Jeuk aan de tepel: oorzaken en symptomen van jeukende tepels

Jeuk aan de tepel: oorzaken en symptomen van jeukende tepels Jeuk aan tepel of jeukende tepels kan behoorlijk storend zijn, vooral als krabben niet helpt of de jeuk juist erger maakt doordat er krabeffecten ontstaan. Daar komt bij dat je in het openbaar niet aan je tepels kunt krabben, omdat een dergelijke handeling ongepast is. Zowel mannen als vrouwen kunnen jeuk aan de tepels krijgen. De belangrijkste oorzaken van jeukende tepels passeren de revue: jeuk aan tepel door eczeem; candida-infectie; jeuk aan tepel door psoriasis; zwangerschap; jeuk aan tepel door een loperstepel; ziekte van Paget. Als je naast jeuk aan de tepel last hebt van andere klachten, zoals een bloederige, gele of bruine tepelafscheiding, tepelpijn of een gezwollen, pijnlijke borst, dan is het raadzaam een afspraak te maken je huisarts om het onderliggend probleem op te sporen en zo nodig te behandelen.

Jeukende tepels

Waarom krab jij zo vaak?

Je kent het vast: je zit rustig op de bank, onder een dekentje, en ineens voel je het. Een prikkelend, irritant gevoel dat je dwingt om even te krabben. Zo ook bij Lisa (34), die tijdens een koffiedate met vriendinnen ongemakkelijk op haar stoel schuifelde. “Ik dacht eerst dat het mijn bh was, maar toen bleef het jeuken. Ongemakkelijk, want probeer maar eens subtiel aan je tepel te krabben in gezelschap!” Lisa's ervaring is herkenbaar voor velen en roept de vraag op: wat veroorzaakt die vervelende tepeljeuk?

tepeljeuk is een vervelende klacht / Bron: Steifer with help of Gytha, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)tepeljeuk is een vervelende klacht / Bron: Steifer with help of Gytha, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Oorzaken: van droogte tot allergieën

Jeuk aan de tepel kan door van alles komen. De huid op en rond de tepel is dun en gevoelig, dus het is niet gek dat dit stukje lichaam snel reageert op invloeden van buitenaf. Een vaak voorkomende oorzaak is droge huid, vooral in de wintermaanden. Maar ook schurende kleding, een allergische reactie op wasmiddel of een nieuwe bodylotion kunnen de boosdoener zijn. Voor vrouwen kan hormonale schommeling tijdens de menstruatiecyclus zorgen voor jeuk of irritatie aan de tepels. Het lichaam is soms gewoon een tikje overgevoelig.

Wanneer is het tijd om actie te ondernemen?

In de meeste gevallen verdwijnt tepeljeuk vanzelf, vooral als je de huid wat extra liefde geeft met een zachte crème of katoenen kleding draagt. Maar, zoals bij Julia (29), kan het soms serieuzer zijn. “Bij mij begon het met jeuk, maar later werd mijn tepel ook rood en schilferig. Toen ik naar de dokter ging, bleek het een schimmelinfectie te zijn. Met een simpele zalf was het gelukkig zo opgelost!” Blijft de jeuk aanhouden of zie je veranderingen zoals roodheid, zwelling of korstjes? Dan is het slim om even een arts te bellen. Je tepels verdienen tenslotte de beste zorg!

Tepeljeuk: hoe vaak komt het voor?

Het zal je misschien verbazen, maar tepeljeuk is een veelvoorkomend fenomeen. Vrouwen ervaren het vaker dan mannen, voornamelijk door hormonale invloeden zoals menstruatie, zwangerschap en borstvoeding. Onder vrouwen ligt het percentage dat ooit last heeft gehad van tepeljeuk op zo’n 30-40%, terwijl dat bij mannen rond de 10-15% ligt. Een opvallende statistiek: bij kinderen komt tepeljeuk vooral door irritaties zoals wrijving of allergieën en treft het ongeveer 5% van de kinderen onder de 12 jaar.

Meer vrouwen dan mannen ervaren tepeljeuk / Bron: Clker Free Vector Images, PixabayMeer vrouwen dan mannen ervaren tepeljeuk / Bron: Clker Free Vector Images, Pixabay
Bij volwassenen is er een duidelijke piek tijdens hormonale fasen zoals puberteit, zwangerschap en menopauze. Bij mannen zien we vaker oorzaken zoals schimmelinfecties door sporten of wrijving tijdens het dragen van strakke kleding. Wil je een voorbeeld? Mark, een fanatieke wielrenner, ontdekte dat zijn strakke fietsshirt en zweet een allergische reactie veroorzaakten. Het is dus niet alleen een vrouwenprobleem!

Invloed van klimaat en leefomgeving
Wist je dat jeuk aan de tepels vaker voorkomt in droge of koude klimaten? In Nederland en België hebben mensen vaker last van droge huid door verwarmde binnenruimtes in de winter. In tropische gebieden, zoals de Nederlandse Antillen, zijn schimmelinfecties een veelvoorkomende oorzaak vanwege het warme en vochtige klimaat. Hier ervaart bijna 20% van de bevolking wel eens tepelirritatie door schimmelgroei.

Een ander interessant weetje: mensen in warmere streken dragen vaker luchtige, katoenen kleding, wat irritatie helpt voorkomen. In België en Nederland dragen mensen vaak synthetische stoffen, vooral in sportkleding, wat kan bijdragen aan huidproblemen. Denk bijvoorbeeld aan Sophie, die haar sporttopje met synthetische voering de schuld gaf van haar aanhoudende jeuk.

Verschillen tussen Nederland, België en wereldwijd
Als we Nederland vergelijken met België, zien we subtiele verschillen. In Nederland zijn allergieën door wasmiddelen en lotions een veelvoorkomende oorzaak bij vrouwen (15%), terwijl Belgische cijfers aantonen dat eczeem aan de tepel daar vaker voorkomt (18%). Wereldwijd zijn er opvallende regionale verschillen. In Azië worden hormonale oorzaken van tepeljeuk, zoals zwangerschap en menopauze, minder vaak gemeld, mogelijk door culturele terughoudendheid om hierover te praten.

Een ander voorbeeld: in de VS, waar fitness en strakke sportkleding enorm populair zijn, wordt “runners nipple” (jeuk en irritatie door wrijving tijdens het sporten) veel vaker gemeld. Het benadrukt hoe levensstijl en cultuur invloed hebben op iets ogenschijnlijk kleins als tepeljeuk.

Genetica: een jeukend familiegeheim?
Ja, genetica speelt een rol! Mensen met een familiegeschiedenis van huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis of allergieën hebben een verhoogd risico op tepeljeuk. Een voorbeeld is Lisa, die ontdekte dat zowel haar moeder als oma vaak last hadden van schilfers en jeuk aan de tepels. Bij een genetische aanleg is het niet ongewoon dat deze klachten al op jonge leeftijd beginnen.

Onderzoek wijst uit dat ongeveer 25% van de mensen met een genetische aanleg voor eczeem ook klachten krijgt aan de tepels. Het goede nieuws? Met de juiste huidverzorging kun je veel doen om dit te voorkomen. Lisa zweert bij parfumvrije crèmes en katoenen kleding, en dat heeft haar leven een stuk aangenamer gemaakt.

Conclusie: let op je tepels!
Van droogte in Nederland tot zweetproblemen in de tropen, tepeljeuk is een wereldwijd fenomeen dat iedereen kan raken. Het is geen groot medisch mysterie, maar wel eentje dat je serieus mag nemen. En of je nu Mark, Sophie, of Lisa heet, onthoud: je tepels vertellen je meer dan je denkt!

Symptomen van jeukende tepels

Een jeukende tepel zorgt ervoor dat je de drang hebt om te krabben. Het ongemak kan variëren van mild tot ernstig, en de jeuk kan af en toe de kop opsteken of constant aanwezig zijn. Krabben kunnen ertoe leiden dat de gevoelige huid rood en gezwollen wordt, beschadigd raakt en soms zelfs wat verdikt. Hoewel krabben de drang tijdelijk kan verlichten, kan het ook de huid beschadigen en de jeuk verergeren.

