Preventie: Borstkanker voorkomen en tijdig ontdekken

Preventie: Borstkanker voorkomen en tijdig ontdekken Met Pink Ribbon nog vers in het geheugen is het goed om na te denken over hoe wat je nu eigenlijk zelf kunt doen om borstkanker te voorkomen. Voor vrouwen is borstkanker namelijk de meest voorkomende vorm van kanker en de op twee na belangrijkste doodsoorzaak. Wanneer je er vroeg bij bent, is de kans op genezing echter heel aanzienlijk. Weet dus waar je op moet letten bij jezelf en bij anderen in je directe omgeving om borstkanker te kunnen voorkomen of tijdig te kunnen ontdekken.

Wat kun je zelf doen om borstkanker te voorkomen?

Zorg voor een gezonde Body Mass Index (BMI)

Onderzoek wijst uit dat vrouwen, die aan de onderkant van de BMI schaal zitten en dus een relatief laag lichaamsgewicht hebben minder kans lopen om borstkanker te ontwikkelen. Zeker zo belangrijk is het aanpakken van buikvet, dat zorgt voor een hormonale injectie van oestrogenen en andere hormonen in de bloedbaan, waardoor de kans op borstkanker stijgt.

Zorg ervoor dat je per dag een half uur beweegt

We weten het inmiddels wel maar behalve dat bewegen goed is om op gewicht te blijven en te werken aan een stabiele conditie helpt het ook ter voorkoming van borstkanker door de hormonale balans in evenwicht te houden. Ook hier geldt namelijk dat een teveel aan vrouwelijk hormoon de kans op borstkanker doet toenemen en bewegen op dagelijkse basis bewaakt die balans.

Drink weinig alcohol en eet gezond
Drink liefst maar één alcoholische consumptie per dag, want onderzoek wijst uit dat meer dan dat correlatie vertoont met de prevalentie van borstkanker. Het lijkt erop dat alcohol werkt als een soort "boost" voor andere toxische stoffen zoals nicotine waardoor DNA direct kan worden beschadigd en borstkanker en andere vormen van kanker een kans krijgen om zich te ontwikkelen.

Eet gezond en zorg met name voor het eten van voldoende verse groente en fruit. Veel soja eten of soja-supplementen slikken of drinken is ook een aanbeveling daar dit de kans op kanker in het algemeen volgens onderzoek verlaagt.

Stop met roken

Roken verhoogt de kans op borstkanker en daarnaast ook op longkanker, darmkanker en keelkanker. Stop dus liefst met roken ook al vind je dat heel moeilijk.

Wat kun je doen om tijdig vast te stellen of er sprake is van een voorstadium van borstkanker?

Vraag regelmatig om een mammogram ofwel mammografie

Een mammogram ofwel mammografie is een onderzoek, waarbij duidelijk wordt of er sprake is van borstkanker of een voorstadium daarvan. Een Australisch onderzoek liet onlangs zien dat wanneer vrouwen zich regelmatig lieten controleren ze ongeveer 4% kans hadden om te overlijden aan borstkanker, terwijl de kans op sterven aan borstkanker bij vrouwen, die dit niet lieten doen maar liefst 55% was. Nu is het in Nederland niet echt de gewoonte om zelf pro-actief te vragen om een onderzoek en zeker niet om een mammografie. Je mag er echter wel om vragen, wanneer je je zorgen maakt. Informeer bij je ziektekostenverzekering naar of en in welke hoeveelheid een preventief borstonderzoek wordt vergoed.

Let op de stevigheid van de borsten van jezelf of mensen in je directe omgeving
Stevige borsten, zoals jonge vrouwen die hebben, zijn natuurlijk prachtig. Het is echter ook een teken dat er sprake is van snelle celdeling in de borsten en het brengt daarmee een verhoogd risico op borstkanker met zich mee. Ook maken relatief stevige borsten het lastig om een eventuele tumor via een mammogram te kunnen detecteren. Wanneer de borsten van een vrouw op wat latere leeftijd steviger worden is het zinvol om een mammografie of borstonderzoek te laten uitvoeren.

Vraag om aanvullende tests en doe regelmatig zelfonderzoek

Hoewel een mammografie het risico dat borstkanker zich ongezien ontwikkelt vermindert, is deze toch maar nauwkeurig in 1 op de 3 gevallen. Een MRI is een duur onderzoek maar kan met meer dan 70% accuratesse borstkanker aantonen. Een echo is als aanvullend onderzoek ook raadzaam, omdat het toch weer een ander beeld geeft dan een MRI of mammogram.

Volg de bekende instructies voor zelfonderzoek van je borsten nauwkeurig op. Het is zeker geen overbodige luxe om je borsten maandelijks te controleren met een onderzoek, dat nog geen vijf minuten in beslag neemt.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fibro-adenose of fibrocysteuze dysplasieFibro-adenose of fibrocysteuze dysplasieFibro-adenose wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van goedaardige knobbels of cysten in de borst. De cysten kunnen var…
Bevolkingsonderzoek borstkanker: Hoe werkt dit onderzoek?Bevolkingsonderzoek borstkanker: Hoe werkt dit onderzoek?Zodra een vrouw in Nederland 50 jaar is geworden, krijgt zij een uitnodiging om gratis een onderzoek te laten doen naar…
Ademtest om borstkanker op te sporenAdemtest om borstkanker op te sporenEen ademtest kan net zo effectief als een mammografie of mammogram borstkanker signaleren, en dat in slechts zes minuten…

Organische stoffenOrganische stoffenEr zijn veel verschillende soorten organische stoffen, maar de belangrijkste zijn koolhydraten, lipiden, eiwitten en nuc…
Alles over windenAlles over windenWinden, scheten, flatulentie. Het zijn van die dingen waar veel mensen niet graag over praten, maar het gas in de darmen…
Bronnen en referenties
  • Breast Cancer: Lifestyle Factors that can reduce Risk
  • Breast Cancer Prevention: Screening, Mammogram, Diet and Exercise
  • Care2: Top-10 Breast Cancer Prevention Tips
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 22-01-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.