Pijn aan tepel: symptomen, oorzaak en behandeling tepelpijn

Pijn aan tepel: symptomen, oorzaak en behandeling tepelpijn Pijn aan tepel of tepelpijn oorzaak mannen en vrouwen. Veel vrouwen hebben wel eens last (gehad) van pijnlijke tepels, wat kan worden veroorzaakt door veel verschillende factoren, zoals wrijving, hormonale schommelingen, infecties, allergieën en huidaandoeningen als eczeem. Pijn aan de tepel komt weliswaar het meest bij vrouwen voor, maar mannen kunnen er soms ook last van hebben. Afhankelijk van de oorzaak, kan pijn aan de tepel gepaard gaan met andere klachten als jeuk, kloven, korstvorming, enz. Pijn aan tepel na sporten, tijdens zwangerschap, bij voeden, na overgang, ongesteld en pijn aan tepel bij kou of eczeem zijn stuk voor stuk mogelijk. Behandeling van tepelpijn is afhankelijk van de oorzaak van de pijn. Een zere tepel is een vervelende klacht die vaak goed verholpen kan worden door zelfzorgmaatregelen.

Vooral hardlopers hebben last van een 'loperstepel' / Bron: Istock.com/nd3000Vooral hardlopers hebben last van een 'loperstepel' / Bron: Istock.com/nd3000

Pijn aan tepel door wrijving (loperstepel)

Jeuk, irritatie of pijn aan de tepel als gevolg van wrijving staat ook wel bekend als 'loperstepel' en kan bij zowel mannen en vrouwen optreden. Het wordt loperstepel genoemd, omdat vooral hardlopers, duurlopers en joggers er last van hebben, maar je kunt er ook last van krijgen na het beoefenen van andere sporten. Oorzaak is herhaaldelijke wrijving van kleding tegen de onbedekte tepel. Een loperstepel kan voorkomen worden door de tepel in te smeren met een vette crème voordat je gaat hardlopen. Je kunt de tepel ook bedekken met tape met een glad oppervlak. het dragen van een goed zittende sportbeha is ook aan te bevelen. Daarnaast is het belangrijk om steeds schone kleding te dragen ter voorkoming van ontstekingen.

Allergie of overgevoeligheid

Je tepels zijn één van de meest gevoelige delen van je lichaam en reageren op subtiele veranderingen in de omgeving. Tepels kunnen gevoelig zijn voor verschillende stimuli, waaronder:
 • koud of warm weer;
 • douchegel of zeep;
 • wasmiddel;
 • lotions; en
 • bepaalde (kleding)stoffen zoals wol.

Symptomen van gevoeligheid of allergie kunnen onder meer bestaan uit jeuk, roodheid of (tepel)kloven. Het vermijden van triggers kan klachten voorkomen.

Pijnlijke tepels door seksuele activiteit

Sterke wrijving tijdens seksuele activiteit kan ertoe leiden dat je tepels pijn gaan doen. Dit is meestal tijdelijk en de pijn verdwijnt zodra je je tepels een poosje met rust laat.

Kanker in de borst

Ziekte van Paget

De ziekte van Paget is een zeldzame vorm van borstkanker. De ziekte heet voluit 'de ziekte van Paget van de borst' en komt bij ongeveer 1 procent van de vrouwelijke patiënten met borstkanker voor. Bij mannen is het nog veel zeldzamer. De precieze oorzaak is onbekend. Vroege symptomen op de tepelhuid zijn:
 • roodheid; en
 • korstvorming.

Andere symptomen zijn onder meer:
 • jeuk;
 • tintelingen;
 • gevoeligheid;
 • pijn of branderig gevoel.

Borstkanker

Borstkanker is kanker die zich vormt in de cellen van de borst. Tekenen en symptomen van borstkanker kunnen zijn:
 • Een borstknobbel of verdikking die anders aanvoelt dan het omliggende weefsel;
 • Verandering in de grootte, vorm of het uiterlijk van een borst;
 • Veranderingen in de huid van de borst, zoals kuiltjes;
 • Een ingetrokken tepel;
 • Schilfering of korstvorming van het gepigmenteerde deel van de huid rond de tepel (tepelhof) of de huid van de borst
 • Roodheid of kuiltjes in de huid van de borst, bijvoorbeeld een sinaasappelhuid.

Tepelpijn door hormonale veranderingen

Menstruatie

Pijn aan de tepels of gevoelige tepels kan bij vruchtbare vrouwen op bepaalde momenten in de maandelijkse cyclus optreden, bij de één rond de eisprong en bij de ander vlak voordat ze ongesteld wordt. Dit wordt veroorzaakt door veranderingen in de oestrogeen- en progesteronspiegels. Gevoelige borsten en tepels komt bij veel vrouwen voor vlak voor de menstruatie. Dit is heel normaal en meestal is er niets aan de hand. Indien de pijn aanhoudt, dan doe je er verstandig aan je huisarts te raadplegen. Vrouwen die een anticonceptiepil gebruiken, hebben doorgaans minder last van gevoeligheid of pijn die ontstaat door de cyclus. Wanneer een vrouw iedere maand erg veel last heeft van haar tepels, kan de anticonceptiepil uitkomst bieden.

