Kloven tussen de tenen en aan de hiel

Kloven tussen de tenen en aan de hiel Kloven komen het vaakst voor aan de handen. Maar soms ontstaan er kloven of kleine kloofjes aan de voeten. Vaak is dit aan de hiel of tussen of onder de tenen. We onderscheiden droge kloven (hielkloven) en natte kloven (schimmelkloven). De oorzaak ligt in een infectie met een voetschimmel of in een droge huid in combinatie met druk op de voet. In ernstige gevallen gaat een kloof pijn doen, bloeden en soms zelfs ontsteken. Behandeling is dan zeker nodig. Ook kan kloofvorming zelf goed tegen gegaan worden.

Wat zijn kloven?

Kloven of kloofjes zijn scheurtjes in de huid. We zien ze vaak tussen de tenen of aan de hiel, maar ook aan de handen. Een kloof is een barst in de huid die ontstaan is als gevolg van droogte. Tussen en onder de tenen bestaat er ook een ander soort kloven, de zogenaamde natte kloven.

Verschil tussen droge en natte kloven herkennen

Kloven zijn niet moeilijk te herkennen. Er zitten scheurtjes of barstjes in de huid die vaak breder dan diep zijn. Ze doen pijn en soms is er sprake van jeuk. Het verschil tussen natte en droge kloven is duidelijk te herkennen door de huid rondom de kloof. Bij natte kloven ziet en voelt de huid er week uit. Bij droge kloven zijn de randen van de kloof meestal hard en is de huid rondom de kloof vaak droog en schilferig.

Oorzaken

Droge kloven ontstaan door droge omgevingslucht. Vooral in de winter is de lucht om ons heen erg droog. Er hangt weinig vocht in de lucht, zowel binnen als buiten. Binnen wordt dit effect nog eens vergroot doordat we de verwarming hoog zetten. Droge lucht is herkenbaar doordat lippen sneller scheuren, handen droog aanvoelen en de huid trekkerig, droog en jeukend kan aanvoelen. Statische elektriciteit treedt snel op wanneer we over een vloerbedekking lopen of een wollen trui uittrekken. Vooral tijdens de wintermaanden zweten we ook minder. Ook de afscheiding van talg is aan de voet vaak minimaal.

Droge kloven worden niet alleen door droge lucht veroorzaakt. Ook eeltvorming speelt een rol. Mensen met overgewicht of een staand beroep krijgen te maken met veel druk op de hiel. Hierdoor legt de huid een beschermend laagje aan: eelt. Dit is een extra verharde huid. Druk op eelt in combinatie met droogte zorgt voor scheurtjes in het eelt. Op deze manier ontstaan de eerste kloofjes. Mensen met diabetes en oudere mensen hebben eerder last van kloven.

Natte kloven ontstaan door schimmels, we spreken dan van een voetschimmel. Voetschimmel nestelt zich graag in vochtige huid. Tussen de tenen is het vaak vochtig. Bovendien veranderd de zuurgraad van de voet soms doordat zeepresten achterblijven of de voeten te vaak met zeep worden gewassen. Een veranderende zuurgraad trekt schimmels aan. Mensen met zweetvoeten, dus altijd vochtige voeten, hebben vaker last van voetschimmel. In zwembaden vindt het vaakst besmetting plaats.

Symptomen

Wie eenmaal voetschimmel heeft gehad zal merken dat dit vaker terugkeert, vooral bij een bezoek aan het zwembad. De huid tussen en onder de tenen scheurt in (kloofjes) of vertoont blaasjes. Ook kan de huid gaan schilferen. Soms scheurt de huid zover in dat deze pijnlijk wordt. Er kan ook vocht uit de scheurtjes komen. Er kan ook een kalknagel ontstaan. Dit is een nagel die er brokkelig en dik uitziet. Voetschimmel is besmettelijk voor anderen.

Droge kloven komen het vaakst voor aan de hiel van de voet. Dit noemen we ook wel hielkloven. Hier ziet de huid er vaak wit en schilferachtig uit. Ook voelt deze droog en ruw aan. Er is sprake van eeltvorming. Deze is vaak geel van kleur. Wanneer de kloven niet worden behandeld zullen ze dieper worden. Ze kunnen dan steeds meer pijn gaan doen en zelfs gaan bloeden. In ernstige gevallen ontstaat er een ontsteking.

