MRI, CT, mammografie of ander onderzoek zonder verwijzing

MRI, CT, mammografie of ander onderzoek zonder verwijzing Wellicht loop je al maanden bij de fysiotherapeut met rugklachten of nekklachten. Of je hebt al tijden last van zware hoofdpijn. Je wil graag uitsluitsel maar de dokter vindt het onvoldoende om je een verwijzing te geven om een MRI scan of CT scan te laten maken in het ziekenhuis. Je kunt er dan ook voor kiezen om zelf een scan of röntgenfoto te laten maken of een ander medisch onderzoek uit te laten voeren zonder verwijzing.

Inhoud


Onderzoek zonder verwijzing: waarom zelf een scan laten maken?

Het is bekend dat zorgverzekeraars op de kleintjes letten, dus een MRI scan of een CT worden alleen maar gemaakt wanneer er echt een zware verdenking dat er iets gevonden gaat worden. Is er verdenking van een longontsteking, dan is de kans groot dat een arts het zekere voor het onzekere neemt en toch maar die longfoto laat maken. Maar bij nek of rugklachten wordt het al een groter probleem. Wanneer je denkt dat je misschien wel eens een hernia zou kunnen hebben omdat je de klassieke symptomen hebt zoals aangegeven in een medische encyclopedie, hoeft dat nog niet te betekenen dat je binnen een paar dagen of weken in een MRI-scanner ligt. Waarschijnlijk wordt je eerst doorgestuurd naar een fysiotherapeut of manueel therapeut die blijft volhouden dat de voorgeschreven oefeningen echt vaak pas effect hebben na z'on drie a vier maanden. Daar zit je dat met die rugklachten terwijl je werk niet op je wacht.

In een dergelijk geval kan een scan in een privékliniek uitkomst bieden. Niet alleen heb je hiervoor geen verwijzing van een huisarts of specialist nodig, ook kan je er vaak binnen enkele dagen al terecht. De resultaten worden met je besproken en de beelden krijg je mee naar huis. Het nadeel van deze oplossing is dat de foto of scan niet wordt vergoed door de verzekering.

Welke onderzoeken zijn mogelijk?

De soorten onderzoek die je kunt laten doen verschillen van kliniek tot kliniek, maar de meeste klinieken bieden in elk geval de meeste van de onderstaande onderzoeken aan.

Gerichte MRI scan

Met een duidelijk aangegeven pijnregio kan een MRI scan gemaakt worden. Heb je bijvoorbeeld rugklachten met uitstralingen naar armen, benen of nek, dan kan van de wervels in kwestie een scan worden gemaakt. Maar ook bij andere klachten kan een MRI worden gemaakt. Bijvoorbeeld bij klachten van de meniscus van de knie of bij pols- of enkelklachten. Ook kan een PET-scan van de hersenen worden gemaakt.

CT Hart onderzoek (calciumscore)

Ben je ouder dan 45 jaar en hebben velen in je familie te maken gehad met hartinfarcten of andere aandoeningen aan het hart, dan kan dit best een beklemmend gevoel lopen. Loop jij ook risico, of zijn jouw hart en aderen allemaal nog prima in orde? Om hier achter te komen is het mogelijk aanvullend een CT hart onderzoek te laten doen. Door middel van een CT wordt dan een coronaire calciumscore (kalkmeting) gemaakt van de kransslagaderen. Aan de hand van de uitslag kan de arts je vertellen in welke mate je een risico loopt om in de komende vijf jaar te maken te krijgen met hart- en vaataandoeningen.

CT Longen onderzoek

Er kan door middel van een lage röntgendosis een overzichtsfoto van de thorax gemaakt worden waarop de longen goed in beeld zijn. Op deze manier zal je geen schade op lopen door de röntgenstraling, maar toch een goede röntgenfoto krijgen. Meet indicaties als een rokershoest, kortademigheid, ophoesten van veel slijm of een snel afnemend uithoudingsvermogen kunnen een reden zijn om dit onderzoek te laten uitvoeren. Zo kunnen ontstekingen, tumoren of emfyseem worden opgespoord. Dit type onderzoek wordt door de meeste klinieken pas aangeboden vanaf 45 jaar.

Longfunctietest (spirometrie)

Wanneer je vanwege je leeftijd niet in aanmerking komt voor de long-CT, dan is de longfunctietest een alternatief om dezelfde afwijkingen op te sporen. Hiermee kunnen ook de eerste tekenen van COPD worden vastgesteld en het onderzoek vereist geen röntgenstraling.