Pijn in de tepels door zwangerschap

Gevoelige of pijnlijke tepels is een veel voorkomende klacht tijdens de zwangerschap, vooral aan het begin van de zwangerschap en het is een volkomen normaal verschijnsel. Borstweefsel is erg gevoelig voor hormonale veranderingen. Als je zwanger bent zullen je borsten en tepels drie weken na de bevruchting zachter worden en ze zullen tevens gezwollen aanvoelen, vergelijkbaar met hoe ze voelen voorafgaand aan je ongesteldheid. Ook zal je merken dat je tepels of eigenlijk het gebied daaromheen, de tepelhof, donkerder wordt en in omvang toeneemt.

Borstvoeding: pijn in tepel na voeden

Ongeveer 80% van de vrouwen die borstvoeding geeft heeft last van pijn aan de tepels, vooral tijdens de eerste dagen van het voeden. Door je kindje op de juiste manier aan te leggen, kun je dit vaak voorkomen. Goed aanleggen en goede begeleiding bij het aanleggen is de beste preventie van pijnlijke tepels en/of tepelkloven. Gedurende de eerste dagen na de bevalling kun je een licht stekend gevoel ervaren in de tepels aan het begin van de voeding. Dit is een normaal verschijnsel, doch pijn die tijdens de hele voeding aanhoudt moet als abnormaal worden beschouwd en vergt nader onderzoek. Soms veroorzaakt een schimmelinfectie door Candida Albicans pijn aan de tepels. In dat geval is een bezoek aan de huisarts aan te raden.

Tepeleczeem

Tepeleczeem kan wordt het meest gezien als onderdeel van atopisch eczeem en manifesteert zich op de tepel en tepelhof. Het kan behoorlijke jeukklachten veroorzaken. Bij tepeleczeem is goede bescherming tegen schurende kleding belangrijk, evenals proberen niet te krabben. Krabben verergert het probleem doordat het de huid beschadigd, waarmee de kans op een infectie groter wordt. De huisarts kan een zalfje voorschrijven om de eczeem te bestrijden.

Vaatkramp aan de tepels

Een intense pijn tijdens en na de borstvoeding kan het gevolg zijn van vasospasme van de tepel, wat wordt veroorzaakt door onvoldoende doorbloeding van de tepel. Tepelvasospasme veroorzaakt pijnlijke tepelkrampen die enkele minuten totzelfs vele uren kunnen aanhouden. Emotionele stress, blootstelling aan koude temperaturen of borstvoeding zijn mogelijke oorzaken van vasospasme van de tepel. De pijn kan als kloppend of prikkend worden ervaren en de pijn verergert naarmate de koude toeneemt.

Melkblaar

Een melkblaar verwijst naar een blaasje gevuld met melk op de tepel(hof), wat een scherpe, gelokaliseerde pijn kan veroorzaken. Een laagje huid blokkeert de melkkanalen en geeft verschijnselen van een verstopping. Soms is het zichtbaar doordat op de tepel een wit stipje te zien is. Bij het voeden kan dit behoorlijk pijnlijk zijn. Een melkblaar kan ontstaan door slordig drinken of verkeerd afkolven.

Pijnlijke tepels bij vrouwen door de overgang

In de pre-menopauze ervaren veel vrouwen dat hun borsten gevoeliger zijn; ze kunnen gespannen aanvoelen of zelfs pijnlijk zijn. Tijdens de overgang heeft deze gevoeligheid van de borsten vaak te maken met het verminderen van progesteron. Na de menopauze zullen de klachten na verloop van tijd meestal verdwijnen.

Pijn door tepelpiercing

Het plaatsen van een tepelpiercing kan pijn in de tepel veroorzaken. Deze pijn duurt vaak niet langer dan één week. Bij onvoldoende hygiëne kan een secundaire bacteriële infectie ontstaan, gekenmerkt door gezwollen, pijnlijke tepels met pusafscheiding. Soms leidt dit tot complicaties zoals een borstabces. Ook deze lastig te behandelen complicatie veroorzaakt tepelpijn.

Schimmelinfectie van de tepel

Het meest voorkomende symptoom van een schimmelinfectie van de tepels is tepelpijn of borstpijn, of beide. De pijn wordt vaak omschreven als brandend, jeukend of stekend en kan mild tot ernstig zijn. Je tepels kunnen gevoelig zijn bij aanraking en zelfs kleding dat er licht tegenaan komt kan pijn veroorzaken. Er kunnen ook tepelkloven ontstaan.

Droge tepels met kloofjes

Droge tepels met kloofjes kunnen worden veroorzaakt door vochtverlies uit het tepelgebied, in combinatie met tepelwrijving en afwisselend nat en droog zijn van de tepels door borstvoeding. Gebruik vochtinbrengende crèmes om genezing te bevorderen.

