Jeuk aan de tepel: oorzaken en symptomen van jeukende tepels

Jeuk aan de tepel: oorzaken en symptomen van jeukende tepels Jeuk aan tepel of jeukende tepels kan behoorlijk storend zijn, vooral als krabben niet helpt of de jeuk juist erger maakt doordat er krabeffecten ontstaan. Daar komt bij dat je in het openbaar niet aan je tepels kunt krabben, omdat een dergelijke handeling ongepast is. Zowel mannen als vrouwen kunnen jeuk aan de tepels krijgen. De belangrijkste oorzaken van jeukende tepels passeren de revue: jeuk aan tepel door eczeem; candida-infectie; jeuk aan tepel door psoriasis; zwangerschap; jeuk aan tepel door een loperstepel; ziekte van Paget. Als je naast jeuk aan de tepel last hebt van andere klachten, zoals een bloederige, gele of bruine tepelafscheiding, tepelpijn of een gezwollen, pijnlijke borst, dan is het raadzaam een afspraak te maken je huisarts om het onderliggend probleem op te sporen en zo nodig te behandelen.
Zeep kan jeukende tepels veroorzaken / Bron: Pezibear, PixabayZeep kan jeukende tepels veroorzaken / Bron: Pezibear, Pixabay

Oorzaken jeukende tepels bij vrouwen en mannen

Een jeukende borst of jeukende tepel wordt vaak veroorzaakt door atopisch eczeem. Eczeem van de tepel kan intens jeuken. Vaak is het onderdeel van atopisch eczeem.

Bepaalde factoren kunnen een jeukende tepel verergeren, waaronder:
 • kunstmatige vezels
 • wasmiddelen
 • parfums
 • zepen
 • wolvezels

Een droge huid kan er ook voor zorgen dat je tepels jeuken.

Zwangerschap verhoogt de kans op jeuk aan de tepels. Je borsten worden groter tijdens de zwangerschap. De uitrekkende huid kan leiden tot jeuk en schilfering. Mastitis, een infectie van het borstweefsel, kan ook jeuk veroorzaken in de borst en tepel. Deze aandoening treft meestal nieuwe moeders die borstvoeding geven. Zelden zijn jeukende tepels een symptoom van een ernstiger medische aandoening, zoals kanker.

Symptomen van jeukende tepels

Een jeukende tepel zorgt ervoor dat je de drang hebt om te krabben. Het ongemak kan variëren van mild tot ernstig, en de jeuk kan af en toe de kop opsteken of constant aanwezig zijn. Krabben kunnen ertoe leiden dat de gevoelige huid rood en gezwollen wordt, beschadigd raakt en soms zelfs wat verdikt. Hoewel krabben de drang tijdelijk kan verlichten, kan het ook de huid beschadigen en de jeuk verergeren.

Huisarts inschakelen

Als jeukende tepels niet binnen enkele dagen zijn verdwenen, of als het lijkt te verergeren, maak dan een afspraak met je huisarts. Schakel in de volgende gevallen direct je huisarts in:

Als je borstvoeding geeft en je ervaart extreme pijn of andere mastitis-symptomen, schakel dan medische hulp in.

Jeuk aan tepel door eczeem

Droge, schilferige huid

Een mogelijke oorzaak van jeukende tepels is eczeem, een verzamelnaam voor verschillende huidziekten met eenzelfde soort huiduitslag. Tepeleczeem wordt vaak gezien als onderdeel van atopisch eczeem, ook wel constitutioneel eczeem genoemd. De klachten kunnen variëren van een droge, schilferige, rode en jeukende huid tot nattende of korstvormende uitslag op de tepels en tepelhof van één of beide borsten. Eczeem kan zich voordoen bij mensen van alle leeftijden. In Nederland heeft ongeveer één op de vijf kinderen en één op de twaalf volwassenen eczeem. Slechts een klein deel hunner heeft last van tepeleczeem.

