Wat te doen tegen een ontstoken tepelpiercing?

En tepelpiercing wordt door sommige mannen en vrouwen als een mooie versiering gezien. Je hebt tepelpiercings in verschillende vormen, maar wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben is dat ze moeilijk genezen en dat je ze goed moet schoonmaken. Maar wat kun je doen als je al een ontstoken tepelpiercing hebt? Tepelpiercings worden door sommige mannen en vrouwen als een mooie lichaamsversiering gezien alleen kan het een lange tijd duren voordat de piercing volledig genezen is. Zo kan het bij vrouwen gemiddeld 6 tot 9 maanden duren en voor mannen 3 tot 4 maanden. Dit heeft ermee te maken dat de tepel van vrouwen groter is dan die van mannen.

Een tepelpiercing is in vergelijking met een oorbel anders in het genezingsproces. Zo prikt de piercing van een oorbel door sterk weefsel. Bij een tepelpiercing is dit echter gevoelige huid. Het lichaam ziet een piercing als een vreemd object dichtbij de gevoelige tepel. Hierdoor vergoot de kans dat de piercing ontstoken kan raken.

Symptomen

Als de tepelpiercing geïrriteerd en ontstoken is kan de tepel gevoelig zijn om aan te raken en zal de tepel en het gebied om de tepel rood zijn. Hierbij kun je de piercing het beste niet aanraken. Na enkele dagen zal de irritatie verminderen en verder heb je geen behandeling nodig.

Maar als de irritaties niet na een aantal dagen weggaan of je hebt één van de volgende symptomen dan kan het handig zijn om verdere behandeling te volgen:
 • De tepel en het gebied rondom de tepel doet erg pijn of is zeer gevoelig als je het aanraakt
 • De tepel en het gebied rondom de tepel is zeer warm
 • Er komt een vieze geur van de tepel
 • Er is sprake van zwelling
 • Er is sprake van bruine, gele of groene pus
 • Je hebt koorts
 • Je voelt je erg vermoeid
 • Je hebt pijn in het lichaam
 • Je hebt huiduitslag

Oorzaken van infectie

Het veelvuldig aanraken van de tepel en het gebied rondom de tepel is de meest voorkomende oorzaak van een geïnfecteerde piercing. Er kunnen namelijk gemakkelijk bacteriën bij de gevoelige huid komen en hierdoor wordt de kans op infectie verhoogd. Een andere veelvoorkomende reden is dat strakke kleding de piercing kan irriteren. Als de piercing in contact komt met speeksel kan de piercing ook geïrriteerd en uiteindelijk geïnfecteerd raken.

Behandeling

Het belangrijkste dat je moet doen is de piercing niet verwijderen. Het laten zitten van de piercing heeft namelijk een groot voordeel. Het pus of vocht kan er dan namelijk nog uit. Als je de piercing verwijdert gaat niet alleen de wond dicht, hierdoor krijg je ook de piercing er zeer moeilijk in, maar er kan hierdoor ook een onderhuidse infectie ontstaan. Waardoor het dus alleen maar erger wordt. Dus nogmaals, laat de piercing zitten.

Verder moet je geen desinfectiemiddelen gebruiken aangezien deze te grof schoonmaken. Het kan de huid uitdrogen en het is niet geschikt voor de gevoelige huid.

Maak het ontstoken gebied schoon

Hierbij is het noodzakelijk dat je eerst goed je handen schoonmaakt. Vervolgens maak je het ontstoken gebied schoon met zeep die speciaal voor de gevoelige huid is.

Gebruik warm water met zeezout of een warme doek

Als de infectie niet erg groot is kun je een warme doek gebruiken om de infectie op die manier te verminderen. Ook kun je de tepelpiercing in warm water met zeezout houden. Het beste is om beide manieren ongeveer drie keer per dag te herhalen. Maak het geïnfecteerde gebied droog nadat je het nat gemaakt hebt.

Vermijd antibiotica in zalfvorm en overige zalven

Zalven kunnen ervoor zorgen dat de ruimte (waar eventuele pus uit zou kunnen komen) wordt afgesloten en hierdoor komt de bacterie onder de huid waardoor de geïnfecteerde piercing alleen maar erger wordt. Gebruik alleen medicijnen die zijn voorgeschreven door je arts.

Zorg voor goede nazorg

Op het moment dat je de piercing hebt laten zetten is het belangrijk dat je het advies van de piercingzetter opvolgt. Als de infectie aan blijft houden is het belangrijk dat je contact met je dokter opneemt om erger te voorkomen. Zo kan je dokter antibiotica voorschrijven die ingeslikt dient te worden.
© 2016 - 2024 Freshprince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verzorgen van een piercingHet is zeer belangrijk voor het genezingsproces van je nieuwe piercing, dat je hem goed verzorgd. Veel mensen vergeten d…
Genitale piercing: Intieme piercings voor mannen en vrouwenVoor veel van ons een reden om de nekharen omhoog te jagen maar eerlijk is eerlijk: De genitale piercing is in opmars bi…
Gezondheidsrisico’s bij tatoeage en piercingGezondheidsrisico’s bij tatoeage en piercingMensen met diabetes, infectieziekten, hemofilie en mensen die een trombosebehandeling ondergaan, moeten liefst geen tato…
Wat te doen tegen een ontstoken oorpiercing?Wat te doen tegen een ontstoken oorpiercing?Een piercing laten zetten in je oor is natuurlijk leuk, maar ook spannend. Voor veel mensen zijn oorpiercings namelijk d…

Dientamoeba fragilis: een hardnekkige darmparasietDientamoeba fragilis: een hardnekkige darmparasietIn Nederland heeft zo'n vijftien tot twintig procent van de bevolking last van chronische darmklachten. Deze darmklachte…
Kortedarmsyndroom: symptomen, oorzaak en behandelingKortedarmsyndroom: symptomen, oorzaak en behandelingHet kortedarmsyndroom is een aandoening die mensen treft van wie een groot deel van de dunne darm operatief is verwijder…
Bronnen en referenties
 • https://www.youtube.com/watch?v=6yyyl8M_qkU
 • http://www.infinitebody.com/body_piercing_aftercare/basic-care/
 • http://www.ehow.com/about_5445530_nipple-piercing-infection.html
Freshprince (112 artikelen)
Laatste update: 17-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.