Een oorpiercing, plaatsing en onderhoud

Een ringetje of staafje in je oorschelp of kraakbeen, dat is een oorpiercing. Waarom zou je een oorpiercing nemen, hoeveel kost zoiets eigenlijk en moet je daar veel zorg voor dragen?

Werkwijze

Het is verstandig altijd naar een erkende piercing zaak te gaan. De meeste piercings zijn te gevaarlijk om zelf te proberen, het is wat anders dan een normale oorbel.

In een propere zaak zal de werkwijze ongeveer als volgt gaan:
Het oor wordt goed ontsmet en je wordt al pratende gerust gesteld. Vervolgens wordt een stip geplaatst op de plek waar je de piercing zal krijgen, je kan dan even snel kijken in de spiegel waar hij zal komen. Als je die plek bevestigt, zal het echte werk beginnen. Er wordt een lange staaf door je oor geduwd, dit kan even vreemd aanvoelen. De piercer plaatst de oorpiercing en trekt de lange staaf weer uit je oor.

Pijn

Veel mensen denken dat piercen pijn doet. Dit is maar een persoonlijke opvatting. Iedereen heeft natuurlijk een andere pijngrens en we voelen niet allemaal hetzelfde. Enkele uren na het plaatsen blijf je wel met een branderig gevoel achter, maar dit verdwijnt mettertijd.

Prijs

De prijs hangt af van het sieraad die je kiest uiteraard, maar ook van de soort oorpiercing die je hebt genomen.

Verzorging van een oorpiercing

Na het steken van een piercing, moet deze goed verzorgd worden. De wonde moet volledig kunnen genezen om geen lelijke littekens achter te laten. Apothekers weten vaak niet veel af van nazorg voor een piercing. Daarom is het belangrijk je informatie te halen bij ervaren piercing centra of natuurlijk op het internet.

Het eerste wat ze mij vertelden nadat ik mijn oorpiercing had was 'Onthoud altijd goed dat je bij piercen een stuk metaal steekt waar het niet thuis hoort. Verzorg het goed!' Ze sloegen de nagel op de kop. Een stuk metaal in je oor, wat een oorpiercing in feite is, geeft zeer gemakkelijk ontstekingen. Vooral de eerste drie weken, moet er goed opgelet worden.
In het begin blijf je het best zoveel mogelijk van je piercing af. Dagelijks afspoelen met water onder de douche is uiterst belangrijk. Draai enkel de piercing rond terwijl er water over stroomt, zodat het wondje wat lucht krijgt. Voor de zekerheid kan je ook wat druppels sterilon of chloorhexidine op je piercing laten druppelen, een algemeen middeltje tegen huidinfecties.

Zout water werkt ontsmettend en is een gemakkelijke middeltje om infecties te voorkomen. Chloor water, zoals in sommige zwembaden, kunnen niet echt kwaad. Tenminste als je achteraf goed de piercing afdroogt. De eerste weken is zwemmen in chloorwater toch niet aan te raden. Een vochtige omgeving is in het algemeen gevaarlijk voor infecties, daarom moet je de vochtigheid niet te vaak opzoeken. Dit toch zeker tijdens de eerste weken, wanneer het wondje nog niet volledig genezen is.

Waarom?

Een oorpiercing neem je meestal om esthetische redenen. Hoewel dit natuurlijk niet altijd zo hoeft te zijn. Het is een persoonlijke keuze en iedereen heeft zijn eigen reden. Bij piercen komt endorfine vrij, wat je blij maakt, zo kunnen mensen verslaafd worden aan piercen.
© 2010 - 2024 Bieraait, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen tegen een ontstoken oorpiercing?Wat te doen tegen een ontstoken oorpiercing?Een piercing laten zetten in je oor is natuurlijk leuk, maar ook spannend. Voor veel mensen zijn oorpiercings namelijk d…
Tragus piercing: pijn, het laten zetten en verzorgingEr bestaan allerlei soorten piercings. Denk bijvoorbeeld aan de tongpiercing, navel- en de oorpiercing. De oorpiercing k…
Soorten piercingsSoorten piercingsAl sinds de oudheid worden er door mensen piercings gedragen. Het aantal personen dat tegenwoordig een piercing laat zet…

Vocht vasthouden: wat kun je er tegen doen?Vocht vasthouden: wat kun je er tegen doen?Het kan zijn dat je een ring plotseling niet meer past, of dat je enkels opgezwollen zijn. Toch weet je zeker dat je nie…
Omega-3 vetzuren kunnen helpen tegen depressiviteitOmega-3 vetzuren kunnen helpen tegen depressiviteitIn dit artikel worden de uitkomsten van een nieuw onderzoek naar de werking van Omega-3 vetzuren bij mensen met een depr…
Reactie

Karolien, 16-07-2015
Hallo,

Ik heb nu ongeveer 5 maanden een tragus piercing. Nou is het bolletje er al meerdere keren afgegaan. Nu passen al mijn bolletjes er niet meer op. Kan ik er ook een ''gewone'' ( zilveren) oorbel in doen? en is dat dan voor een bepaalde periode of?

Hopen dat ik een reactie krijg!
Groetjes Reactie infoteur, 17-07-2015
Beste Karolien,

In jouw geval zou ik zeker bij een piercer langsgaan, hij of zij zal je zeker verder kunnen helpen. Naar mijn weten staat de tragus-plek wel bekend om eerder fragiel te zijn. Het lijkt mij aangewezen om zelf niet té veel te experimenteren. Aangezien je je piercing nog niet zo lang hebt, zal het alleszins nodig zijn om tijdelijk iets anders in het gaatje te steken, anders groeit het dicht. Dit kan al na een aantal weken.

Groetjes

Bieraait (45 artikelen)
Gepubliceerd: 03-07-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.