Ademtest om borstkanker op te sporen

Ademtest om borstkanker op te sporen Een ademtest kan net zo effectief als een mammografie of mammogram borstkanker signaleren, en dat in slechts zes minuten. De uitgeademde lucht van vrouwen met borstkanker heeft namelijk een andere samenstelling dan die van vrouwen zonder borstkanker. Dit is goed nieuws voor vrouwen die een borstonderzoek moeten ondergaan want de traditionele methode om de vrouwenborst te onderzoeken op kanker worden vaak als pijnlijk en vervelend ervaren.

Ademtest bij borstkanker


Ademtest in plaats van mammografie

Onderzoekers van het Maastricht Universitair Medisch Centrum en de Maastro Clinic hebben een methode ontwikkeld die borstkanker kan signaleren bij vrouwen. De test zegt natuurlijk niets over de exacte locatie en de ernst van het probleem maar het bespaart vrouwen die enkel een screening moeten ondergaan een vervelend en pijnlijk onderzoek. De onderzoekers in Maastricht bereikten veelbelovende resultaten en publiceerden er in 2014 over in het vooraanstaande internationale medisch-wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE. Het onderzoek in Nederland werd geleid door Dr. R. Lalisang en Prof. Dr. Philippe Lambin. Wanneer het onderzoek ook daadwerkelijk breed gaat worden ingezet bij bijvoorbeeld bevolkingsonderzoek is anno 2020 nog niet bekend.

Borstkanker is voor vrouwen de meest voorkomende vorm van kanker. 1 op de 8 vrouwen krijgt op enig moment in haar leven met de ziekte te maken. Al hoewel het voornamelijk voorkomt bij vrouwen boven de 50 kan het ook al voorkomen bij vrouwen van rond de 20. Vrouwen tussen de 50 en 75 jaar worden tweejaarlijks opgeroepen voor een bevolkingsonderzoek. Daarbij wordt dan vervolgens in een ziekenhuis of kliniek een mammogram of mammografie gemaakt. Bij een mammografie wordt de borst tussen twee platen geklemd om zodoende een een afbeelding van de borstklier te verkrijgen. Dit wordt vaak als pijnlijk, vervelend en zelfs vernederend ervaren. Daarnaast wordt er bij het onderzoek gebruik gemaakt van röntgenstraling met mogelijk schadelijke gevolgen. Dit nieuwe onderzoek moet daaraan een einde maken.

De ademtest is ontwikkeld in de Verenigde Staten. Hiervoor werden in totaal 244 vrouwen onderzocht. Zij werden onderworpen aan zowel een ademtest als een mammogram. Vastgesteld kon worden dat in de uitgeademde lucht van vrouwen met borstkanker bepaalde stoffen (in een andere verhouding) aanwezig zijn dan bij vrouwen zonder borstkanker. Bij bijna 80% van de proefpersonen met een positieve ademtest werd borstkanker vastgesteld. Bij 100% van de proefpersonen met een negatieve test werd geen borstkanker vastgesteld.

Uitkomst voor mensen met een genetische of familiaire predispositie

Sommige vrouwen hebben genetische of familiaire predispositie. Ze hebben een erfelijke belasting die maakt dat de kans op het ontstaan van borstkanker bij hen veel hoger ligt dan gemiddeld. Dit gaat dan vooral om dragers van een BRCA1 of BRCA2-mutatie. De verhoogde kans op borstkanker kan dan wel 60 tot 85% zijn en velen van hen hebben familieleden die aan de ziekte zijn overleden. Velen van hen besluiten nu tot het preventief amputeren van beide borsten (mastectomie). Wellicht kan de eenvoudiger screening op borstkanker ertoe leiden dat vrouwen er makkelijker voor kunnen kiezen om hun borsten te sparen.

Na het onderzoek

Na een positieve test wordt uiteraard aanvullend onderzoek gedaan. Omdat een ademtest natuurlijk nog niets zegt over de precieze locatie van een tumor of cyste zal vervolgens alsnog een mammogram of een echografie worden gemaakt. Zijn er aanwijzingen dat het gaat om een kwaadaardige tumor dan kan een biopsie gedaan worden om het weefsel te analyseren.

Lees verder

© 2014 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Preventie: Borstkanker voorkomen en tijdig ontdekkenPreventie: Borstkanker voorkomen en tijdig ontdekkenMet Pink Ribbon nog vers in het geheugen is het goed om na te denken over hoe wat je nu eigenlijk zelf kunt doen om bors…
Borstkanker: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseBorstkanker: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseEen knobbeltje in de borst kan kwaadaardig zijn, maar in driekwart van de gevallen is het onschuldig. Het kan bijvoorbee…
Triple diagnostiek bij borstkankerHet is voor elke vrouw flink schrikken wanneer ze bij zichzelf een knobbeltje in de borst ontdekt of wanneer er bij het…

Antioxidanten en het Th1 en Th2 mechanismeAntioxidanten en het Th1 en Th2 mechanismeAntioxidanten, zoals bijvoorbeeld vitamine B en C, werken doordat ze vrije radicalen opsporen, waarbij ze dan een van hu…
Boos worden en het risico op een hartaanvalBoos worden en het risico op een hartaanvalHartaanvallen en ander hartfalen vormen heel vaak de oorzaak van een overlijden. Veel verschillende factoren kunnen je r…
Bronnen en referenties
  • Telegraaf Vrouw - http://www.telegraaf.nl/vrouw/gezond/22356888/__Ademtest_voor_borstkanker__.html
  • Maastro - http://www.maastro.nl/nl/5/447/ademtest-borstkanker.aspx
  • Wikipedia
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 24-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.