Keelontsteking: oorzaak en behandeling

Keelontsteking: oorzaak en behandeling Keelontsteking is een vervelende aandoening. Keelontsteking wordt ook wel faryngitis genoemd en ontstaat vaak heel plotseling. In de meeste gevallen gaat keelontsteking vanzelf weer over. Bij een keelontsteking zijn ook vaak de amandelen ontstoken. Wat zijn de mogelijke oorzaken van een keelontsteking? En wat voor behandeling is er nodig?

Inhoud


Keelontsteking

Een keelontsteking is een ontsteking aan de keel die ineens kan opduiken. Wanneer iemand een lage weerstand heeft is de kans groter om een keelontsteking te krijgen. Een keelontsteking is altijd besmettelijk. In sommige gevallen begint men met een fikse verkoudheid die eventueel over kan gaan in een keelontsteking. Bij een keelontsteking is het slijmvlies in de keel overprikkeld en de keelholte ontstoken. De keel ziet er rood en gezwollen uit. Het is daarom verstandig om je weerstand op peil te houden door gezond te leven en extra vitamines te slikken. Voor een keelontsteking hoef je over het algemeen niet naar de dokter.

Acute keelontsteking

Een acute keelontsteking heb je indien de keelontsteking korter dan twee weken duurt. Een acute keelontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie of een virus. Op scholen komen vaak epidemieën voor door hoesten en voorwerpen die besmet zijn met de bacterie. Een acute keelontsteking komt plotseling opzetten en gaat gelukkig snel weer over.

Chronische keelontsteking

Een chronische keelontsteking heb je indien de keelontsteking vaker terugkeert. De oorzaak van een chronische keelontsteking is een combinatie van een bacteriële infectie en een factor zoals het drinken van alcohol, roken en/of overmatig of verkeerd stemgebruik.

Symptomen

De keel bij een keelontsteking voelt schraal en vervelend aan. Eten en drinken gaan moeizamer. Naast het feit dat een keelontsteking pijnlijk en vervelend aanvoelt, kan je de volgende symptomen krijgen.
 • Een pijnlijk branderig gevoel in de keel
 • Slikken is pijnlijk
 • Een rode keel met soms witte plekjes in de keel
 • Opgezette klieren in de hals
 • Koorts
 • Oorpijn
 • Een hese stem

Koorts bij een keelontsteking

Het is belangrijk om de lichaamstemperatuur op te meten als je een keelontsteking hebt. Indien de lichaamstemperatuur hoger is dan 38 graden, dan is er sprake van koorts en is het belangrijk om voldoende water te drinken zodat de hitte via het lichaam weg kan via het zweet. Veel drinken is vooral belangrijk bij baby’s en peuters. Zij raken sneller uitgedroogd dan oudere mensen en dienen voldoende vocht binnen te krijgen indien ze last hebben van koorts. Het is belangrijk om goed op te letten of de koorts erger wordt. Indien de koorts erger wordt dien je een huisarts in te schakelen. Ook bij kortademigheid, en blijvend donkere urine is het belangrijk om de huisarts in te schakelen.

Oorzaken

Er bestaan verschillende oorzaken voor het krijgen van een keelontsteking. Of je te maken hebt met een virus of een bacterie, een keelontsteking gaat vaak vanzelf weer over, hoe erg de pijn soms ook is. Soms kan het even duren.

Verkoudheidsvirus

De meest voorkomende oorzaak van een keelontsteking is een verkoudheidsvirus. Wanneer je een lage weerstand hebt, werkt het afweersysteem niet goed waardoor je een keelontsteking kan krijgen. Door het verkoudheidsvirus is het slijmvlies in de keelholte geïnfecteerd geraakt. De keel ziet er rood uit en voelt pijnlijk aan. Ook kan het voorkomen dat de halsklieren zijn opgezet. Naast dat je geïnfecteerd kan zijn met het verkoudheidsvirus kan je te maken hebben met griep.

