Wratten: soorten, oorzaken en behandeling
Wratten worden door een virus veroorzaakt. Zodra het virus in aanraking komt met je huid, kun je wratten krijgen. Je loopt grotere kans op het krijgen van wratten als je op blote voeten in zwembaden of gymzalen loopt. Wratten zijn niet gevaarlijk, maar kunnen wel behoorlijk hinderlijk of pijnlijk zijn. Er zijn verschillende soorten wratten, die ook op verschillende manieren behandeld moeten worden. Wie van een voet wrat af wil kan naar de huisarts gaan.
Waardoor krijg je wratten?
Wratten worden veroorzaakt door een virus. Dit virus komt overal voor maar houdt vooral van vochtige ruimten. Zodra het virus met je huid in aanraking komt, kan het een wrat veroorzaken. Niet iedereen die in aanraking komt met het virus krijgt daadwerkelijk wratten. Waardoor dat komt is niet bekend. Je loopt dus extra risico om wratten te krijgen als je op blote voeten in zwembaden of gymzalen loopt. Heb je eenmaal een wrat dan kunnen er meer volgen, het virus is erg besmettelijk. Peuteren of bijten aan een wrat is dan ook niet aan te raden. Wratten op zich zijn onschuldig, maar kunnen wel klachten geven. Wratten verdwijnen meestal vanzelf binnen twee jaar. Soms blijven ze langer aanwezig. De reden waarom is onbekend. Er zijn verschillende soorten wratten die ook op verschillende plaatsen op het lichaam voorkomen.
Verschillende soorten wratten
- ‘Gewone’ wratten; knobbeltjes, die ruw aanvoelen en bij voorkeur op de handen ontstaan. Ze kunnen echter ook op andere plaatsen op het lichaam voorkomen.
- Voetwratten; gewone wratten die op de voetzool in het eelt zitten. Tijdens het lopen drukken de voetwratten in de voetzool dat tot pijn kan leiden.
- Waterwratten; deze wratten zijn glad en klein en er zit een putje in. Deze soort wratten komen vooral voor bij kinderen en zitten overal op het lichaam.
- Genitale wratten; deze zitten op de geslachtsdelen. Het zijn vervelende wratjes, die vaak vanzelf weer verdwijnen, maar die wel kunnen worden overgedragen op een ander tijdens het vrijen.
Wat moet je doen als je wratten hebt of wilt voorkomen dat je ze krijgt?
- Verminder de kans op het krijgen van wratten door niet op blote voeten te lopen in gymzalen en zwembaden.
- Als je al wratten hebt, blijf er dan af en ga er zeker niet aan bijten of peuteren. Doe je dit wel dan kunnen er al snel veel meer wratten komen.
- Gebruik dagelijks een wrattentinctuur, bij gewone wratten. Dit kan helpen om ze sneller te laten verdwijnen. Gebruik deze tinctuur niet bij waterwratten, het helpt hier niet tegen en geeft ook nog vaak irritatie.
- Bij irritatie van de huid bij waterwratten kun je de huid eromheen insmeren met een vette crème.
- Gebruik in geval van genitale wratten bij seksueel contact een condoom. Het houdt de besmettingskans van de wratten niet gegarandeerd 100 % tegen, maar kan wel helpen om overdracht te voorkomen.
Wanneer naar de dokter?
Als je flink hinder hebt van een wrat, bijvoorbeeld door pijnklachten bij het lopen, dan kun je naar de huisarts gaan. Veel huisartsen hebben een wrattenspreekuur, waar gewone wratten met vloeibare stiksof behandeld kunnen worden. De wrat bevriest door de stikstof en sterft meestal af. Het bevriezen van een wrat kan wat pijnlijk zijn. Als de wrat niet verdwijnt kan het nodig zijn om hem nogmaals aan te laten stippen met stikstof.