Pijnlijke kloven in handen en vingers bestrijden

Pijnlijke kloven in handen en vingers bestrijden Behoorlijk wat mensen hebben in de winter hinder en pijn door vervelende kloven in de huid van de vingers en handen. De kwaal komt vaker bij vrouwen dan bij mannen voor. Kloven hebben te maken met een huid die vooral in de winter vaak veel te droog is. Het is een hardnekkig verschijnsel die scheurtjes, kloofjes en velletjes. Maar je kunt meestal wel wat tegen die hinderlijke wondjes doen. De winter levert heel wat meer ongemakken op dan de zomer. Klein leed bijvoorbeeld zoals kloven in de handen en vingers. Een gesprongen huid is een pijnlijk en hinderlijk verschijnsel. Hoe kun je die wondjes aan handen en vingers zo goed mogelijk verlichten.

Uitdroging door water

Water heeft een uitdrogende uitwerking op de huid. En een mens zit nu eenmaal verschillende malen per dag met zn handen in het water, wat een uitdrogend effect heeft. Vooral als het (afwas)water een reinigingsmiddel bevat. Als je dan ook nog regelmatig een warm schuimbad neemt droogt de huid behoorlijk uit (badzout en badolie daarentegen, voorkomen het uitdrogen van de huid).

Uitdroging door lucht

Droge lucht is ook ongunstig voor de huid op de handen. De buitenlucht is in de winter uiteraard niet altijd droog, maar de lucht in huis is dat eigenlijk constant, tijdens het stookseizoen. De kachel staat aan en de buitendeuren zijn gesloten, waardoor de vochtiger buitenlucht ook niet binnenkomt. Je kunt de droogte binnenshuis enigszins tegengaan door veel waterslurpende planten in de woonkamer te zetten en door waterbakjes aan de radiatoren te hangen. Je kunt ook een speciale luchtbevochtiger plaatsen. En daarnaast evengoed wel regelmatig ventileren.

Slaapkamer

In de nacht kun je de uitdroging van de huid tegengaan door liefst niet te stoken in de slaapkamer, en de ramen (enigszins) open te houden zodat vochtiger buitenlucht toegang krijgt. Want kou kun je natuurlijk ook goed bestrijden door een extra deken of warmere nachtkleding. Zon frisse (vochtiger) slaapkamer is niet alleen goed voor de kloven in je vingers maar ook gunstig voor je luchtwegen.

Wat kun je nog meer doen

Helaas zijn de kloven in de handen een nogal hardnekkige kwaal als je er gevoelig voor bent. Je dient er voor te zorgen dat de huid minder droog wordt, wat makkelijker is gezegd dan gedaan. Door middel van een speciale voedende huidcrème tegen kloven (apotheker, drogist) kun je de uitdroging wellicht tegengaan. Maar desondanks komen de kloven gemakkelijk weer terug. Gebruik huishoudhandschoenen als je in het water moet en smeer je handen meerdere malen per dag in met een hydraterende handcrème.

Huishoudhandschoenen

Huishoudhandschoenen beschermen weliswaar tegen het uitdrogende water, maar hebben bij langdurig gebruik als gevaar dat je handen gaan zweten, wat ook niet bevorderlijk is voor soepele handen zonder kloven. Onder de plastic of rubberen huishoudhandschoenen kun je daarom een paar katoenen handschoenen aantrekken, waardoor het uitdrogend effect vanwege transpiratie wordt tegengegaan. Al met al een heel gedoe, maar als je heel vaak met je handen in het zeepsop zit misschien toch wel de moeite van het proberen waard.
© 2011 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kloven en kloofjesKloven en kloofjesKloven ontstaan door uitdroging en zijn herkenbaar als scheurtjes in de huid of het slijmvlies. Kloven ontstaan vaak in…
Last van kloofjes en velletjes aan de vingersLast van kloofjes en velletjes aan de vingersKloofjes en velletjes aan de vingers zijn pijnlijk en je vingers zien er niet mooi uit. Wat kun je doen tegen kloofjes e…
Kloven tussen de tenen en aan de hielKloven tussen de tenen en aan de hielKloven komen het vaakst voor aan de handen. Maar soms ontstaan er kloven of kleine kloofjes aan de voeten. Vaak is dit a…
Extreem droge handen en klovenExtreem droge handen en klovenHet hebben van droge handen is vervelend, maar wanneer ze extreem droog zijn dan lijkt bijna niks te helpen. De handen z…

Karakterverandering na beroerteKarakterverandering na beroerteBeroerte. Je moet er niet aan denken, maar het is een veel voorkomend verschijnsel. Al overleeft het overgrote deel van…
Slapeloosheid of insomnieSlapeloosheid of insomnieSlapeloosheid overkomt iedereen wel eens. Maar wanneer dit langer aanhoudt en het echt een probleem vormt, dan heet dit…
Bronnen en referenties
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 18-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.