Verschillen tussen ADD en ADHD bij kinderen

ADD staat voor Attention Deficit Disorder. Kort gezegd is ADD een gat tussen het vermogen en het uiteindelijk presteren. Kinderen met ADD hebben last van een concentratiestoornis. Ze hebben veel gedachten in het hoofd, zijn snel afgeleid en komen chaotisch over. Een kind met ADD kan zich maar moeilijk zetten tot een taak. Veel zaken worden uitgesteld tot het laatste moment. Hoe ga je om met een kind dat ADD heeft, en wat zijn de kenmerken van ADD?

Wat zijn de kenmerken van ADD?

Een kind met ADD valt niet gelijk op. Vooral in de thuissituatie worden de problemen met ADD goed zichtbaar. Het kind komt vaak over alsof het droomt, ongeïnteresseerd is en geen motivatie heeft om dingen te doen. De belangrijkste oorzaak hiervoor is de grote moeite dat het kind heeft om de eigen gedachten te ordenen waardoor concentratieproblemen ontstaan.

ADD en ADHD

ADD wordt wel vergeleken met ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), maar dan zonder de hyperactiviteit en impulsiviteit. Een kind met ADD kan zich als het nodig is hyperfocussen op een bepaalde activiteit. Hyperfocussen houdt in dat je jezelf enorm intens kunt concentreren op een bepaalde zaak. Dit kost veel, heel veel energie waardoor andere zaken moeilijker worden. ADD is in tegenstelling tot ADHD niet duidelijk zichtbaar bij kinderen. Rond de middelbare schoolperiode wordt ADD pas goed zichtbaar. Er wordt wel gezegd dat de hyperactiviteit bij ADD zich in het hoofd afspeelt en zich niet uit in gedrag zoals bij ADHD.

Veel voorkomende kenmerken ADD bij kinderen

 • een creatief en probleemoplossende instelling
 • kan ver vooruit denken
 • is erg onzeker en erg perfectionistisch
 • is gevoelig en emotioneel
 • heeft vaak last van stemmingswisselingen
 • is chaotisch, werkt ongestructureerd en slordig
 • wil liever niet in de belangstelling staan, maar meer op de achtergrond
 • erg gepassioneerd in bepaalde zaken
 • kan zich moeilijk concentreren en is snel afgeleid
 • kan slecht aanwijzingen opvolgen, moeilijk luisteren en stilzitten
 • is moeilijk te motiveren en kan moeilijk gemotiveerd worden
 • lijkt vaak afwezig doordat er veel gedachten rondgaan in het hoofd
 • stelt veel zaken uit tot het laatste moment

Voordelen van ADD

ADD levert niet alleen problemen op, het heeft ook voordelen. Een kind met ADD kan zich bijvoorbeeld goed inleven in anderen. Ook heeft het vaak een goede intuïtie en bekijkt het een situatie vanuit verschillende perspectieven. De creativiteit is groot. Bij het uitvoeren van een taak worden vaak goede resultaten bereikt vanwege het perfectionisme.

Verschillen tussen ADD en ADHD

Er zijn meer verschillen tussen ADD en ADHD dan de hyperactiviteit. Door de verschillen in problematiek verschilt ook de aanpak hiervan. De belangrijkste verschillen zijn:

ADDADHD
Bij een taak komt het kind moeizaam op gang.Bij het uitvoeren van een taak is het kind erg druk.
Het kind kan slechts één ding tegelijk doen, vaak wel goedHet kind doet meerdere dingen tegelijk, maar maakt zaken niet af.
De activiteiten zijn wisselend en verschillend.Het kind denkt niet na over de gevolgen van een actie.
Hypo-actief: gefocust op één onderwerp.Hyperactief: erg beweeglijk.
Dagdromen en veel in eigen gedachten en fantasie zitten komt vaak voor.Snel afgeleid door externe prikkels.
Activiteiten worden langzaam uitgevoerd.Verschillende activiteiten worden snel achter elkaar uitgevoerd.

Tips voor omgang kind met ADD

Belangrijk in de omgang met een kind dat ADD heeft is duidelijk zijn. Zorg ervoor dat er in huis duidelijke regels zijn. Zorg er voor dat het kind zelfvertrouwen krijgt. Zelfvertrouwen kun je opbouwen door een door structuur en regelmaat aan te bieden in het leven van het kind. Bereid het kind altijd voor op nieuwe dingen of omgevingen. Geef het kind de ruimte om bepaalde zaken zelf te kunnen bepalen, maar zorg wel dat het overzichtelijk blijft. Meerkeuze opties werken heel goed. Biedt het kind verschillende opties aan en laat het er eentje kiezen.

Heb geduld bij een kind met ADD want vaak heeft het tijd nodig om de concentratie te vinden om bepaalde zaken te doen. Ook is een kind met ADD langer bezig om opdrachten en taken af te krijgen.
© 2010 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
ADHD in de klasADHD in de klasKinderen worden tegenwoordig steeds sneller gediagnosticeerd als het aankomt op gedragsproblemen. Een veel gehoord probl…
ADHD Checklist: Symptomen en kenmerken van hyperactiviteitADHD of hyperactiviteit bij kinderen staat behoorlijk in de belangstelling. Voor ouders is het een zegen dat er eindelij…
Is mijn kind hooggevoelig of heeft het ADHD of ADD?Is mijn kind hooggevoelig of heeft het ADHD of ADD?Soms is het overduidelijk dat het kind hooggevoelig is. Soms is het voor de ouders en begeleiders een groot raadsel wat…
Oorzaken en symptomen van ADHDBij ADHD denkt men vaak aan drukke kinderen. Maar wat zijn de verdere symptomen van ADHD, hoe ontstaat deze aandoening e…

Wratten: soorten, oorzaken en behandelingWratten: soorten, oorzaken en behandelingWratten worden door een virus veroorzaakt. Zodra het virus in aanraking komt met je huid, kun je wratten krijgen. Je loo…
Winterkwalen aan je handenNet zoals wintervoeten kunnen je handen ook flink te lijden hebben onder de kou. Zo kun je door de kou winterhanden krij…
Bronnen en referenties
 • www.adhd.nl www.addonline.nl
Jozzie (244 artikelen)
Gepubliceerd: 21-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.