Wat te doen bij een keelontsteking?
Wat is een keelontsteking? Een keelontsteking is een ontstekingsreactie binnen in de keel. Deze ontsteking kan meerdere oorzaken hebben. Een keelontsteking is makkelijk te herkennen aan een aantal symptomen. Wanneer je een keelontsteking op hebt gelopen zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om de pijn te verzachten. Als de ontsteking chronische trekjes begint te vertonen is het aangeraden naar een huisarts te gaan. Meer hierover in het onderstaande artikel.Wat is een keelontsteking?
Wat is een keelontsteking? Een keelontsteking is een ontstekingsreactie binnen in de keel. Dit wordt vaak veroorzaakt door een virus van buitenaf. Wanneer de patiënt geen goede weerstand heeft is hij vatbaarder voor virussen. Het virus kan dan gemakkelijk binnendringen in het lichaam en zo een keelontsteking veroorzaken. Mensen en vooral adolescenten met de ziekte van pfeiffer zijn extra vatbaar voor keelontstekingen. Bij zeer hoge uitzondering is de boosdoener een bacteriële infectie. Een keelontsteking is te herkennen aan een aantal symptomen.Symptomen
- Hoge Koorts
- Keelpijn
- Grote halsklieren
- Gezwollen huig
- Niet willen hoesten
- Rode keel
- Opgezwollen keel
- Moeite met consumeren
Wat te doen tegen een keelontsteking?
Zoals eerder vermeldt in dit artikel, is een keelontsteking een nare aandoening. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen tegen een keelontsteking.Wat kun je zelf doen?
- Een ijsje eten
- Koud drinken nuttigen
- Gorgelen met kamillethee
- Gorgelen met zout water
- Zo min mogelijk praten
Het eten van een ijsje en het drinken van een koude drank laat de bloedvaten in je keel krimpen. Hierdoor verminderd de zwelling en dit kan de pijn verlichten. Het gorgelen met kamillethee of zout water helpt om de keel te ontsmetten. Je kan ook gorgeldranken kopen bij de drogist maar deze staan er om bekend nog viezer te zijn dan zout water. Verder is het belangrijk om je stem rust te geven. Hierdoor belast je de keel en je stembanden beter. Deze zullen dan sneller en beter genezen. Wanneer de keelontsteking langer dan een week aanhoudt is het aangeraden de huisarts te raadplegen. De huisarts kan dan meerdere dingen doen.
Wat kan de huisarts doen?
- Pijnstillers voorschrijven
- Ontstekingsremmers voorschrijven
- Antibiotica voorschrijven
- Doorverwijzen naar ziekenhuis
Pijnstillers spreken voor zich, deze verlichten de pijn. Pas hier wel mee op! Wanneer de pijn sterk afneemt ga je automatisch weer meer dingen doen met je keel. Dit kan het herstelproces vertragen! De huisarts kan ook ontstekingsremmers voor schrijven, deze hebben bijna dezelfde werking als antibiotica. Wanneer de keelontsteking chronische trekjes begint te vertonen zal de huisarts antibiotica voorschrijven. De antibiotica zou de keelontsteking binnen 10 dagen moeten verhelpen. In sommige gevallen kun je doorverwezen worden naar het ziekenhuis. Bijvoorbeeld als je al langere tijd meer dan 40 graden koorts hebt. Dit gebeurt gelukkig zelden.