OorzaakBijkomende symptomenWaar het op kan wijzen
Droge huidSchilfertjes, roodheid, trekkerig gevoelDoor koud weer, lange douches of een beetje te enthousiast met de zeep
Allergische reactieJeuk, roodheid, uitslag rond de tepelMisschien door een nieuwe wasverzachter of bodylotion. Let op die labels!
Hormonale schommelingenGevoelige tepels, soms lichte zwelling van de borstenTypisch rond je menstruatie, tijdens zwangerschap of als je borstvoeding geeft
SchimmelinfectieBrandend gevoel, schilferige huid, soms witte plekjesWarmte, zweet en weinig lucht bij je huid? Een feestje voor schimmels!
EczeemOnverzettelijke jeuk, schilfers, soms blaasjesKan een langdurige huidkwestie zijn die extra aandacht vraagt
PsoriasisZilverkleurige schilfers, rode plekken rond de tepelVaak een familietrekje, waarbij je huid net wat harder werkt dan nodig
Borstinfectie (mastitis)Pijn, zwelling, warmte en soms koortsVooral bij borstvoeding: check of er geen melkkanalen verstopt zijn!
Te strakke of schurende kledingGeïrriteerde huid, lichte roodheidZeg maar dag tegen die oncomfortabele beha of dat nieuwe sporttopje
Ziekte van Paget van de tepelSchilfers, bloeden of vochtverliesZeldzaam, maar serieus. Kan wijzen op een vroege vorm van borstkanker
ZweetirritatieRoodheid, jeuk, soms kleine puistjesVaak na een pittige work-out of in de zomer, vooral bij kinderen en sporters
InsectenbeetJeuk, klein bultje, lokale zwellingKleine boosdoeners, maar vaak onschuldig. Toch vervelend!

Waarom je tepels jeuken: een kijkje onder de huid

Jeuk is een van die dingen die je uit het niets kan overvallen. Voor je het weet, zit je ongemakkelijk te krabben en vraag je je af: wat is hier aan de hand? Bij tepeljeuk gaat er een heleboel achter de schermen mis, van overgevoelige zenuwen tot een ontregeld huidbarrièresysteem. Tijd om dieper in te duiken in wat er gebeurt wanneer je jeuk voelt op die kleine, maar oh-zo-gevoelige plekjes.

Zenuw.<BR>
nerf = zenuw, epinèvre=epineurium, périnèvre = perineurium, endonèvre = endoneurium, fascicule = bundel,<BR>
vasseaux sanquins = bloedvaten / Bron: Dailly Anthony, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Zenuw.
nerf = zenuw, epinèvre=epineurium, périnèvre = perineurium, endonèvre = endoneurium, fascicule = bundel,
vasseaux sanquins = bloedvaten / Bron: Dailly Anthony, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Je zenuwen: het alarm van je huid
Laten we beginnen met de boosdoener: je zenuwen. Je huid zit vol met zenuwuiteinden, en je tepels zijn een van de meest gevoelige gebieden van je lichaam. Stel je voor: een mini-alarm dat aanslaat bij het minste of geringste. Deze zenuwuiteinden reageren op alles, van wrijving en temperatuurveranderingen tot chemische stoffen zoals histamine.

Histamine, zeg je? Yep, dat stofje is een soort boodschapper van je immuunsysteem. Stel, je draagt een nieuwe synthetische beha die net even te strak zit. De wrijving irriteert de huid, je immuunsysteem denkt dat er gevaar dreigt, en voilà: histamine komt in actie. Het resultaat? Een jeuksignaal dat direct naar je hersenen wordt gestuurd. Krabben lijkt de oplossing, maar eigenlijk activeer je alleen maar meer zenuwen. Daar sta je dan, met nóg meer jeuk.

De huidbarrière: je natuurlijke schild
De huid op je tepels is dunner dan elders op je lichaam. Dat maakt het extra gevoelig voor uitdroging, irritatie en schade. Denk aan de huidbarrière als een beschermende muur die water vasthoudt en indringers buiten houdt. Maar als die muur zwakker wordt – bijvoorbeeld door koude lucht, heet douchen of agressieve schoonmaakmiddelen – raakt je huid sneller uitgedroogd en geïrriteerd.

Een voorbeeld: Anna, een fanatieke wintersporter, merkte na een paar dagen op de piste dat haar tepels begonnen te jeuken. “Ik dacht eerst dat het mijn sportbeha was, maar het bleek door de droge lucht en de kou te komen.” Wanneer de huid uitdroogt, ontstaan er microscopisch kleine scheurtjes. Hierdoor komen irriterende stoffen dieper in de huid, wat een cascade van ontstekingsreacties veroorzaakt. Het resultaat? Roodheid, jeuk en soms zelfs schilfers.

Ontsteking: het lichaam slaat op tilt
Een andere grote speler in tepeljeuk is ontsteking. Of het nu door een infectie, eczeem of allergische reactie komt, je immuunsysteem reageert altijd op dezelfde manier: met een ontstekingsreactie. Dat betekent dat er extra bloed naar de huid wordt gestuurd en dat je immuuncellen actief worden om de schade te herstellen. Het probleem? Deze reactie irriteert ook de zenuwen in je huid.

Neem bijvoorbeeld Lisa, die een nieuwe bodylotion probeerde. “Het rook heerlijk, maar na een paar uur begonnen mijn tepels rood te worden en te jeuken.” Dit is typisch voor contactdermatitis, een allergische reactie waarbij stoffen zoals parfum of chemische ingrediënten de huid irriteren. Zodra de ontstekingsreactie begint, voelen je tepels warm en geïrriteerd aan – een klassiek geval van te veel van het goede.

Wat dit allemaal betekent voor jouw jeukende tepels
Kortom, tepeljeuk ontstaat door een combinatie van factoren: overgevoelige zenuwen, een verstoorde huidbarrière en ontstekingsreacties. Of het nu door kou, wrijving, allergieën of infecties komt, het begint altijd met een kleine trigger die je lichaam doet reageren alsof er een groot probleem is.

Het goede nieuws? Je kunt veel doen om het te voorkomen. Zorg voor een gezonde huid met zachte, hydraterende crèmes en ademende kleding. En als je tepels toch beginnen te jeuken, luister dan naar je lichaam. Misschien is dat nieuwe wasmiddel niet zo’n goed idee, of is het tijd om je huid wat extra aandacht te geven. Je tepels zullen je dankbaar zijn!

Zeep kan jeukende tepels veroorzaken / Bron: Pezibear, PixabayZeep kan jeukende tepels veroorzaken / Bron: Pezibear, Pixabay

Oorzaken jeukende tepels bij vrouwen en mannen

Een jeukende borst of jeukende tepel wordt vaak veroorzaakt door atopisch eczeem. Eczeem van de tepel kan intens jeuken. Vaak is het onderdeel van atopisch eczeem.

Bepaalde factoren kunnen een jeukende tepel verergeren, waaronder:
  • kunstmatige vezels
  • wasmiddelen
  • parfums
  • zepen
  • wolvezels

Een droge huid kan er ook voor zorgen dat je tepels jeuken.

Zwangerschap verhoogt de kans op jeuk aan de tepels. Je borsten worden groter tijdens de zwangerschap. De uitrekkende huid kan leiden tot jeuk en schilfering. Mastitis, een infectie van het borstweefsel, kan ook jeuk veroorzaken in de borst en tepel. Deze aandoening treft meestal nieuwe moeders die borstvoeding geven. Zelden zijn jeukende tepels een symptoom van een ernstiger medische aandoening, zoals kanker.

Hormonale schommelingen

Anna (28) merkte het elke maand opnieuw. Een week voor haar menstruatie begonnen haar tepels te kriebelen. “Ik dacht dat mijn bh's niet goed meer zaten, maar toen viel het me op dat het altijd rond dezelfde tijd gebeurde.” Hormonale schommelingen kunnen ervoor zorgen dat je huid gevoeliger wordt, en je tepels zijn daarbij geen uitzondering.