Beschadigde huid en infecties

Een beschadigde huid is kwetsbaar voor infecties. Eczeemplekken kunnen vaak besmet worden met een bacterie genaamd Staphylococcus aureus, die het eczeem erger maakt en waardoor de genezing langer duurt. De symptomen van eczeem kunnen worden verlicht door de aangedane huid ten minste twee keer per dag in te smeren met een vette crème of zalf. Vraag je apotheker om advies. Zo'n vettende crème maakt de huid soepel, minder droog en minder schilferig. Daarnaast is het belangrijk om je tepels te beschermen tegen schurende kleding, vermijd krabben en gebruik geen huidverzorgingsproducten die kunnen irriteren. Eventueel kan de huisarts (voor korte duur) lokale behandeling met een hormoonzalf voorschrijven. Raadpleeg je huisarts over welke crèmes en zalven je veilig kunt toepassen als je borstvoeding geeft.

Uitlokkende factoren vermijden

Vermijd triggers die tepeleczeem kunnen veroorzaken. Draag daarom bij voorkeur katoenen kleding (of een katoenen bh) en zeker geen irriterende stoffen, zoals wol. Sommige parfums, zepen en huidproducten kunnen een irriterende werking hebben op de huid. Tracht verder extreme hitte of kou te vermijden, evenals extreme vochtigheid of droogte. Deze omstandigheden kunnen irritatie opwekken aan de huid. Voorkom verder dat je huid uitdroogt door langdurig (heet) douchen of baden.

Tepeleczeem komt vaak voor tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, PixabayTepeleczeem komt vaak voor tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, Pixabay

Zwangerschap

Tepeleczeem is een veelvoorkomend probleem tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Eczeem kan gemakkelijk optreden op de tepel en tepelhof bij zwangere en zogende vrouwen. Vermijd het gebruik van zeep die de huid kan uitdrogen en draag bij voorkeur een katoenen beha zodat de lucht kan circuleren en voorkom tepelkloven. De belangrijkste oorzaak van het ontstaan van tepelkloven is het onjuist aanleggen van het kindje aan de borst.

Jeukende tepels door schimmelinfectie (Candida)

Een Candida infectie op de tepels kan voorkomen tijdens de borstvoedingsperiode. Candida albicans gedijt goed op warme, vochtige en donkere plaatsen. Een Candida-infectie treedt sneller op als de huid of de slijmvliezen zijn beschadigd. Daarom is het belangrijk om vanaf de eerste dag je baby goed aan te leggen. De huisarts kan bij Candida albicans infecties een anti-schimmelmiddel voorschrijven.

Jeuk aan tepel door psoriasis

Bij psoriasis groeit de bovenste laag van de huid te snel, waardoor er verdikkingen en schilfers ontstaan. De oorzaak van psoriasis is vooralsnog niet bekend. Bij psoriasis kan de huid ontstoken zijn en flink jeuken. De ernst van de aandoening varieert. Je kunt last hebben van slechts één tot twee kleine plekjes, maar je kunt ook van top tot teen onder de plaques zitten. Bij psoriasis zijn er perioden van spontane verbetering, welke worden afgewisseld met periodes van verslechtering. Psoriasis kan zich ook op je tepel voordoen. Een vettende zalf of eventueel een speciale zalf die wordt voorgeschreven bij psoriasis kan uitkomst bieden.

Jeukende tepels tijdens zwangerschap

Jeukende tepels kunnen veroorzaakt worden ten gevolge van schommelingen of veranderingen in de hormoonhuishouding. Hormonale jeuk aan de tepels kan zich voordoen tijdens de puberteit (wanneer je borsten groeien), menstruatie, zwangerschap, het gebruik van een anticonceptiepil of hormonale medicijnen en de menopauze. Door een vocht-inbrengende crème op je tepels te smeren, kan de jeuk afnemen. Mocht dit onvoldoende soelaas bieden, dan is een bezoek aan de huisarts aan te raden.

