveer een centimetertje sap hebt. Meng het sap met een beetje zout en roer met een lepeltje. Breng dit drankje in je mond en gorgel goed over de volledige oppervlakte van de keel. Slik na een tiental seconden door. Het drankje zal slijmen en bacteriën losmaken uit je keel en afvoeren naar de maag. Doe dit twee à drie keer per dag en er zal snel beterschap optreden.

Medicijnen en hoestdrankjes

De klassieke hoestdranken zijn vooral gericht op het bestrijden van keelpijn (bv. hoestdrankjes met codeïne) maar zijn ook effectief voor het bestrijden van slijm in de keel. Het slijm kan losgemaakt worden als je regelmatig van de hoestdrank drinkt en tegelijk kan er een pijnstillend effect optreden. Deze hoestdrankjes worden in de meeste gevallen voorgeschreven bij verkoudheden en keelontsteking, waarbij de keel lichtjes of ernstig ontstoken is. Aanvullend kunnen er medicijnen worden voorgeschreven die specifiek zijn gericht op het losmaken van het slijm.
Enkele voorbeelden van middeltjes die slijm losmaken:
  • Fluimucil
  • Broomhexine
  • Trachitol

Lees verder

© 2014 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoesten: functie, oorzaken, maatregelen en medicijnenHoesten: functie, oorzaken, maatregelen en medicijnenHoesten is een natuurlijke manier om de luchtwegen schoon te maken. Aan de binnenkant van de luchtwegen zit slijmvlies.…
Kriebelhoest of vastzittende hoest - wat is het verschil?Kriebelhoest of vastzittende hoest - wat is het verschil?Je wilt van je hoest af wat nu? Hoesten kan heel erg vervelend zijn zeker als je niet weet wat je er precies tegen kunt…
Keelslijmen: Oorzaken van opbouw van slijm in keelKeelslijmen: Oorzaken van opbouw van slijm in keelKeelslijmen zijn kleverige, stroperige substanties die zich vaak achter in de keel ophopen en een ongemakkelijk gevoel v…
Huismiddeltjes tegen hoestenHuismiddeltjes tegen hoestenHoesten is een verschijnsel dat regelmatig voorkomt en gepaard kan gaan met een geïrriteerde keel en andere klachten. Hu…

Epileptische aanval - of toch niet? - PPEA nader verklaardEpileptische aanval - of toch niet? - PPEA nader verklaardDe Psychogene Pseudo-Epileptische Aanval (PPEA) lijkt op het eerste gezicht in niets te verschillen van een 'gewone' epi…
Brok in de keel gevoel: oorzaken, symptomen en behandelingBrok in de keel gevoel: oorzaken, symptomen en behandelingEen brok in de keel gevoel of brokgevoel in de keel (globus gevoel of globussensatie) komt vaak voor. Een brok in de kee…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheidsplein.nl/symptomenchecker/slijm-in-keel/item47592
  • http://www.verkouden.nl/slijm.html
  • http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=14437 (bronnen geraadpleegd op 24/01/2016).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 20-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.