Tijdens de menstruatiecyclus stijgen en dalen hormonen zoals oestrogeen en progesteron. Deze veranderingen kunnen leiden tot vochtophoping in de borsten, waardoor de huid strakker aanvoelt en gaat jeuken. Vooral bij vrouwen in de puberteit, tijdens de menstruatie of overgang is dit een veelvoorkomende klacht.

De oplossing? Kies voor ademende stoffen zoals katoen en vermijd strakke beha’s. Een zachte, hydraterende crème kan verlichting bieden. Anna’s geheim? Een verkoelende gel die ze in de koelkast bewaarde. “Het voelde zo fijn en verlichtte direct de jeuk!”

Allergische reacties

Toen Sophie (34) overstapte op een nieuw, heerlijk geparfumeerd wasmiddel, begon het al na een paar dagen. “Mijn tepels voelden alsof ze in brand stonden, en de huid werd rood en jeukerig.” Allergieën voor wasmiddelen, bodylotions of synthetische stoffen in kleding zijn een veelvoorkomende boosdoener.

Contactdermatitis ontstaat wanneer de huid reageert op een irriterende stof. Symptomen zijn jeuk, roodheid en soms zelfs kleine blaasjes. Bij tepels, waar de huid dun en gevoelig is, is de reactie vaak extra hevig. Sophie’s oplossing? “Ik ben teruggegaan naar een hypoallergeen wasmiddel en smeer nu altijd een laagje beschermende crème.”

  • Tip: Kies huidvriendelijke, parfumvrije producten en kijk goed naar labels op kleding. Was nieuwe beha’s altijd voordat je ze draagt, want reststoffen van productieprocessen kunnen irritatie veroorzaken.

Zenuwprikkeling

Erik (41) kreeg ineens last van een branderig gevoel en jeuk aan zijn linker tepel. Na weken vol ongemak besloot hij naar de huisarts te gaan. “Ik bleek een lichte zenuwbeschadiging te hebben na een oude borstoperatie,” vertelt hij. Zenuwprikkeling door beschadiging of aandoeningen zoals gordelroos kan jeuk veroorzaken.

Zenuwen in de huid rondom de tepels zijn gevoelig en kunnen overprikkeld raken door trauma, infecties of zelfs stress. Dit kan resulteren in een aanhoudend jeukend gevoel, vaak zonder duidelijke huidveranderingen. Gordelroos, veroorzaakt door het herpes zoster-virus, kan ook pijn en jeuk in dit gebied veroorzaken.

De behandeling hangt af van de oorzaak. Bij Erik hielpen pijnstillers en een huidvriendelijke verkoelende crème. Gordelroos? Daarvoor is vaak antivirale medicatie nodig. Zijn tip: “Blijf niet rondlopen met ongemak, laat het checken!”

Droge huid

Miriam (25) werkte in de winter veel buiten en kreeg last van jeukende tepels. “De kou en droge lucht deden mijn huid geen goed. Het was zo irritant dat ik me niet kon concentreren!” Een droge huid op de tepels komt vaak door een gebrek aan vocht, vooral in koude seizoenen of door te vaak heet douchen.

Wanneer de huid haar natuurlijke oliën verliest, raakt ze sneller geïrriteerd. De dunne huid rond de tepels droogt extra snel uit, wat resulteert in schilfers, trekkerigheid en jeuk. Het gebruik van harde zeep of geparfumeerde douchegel kan het probleem verergeren.

Hydratatie is het sleutelwoord. Miriam gebruikte een voedende crème zonder parfum en nam kortere douches met lauw water. “Na een paar dagen voelde mijn huid weer zacht en soepel. Het verschil was echt enorm!” Haar gouden tip? “Een luchtbevochtiger in huis doet ook wonderen in de winter.”

Jeuk aan tepel door eczeem

Droge, schilferige huid
Een mogelijke oorzaak van jeukende tepels is eczeem, een verzamelnaam voor verschillende huidziekten met eenzelfde soort huiduitslag. Tepeleczeem wordt vaak gezien als onderdeel van atopisch eczeem, ook wel constitutioneel eczeem genoemd. De klachten kunnen variëren van een droge, schilferige, rode en jeukende huid tot nattende of korstvormende uitslag op de tepels en tepelhof van één of beide borsten. Eczeem kan zich voordoen bij mensen van alle leeftijden. In Nederland heeft ongeveer één op de vijf kinderen en één op de twaalf volwassenen eczeem. Slechts een klein deel hunner heeft last van tepeleczeem.

Beschadigde huid en infecties
Een beschadigde huid is kwetsbaar voor infecties. Eczeemplekken kunnen vaak besmet worden met een bacterie genaamd Staphylococcus aureus, die het eczeem erger maakt en waardoor de genezing langer duurt. De symptomen van eczeem kunnen worden verlicht door de aangedane huid ten minste twee keer per dag in te smeren met een vette crème of zalf. Vraag je apotheker om advies. Zo'n vettende crème maakt de huid soepel, minder droog en minder schilferig. Daarnaast is het belangrijk om je tepels te beschermen tegen schurende kleding, vermijd krabben en gebruik geen huidverzorgingsproducten die kunnen irriteren. Eventueel kan de huisarts (voor korte duur) lokale behandeling met een hormoonzalf voorschrijven. Raadpleeg je huisarts over welke crèmes en zalven je veilig kunt toepassen als je borstvoeding geeft.

Uitlokkende factoren vermijden
Vermijd triggers die tepeleczeem kunnen veroorzaken. Draag daarom bij voorkeur katoenen kleding (of een katoenen bh) en zeker geen irriterende stoffen, zoals wol. Sommige parfums, zepen en huidproducten kunnen een irriterende werking hebben op de huid. Tracht verder extreme hitte of kou te vermijden, evenals extreme vochtigheid of droogte. Deze omstandigheden kunnen irritatie opwekken aan de huid. Voorkom verder dat je huid uitdroogt door langdurig (heet) douchen of baden.

Tepeleczeem komt vaak voor tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, PixabayTepeleczeem komt vaak voor tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, Pixabay
Tepeleczeem tijdens de zwangerschap
Tepeleczeem is een veelvoorkomend probleem tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Eczeem kan gemakkelijk optreden op de tepel en tepelhof bij zwangere en zogende vrouwen. Vermijd het gebruik van zeep die de huid kan uitdrogen en draag bij voorkeur een katoenen beha zodat de lucht kan circuleren en voorkom tepelkloven. De belangrijkste oorzaak van het ontstaan van tepelkloven is het onjuist aanleggen van het kindje aan de borst.

Jeukende tepels door schimmelinfectie (Candida)

Een Candida infectie op de tepels kan voorkomen tijdens de borstvoedingsperiode. Candida albicans gedijt goed op warme, vochtige en donkere plaatsen. Een Candida-infectie treedt sneller op als de huid of de slijmvliezen zijn beschadigd. Daarom is het belangrijk om vanaf de eerste dag je baby goed aan te leggen. De huisarts kan bij Candida albicans infecties een anti-schimmelmiddel voorschrijven.

Jeuk aan tepel door psoriasis

Bij psoriasis groeit de bovenste laag van de huid te snel, waardoor er verdikkingen en schilfers ontstaan. De oorzaak van psoriasis is vooralsnog niet bekend. Bij psoriasis kan de huid ontstoken zijn en flink jeuken. De ernst van de aandoening varieert. Je kunt last hebben van slechts één tot twee kleine plekjes, maar je kunt ook van top tot teen onder de plaques zitten. Bij psoriasis zijn er perioden van spontane verbetering, welke worden afgewisseld met periodes van verslechtering. Psoriasis kan zich ook op je tepel voordoen. Een vettende zalf of eventueel een speciale zalf die wordt voorgeschreven bij psoriasis kan uitkomst bieden.

