Winterkwalen aan je handen

Net zoals wintervoeten kunnen je handen ook flink te lijden hebben onder de kou. Zo kun je door de kou winterhanden krijgen, kloven kunnen spontaan in je handen schieten en dode vingers kunnen een gevolg zijn.

Winterhanden

Hoe ontstaan winterhanden?

Als de zomer weer is afgelopen en het buiten kouder en vochtiger wordt kunnen mensen last krijgen van winterhanden. Een belangrijke factor is de luchtvochtigheid. Deze is belangrijker dan de temperatuur. Als heb bijvoorbeeld -7 graden is met een vochtige lucht, dan kan dit net zo koud aanvoelen als -14 met een droge lucht. Als je handen warm worden worden de bloedvaten wijder. Hierdoor stroomt er meer bloed doorheen. Bij een groot verschil in temperatuur reageren de bloedvaten in de handen niet snel genoeg. Er wordt dan teveel bloed toegevoerd waardoor het niet goed meer doorstroomt. Het gevolg is dat het bloed niet weg kan en de bloedvaten en de huid worden beschadigd.

Bijbehorende klachten

Tintelingen, zwellingen, jeuk en rode vlekken zijn de klachten die bij winterhanden horen. Ook kunnen ze erg pijn doen.

Waarom krijgt de één het wel en de ander niet?

Waarom de ene persoon wel winterhanden krijgt en de ander niet heeft met een aantal factoren te maken:
  • Flink ondergewicht of overgewicht hebben
  • Wanneer je veel buiten in de koude lucht of in koude ruimtes werkt
  • Erferlijkheid; mogelijk hebben er meer mensen in je familie last van winterhanden
  • Een aandoening aan de bloedvaten
  • Het gebruik van betablokkers (een medicijn tegen een hoge bloeddruk)

Klachten laten verminderen

Je kunt zelf een aantal dingen doen om winterhanden te doen verminderen. Helemaal voorkomen kan helaas niet.
  • Draag warme kleding en handschoenen wanneer je naar buiten gaat. Kortom: hou je handen goed warm.
  • Laat je kleding niet knel zitten om je lichaam, maar zorg voor ruimte.
  • Neem wisselbaden. Als je je handen 3 minuten in warm water legt en daarna 30 tellen in koud water (eindig wel met warm water), dan zal je bloedsomloop verbeteren.
  • Medicijnen zijn te verkrijgen wanneer je veel last hebt van winterhanden
  • Smeer je handen in met een goede handcrème

Kloven

Hoe ontstaan kloven?

Wanneer het weer koud wordt buiten kun je ook last krijgen van kloven in je handen. Vooral vrouwen kunnen hier last van hebben, maar ook bij mannen komt het voor. Een kloof is eigenlijk een opengebarsten stukje huid, een scheurtje. Het kan ontstaan wanneer de huid erg droog is. Door deze droogte is het voor de huid niet meer zo goed mogelijk om te bewegen, elastisch te zijn. Hierdoor zal de huid scheuren of barsten. Ze kunnen erg pijnlijk zijn doordat de huid soms tot diep kan scheuren. Hierdoor is er ook vaak wat bloed te zien uit de kloof. Kloven ontstaan voornamelijk bij de vingers, erop of eronder bij de knokkels.

De huid wordt droog door de koudere gevoelstemperatuur buiten. Vooral bij vriezen is dit het geval. Niet alleen buiten maar ook binnen is de lucht droger dan normaal. Dit komt doordat mensen dan de verwarming aanzetten. Water is ook een boosdoener. Hier wordt je huid ook droger van, denk aan je handen wassen wat je dagelijks meerdere keren doet of het doen van de afwas.

Wat kun je doen tegen kloven?

Probeer je huid soepel te houden om kloven tegen te gaan. Je moet voorkomen dat je huid teveel uitdroogt. Smeer handcrème of een hydraterende (vochthoudende) crème op je handen om uitdroging tegen te gaan.

Dode vingers

Door de kou kan de bloedsomloop ook geheel gestopt worden waardoor het bloed niet verder stroomt. De vingers worden wit en zien er dood uit. Ze voelen ook stijf aan. Op dat moment heb je er ook bijna geen gevoel meer in. Helaas is er weinig aan dode vingers te doen. Probeer de handen goed warm te houden met handschoenen. Ook bewegen kan helpen. Je kunt ze ook onder lauw water houden. Geen heet water! Als ze te snel warm worden dan worden ze namelijk rood en gaan ze tintelen, ook een naar gevoel.
© 2010 - 2024 Wuppie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een kloof in de voet: symptomen en behandelingEen kloof in de voet: symptomen en behandelingVeel mensen hebben last van kloven. Deze ontstaan meestal aan de hiel. Toch kunnen ze ook op andere plaatsen voorkomen z…
Pijnlijke kloven in handen en vingers bestrijdenPijnlijke kloven in handen en vingers bestrijdenBehoorlijk wat mensen hebben in de winter hinder en pijn door vervelende kloven in de huid van de vingers en handen. De…
Kloven en kloofjesKloven en kloofjesKloven ontstaan door uitdroging en zijn herkenbaar als scheurtjes in de huid of het slijmvlies. Kloven ontstaan vaak in…

Verschillen tussen ADD en ADHD bij kinderenADD staat voor Attention Deficit Disorder. Kort gezegd is ADD een gat tussen het vermogen en het uiteindelijk presteren.…
Blefaritis of ooglidontsteking: symptomen en behandelingBlefaritis of ooglidontsteking: symptomen en behandelingBlefaritis is de medische term voor een vaak chronische ontsteking van de ooglidrand, ook wel 'ooglidontsteking' genoemd…
Wuppie (35 artikelen)
Gepubliceerd: 21-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.