Behandeling

Het is belangrijk om het verschil tussen natte en kloven te herkennen, omdat de behandeling voor beiden niet hetzelfde is. Wanneer je twijfelt over de kloofjes is het beter een arts te raadplegen. Deze kan ernaar kijken en eventueel een behandeling voorstellen.

Droge kloven bevinden zich vaak in een eeltachtig gebied. Bij ernstige kloven is het beter om naar een pedicure te gaan. Deze zal het eelt zoveel mogelijk verwijderen, vooral rondom de kloof zelf. Hierbij worden de vaak harde randen van de kloof weggehaald. Hierdoor wordt de huid rondom de kloof weer elastisch. Dit bevordert het herstel. Zelf de randen verwijderen is ook mogelijk. Doe dit alleen wanneer de kloven oppervlakkig zijn. Gebruik hiervoor een schoon mesje. Met een frees kan vervolgens de huid egaal worden gemaakt.

Het voorkomen van droge kloven is nog beter. Een huid die gevoelig is voor kloven moet dagelijks verzorgd worden. Eelt kan weggehaald worden door de voeten regelmatig in warm water te laten weken, waarna met een puimsteen of een voetvijl het eelt verwijderd kan worden. Overmatig veel eelt is niet gemakkelijk zelf te verwijderen: laat dit de eerste keer door een pedicure doen. Deze heeft er speciale apparatuur voor. Daarna is het gemakkelijk zelf bij te houden.

De hielen kunnen het beste dagelijks ingesmeerd worden met een vette crème of met klovencrème. Dit wordt het liefst tweemaal per dag herhaald. Na enkele dagen is er duidelijk verbetering zichtbaar. De huid voelt minder droog aan en wordt soepeler. Er is ook zalf verkrijgbaar met ureum: speciaal voor de erg droge huid.

Het dragen van s(teen)slippers is niet aan te raden: de voet krijgt te weinig ondersteuning waardoor deze gaat schuiven. Dit vergroot de kans op kloven.

Natte kloven worden veroorzaakt door voetschimmel. Hiertegen is een antischimmel-crème de beste behandelmethode. Deze doodt de schimmel waardoor de klachten verdwijnen. Bij de apotheek of drogist is deze crème of zalf verkrijgbaar. Smeer de aangedane huid dagelijks tweemaal in. Was de handen daarna goed. Voetschimmel is besmettelijk!

Om voetschimmel te voorkomen is het raadzaam om rondom het zwembad badslippers te dragen. Ook gemeenschappelijke doucheruimten zijn vaak een bron va besmetting. Het is belangrijk om de huid goed droog te houden. Droog daarom de voeten en speciaal tussen de tenen goed af na het baden. Draag iedere dag droge en schone sokken. Let op met zweetvoeten: wissel regelmatig van sokken maar ook van schoenen. Twee paar schoenen zijn minstens nodig om telkens één paar aan de lucht te laten drogen. Was de voeten liever niet met zeep en spoel eventuele zeepresten goed weg.
© 2015 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een kloof in de voet: symptomen en behandelingEen kloof in de voet: symptomen en behandelingVeel mensen hebben last van kloven. Deze ontstaan meestal aan de hiel. Toch kunnen ze ook op andere plaatsen voorkomen z…
Scheurtje tussen de tenenScheurtje tussen de tenenEen scheurtje tussen de tenen kan klein zijn, maar ook groot en pijnlijk. Een vochtige huid tussen de tenen veroorzaakt…
Kloven en kloofjesKloven en kloofjesKloven ontstaan door uitdroging en zijn herkenbaar als scheurtjes in de huid of het slijmvlies. Kloven ontstaan vaak in…
Mooie voeten: oplossing voor eelt en klovenMooie voeten: oplossing voor eelt en klovenMet hoge temperaturen is het heerlijk om op slippers rond te lopen. Als je eelt of kloven hebt is dit meteen een heel st…

Pijn aan tepel: symptomen, oorzaak en behandeling tepelpijnPijn aan tepel: symptomen, oorzaak en behandeling tepelpijnPijn aan tepel of tepelpijn oorzaak mannen en vrouwen. Veel vrouwen hebben wel eens last (gehad) van pijnlijke tepels, w…
Leven met clusterhoofdpijnClusterhoofdpijn is de meest pijnlijke van alle bekende vormen van hoofdpijn die voorkomt bij één op duizend mensen. Ze…
Bronnen en referenties
  • http://www.provoet.nl/pages/35/consumenten/uw-voeten/kloven/Kloven.html
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 07-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.