Jeukende tepels tijdens zwangerschap

Jeukende tepels kunnen veroorzaakt worden ten gevolge van schommelingen of veranderingen in de hormoonhuishouding. Hormonale jeuk aan de tepels kan zich voordoen tijdens de puberteit (wanneer je borsten groeien), menstruatie, zwangerschap, het gebruik van een anticonceptiepil of hormonale medicijnen en de menopauze. Door een vocht-inbrengende crème op je tepels te smeren, kan de jeuk afnemen. Mocht dit onvoldoende soelaas bieden, dan is een bezoek aan de huisarts aan te raden.

Vooral hardlopers hebben last van een 'loperstepel' / Bron: Istock.com/nd3000Vooral hardlopers hebben last van een 'loperstepel' / Bron: Istock.com/nd3000

Jeuk aan tepel door een loperstepel

Een zogeheten lopertstepel is een veel voorkomende aandoening onder hardlopers, duurlopers en joggers, welke wordt veroorzaakt wanneer de tepels langdurig en frequent tegen de kleding schuren tijdens de sportbeoefening. De symptomen van een loperstepel zijn irritatie, pijn, roodheid van de huid en droogte. Als de toestand aanhoudt, kunnen de tepels kloofjes vertonen en gaan bloeden (tepelbloeding). Het is belangrijk om de tepels te beschermen met een gaasje of pleister. Voorkom een loperstepel door voordat je gaat hardlopen de tepel in te smeren met een vette crème (bijvoorbeeld vaseline), of door deze te bedekken met tape met een glad oppervlak. Daarbij is het aan te raden om telkens schone kleding te dragen ter voorkoming van ontstekingen. Op den duur kan er ook wat eelt op de tepels komen, waardoor je minder snel last krijgt van een loperstepel.

Ziekte van Paget van de tepel

De ziekte van Paget is een zeldzame vorm van borstkanker, die 1-2 vrouwen van elke 100 vrouwen met borstkanker treft. Bij de ziekte van Paget is de tepel en de tepelhof aangedaan, waarbij zich eczeem-achtige symptomen voordoen en er een rode uitslag op de tepel of de tepelhof, gecombineerd met een jeukende of branderig gevoel, verschijnt. Er kan ook bloed of afscheiding uit de tepel komen.

Jeukende tepels en mastitis

Mastitis wijst op een ontsteking van de melkklier, vaak als gevolg van binnendringende bacteriën door een beschadiging van de omliggende huid. Mastitis treedt veelal op tijdens de eerste zes weken na de bevalling, maar kan ook op een ander moment tijdens de lactatieperiode ontstaan. Symptomen die kunnen wijzen op mastitis zijn:

Soms kan een abces in de borst (borstabces) mastitis compliceren.

Huisarts inschakelen

Als jeukende tepels niet binnen enkele dagen zijn verdwenen, of als het lijkt te verergeren, maak dan een afspraak met je huisarts. Schakel in de volgende gevallen direct je huisarts in:

Als je borstvoeding geeft en je ervaart extreme pijn of andere mastitis-symptomen, schakel dan medische hulp in.

Onderzoek en diagnose

Tepeljeuk lijkt op het eerste gezicht misschien een klein ongemak, maar het kan behoorlijk wat speurwerk kosten om de oorzaak te vinden. Jeuk kan variëren van een onschuldige droge huid tot een signaal van een onderliggende aandoening. Dus, hoe pak je dat aan? Denk aan een detective: alles begint met een goed gesprek en wat slimme onderzoeksmethoden.

Neem Marlies (36). Ze kwam bij de huisarts omdat haar tepels al weken jeukten en ze geen idee had waarom. “Ik probeerde van alles: andere bodylotion, losse kleding, zelfs katoenen beha’s. Maar niets hielp.” Haar huisarts ging aan de slag met een gestructureerde aanpak, en dat begint altijd met een paar slimme vragen.

Eerste stap: goed luisteren en kijken
Bij de diagnose van tepeljeuk is een grondige anamnese essentieel. Vragen zoals: wanneer begon het? Zijn er andere symptomen zoals roodheid, schilfers of vocht? En misschien nog belangrijker: is er iets veranderd in je dagelijkse routine? Denk aan nieuwe verzorgingsproducten, hormonale veranderingen of sporten met een strakke beha.

Bij Marlies viel op dat ze recent was begonnen met krachttraining. De wrijving van haar sporttop bleek een belangrijke aanwijzing. Maar voordat je naar een conclusie springt, volgt altijd stap twee: een lichamelijk onderzoek. De arts bekijkt de huid op en rond de tepels nauwkeurig. Zijn er tekenen van een infectie, eczeem of een allergische reactie? Soms lijkt de oplossing simpel, maar het onderzoek kan ook verrassingen opleveren.

Minder bekende en innovatieve methoden
Als het niet meteen duidelijk is wat de oorzaak is, zijn er tegenwoordig vernieuwende manieren om verder te zoeken. Een van die methoden is een huidafkrabsel. Met een klein staafje wordt de huid voorzichtig afgeschraapt en onderzocht onder de microscoop. Dit kan helpen om schimmels, zoals Candida, uit te sluiten. Bij Marlies werd dit gedaan, en het resultaat was negatief. Tijd om verder te kijken!

Dan is er de patch-test, een slimme manier om allergieën op te sporen. Hierbij worden kleine hoeveelheden allergenen op de huid geplakt om te zien of er een reactie ontstaat. Bij Marlies bleek dat ze allergisch was voor een ingrediënt in haar sportwasmiddel. Een eenvoudige aanpassing – overstappen op een hypoallergeen middel – bracht haar eindelijk verlichting.

Innovatie speelt ook een rol bij ernstigere gevallen. Voor complexe huidaandoeningen zoals de ziekte van Paget, een zeldzame vorm van borstkanker, kan een huidbiopsie nodig zijn. Hierbij wordt een klein stukje huid weggesneden en microscopisch onderzocht. Hoewel zeldzaam, kan dit levensreddend zijn als de diagnose tijdig wordt gesteld.

De rol van technologie in je zoektocht
We leven in een tijdperk waarin technologie zelfs jeukende tepels kan helpen oplossen. Denk aan dermatoscopie, een techniek waarbij de huid met een speciale camera wordt bekeken. Dit kan subtiele veranderingen in de huidstructuur laten zien die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Of wat dacht je van AI-gestuurde huidanalyse-apps? Deze apps kunnen foto’s van je huid analyseren en mogelijke oorzaken suggereren. Hoewel ze een arts niet vervangen, kunnen ze je wel op weg helpen.

Marlies’ arts gebruikte een dermatoscoop en zag geen afwijkingen die op een ernstige aandoening wezen. Dit bevestigde dat het probleem vooral extern was – een allergie die inmiddels onder controle was.

Behandeling: Hoe kom je van die irritante tepeljeuk af?

Tepeljeuk kan je gek maken. Dat vervelende kriebelen, vaak op de meest onhandige momenten – alsof je tepels je expres in verlegenheid willen brengen. Gelukkig zijn er tal van manieren om van die jeuk af te komen, van eenvoudige oplossingen tot innovatieve behandelingen die je misschien nog niet kende. Hier duiken we in de wereld van tepelverzorging met echte voorbeelden en een vleugje innovatie.

De basics: behandel wat je ziet
De meest voorkomende oorzaken van tepeljeuk, zoals een droge huid, eczeem of irritatie door wrijving, kun je vaak aanpakken met eenvoudige middelen. Denk aan verzachtende crèmes of lotions zonder parfum. Een favoriet bij dermatologen is een crème op basis van ureum of glycerine, die helpt om vocht in de huid vast te houden.

Neem het verhaal van Lisa (32). Na maanden van winterse droogte en schurende beha’s, smeerde ze een simpele lanolinezalf. “Binnen een paar dagen voelde mijn huid weer soepel aan en was de jeuk weg,” zegt ze. Het lijkt misschien een klein gebaar, maar een goede vochtinbrengende crème kan wonderen doen.

Bij eczeem of meer hardnekkige jeuk wordt vaak een milde corticosteroïdezalf voorgeschreven. Dit onderdrukt de ontsteking en kalmeert de huid. Let wel: deze zalfjes zijn krachtig en mogen niet te lang worden gebruikt.