Vooral hardlopers hebben last van een 'loperstepel' / Bron: Istock.com/nd3000Vooral hardlopers hebben last van een 'loperstepel' / Bron: Istock.com/nd3000

Jeuk aan tepel door een loperstepel

Een zogeheten lopertstepel is een veel voorkomende aandoening onder hardlopers, duurlopers en joggers, welke wordt veroorzaakt wanneer de tepels langdurig en frequent tegen de kleding schuren tijdens de sportbeoefening. De symptomen van een loperstepel zijn irritatie, pijn, roodheid van de huid en droogte. Als de toestand aanhoudt, kunnen de tepels kloofjes vertonen en gaan bloeden (tepelbloeding). Het is belangrijk om de tepels te beschermen met een gaasje of pleister. Voorkom een loperstepel door voordat je gaat hardlopen de tepel in te smeren met een vette crème (bijvoorbeeld vaseline), of door deze te bedekken met tape met een glad oppervlak. Daarbij is het aan te raden om telkens schone kleding te dragen ter voorkoming van ontstekingen. Op den duur kan er ook wat eelt op de tepels komen, waardoor je minder snel last krijgt van een loperstepel.

Ziekte van Paget

De ziekte van Paget is een zeldzame vorm van borstkanker, die 1-2 vrouwen van elke 100 vrouwen met borstkanker treft. Bij de ziekte van Paget is de tepel en de tepelhof aangedaan, waarbij zich eczeem-achtige symptomen voordoen en er een rode uitslag op de tepel of de tepelhof, gecombineerd met een jeukende of branderig gevoel, verschijnt. Er kan ook bloed of afscheiding uit de tepel komen.

Jeukende tepels en mastitis

Mastitis wijst op een ontsteking van de melkklier, vaak als gevolg van binnendringende bacteriën door een beschadiging van de omliggende huid. Mastitis treedt veelal op tijdens de eerste zes weken na de bevalling, maar kan ook op een ander moment tijdens de lactatieperiode ontstaan. Symptomen die kunnen wijzen op mastitis zijn:

Soms kan een abces in de borst (borstabces) mastitis compliceren.

Natuurlijke behandeling van jeukende tepels

Er zijn meerdere natuurlijke middelen om zelf jeukende tepels te behadelen.

Gestolde kokosolie / Bron: Tiia Monto, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Gestolde kokosolie / Bron: Tiia Monto, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Oliemassage

Het gemakkelijkste en meest effectieve huismiddeltje voor jeukende tepels is het toepassen van kokosolie en een oliemassage uit te voeren. Je kunt ook andere oliën gebruiken in plaats van kokosolie. Kokosolie wordt echter vaak aanbevolen vanwege de hydraterende en antimicrobiële eigenschappen. Het masseren van kokosolie naar jeukende tepels is een veilige en effectieve methode van hydratatie.

Voer de volgende stappen uit:
 • verwarm de olie van je voorkeur in de magnetron
 • vervolgens even checken of het niet te warm is
 • breng het aan op het getroffen gebied en masseer het zachtjes
 • doe dit één keer per dag

Kokosolie heeft antibacteriële, schimmelwerende, ontstekingsremmende en antivirale eigenschappen. Het verzacht ook de huid.

Aloë vera

Aloë vera is een van de meest effectieve huismiddeltjes voor jeukende tepels. Breng aloë vera-pulp aan op jeukende tepels. Laat het 10 minuten intrekken ​​en voer dan een zachte massage uit. Als je klaar bent, was je het met koud water. Aloë vera heeft sterke helende eigenschappen. Om deze reden wordt het gebruikt voor verschillende huidaandoeningen en infecties. Er zijn ongeveer 75 voedingsstoffen aanwezig in het blad van aloë vera. Het bevat 20 uitzonderlijke mineralen zoals calcium, koper, chroom, magnesium, ijzer, kalium, fosfor, zink, natrium, mangaan en magnesium. Het bevat ook 12 vitamines, waaronder vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C en E. Het bevat ook 200 actieve enzymen en acht aminozuren.

