Wratten - Wat kun je er tegen doen

Wratten - Wat kun je er tegen doen Een wrat is een vergroeiing van de opperhuid die hard is geworden en er uit ziet als een bobbelig knobbeltje wat doet denken aan een bloemkool.

Hoe ontstaat een wrat?

Een wrat wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV) virus. Dit virus kan ervoor zorgen dat de huid zich sneller gaat delen waardoor er een bobbeltje ontstaat. Dit bobbeltje wordt daarna hard en is vaak gevoelloos.

Is het gevaarlijk?

Het hebben van wratten is niet schadelijk. Wel kun je andere mensen besmetten met het virus waardoor zij ook wratten kunnen krijgen. Deze overdracht vindt plaats door direct contact maar het virus kan ook overgedragen worden in vochtige ruimtes zoals het zwembad of de douches op een sportclub.

Hoe kun je het voorkomen?

Het voorkomen van wratten is lastig. Als je het virus bij je draagt kunnen er vroeg of laat wratten ontstaan. Wel kun je direct lichamelijk contact mijden met iemand die wratten heeft en het is aan te raden in de douches van de sportclub altijd slippers te dragen.

Waar komen wratten het meest voor?

Wratten ontstaan het meest op handen en voeten. Dit komt doordat we op die plaatsen het snelst besmet worden. Denk aan het lopen op bloten voeten in het zwembad of de sport douches en met je handen heb je het meest lichamelijk contact met anderen. Wratten kunnen op het hele lichaam ontstaan.

Hoe verwijder je een wrat?

De meeste wratten verdwijnen vanzelf na een jaar. Wil je hier niet op wachten of blijft de wrat langer zitten dan heb je een aantal opties. Je kunt de wrat laten bevriezen met vloeibaar stikstof. Dit kun je laten doen bij de huisarts. De stikstof zorgt ervoor dat de wrat bevriest en hierdoor ontstaat er een ruimte tussen de wrat en de huid. Na een week valt de wrat er vanzelf af. In de ruimte die tussen de wrat en de huid was ontstaan heeft de huid inmiddels de kans gekregen om zich te herstellen. Als de wrat eraf valt is de huid alweer genezen.

Ook kun je bij de apotheek of de drogist allerlei middeltjes krijgen om zelf je wratten te behandelen. Vaak zijn dit aanstip vloeistoffen. Je behandelt de huid waar de wrat zich bevind met een klein kwastje met de vloeistof. Aangezien de vloeistof een zeer agressieve werking heeft is het noodzaak om te voorkomen dat de gezonde huid geraakt wordt. Je behandeld de huid een paar dagen en uiteindelijk valt de wrat er vanzelf af.

Jonge mensen en kinderen

Kinderen en jongeren hebben relatief vaker last van wratten dan volwassenen. Dit komt doordat zij nog niet voldoende antistoffen hebben aangemaakt om de wratten te voorkomen. Als volwassenen kun je nog wel wratten krijgen maar het komt minder vaak voor.
© 2012 - 2024 Nice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een wrat en wat is er aan te doenWat is een wrat en wat is er aan te doenEen wrat is een bobbel op de huid die door een virus wordt veroorzaakt. Het virus dringt de cellen van de huid binnen en…
Beauty: WrattenWratten zijn ontsierend, ongewenst en soms zitten ze op plaatsen waar ze irriteren. Meestal laten we de wrat weghalen, o…
Wratten: soorten, oorzaken en behandelingWratten: soorten, oorzaken en behandelingWratten worden door een virus veroorzaakt. Zodra het virus in aanraking komt met je huid, kun je wratten krijgen. Je loo…
Wat moet je doen tegen wratten?Wat moet je doen tegen wratten?Wratten zijn een soort pukkeltjes die vaak op de voeten voorkomen. Het is een soort eeltachtig bultje wat op de huid zit…

Luxatie van de heup: Oorzaken, symptomen en behandelingLuxatie van de heup: Oorzaken, symptomen en behandelingEen heupluxatie is een aandoening waarbij de heupkop van de femur (bovenbeen) uit de heupkom 'schiet', meestal ten gevol…
Cholesterolwaarden: tabel, cholesterolratio en hoge waardenCholesterolwaarden: tabel, cholesterolratio en hoge waardenHoge cholesterolwaarden kan meerdere oorzaken hebben. Verhoogde cholesterolwaarden kan bijvoorbeeld komen door het eten…
Nice (48 artikelen)
Gepubliceerd: 19-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.