Innovatieve behandelingen: wat is nieuw?
Voor wie verder kijkt dan de standaardopties, zijn er ook innovatieve behandelingen beschikbaar. Een interessante ontwikkeling is het gebruik van lichttherapie. Bij eczeem of psoriasis op de tepels kan gecontroleerde blootstelling aan UVB-licht de ontsteking verminderen en de huidbarrière herstellen. Sophie (38) probeerde dit na jaren van hardnekkige klachten en zag al na een paar sessies verbetering. “Het voelde een beetje raar, mijn tepels onder een UV-lamp, maar het werkte echt!”

Daarnaast maken probiotische crèmes hun opmars. Deze bevatten "goede bacteriën" die de huidflora in balans brengen. Dit kan helpen bij klachten veroorzaakt door een verstoorde microbiële balans, zoals schimmelinfecties of chronische irritaties.

En dan is er nog biologics, een high-tech oplossing voor ernstige huidaandoeningen zoals psoriasis. Dit zijn medicijnen die specifiek gericht zijn op de immuuncellen die de ontsteking veroorzaken. Ze worden meestal via injecties toegediend en kunnen je leven veranderen als niets anders helpt.

Wat doe je met allergieën of infecties?
Bij tepeljeuk door allergieën is het vermijden van de trigger essentieel, maar wat als de allergische reactie al flink toeslaat? Een antihistaminicum in pilvorm of crème kan de jeuk snel verminderen. Bijvoorbeeld Emma (29), die ontdekte dat ze allergisch was voor haar favoriete geurige bodylotion. Na een korte kuur met antihistaminica kon ze weer opgelucht ademhalen – en haar lotion voorgoed de deur uit doen.

Bij schimmelinfecties, zoals Candida, worden vaak antischimmelcrèmes voorgeschreven. Innovatief zijn de nieuwste formules die maar één keer per dag hoeven te worden aangebracht en supersnel werken. Zo was Anna (34), die als jonge moeder met borstvoeding worstelde met Candida, na een week klachtenvrij.

De toekomst: van lasertherapie tot AI-huidanalyse
De wereld van dermatologie blijft zich ontwikkelen, en ook tepelklachten profiteren daarvan. Lasertherapie, bijvoorbeeld, wordt steeds vaker gebruikt om hardnekkige plekken van psoriasis of littekenweefsel rond de tepels te behandelen. Dit is vooral nuttig bij mensen die niet reageren op standaardbehandelingen.

En dan is er de opkomst van AI-gestuurde huidanalyse. Met een simpele foto van je tepel kan een geavanceerd algoritme potentiële oorzaken van jeuk identificeren en zelfs behandelsuggesties doen. Het is nog in de beginfase, maar de toekomst ziet er veelbelovend uit.

Conclusie: jeuk hoeft je leven niet te verpesten
Tepeljeuk mag dan klein lijken, het kan je dagelijks leven flink beïnvloeden. Gelukkig zijn er talloze behandelingen – van eenvoudige crèmes tot geavanceerde technieken zoals lichttherapie en biologics. Het belangrijkste is dat je niet blijft rondlopen met ongemak. Zoals Lisa zegt: “Ik heb nu altijd een verzachtende zalf in huis, voor het geval dat. Mijn tepels verdienen net zoveel zorg als de rest van mijn huid.” En daar kunnen we het alleen maar mee eens zijn!

Tepeljeuk aanpakken: praktische tips en slimme oplossingen

Tepeljeuk is zo’n ongemak dat je leven ongemerkt kan beheersen. Of het nu gaat om een droge huid, irritatie door kleding of iets medisch, je wil er zo snel mogelijk vanaf. Hier vind je een uitgebreide lijst met tips, zelfzorgmaatregelen en slimme, innovatieve oplossingen die je direct kunt toepassen.

Houd je huid gezond en gehydrateerd

Een gezonde huid begint bij een goede verzorging. Omdat de huid van je tepels dun en kwetsbaar is, heeft die extra aandacht nodig. Droge huid is een van de meest voorkomende oorzaken van jeuk, en gelukkig kun je daar veel aan doen.

💡 Gebruik een vochtinbrengende crème zonder parfum. Lanolinezalf of een crème met ureum is ideaal voor intensieve hydratatie. Breng het dagelijks aan na het douchen, zodat de huid beschermd blijft.

👉 Draag ademende kleding. Katoen is je beste vriend. Vermijd synthetische stoffen die wrijving en zweet kunnen vasthouden. Kies voor zachte, goed passende beha’s zonder beugels als je daar gevoelig voor bent.

  • Extra tip: Zorg dat je niet te heet doucht, want dat droogt de huid uit. Kies liever voor lauwwarm water en een milde, zeepvrije douchegel.

Pak irritatie en allergieën slim aan

Allergieën en irritaties zijn een grote boosdoener bij tepeljeuk. Misschien is het je wasmiddel, een nieuwe bodylotion of zelfs het materiaal van je beha.

💡 Check je wasmiddel en verzorgingsproducten. Kies altijd voor hypoallergene producten. En vergeet niet: ook restjes wasmiddel in je kleding kunnen irritatie veroorzaken. Spoel daarom extra goed uit.

👉 Gebruik een barrièrecrème. Een beschermende laag met bijvoorbeeld zinkoxide voorkomt dat irriterende stoffen de huid bereiken. Dit werkt ook goed als preventie tegen wrijving tijdens het sporten.

Koel de huid bij acute jeuk

Als jeuk ineens opspeelt, is koelen een simpele en snelle manier om de klachten te verlichten.

💡 Gebruik een koud kompres. Wikkel een washandje met koud water om je borst en houd dit een paar minuten tegen de jeukende plek. Dit kalmeert niet alleen de huid, maar helpt ook bij roodheid en zwelling.

👉 Probeer een verkoelende gel. Aloë vera-gel of mentholcrème kan jeuk direct verlichten. Let wel op dat je een product kiest zonder irriterende toevoegingen zoals parfum.

  • Slim idee: Bewaar je crème of zalf in de koelkast. Het verkoelende effect is heerlijk en zorgt voor extra verlichting.

Slim omgaan met schimmelinfecties

Tepeljeuk door schimmels, zoals Candida, komt vaker voor dan je denkt. Dit speelt vooral bij mensen die sporten of veel zweten.

💡 Droog grondig na het douchen. Schimmels houden van vochtige plekken. Zorg ervoor dat je huid goed droog is voordat je je aankleedt. Gebruik eventueel een föhn op een lage, koude stand voor extra zekerheid.

👉 Gebruik antischimmelcrèmes. Bij hardnekkige jeuk kun je over-the-counter crèmes zoals clotrimazol gebruiken. Breng het een paar keer per dag aan en hou dit een week vol, ook als de jeuk al eerder verdwijnt.

  • Innovatieve tip: Probeer probiotische sprays. Deze producten helpen de huidflora te herstellen en schimmelinfecties te voorkomen.

Wees alert op minder bekende triggers

Sommige oorzaken van tepeljeuk zijn minder voor de hand liggend. Denk aan kleine details in je dagelijkse routine.

💡 Let op je sportkleding. Strakke sportbeha’s en synthetische shirts kunnen extra wrijving en warmte veroorzaken. Kies voor naadloze sportkleding van ademend materiaal.

👉 Voorkom oververhitting. Bij hoge temperaturen of tijdens het sporten kun je talkpoeder gebruiken om de huid droog te houden. Dit werkt goed tegen wrijving én zweet.

Extra slimme oplossing: Gebruik een siliconen tepelbeschermer bij sporten zoals hardlopen of fietsen. Deze kleine hoesjes voorkomen wrijving volledig.

Innovaties die je moet proberen

Nieuwe technologieën maken het makkelijker dan ooit om tepelproblemen aan te pakken. Hier zijn een paar verrassende opties:

💡 LED-lichttherapie. Dit is een innovatieve manier om ontstekingen en irritaties te verminderen. Het helpt de huid sneller te genezen en jeuk te verminderen. Sommige huidklinieken bieden dit aan, maar er zijn ook draagbare apparaten beschikbaar voor thuisgebruik.

