Scheurtje tussen de tenen
Een scheurtje tussen de tenen kan klein zijn, maar ook groot en pijnlijk. Een vochtige huid tussen de tenen veroorzaakt al snel scheurtjes. Maar ook een bezoek aan het zwembad kan een pijnlijk gevolg hebben: voetschimmel. Hoe ontstaan scheurtjes en wat is de juiste behandeling?
Wat zijn scheurtjes tussen de tenen?
Een scheurtje tussen de tenen loopt meestal van de bovenkant naar de onderkant van de voet, dus verticaal. Soms loopt deze diagonaal en zelden horizontaal. Het kan om één scheurtje gaan, maar ook om meerdere. Bij grote scheuren kan er een bloeding optreden. Meestal ontstaan scheurtjes het snelst tussen de kleine teen en de vierde teen. Tussen de vierde teen en de derde (middelste) teen ontstaan ook sneller scheurtjes. Hoe meer richting de grote teen, hoe minder vaak er scheuren voorkomen.
Kloven
Kloven zijn scheuren of barsten in een droge of soms in een vochtige huid. Meestal komen ze bij eend droge huid voor, zoals op de hak of aan de duim. Kloven tussen de tenen komen het meest voor onder de rand van de teen. Vaak betreft dit de grote teen, maar andere tenen kunnen ook gevoelig zijn voor kloven. Vaak gaan kloven tussen de tenen gepaard met een schimmelinfectie.
Wanneer kloven ontstaan als gevolg van een droge huid, is het belangrijk dat er meerdere malen per dag een verzorgende crème wordt aangebracht. In de meeste gevallen zullen kloven tussen de tenen echter door een schimmelinfectie worden veroorzaakt: zie voetschimmel. Belangrijk is om deze goed te behandelen.
Voetschimmel tussen de tenen
Scheurtjes tussen de tenen worden meestal veroorzaakt door een voetschimmel. Een voetschimmel komt vaak voor in zwembaden. Sporen kunnen makkelijk groeien in een vochtige en warme omgeving, iets wat beiden voorkomt in zwembaden. Uit sporen ontstaan schimmels. Deze schimmels zullen, wanneer ze in aanraking komen met een mensenhuid, tussen de tenen goed kunnen groeien. Ook tussen de tenen is het warm en vochtig. Ook mensen die veel transpireren en vaak natte sokken aanhebben, krijgen meer te maken met voetschimmel.
Voetschimmel is te herkennen door de aangetaste hoornlaag, waardoor deze gaat schilferen en scheuren. Ook kunnen er blaasjes ontstaan die jeuken, meestal aan de zijkant of de onderkant van de voet.
Ruim 20 procent van de mannen is besmet met voetschimmel. Van de hele bevolking kamt ruim 10 procent met voetschimmels. Dit verklaart waarom er in een zwembad altijd wel sporen aanwezig zijn. Toch krijgt niet iedereen voetschimmel: de een is er gevoeliger voor dan de ander. Mensen die eenmaal al eens een voetschimmel hebben opgelopen, blijven vatbaarder en zullen veel sneller weer opnieuw een voetschimmel oplopen.
Behandeling van voetschimmel
Zonder goede behandeling gaat een voetschimmel niet weg. Een schimmeldodende crème is vaak voldoende om de schimmel te laten verdwijnen. Deze crème is bij de drogist of apotheek verkrijgbaar. Smeer de aangedane huid twee tot driemaal daags in met de crème Zorg goed voor droge voeten, vooral de ruimte tussen de tenen moet droog zijn. Handdoeken en washandjes mogen nooit met andere personen worden gedeeld: de handdoeken zitten vol met schimmels of sporen. Wassen 90 graden doodt de schimmels.
Vaak is het ook zaak om de ernaast gelegen tenen te behandelen: schimmels verspreiden zich makkelijk. Belangrijk is om na aanraking van de tenen of voeten de handen goed te wassen. Dit om verdere verspreiding te voorkomen.
Genezing van de scheurtjes
Zodra de schimmels aangetast worden door de schimmeldodende crème, zullen ze verdwijnen. De huid heeft nu kans om te herstellen. Vaak is er al na drie tot vijf dagen herstel te zien: de huid begint dicht te trekken. Scheurtjes kunnen zeer pijnlijk zijn maar moeten toch goed behandeld worden. Wanneer de scheurtjes ontzien worden van de schimmeldodende crème, zullen juist op deze plek de schimmels rustig doorgroeien en nog meer schade aan richten.
De diepe scheuren hebben vaak meer tijd nodig voordat ze volledig genezen zijn. Na 14 dagen zal in de meeste gevallen zelfs de ergste scheuren pijnloos en bijna genezen zijn.
Cellulitis
Door scheurtjes tussen de tenen kunnen bacteriën makkelijk naar binnen kruipen en daar cellulitis veroorzaken. Het diepere onderhuidse bindweefsel raakt ontstoken. Vaak zullen de bacteriën de voet met rust laten en richting het been schade aanrichten. De huid ziet er rood en ontstoken uit, zwelt op en voelt warm aan. Er treedt meestal al één dag van te voren koorts op, voordat de huid rood begint te kleuren.
Wanneer voetschimmel niet wordt behandeld, zal cellulitis terug blijven keren. Vaak worden scheurtjes tussen de tenen niet als oorzaak voor cellulitis aangemerkt. Toch is vooral voetschimmel voor 30% de veroorzaker van cellulitis.