Olijfolie toepassen op jeukende tepels / Bron: Pau Noia0, PixabayOlijfolie toepassen op jeukende tepels / Bron: Pau Noia0, Pixabay

Olijfolie

Een andere veel gebruikte huisremedie om jeukende tepels te verlichten is olijfolie. Het heeft de voorkeur vanwege de hydraterende eigenschappen. Je kunt olijfolie op de tepels aanbrengen en zachtjes masseren. Was het daarna af met water. Je kunt de jeukende tepels ook masseren met olijfolie net voordat je in bad gaat.

Honing

Honing is effectief als het gaat om de behandeling van een droge huid. Bij milde jeuk kun je plaatselijk honing toepassen. De frequentie van toediening hangt meestal af van de intensiteit van jeuk. Breng het minstens 1-4 keer per dag aan.

Jojoba-olie

Hardlopers zijn gevoeliger voor geïrriteerde tepels of een loperstepel. Deze aandoening treedt op wanneer er steeds tegen de tepels aan wordt gewreven of geschuurd tijdens lichamelijke activiteit, wat leidt tot irritatie. Geïrriteerde tepels kunnen barsten of bloeden, wat behoorlijk pijnlijk kan zijn. Antiseptische crèmes met bijenwas, jojoba-olie, sheaboter (karité butter) en vaseline kunnen worden gebruikt om een loperstepel te voorkomen.

Moedermelk

Wanneer de droogheid wordt veroorzaakt door borstvoeding, genees dan je tepels met behulp van moedermelk. Veel helende en antibacteriële eigenschappen zijn aanwezig in moedermelk, wat kan helpen bij het verlichten van jeukende tepels. Breng een paar druppels moedermelk aan op het aangetaste gebied voordat je begint met de borstvoeding. Breng na het geven van borstvoeding nog wat moedermelk aan op je tepels. Laat het aan de lucht drogen.

Warm kompres

Een andere manier om met jeukende droge tepels om te gaan, is door een warm kompres op het getroffen gebied aan te brengen. Het ongemak kan worden verlicht en genezing kan plaatsvinden door de warmte die uit het warme kompres komt.

IJs

IJs helpt tegen jeukende tepels. Masseer je tepels met een ijsblokje om tijdelijke verlichting te bereiken. Het getroffen gebied kan worden verdoofd door de kou van het ijs. Ze helpen ook om zwelling te verminderen.

Wat te doen?
 • neem een ​​paar ijsblokjes en wikkel ze in een dunne handdoek
 • leg de handdoek een paar minuten in ijsblokjes op het aangetaste gebied
 • doe dit een paar keer per dag

Troebele appelazijn / Bron: Veganbaking.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Troebele appelazijn / Bron: Veganbaking.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Appelazijn

Appelazijn heeft veel toepassingen. Het heeft antischimmel-, antibacteriële en antivirale eigenschappen. Je kunt het ook gebruiken bij jeukende tepels. Meng een kop troebel appelazijn met vijf kopjes water. Deze oplossing zal de jeuk en irritatie helpen verlichten. Dompel een schoon washandje in dit mengsel en was het getroffen gebied ermee. Appelazijn heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Het is ook een goede huidreiniger.

Zuiveringszout

Zuiveringszout heeft antibacteriële, ontstekingsremmende, antiseptische en schimmelwerende eigenschappen. Het is effectief om gedurende korte tijd te gebruiken, maar het gebruik op lange termijn moet worden vermeden.

Je kunt het volgende doen:
 • meng een eetlepel zuiveringszout met warm water om een ​​pasta te maken
 • breng de pasta op de jeukende tepels aan
 • laat de pasta ongeveer 20 minuten onaangeroerd ​​voordat je het afspoelt met koud water
 • herhaal deze applicatie twee keer per week

Colloïdale havermout

Was het getroffen gebied met colloïdale havermout, wat de huid hydrateert. Het wordt beschouwd als een van de beste moisturizers voor de huid.