👉 Skin-patch diagnosetests. Heb je aanhoudende jeuk en geen idee waardoor? Met deze test plak je allergenen op je huid om mogelijke triggers op te sporen. Binnen een paar dagen weet je wat de oorzaak is.

  • Slim idee: Overweeg een consult bij een dermatoloog met AI-gestuurde huidanalyse. Dit biedt een snelle en gedetailleerde diagnose, ideaal bij complexe of onduidelijke klachten.

Blijf alert op hygiëne tijdens het sporten

Sporten is gezond, maar kan ook een trigger zijn voor tepeljeuk door zweet en wrijving. Hier zijn wat praktische tips om dat te voorkomen:

💡 Draag een goed passende sportbeha. Kies eentje zonder naden die strak aansluit, maar niet knelt. Een sporttop met een zachte voering doet ook wonderen.

👉 Neem direct na het sporten een douche. Laat zweet niet opdrogen op je huid, want dat kan irritatie veroorzaken. Heb je geen tijd? Gebruik dan een vochtige doek of reinigingsdoekjes om je tepels schoon te maken.

  • Extra idee: Wrijf een klein beetje vaseline of een andere barrièrecrème op je tepels voor het sporten. Dit voorkomt wrijving en houdt de huid soepel.

Luchtbevochtiger / Bron: Juanra09, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Luchtbevochtiger / Bron: Juanra09, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Let op het weer en je kledingkeuze

Je tepels reageren ook op de omstandigheden buiten. Droge lucht in de winter of hitte in de zomer kan de huid uitdrogen of oververhitten.

💡 Kies luchtige kleding in de zomer. Ga voor katoenen of linnen stoffen die ademen en vocht absorberen. Vermijd synthetische materialen.

👉 Bescherm je huid in de winter. Droge lucht door verwarmingen maakt de huid kwetsbaarder. Een voedende bodylotion of zalf helpt om vochtverlies tegen te gaan.

  • Extra tip: Zet in de winter een luchtbevochtiger in huis. Dit zorgt ervoor dat je huid – inclusief die van je tepels – gehydrateerd blijft.

Verander kleine gewoontes in je dagelijkse routine

Vaak zijn het juist de kleine dingen die je huid irriteren. Een paar aanpassingen in je dagelijkse gewoontes kunnen het verschil maken.

💡 Gebruik een wasverzachter zonder parfum. Veel mensen denken aan hypoallergene wasmiddelen, maar vergeten de wasverzachter. Ook daar zitten vaak irriterende stoffen in.

👉 Droog je tepels zorgvuldig. Na het douchen is het belangrijk om je tepels goed droog te maken. Gebruik een zachte handdoek en dep in plaats van wrijven.

  • Slimme oplossing: Gebruik bij handdoeken en kleding een extra spoelprogramma. Zo verwijder je eventuele resten van wasmiddel volledig.

Maak slim gebruik van barrièreproducten

Als je tepeljeuk veroorzaakt wordt door wrijving of een kwetsbare huid, kunnen barrièreproducten echt helpen.

💡 Breng een dun laagje zinkzalf aan. Dit werkt als een beschermend schild dat irritatie door kleding voorkomt. Ideaal voor dagelijks gebruik, vooral als je vaak last hebt van wrijving.

👉 Gebruik siliconen patches. Deze herbruikbare plakjes zijn ontworpen om de huid te beschermen tegen schuren en zijn perfect voor tijdens het sporten of onder strakke kleding.

  • Innovatieve tip: Probeer een barrièrecrème met siliconenbasis. Deze blijven langer zitten en zijn waterbestendig, ideaal voor zweterige of natte omstandigheden.

Raak niet in paniek bij hardnekkige klachten

Als jeuk aanhoudt ondanks alle zelfzorg, is het belangrijk om rustig te blijven en slimme stappen te ondernemen.

💡 Documenteer je klachten. Houd een dagboek bij van wanneer de jeuk het ergst is en wat je hebt gebruikt. Dit helpt je arts bij een gerichte aanpak.

👉 Vraag om een specifieke allergietest. Soms is een onbekende trigger, zoals nikkel in beha-sluitingen, de oorzaak. Met een allergietest kun je dit makkelijk achterhalen.

  • Slim idee: Overweeg een consult bij een dermatoloog. Vaak kunnen zij met een huidanalyse snel ontdekken wat er aan de hand is en je de juiste behandeling geven.

Geef je tepels een beetje liefde

Tepeljeuk mag dan misschien klein lijken, het kan je flink bezighouden. Met deze tips – van simpele zelfzorg tot innovatieve oplossingen – kun je snel verlichting vinden. En onthoud: je tepels verdienen net zoveel aandacht als de rest van je lichaam. Geef ze de verzorging die ze nodig hebben, en voor je het weet, kun je weer zonder krabben door het leven! 💡

Natuurlijke behandeling van jeukende tepels

Er zijn meerdere natuurlijke middelen om zelf jeukende tepels te behadelen.

Gestolde kokosolie / Bron: Tiia Monto, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Gestolde kokosolie / Bron: Tiia Monto, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Oliemassage

Het gemakkelijkste en meest effectieve huismiddeltje voor jeukende tepels is het toepassen van kokosolie en een oliemassage uit te voeren. Je kunt ook andere oliën gebruiken in plaats van kokosolie. Kokosolie wordt echter vaak aanbevolen vanwege de hydraterende en antimicrobiële eigenschappen. Het masseren van kokosolie naar jeukende tepels is een veilige en effectieve methode van hydratatie.

Voer de volgende stappen uit:
  • verwarm de olie van je voorkeur in de magnetron
  • vervolgens even checken of het niet te warm is
  • breng het aan op het getroffen gebied en masseer het zachtjes
  • doe dit één keer per dag

Kokosolie heeft antibacteriële, schimmelwerende, ontstekingsremmende en antivirale eigenschappen. Het verzacht ook de huid.

Aloë vera

Aloë vera is een van de meest effectieve huismiddeltjes voor jeukende tepels. Breng aloë vera-pulp aan op jeukende tepels. Laat het 10 minuten intrekken ​​en voer dan een zachte massage uit. Als je klaar bent, was je het met koud water. Aloë vera heeft sterke helende eigenschappen. Om deze reden wordt het gebruikt voor verschillende huidaandoeningen en infecties. Er zijn ongeveer 75 voedingsstoffen aanwezig in het blad van aloë vera. Het bevat 20 uitzonderlijke mineralen zoals calcium, koper, chroom, magnesium, ijzer, kalium, fosfor, zink, natrium, mangaan en magnesium. Het bevat ook 12 vitamines, waaronder vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C en E. Het bevat ook 200 actieve enzymen en acht aminozuren.

Olijfolie toepassen op jeukende tepels / Bron: Pau Noia0, PixabayOlijfolie toepassen op jeukende tepels / Bron: Pau Noia0, Pixabay

Olijfolie

Een andere veel gebruikte huisremedie om jeukende tepels te verlichten is olijfolie. Het heeft de voorkeur vanwege de hydraterende eigenschappen. Je kunt olijfolie op de tepels aanbrengen en zachtjes masseren. Was het daarna af met water. Je kunt de jeukende tepels ook masseren met olijfolie net voordat je in bad gaat.

Honing

Honing is effectief als het gaat om de behandeling van een droge huid. Bij milde jeuk kun je plaatselijk honing toepassen. De frequentie van toediening hangt meestal af van de intensiteit van jeuk. Breng het minstens 1-4 keer per dag aan.

Jojoba-olie

Hardlopers zijn gevoeliger voor geïrriteerde tepels of een loperstepel. Deze aandoening treedt op wanneer er steeds tegen de tepels aan wordt gewreven of geschuurd tijdens lichamelijke activiteit, wat leidt tot irritatie. Geïrriteerde tepels kunnen barsten of bloeden, wat behoorlijk pijnlijk kan zijn. Antiseptische crèmes met bijenwas, jojoba-olie, sheaboter (karité butter) en vaseline kunnen worden gebruikt om een loperstepel te voorkomen.

