Wat te doen tegen een ontstoken oorpiercing?

Wat te doen tegen een ontstoken oorpiercing? Een piercing laten zetten in je oor is natuurlijk leuk, maar ook spannend. Voor veel mensen zijn oorpiercings namelijk de eerste piercings die ze laten zetten. Er zijn veel soorten oorpiercings en je kunt er bijna oneindig mee variëren. Maar oorpiercings zijn niet altijd leuk aangezien ze ontstoken kunnen raken. Er zijn manier om een ontsteking te voorkomen, maar wat als jouw oorpiercing al ontstoken is. Wat kun je tegen een ontstoken oorpiercing doen?

Hoe voorkom je een ontstoken oorpiercing?

Het is belangrijk om te weten hoe een onstoken oorpiercing kan worden voorkomen zodat je er in het vervolg geen last meer van zult ondervinden. Zo is het belangrijk dat je de oorpiercing laat zetten bij een betrouwbare piercingzetter. Zo houdt een goede piercingzetter zijn producten goed gesteriliseerd.

Nadat je piercing gezet is, is het belangrijk dat je iedere dag je oren schoonmaakt. Maak hierbij eerst je handen schoon met antibacteriële zeep en gebruik voor het schoonmaken van de oren warm water en antibacteriële zeep. Spoel voordat je afdroogt al het zeep weg en droog de oren dan voorzichtig af met papier, gebruik geen doek aangezien hier bacteriën op kunnen zitten.

Het helpt om dagelijks twee tot drie keer de piercing te bewegen. Verder krijg je bij een goed piercingzetter altijd schoonmaakmiddelen voor je piercing. Zorg ervoor dat je deze consistent gebruikt om een infectie te voorkomen. Doe wat van dit middel op een watje en maak voorzichtig je piercing en het gebied om de piercing schoon. Zorg er hierbij voor dat je niet alleen de voorkant, maar ook de achterkant schoonmaakt. Verder is het zeer belangrijk dat je de piercing niet verwijdert. Van de piercingzetter krijg je te horen hoelang je piercing moet blijven zitten.

Wat kun je veder nog doen?

Raak de piercing niet aan met je handen voordat je ze goed gewassen hebt. Bovendien moet je alles schoonmaken wat in contact kan komen met de piercing. Je kussenlaken en telefoon (voor als je moet bellen) zullen schoon moeten zijn voordat ze in contact komen met de piercing. Verder is het belangrijk dat de piercing niet in contact komt met gel of parfum.

Hoe behandel je een ontstoken oorpiercing?

In het vervolg weet je dus hoe je een ontstoken oorpiercing kunt voorkomen, maar wat kun je doen als je een ontstoken oorpiercing hebt?

Stel vast dat je piercing daadwerkelijk ontstoken is

Voordat je ook maar direct in de behandelfase springt is het belangrijk om zeker vast te stellen dat je daadwerkelijk een ontstoken oorpiercing hebt. Raak niet in paniek als je piercing net na het zetten rood is en pijn kan doen. Dit is normaal. Let er wel op dat dit niet langer dan 2 tot 3 dagen duurt. Duurt het langer en heb je één van de volgende symptomen, dan is je oorpiercing waarschijnlijk ontstoken:
  • De oorpiercing en het gebied rondom is rood van kleur
  • Er is sprake van pijn en warmte rondom de piercing
  • Er komt gele, groene of bruine pus uit het piercinggaatje
  • Als je verder gezond bent, maar je krijgt last van koorts dan kan dit komen door een geïnfecteerde oorpiercing

Behandeling

Als je last hebt van een zeer erge ontsteking is het niet verstandig om zelf aan de slag te gaan, maar om direct contact op te nemen met je dokter. Voor kleinere ontstekingen is er een effectieve oplossing die je zelf kunt uitvoeren.

Voorkom een ergere ontsteking

Als je een ontstoken piercing hebt is het belangrijk dat je de ontsteking niet nog erger maakt. Zo moet je de piercing laten zitten en niet verwijderen. Het verwijderen van de piercing kan er namelijk voor zorgen dat het gaatje zich sluit waardoor de infectie onder de huid kan komen. Hierdoor wordt het erg moeilijk om van je infectie af te komen. Verder is het niet verstandig om te gaan zwemmen aangezien er hierdoor bacteriën in contact kunnen komen met je ontsteking wat het alleen maar erger maakt. Verder moet je geen antibiotica in zalfvorm gebruiken en overige zalven ook laten staan aangezien die de ruimte (waar eventueel pus uit komt) afsluit waardoor de infectie onder de huid komt.

Maak je handen goed schoon

Voordat je bezig gaat met het schoonmaken van de ontstoken oorpiercing moet je allereerst je handen goed schoonmaken. Gebruik hiervoor antibacteriële zeep

Gebruik zeezout

Voor het schoonmaken van de piercing dep je de piercing en het gebied rondom de piercing in gedestilleerd water met daarin opgelost zeezout. Hierbij moet je één eetlepel zeezout gebruiken voor ongeveer 250 ml gedestilleerd water. Zorg ervoor dat je oorpiercing 3 tot 5 minuten ondergedompelt in dit gedestilleerde water met zeezout zit. Een alternatief hiervoor is om met een wattenstaafje of een watje met dit mengsel op het ontstoken te deppen.

Spoel dit af met warm water en maak je oor schoon met papier. Herhaal deze behandeling ten minste één keer naast het schoonmaakproces dat je van je piercingzetter gekregen hebt.

De ontsteking gaat niet weg, wat nu?

Als de ontsteking blijft aanhouden is het verstandig om direct contact op te nemen met je dokter.
© 2016 - 2024 Freshprince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een oorpiercing, plaatsing en onderhoudEen ringetje of staafje in je oorschelp of kraakbeen, dat is een oorpiercing. Waarom zou je een oorpiercing nemen, hoeve…
Wat te doen tegen een ontstoken navelpiercing?Wat te doen tegen een ontstoken navelpiercing?Een navelpiercing kan een mooie versiering van je navel zijn. Je moet er echter wel goed om denken dat hij niet ontstoke…
Ontstoken ogen bij een paardAls de herfst weer aanbreekt en het weer slaat weer om naar veel wind en een lage temperatuur kan het zijn dat uw paard…
Mijn tandvlees is ontstoken, wat nu?Ontstoken tandvlees, ook wel gingivitis genaamd, is een pijnlijk verschijnsel in de mond. Bij de meeste mensen zorgt ont…

Bof: Virale infectie met gezwollen oorspeekselklierenBof: Virale infectie met gezwollen oorspeekselklierenBof is een epidemisch optredende ontsteking van de oorspeekselklieren veroorzaakt door een virus. De speekselklieren pro…
Zeurende of stekende pijn aan scheenbeen door shin splintsZeurende of stekende pijn aan scheenbeen door shin splintsZeurende of stekende pijn aan je scheenbeen of beide scheenbenen zou kunnen wijzen op shin splints. De term 'shin splint…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • http://www.wikihow.com/Treat-an-Infected-Ear-Piercing
  • http://www.livestrong.com/article/262091-how-to-prevent-infection-in-pierced-ears/
  • http://www.livestrong.com/article/478046-ear-piercings-swimming/
  • https://www.youtube.com/watch?v=SCTZcAMNd0A
Freshprince (112 artikelen)
Laatste update: 17-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.