Genitale piercing: Intieme piercings voor mannen en vrouwen

Voor veel van ons een reden om de nekharen omhoog te jagen maar eerlijk is eerlijk: De genitale piercing is in opmars bij zowel mannen als vrouwen. In de Kamasutra werd er al "down there" gepiercet maar tot voor kort was de genitale piercing geen veel voorkomend gebruik in de samenleving. Ook nu is het met name een Westerse aangelegenheid, die vanaf de jaren '70 steeds meer zieltjes wint. De genitale of intieme piercing: Waar moet je op letten en welke soorten bestaan er voor mannen en vrouwen?

Wat is in het kort de geschiedenis van de genitale piercing?

In de Kamasutra staan kleine verwijzingen naar hoe een genitale piercing voor zowel vrouwen als mannen extra plezier zou kunnen brengen tijdens het liefdesspel. Maar daarna wordt het lang en angstvallig stil in de geschiedenis en verdwijnt de intieme piercing uit beeld. In de 19e eeuw duikt de piercing "down there" opeens weer op en grappig genoeg juist in Europa tijdens het preutse Victoriaanse tijdperk.

Een veel voorkomende vorm van de penis piercing - de Prins Albert - (prince albert piercing) is eigenlijk vernoemd naar Koningin Victoria's echtgenoot, de prins gemaal. Het verhaal gaat dat Albert zijn penis piercing met een ring zo kon manipuleren dat je zijn geslachtsdeel niet meer kon zien zitten in zijn broek. De reden was eigenlijk dus net zo preuts als je van dit tijdperk zou verwachten: Er mocht niets te zien zijn van het geslachtsdeel, want dat zou ongepast zijn.

Sinds de tweede wereldoorlog wordt genitale of intieme piercing zowel in Amerika als in Europa ook om andere redenen toegepast. Pas sinds de jaren '70 is het echter een populaire gewoonte. Piercing van de geslachtsdelen werd modieus door de punkbeweging en maakte daarna een doorstart naar de homobeweging en naar SM-subculturen. De laatste jaren is de genitale piercing bijna gewoon geworden in de samenleving, hoewel het idee van een piercing van je penis, tepels of clitoris voor veel mensen nog een ongewoon en soms zelfs afstotelijk idee vormt.

Wat voor typen of soorten genitale of intieme piercing bestaan er?

Piercers zijn erg ingenieus wanneer het gaat om het ontwerpen van nieuwe methoden en locaties voor piercings. Voor de vrouw is op dit moment de verticale clitpiercing of verticale clitoris kap het meest populair. Deze clitorale piercings zijn relatief pijnloos te zetten, genezen snel en geven een extra speciale sensatie tijdens het vrijen. De piercing gaat niet door de clitoris heen maar wordt gezet in het weefsel boven de clitoris, waardoor de kittelaar extra kan worden gestimuleerd tijdens de seks wat kan leiden tot een eenvoudiger en intenser orgasme.

Verder zijn bij vrouwen piercings van de buitenste en binnenste schaamlippen populair om esthetische redenen; voor de sensatie tijdens het vrijen doet een dergelijke piercing in de praktijk wat minder. De tepelpiercing is een al langer bestaande, niet echt genitale, piercing, die zowel gevoelsmatig als esthetisch voordelen met zich mee kan brengen voor de liefhebsters.

Mannen hebben een brede selectie van penispiercings en andere piercings om uit te kiezen. Een van de meest populaire is de bovengenoemde Prins Albert, waar een ring verticaal wordt ingebracht via de plasbuis en de onderkant van de eikel doorboort. Hoewel dit een erg populaire piercing is bij mannen is een Prince Albert piercing niet zonder risico en is het soms lastig om met deze piercing goed te richten bij het plassen.

Ook een staafje door de kop van de eikel (ampallang) en de rand (het hoedje) van de eikel (dydoe) zijn erg gewild bij mannen. Deze piercings kunnen voor extra gevoel zorgen bij het vrijen maar hebben daarnaast ook de naam om de partner extra te laten voelen tijdens het vrijen. Verder is het mogelijk om de balzak en ballen te laten piercen en is de anale guiche een veel geziene piercing in het homoseksuele circuit.

Waar moet je op letten bij het kiezen en laten zetten van een genitale piercing?

Zorg ervoor dat je kiest voor een betrouwbare piercer met een goede naam. Zoek eventueel op Internet naar reviews of vraag kennissen en vrienden naar hun persoonlijke ervaringen. Volg altijd de hygiënische instructies nauwkeurig op; niet alleen in het begin, wanneer de wond of wondjes nog moeten genezen maar zeker ook daarna. Veel mensen vergeten op een gegeven moment dat een intieme piercing altijd meer kans op infectie met zich meebrengt en dat je er dus schoon en secuur mee moet omgaan. Wanneer je merkt dat je piercing ontstoken raakt ga dan direct naar een dokter en ga niet zelf dokteren uit een misplaatst gevoel van schaamte. Een ontstoken piercing kan namelijk vervelende complicaties met zich meebrengen voor zowel jezelf als jouw seksuele partner.

Zorg er verder voor dat je kiest voor een piercing, die bij je past en die je over een tijdje ook nog leuk vindt. Stem het zetten van een genitale piercing altijd af met een vaste seksuele partner, want niet iedereen ziet dit zitten. Kies voor een piercing, die past bij de reden waarom je hem wilt laten zetten. Esthetisch of meer gevoel? Voor jouzelf of meer voor de ander? Denk goed na voor je de beslissing neemt. Een piercing op die plaats is niet pijnloos maar de pijn is zeker te doen, wanneer er op de juiste manier wordt verdoofd. Maak dan ook een verstandige keuze en laat een intieme penispiercing of clitorale piercing alleen plaatsen bij een ervaren, serieuze en deskundige piercer.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Piercing (to pierce)Piercing (to pierce)Een piercing is gaatje dat in de huid wordt gemaakt en komt van het Engelse woord ‘to pierce’ dat doordrukken betekend.…
Kun je dwarsfluiten met een piercing door je tong of lip?Kun je dwarsfluiten met een piercing door je tong of lip?Kun je dwarsfluit spelen met een piercing door je lip of je tong? Waarmee moet je rekening houden als je al dwarsfluit s…
Septum piercing: het laten zetten, genezing en verzorgingEr bestaan allerlei soorten piercings. Bekend zijn bijvoorbeeld de navelpiercing, de helix- en de tongpiercing. De septu…

Seksuele taboes: een duidelijke uitlegEr zijn veel seksuele taboes in de wereld. Dingen waar de meeste mensen over zeggen: 'dat zou ik nou echt nooit doen!'.…
Erotische cadeaus: welke zijn het leukste?Erotische cadeaus: welke zijn het leukste?Op een verjaardag wil je iets origineels geven. Een cadeau dat ook echt gebruikt gaat worden en niet ergens in een kastj…
Bronnen en referenties
  • A Short History of Piercing Down There
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 25-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.