Moedermelk

Wanneer de droogheid wordt veroorzaakt door borstvoeding, genees dan je tepels met behulp van moedermelk. Veel helende en antibacteriële eigenschappen zijn aanwezig in moedermelk, wat kan helpen bij het verlichten van jeukende tepels. Breng een paar druppels moedermelk aan op het aangetaste gebied voordat je begint met de borstvoeding. Breng na het geven van borstvoeding nog wat moedermelk aan op je tepels. Laat het aan de lucht drogen.

Warm kompres

Een andere manier om met jeukende droge tepels om te gaan, is door een warm kompres op het getroffen gebied aan te brengen. Het ongemak kan worden verlicht en genezing kan plaatsvinden door de warmte die uit het warme kompres komt.

IJs

IJs helpt tegen jeukende tepels. Masseer je tepels met een ijsblokje om tijdelijke verlichting te bereiken. Het getroffen gebied kan worden verdoofd door de kou van het ijs. Ze helpen ook om zwelling te verminderen.

Wat te doen?
  • neem een ​​paar ijsblokjes en wikkel ze in een dunne handdoek
  • leg de handdoek een paar minuten in ijsblokjes op het aangetaste gebied
  • doe dit een paar keer per dag

Troebele appelazijn / Bron: Veganbaking.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Troebele appelazijn / Bron: Veganbaking.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Appelazijn

Appelazijn heeft veel toepassingen. Het heeft antischimmel-, antibacteriële en antivirale eigenschappen. Je kunt het ook gebruiken bij jeukende tepels. Meng een kop troebel appelazijn met vijf kopjes water. Deze oplossing zal de jeuk en irritatie helpen verlichten. Dompel een schoon washandje in dit mengsel en was het getroffen gebied ermee. Appelazijn heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Het is ook een goede huidreiniger.

Zuiveringszout

Zuiveringszout heeft antibacteriële, ontstekingsremmende, antiseptische en schimmelwerende eigenschappen. Het is effectief om gedurende korte tijd te gebruiken, maar het gebruik op lange termijn moet worden vermeden.

Je kunt het volgende doen:
  • meng een eetlepel zuiveringszout met warm water om een ​​pasta te maken
  • breng de pasta op de jeukende tepels aan
  • laat de pasta ongeveer 20 minuten onaangeroerd ​​voordat je het afspoelt met koud water
  • herhaal deze applicatie twee keer per week

Colloïdale havermout

Was het getroffen gebied met colloïdale havermout, wat de huid hydrateert. Het wordt beschouwd als een van de beste moisturizers voor de huid.

Linnen / Bron: Spectagal, PixabayLinnen / Bron: Spectagal, Pixabay

Preventie

Nadat je jeukende tepels hebt verholpen met zelfzorg of door medicijnen toe te passen die de huisarts heeft voorgeschreven, is het van belang om te voorkomen dat de klacht terugkeert. Tepeljeuk kan worden voorkomen door deze eenvoudige adviezen op te volgen:
  • draag beha's van katoenweefsel en vermijd nauwsluitende bustehouders
  • zorg voor goede hygiëne
  • als je naar bed gaat, draag dan losse kleding of slaap bij voorkeur in je blootje
  • slaap onder linnen lakens of dekbedovertrek
  • gebruik geen sterk geurende zeep
  • droog je borst en tepels goed na het douchen (bij voorkeur droog deppen)
  • trek de tepel niet uit de mond van de baby terwijl je borstvoeding geeft
  • geef je baby borstvoeding van beide borsten
  • gebruik tijdens het sporten goede ondersteunende sportbeha's
  • breng vaseline aan en hydrateer je tepel

Misvattingen over tepeljeuk: fabels, feiten en frappante waarheden

Jeuk aan je tepel. Niet bepaald een onderwerp waar je tijdens de lunch over begint, toch? Maar hé, laten we eerlijk zijn: het gebeurt. En vaak schieten er dan direct allerlei theorieën door je hoofd. Is het de wasverzachter? Heb ik ineens een allergie? Of, oh help, is het iets ernstigs? Tijd om de meest hardnekkige fabels over tepeljeuk onder de loep te nemen. We gooien het deze keer in een speels jasje: wat denk jij, feit of fabel?

Tepeljeuk? Dat betekent dat je borstkanker hebt

Fabel! Ja, deze mythe gaat al eeuwen rond en zorgt nogal eens voor paniek. Begrijpelijk, want borstkanker is geen grap. Maar laten we eerlijk zijn: in de meeste gevallen is tepeljeuk gewoon onschuldig. Denk aan droge huid, wrijving van je kleding (ja, dat nieuwe kanten bh’tje kan een boosdoener zijn) of een simpele allergische reactie. Toch zijn er uitzonderingen. Als de jeuk niet weggaat, je tepel er raar uitziet (schilfers, korstjes, bloed) of je ook een knobbeltje voelt, dan is het wel slim om even bij de huisarts langs te wippen. Maar in 99% van de gevallen? Gewoon droge huid of jeuk van dat strakke sporttopje.

Mannen krijgen geen tepeljeuk

Serieus? Alsof mannen immuun zijn voor gekke lichaamskwaaltjes! Natuurlijk kunnen mannen ook tepeljeuk krijgen. Ook al zitten hun tepels meestal minder verstopt in kant, beugels en push-ups, ze hebben dezelfde huid — en die kan net zo goed reageren op hitte, zweet of een fout wasmiddel. Plus, denk aan hardlopers en wielrenners. Tepelwrijving is daar een serieus probleem. Er is zelfs iets dat “runner’s nipple” heet. Jep, echt. Dus mannen, voel je vooral niet buitengesloten als ook jullie tepels ineens kriebelen.

Tepeljeuk? Dat komt vast door een schimmelinfectie

Niet per se. Schimmel krijgt vaak overal de schuld van, maar tepeljeuk heeft veel meer mogelijke oorzaken. Natuurlijk, als je veel zweet en je huid slecht kan ademen (hallo, sport-bh’s), kan een schimmelinfectie wel op de loer liggen. Maar vaker is het simpelweg droge huid, eczeem of zelfs een allergische reactie op bijvoorbeeld je douchegel. En borstvoedende moeders? Die zijn inderdaad iets gevoeliger voor schimmelinfecties door de constante vochtige omgeving. Maar heb je geen baby aan je borst? Dan is schimmel waarschijnlijk niet de boosdoener.

Tepeljeuk ontstaat vooral in de zomer

Fout! De zomer met z’n hitte, zweet en zonnebrandcrème is zeker geen vriend van gevoelige tepels, maar verrassend genoeg zijn de koude maanden net zo’n boosdoener. Kou en droge lucht zorgen ervoor dat je huid uitdroogt — en dat geldt ook voor je tepels. Voeg daar een paar wollen truien en knusse maar kriebelige vesten aan toe en tadaa: jeukalarm. In de winter je tepels een beetje insmeren met een voedende crème? Slim plan. En in de zomer? Let op met parfums en zonnebrandcrème rond die gevoelige zone.

Tepeljeuk is altijd een teken van een allergie

Nope, dat is te kort door de bocht. Natuurlijk kan een allergie de boosdoener zijn — denk aan wasmiddel, parfum, of zelfs het materiaal van je bh — maar het is zeker niet altijd de reden. Tepeljeuk heeft een hele waslijst aan mogelijke oorzaken: droge huid, hormoonschommelingen (dankjewel, menstruatie), overmatig zweten, of zelfs stress. Jep, stress kan zich op de gekste plekken uiten. Dus voordat je al je verzorgingsproducten de deur uit kiepert, kijk eerst eens of het niet iets simpels is, zoals… tja, die synthetische bh die je gisteren droeg.

Als je tepels jeuken, ben je zwanger

Deze horen we vaak en eerlijk is eerlijk, er zit een kleine kern van waarheid in. Tijdens een zwangerschap zwiepen je hormonen alle kanten op en je borsten (inclusief je tepels) worden gevoeliger. Jeuk is dan niet gek. Maar als je tepels jeuken, betekent dat niet automatisch dat er een baby onderweg is. Er zijn echt duizend-en-één andere redenen waarom ze kriebelen. Dus geen paniek (of vreugdedansje) op basis van alleen jeuk. Check liever eerst even die kalender… en misschien een testje als je écht twijfelt.