Preventie

Nadat je jeukende tepels hebt verholpen met zelfzorg of door medicijnen toe te passen die de huisarts heeft voorgeschreven, is het van belang om te voorkomen dat de klacht terugkeert. Tepeljeuk kan worden voorkomen door deze eenvoudige adviezen op te volgen:
 • draag beha's van katoenweefsel en vermijd nauwsluitende bustehouders
 • zorg voor goede hygiëne
 • als je naar bed gaat, draag dan losse kleding of slaap bij voorkeur in je blootje
 • slaap onder linnen lakens of dekbedovertrek
 • gebruik geen sterk geurende zeep
 • droog je borst en tepels goed na het douchen (bij voorkeur droog deppen)
 • trek de tepel niet uit de mond van de baby terwijl je borstvoeding geeft
 • geef je baby borstvoeding van beide borsten
 • gebruik tijdens het sporten goede ondersteunende sportbeha's
 • breng vaseline aan en hydrateer je tepel

Lees verder

© 2015 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ingetrokken tepel: oorzaken en symptomen omgekeerde tepelsIngetrokken tepel: oorzaken en symptomen omgekeerde tepelsEen ingetrokken tepel ligt plat tegen de tepelhof of is naar binnen gericht in plaats van naar buiten. Bij een ingetrokk…
Witte vlekjes op tepel: oorzaken en behandeling tepelvlekjesWitte vlekjes op tepel: oorzaken en behandeling tepelvlekjesHet verschijnen van witte vlekjes op de tepels en de tepelhof, het donkere gebied rond de tepel, kan diverse oorzaken he…
Korstjes op tepel: oorzaken korstjes (tijdens zwangerschap)Korstjes op tepel: oorzaken korstjes (tijdens zwangerschap)Korstjes op de tepel is een fenomeen waar vrij veel vrouwen wel eens last van hebben, in het bijzonder tijdens de zwange…
Gezwollen tepels: oorzaken tepelzwelling of gezwollen tepelGezwollen tepels: oorzaken tepelzwelling of gezwollen tepelZowel kinderen als volwassenen kunnen last krijgen van gezwollen tepels of tepelzwelling. De tepel van een kind kan om v…

Opgeblazen buik: wat veroorzaakt een opgeblazen gevoel?Opgeblazen buik: wat veroorzaakt een opgeblazen gevoel?Een opgeblazen buik of opgeblazen gevoel is een veel voorkomend symptoom waar circa 10-30% van de mensen wel eens last v…
Verbrande tong, symptomen en behandelingVerbrande tong, symptomen en behandelingEen verbrande tong ontstaat vaak door het eten of drinken van te heet voedsel of drank. Hierdoor verbrandt de tong en vo…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/daizuoxin
 • Findatopdoc. Itchy Nipples. https://www.findatopdoc.com/Healthy-Living/natural-home-remedies-for-itchy-nipples (ingezien op 29-7-2018)
 • Healthline. What Causes Nipple Itching? https://www.healthline.com/symptom/nipple-itching (ingezien op 29-7-2018)
 • WebMD. Breast Infection. https://www.webmd.com/women/guide/breast-infection#1 (ingezien op 28-1-2018)
 • www.apotheek.nl/Thema_s/Thema_s/Eczeem.aspx?mId=10702&rId=23
 • www.embarrassingproblems.com/problem/nipple-problems/itchy-nipples
 • www.blessure-aanwijzer.nl/tepels.htm
 • www.webmd.boots.com/women/guide/itchy-nipple
 • Afbeelding bron 1: Pezibear, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Zerocool, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Istock.com/nd3000
 • Afbeelding bron 4: Tiia Monto, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 5: Pau Noia0, Pixabay
 • Afbeelding bron 6: Veganbaking.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 19-09-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.