De ziekte van Pfeiffer
Het kan voorkomen dat een keelontsteking een uiting is van een bepaalde ziekte zoals bijvoorbeeld bij Pfeiffer. Pfeiffer is een aandoening waarbij je een langere tijd heel moe bent. Pfeiffer wordt veroorzaakt door het Epstein-Barrvirus. Dit is ook het virus dat de keelontsteking veroorzaakt. Pfeiffer is een virusinfectie die overgaat door voldoende te rusten. Hoewel de pijn van de keelontsteking vaak bij een normale keelpijn binnen twee weken over is, duurt het bij Pfeiffer vaak langer. Niet iedereen die de ziekte van Pfeiffer heeft krijgt een keelontsteking. Naast het feit dat iemand met de ziekte van Pfeiffer erg moe kan zijn, kunnen ook hoofdpijn, misselijkheid, transpireren en hoesten veelvoorkomende klachten zijn.

Bacteriële infectie

Een bacteriële infectie kan ook de oorzaak zijn van een keelontsteking. Meestal gaat dit om de streptokokkenbacterie. Deze bacteriële infectie aan de keel wordt ook wel 'angina' genoemd. Iemand die geïnfecteerd is met de streptokokkenbacterie heeft vaak een erg slechte adem. Indien de oorzaak van de keelontsteking nog niet bekend is, hoeft een slechte adem niet direct geassocieerd te worden met deze bacteriële infectie. De bacterie is besmettelijk en kan door de lucht worden verspreid.

Is een keelontsteking besmettelijk?

Ja, een keelontsteking is besmettelijk, ongeacht wat de oorzaak is van de keelontsteking. Door hoesten, niezen en praten komen er druppeltjes vocht in de lucht terecht. De druppeltjes worden verspreid en overgedragen op anderen. Gebruik bij hoesten en niezen een papieren zakdoek om de kans op besmetting te beperken en zorg er voor dat ramen en deuren open staan zodat er een goede ventilatie ontstaat.

Wat te doen bij een keelontsteking?

Indien je meer dan vijf keer per jaar last heb van een keelontsteking, en je hebt je keelamandelen nog, dan kun je er voor kiezen om ze weg te laten halen. Er zijn verschillende methodes die je zou kunnen proberen om de ontsteking aan de keel te verlichten.
 • Gorgelen met zout lauw water
 • Luister naar je lichaam en gun jezelf rust
 • Gorgelen met lysterine
 • Niet of minder roken
 • Luchtbevochtiger
 • Gemberthee
 • Water met uitgeperste citroen
 • Af en toe een theelepeltje honing. Kan ook door de thee
 • Zoute dropjes
 • Waterijs nemen
 • Verse muntthee of gedroogde munt
 • Keelpastilles
 • Neem paracetamol
© 2016 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe ontstaat keelpijn?Hoe ontstaat keelpijn?Keelpijn: iedereen heeft het weleens. In het ene geval heb je alleen een irritant en vervelend gevoel in je keel. Op and…
Keelontsteking, wat te doen?Heeft u last van uw keel? Heeft u pijn met slikken? Dan zou het goed kunnen dat u een keelontsteking heeft. Er kan sprak…
Wat te doen bij een keelontsteking?Wat is een keelontsteking? Een keelontsteking is een ontstekingsreactie binnen in de keel. Deze ontsteking kan meerdere…
Wintertijd: hoesten, verkoudheid, keelontsteking en keelpijnWintertijd: hoesten, verkoudheid, keelontsteking en keelpijnIedereen kent het wel. Als de zomer eindigt en de winter voor de deur staat beginnen de verkoudheidsklachten weer. Ze zi…

Discitis: Ontsteking van een tussenwervelschijf in de rugDiscitis: Ontsteking van een tussenwervelschijf in de rugBij discitis ontstaat een ontsteking van de ruimte tussen de botten van de wervelkolom (tussenwervelschijfruimte). Disci…
Kleur van je poep: groene, gele, grijze, zwarte en rode poepKleur van je poep: groene, gele, grijze, zwarte en rode poepWat is de kleur van je ontlasting? Normale ontlasting of poep is meestal koperbruin tot donkerbruin van kleur. Deze kleu…
Bronnen en referenties
 • https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/uiterlijk/keelontsteking-kan-ontstaan-door-virus-of-bacterie/
 • https://www.dokterdokter.nl/aandoening/keelontsteking/
 • https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/keelontsteking/item32532
 • http://medischebron.nl/keelontsteking-faryngitis-symptomen-behandeling/
 • http://rubriek.nl/gezond/huismiddeltjes-bij-keelpijn
 • http://www.optimalegezondheid.com/keelontsteking-9-beste-tips/
Rozanne (218 artikelen)
Gepubliceerd: 31-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.