Tepeljeuk ontstaat door slechte hygiëne

Oh boy, dit is een klassieker. Mensen denken vaak dat jeuk meteen betekent: “Je hebt je niet goed gewassen.” Maar dat is onzin. In sommige gevallen is het zelfs juist overmatig wassen dat voor de jeuk zorgt. Denk aan agressieve zepen, lange hete douches en body scrubs die de huid flink uitdrogen. Je tepels hebben een dunne, gevoelige huid, en die kan flink uit balans raken. Dus ga niet als een dolle boenen als je tepel begint te kriebelen — soms is een beetje zachtheid juist wat ‘ie nodig heeft.

Tepeljeuk komt alleen voor bij vrouwen met grote borsten

Echt waar? Alsof kleine borsten een magische anti-jeuklaag hebben? Nope! Tepeljeuk discrimineert niet op cupmaat. Of je nu een AA of een F hebt — als je huid gevoelig is of je kleding schuurt op de verkeerde plek, dan kan de jeuk toeslaan. Wel is het zo dat grotere borsten door warmte en zweet misschien iets meer kans hebben op irritatie onder en rondom de tepel. Maar hé, zelfs de kleinste theekopjes zijn niet veilig voor een goede jeukaanval. Dus laten we de cupmaat gewoon buiten deze discussie houden, oké?

Tepeljeuk is altijd onschuldig

Fabel! In de meeste gevallen is tepeljeuk echt niets om je druk over te maken. Droge huid, irritatie van je kleding of een nieuwe douchegel – de simpele dingen veroorzaken het vaakst de kriebels. Maar (ja, er is een maar) soms kan tepeljeuk ook een teken zijn van iets serieuzers. Denk aan een hardnekkige huidinfectie of zeldzamere aandoeningen zoals de ziekte van Paget (een vorm van borstkanker die bij de tepel begint). Dus, merk je dat de jeuk blijft hangen, gepaard gaat met wondjes, schilfers of een tepel die er "anders" uitziet? Dan is een snelle check bij de huisarts geen overbodige luxe.

Tepels horen nooit te jeuken na het sporten

Hahaha, was dat maar waar. Sporten en tepeljeuk zijn bijna beste vrienden. Zeker bij hardlopen of andere intensieve workouts waarbij er veel wrijving is tussen je kleding en je huid. Runners hebben er zelfs een dramatische naam voor bedacht: runner’s nipple. Jep, het bestaat echt. Al dat schuren zorgt ervoor dat de huid geïrriteerd raakt en... hallo jeuk! De oplossing? Sport-bh’s of shirts van ademend materiaal, en een likje vaseline of speciale sportcrèmes kan wonderen doen. Of, als je hardcore bent, pleisters over je tepels plakken — ja, dat doen sommige marathonlopers écht.

Tepeljeuk is besmettelijk

Alleen als je tepel een eigen paspoort heeft en op wereldreis gaat. Grapje natuurlijk, maar serieus: de meeste oorzaken van tepeljeuk zijn niet besmettelijk. Droge huid, allergieën of wrijving? Geen enkel risico voor anderen. Maar, en hier komt ‘ie, als er sprake is van een schimmelinfectie of een bacteriële ontsteking, kan het wel overdraagbaar zijn. Vooral bij borstvoeding is dat iets om op te letten. Dus als je baby ineens spruw heeft en jij tepeljeuk? Even samen naar de dokter hupsen. Voor de rest: geen zorgen, je kunt gerust je Netflix-dekentje blijven delen.

Rode wijn bevat relatief veel histamine / Bron: Istock.com/karelnoppeRode wijn bevat relatief veel histamine / Bron: Istock.com/karelnoppe

Tepeljeuk kan door je dieet komen

Huh? Jep, deze klinkt misschien wat vergezocht, maar voeding kan invloed hebben op je huid — inclusief die van je tepels. Voedselallergieën of -intoleranties kunnen soms rare plekjes op je lichaam triggeren, inclusief de tepels. Vooral als je gevoelig bent voor bepaalde conserveermiddelen, zuivel of gluten kan je huid reageren. En laten we histamine niet vergeten — dat stofje in rode wijn, kaas en chocolade — wat bij sommigen jeuk kan veroorzaken. Dus als je na die kaasplank ineens je tepels staat te krabben… tja, misschien was het toch niet alleen de wijn.

  • Feit: Rode wijn bevat gemiddeld 20 tot 200 mg histamine per liter. Dat is relatief veel. Voor mensen die gevoelig zijn voor histamine of een histamine-intolerantie hebben, kan zelfs een kleine hoeveelheid al klachten veroorzaken, zoals hoofdpijn, huiduitslag of jeuk. Ter vergelijking: witte wijn bevat vaak minder histamine (ongeveer 3 tot 120 mg per liter), waardoor rode wijn sneller klachten kan uitlokken bij gevoelige personen.

Lees verder

© 2015 - 2025 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ingetrokken tepel: oorzaken en symptomen omgekeerde tepelsIngetrokken tepel: oorzaken en symptomen omgekeerde tepelsEen ingetrokken tepel ligt plat tegen de tepelhof of is naar binnen gericht in plaats van naar buiten. Bij een ingetrokk…
Witte vlekjes op tepel: oorzaken en behandeling tepelvlekjesWitte vlekjes op tepel: oorzaken en behandeling tepelvlekjesHet verschijnen van witte vlekjes op de tepels en de tepelhof, het donkere gebied rond de tepel, kan diverse oorzaken he…
Wat te doen tegen een ontstoken tepelpiercing?En tepelpiercing wordt door sommige mannen en vrouwen als een mooie versiering gezien. Je hebt tepelpiercings in verschi…
Niplette, een eenvoudige oplossing voor ingetrokken tepelsEen groot deel van de vrouwen heeft last van ingetrokken of platte tepels. Vrouwen kunnen zich hierdoor minder aantrekke…

Opgeblazen buik: wat veroorzaakt een opgeblazen gevoel?Opgeblazen buik: wat veroorzaakt een opgeblazen gevoel?Een opgeblazen buik of opgeblazen gevoel is een veel voorkomend symptoom waar circa 10-30% van de mensen wel eens last v…
Verbrande tong, symptomen en behandelingVerbrande tong, symptomen en behandelingEen verbrande tong ontstaat vaak door het eten of drinken van te heet voedsel of drank. Hierdoor verbrandt de tong en vo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/daizuoxin
  • Findatopdoc. Itchy Nipples. https://www.findatopdoc.com/Healthy-Living/natural-home-remedies-for-itchy-nipples (ingezien op 29-7-2018)
  • Healthline. What Causes Nipple Itching? https://www.healthline.com/symptom/nipple-itching (ingezien op 29-7-2018)
  • Martin Sulman. Mens & Gezondheid. https://mens-en-gezondheid.nl/ (ingezien op 11-1-2025)
  • WebMD. Breast Infection. https://www.webmd.com/women/guide/breast-infection#1 (ingezien op 28-1-2018)
  • www.apotheek.nl/Thema_s/Thema_s/Eczeem.aspx?mId=10702&rId=23
  • www.embarrassingproblems.com/problem/nipple-problems/itchy-nipples
  • www.blessure-aanwijzer.nl/tepels.htm
  • www.webmd.boots.com/women/guide/itchy-nipple
  • Afbeelding bron 1: Steifer with help of Gytha, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Clker Free Vector Images, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Dailly Anthony, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 4: Pezibear, Pixabay
  • Afbeelding bron 5: Zerocool, Pixabay
  • Afbeelding bron 6: Istock.com/nd3000
  • Afbeelding bron 7: Juanra09, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 8: Tiia Monto, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 9: Pau Noia0, Pixabay
  • Afbeelding bron 10: Veganbaking.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • Afbeelding bron 11: Spectagal, Pixabay
  • Afbeelding bron 12: Istock.com/karelnoppe
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 19-02-2025
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 21
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.