Borstontsteking

Borstontsteking of mastitis is een ontsteking van de melkkanalen van de borst, meestal veroorzaakt door een slechte melkafvoer tijdens de borstvoeding. Het kan zich heel snel ontwikkelen. Symptomen zijn onder meer een rood gebied op een deel van de borst dat pijnlijk is of een klonterig gevoel in de borst dat warm aanvoelt. Het kan gepaard gaan met griepachtige symptomen. Roodheid duidt niet altijd op een infectie en behandeling met antibiotica kan worden vermeden als zelfhulpmaatregelen meteen worden gebruikt.

Fenomeen van Raynaud

Het fenomeen van Raynaud veroorzaakt ernstige pijn in de tepel zodra een baby klaar is met voeden, vooral wanneer de tepels worden blootgesteld aan koude lucht. Het syndroom is gekoppeld aan een slechte bloedsomloop. Pijn kan worden verergerd door het vrijkomen van adrenaline, waardoor aanvoerende bloedvaten samentrekken en het bloed niet goed doorlaten naar de huid. Het dragen van warme kleding en het masseren van de borst na het voeden kan helpen de bloedstroom te herstellen.

Zere tepels behandelen

Medicatie en andere maatregelen

Als pijnlijke tepels het gevolg zijn van borstvoeding, kan het helpen als je de baby goed aanlegt. Andere behandelingen om pijnlijke tepels te verhelpen zijn onder meer:
 • Ontstekingsremmende crèmes of sprays;
 • Antiseptische crèmes of gels;
 • Gezuiverde lanoline kan de pijn verminderen doordat het uitdroging van de tepel voorkomt;
 • Antischimmelcrèmes voor schimmelinfecties;
 • Topische corticosteroïden;
 • Ontstekingsremmende tabletten;
 • Moisturisers of vochtinbrengen tepelcrèmes, welke droge of gevoelige tepels verzacht en hydrateert.

Tea tree olie / Bron: OptimaTea tree olie / Bron: Optima

Huismiddeltjes

Veel huismiddeltjes worden gebruikt om pijnlijke tepels te verlichten, van het toepassen van koude theezakjes tot het masseren van een paar druppels moedermelk op het aangedane gebied. Het toepassen van aloë vera, appelazijn, kokosnootolie, koud of warm kompres (of kamilletheezakjes) of tea tree-olie, worden soms ook aanbevolen. Gebruik tea tree-olie nooit onverdund op je huiden zeker niet op of rond je tepel(s). De olie is erg sterk en kan daardoor voor irritaties zorgen als je deze onverdund aanbrengt.

Lees verder

© 2015 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Loperstepel: symptomen, oorzaken en behandeling joggerstepelLoperstepel: symptomen, oorzaken en behandeling joggerstepelEen loperstepel, ook wel bekend als 'joggerstepel', is een pijnlijke tepel als gevolg van het het wrijven van kleding te…
Gezwollen tepels: oorzaken tepelzwelling of gezwollen tepelGezwollen tepels: oorzaken tepelzwelling of gezwollen tepelZowel kinderen als volwassenen kunnen last krijgen van gezwollen tepels of tepelzwelling. De tepel van een kind kan om v…
Jeukende tepelsJeukende tepelsVeel vrouwen en meisjes hebben last van jeuk aan de tepels. Het ontstaat door prikkeling van de gevoelszenuwen die uitmo…
Bultjes op de tepelBultjes op de tepelRond de tepel van de vrouwenborst bevindt zich het tepelhof. Deze is bij elke vrouw iets verschillend. Op deze tepelhof…

Bultjes op de tongBultjes op de tongIedereen heeft wel eens last van bultjes op de tong. Deze moeten niet verward worden met de normale kleine bultjes oftew…
Kloven tussen de tenen en aan de hielKloven tussen de tenen en aan de hielKloven komen het vaakst voor aan de handen. Maar soms ontstaan er kloven of kleine kloofjes aan de voeten. Vaak is dit a…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Istock.com/AW
 • Argan Winkel. De Complete Gids voor Tea Tree Olie. https://arganwinkel.nl/blog/tea-tree-olie/ (ingezien op 23-12-2021)
 • La Leche League. Melkblaar. https://www.lalecheleague.nl/borstvoeding-abc/artikel/175-melkblaar (ingezien op 23-12-2021)
 • Mayo Clinic. Breast cancer: Symptoms & causes. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/breast-cancer/symptoms-causes/syc-20352470 (ingezien op 12-1-2018)
 • WebMD. Why do my nipples hurt? www.webmd.boots.com/women/guide/why-do-my-nipples-hurt (ingezien op 12-1-2018)
 • www.blessure-aanwijzer.nl/tepels.htm
 • www.gezondheidsnet.nl/diagnose-borstkanker/ziekte-van-paget
 • www.aidulac.nl/borstvoedingskennis/wat-is-een-melkblaar
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/nd3000
 • Afbeelding bron 2: Optima
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 19-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.