Mammografie (borstkanker onderzoek)

Naast een biopte is de mammografie ook een middel om borstkanker op te sporen, ook in een vroeg stadium. Dit is bij uitstek een test die vrouwen graag voor de zekerheid willen laten doen, maar voor het 50ste levensjaar nauwelijks op voorschrift van een huisarts worden gedaan, tenzij er zeer sterke aanwijzingen zijn zoals een duidelijk voelbaar knobbeltje in de borst of oksel. Een MRI mammografie, die meestal wordt aangeboden in combinatie met een echografie van de borst of borsten, is een van de meest nauwkeurige methode om vrouwen te onderzoeken op borstkanker. Een mammografie kan pijnlijk zijn doordat de borst tussen twee platen wordt vastgeklemd om een goede foto te kunnen maken.

Maagonderzoek (gastroscopie)

Bij een maagonderzoek of maagspiegeling kan de binnenkant bekeken worden van maag, slokdarm en twaalfvingerige darm. Hierbij kan een minuscuul stukje weefsel worden weggehaald dat kan worden onderzoekt op diverse zaken. Reden voor een maagonderzoek zijn bijvoorbeeld de verdenking op zweren of infecties. Het wordt ook gebruikt voor het opsporen van de helicobacter pylori. Daarnaast kan een breed onderzoek worden gedaan om achter de oorzaak van chronische buikpijn of maagpijn te komen.

Uitgebreid laboratorium onderzoek

Diverse aandoeningen die niet zichtbaar kunnen worden gemaakt met een scan, kunnen wel in bloed of ontlasting worden opgespoord. Bloed en urine kan worden onderzocht op zaken als orgaanfuncties, glucosegehalte, cholesterol, ijzer en hormoonspiegels. Op deze manieren kunnen tientallen verschillende waardes worden gecontroleerd. Van het grootste gedeelte krijg je nog dezelfde dag de uitslag. Alleen wanneer het noodzakelijk is om iets op kweek te zetten duurt het langer.

Hoe vind ik een kliniek die mijn gewenste onderzoek aanbiedt?

Het is altijd aan te raden goed rond te zoeken op het internet. Op de websites van de diverse klinieken staat altijd een overzicht van de onderzoeken die zij aanbieden. Ook kun je het beste het internet gebruiken om de prijzen voor MRI scans of andere onderzoeken te vergelijken. Alleen zo ben je er zeker van dat je niet te veel betaald. De kosten van de onderzoeken staan niet altijd op internet vermeld. Voor een prijsindicatie is het soms noodzakelijk telefonisch of via een contactformulier contact op te nemen met de aanbieder. Voorkom dat je voor verrassingen komt te staan en controleer of je zorgverzekeraar het betreffende onderzoek vergoedt.

Lees verder

© 2009 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Behandeling van herniaEen hernia is een uitstulping van een orgaan of een weefsel die zenuwen bekneld. Een hernia kan worden behandeld door ru…
Whiplash: medisch onderzoekWhiplash: medisch onderzoekWanneer er een whiplash vermoed wordt kan er divers medisch onderzoek uitgevoerd worden om dit na te gaan. Hierbij kan g…
Dicht borstweefsel: Verhoogd risico op borstkankerDicht borstweefsel: Verhoogd risico op borstkankerBorsten bestaan uit klierlobben, melkkanalen en vet- en vezelig bindweefsel. Vooral vrouwen voor de menopauze hebben een…
Bodyscan: preventief medisch onderzoekBodyscan: preventief medisch onderzoekMeestal wordt een ziekte pas ontdekt als men klachten krijgt. Ver daarvoor is de ziekte echter vaak al aanwezig in het l…

PBG: Persoonsgebonden Budget aanvragenPBG: Persoonsgebonden Budget aanvragenSinds een aantal jaar bestaat het Persoonsgebonden Budget (PGB). Op deze manier kunnen mensen zelf hun zorg inkopen. Er…
Gecombineerde medicatie tegen obesitas (ernstig overgewicht)Gecombineerde medicatie tegen obesitas (ernstig overgewicht)De huidige bestaande obesitas medicatie zorgt weliswaar voor een reductie in het lichaamsgewicht, maar minder dan zowel…
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 03-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.