Vocht vasthouden: wat kun je er tegen doen?

Vocht vasthouden: wat kun je er tegen doen? Het kan zijn dat je een ring plotseling niet meer past, of dat je enkels opgezwollen zijn. Toch weet je zeker dat je niet meer bent gaan eten. Dan kan het goed zijn dat je vocht vasthoudt. Veel mensen houden in de zomermaanden bijvoorbeeld vocht vast. Hoe komt het? En wat kun je er tegen doen?

Oorzaken vocht vasthouden

 • Bepaalde medicatie heeft als bijwerking dat het vocht wordt vastgehouden.
 • Overgewicht. De doorstroming in het hele lichaam is niet goed.
 • Warm weer. Door de hogere temperaturen in de zomer gaan je bloedvaten in de zomer wijder openstaan. Daardoor kan het vocht zich makkelijker ophopen.
 • Het slikken van laxeerpillen. Laxeerpillen onttrekken vocht aan het lichaam. Je lichaam gaat dan vocht vasthouden.
 • Zwangerschap
 • Overmatige inname van zout
 • Koffie drinken (hierdoor wordt natrium beter opgenomen)
 • Vocht vasthouden kan ook een teken zijn van een verhoogde bloeddruk.

Tips tegen vocht vasthouden

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar als je vocht vasthoudt, is het belangrijk om veel water te drinken. As je veel drinkt, kan je lichaam het overtollige vocht beter afvoeren. Drink minstens 2 liter vocht.

Een andere remedie tegen vocht vasthouden, is het minderen van de zoutconsumptie. Producten waar veel zout in zit, zijn gezouten nootjes, chips, kaas, soep en kant-en-klaar maaltijden. Let ook op de hoeveelheid zout die je toevoegt aan de maaltijd.

Een bezoekje aan de sauna stimuleert de doorbloeding en daarmee ook de afvoer van vocht.
Leg je benen hoog als je zit, zodat het vocht niet naar benen of enkels gaat. Zorg voor voldoende beweging

Vochtafdrijvende producten

Producten die mogelijk vocht afdrijven, zijn de volgende:
 • Ananas
 • Bleekselderij
 • Peterselie
 • Appelazijn
 • Mierikswortel
 • Kruidenthee

Medicijnen tegen vocht vasthouden

Als de bovenstaande tips geen effect hebben, kun je overwegen om de huisarts te raadplegen. Er zijn verschillende medicijnen verkrijgbaar tegen vocht vasthouden (wel op recept). Die worden “plaspillen” genoemd. Ze zorgen ervoor dat de nieren meer zout uitscheiden en afvoeren. Overleg wel met je huisarts, want plaspillen kunnen veel bijwerkingen hebben.

Je kunt ook homeopathische middelen gebruiken als je vocht vasthoudt. Deze zijn te verkrijgen in een drogist, zoals Kruidvat, DA enzovoort. Ze hebben meestal geen bijwerkingen. Voorbeelden zijn de producten van A. Vogel en Reinosan.
© 2010 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gewichtstoename bij het gebruik van medicatieGewichtstoename bij het gebruik van medicatieGewichtstoename door medicatie komt regelmatig voor. Sommige medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je aankomt in gewicht.…
Oedeem tijdens de zwangerschapElke zwangere vrouw heeft wel eens last van één of andere kwaal. Eén van die kwalen kan oedeem zijn. Op zich onschuldig,…
Wallen: wat zijn het en wat kun je eraan doen?Iedereen heeft er wel eens last van: wallen. Je hebt slecht geslapen, bent uit gegaan of je hebt er gewoon altijd last v…
Word je dik van de pil?Word je dik van de pil?De anticonceptiepil, ook wel afgekort als de pil, staat erom bekend dat hij je dik maakt. Tenminste, zo wordt er beweerd…

Transseksualiteit: van vrouw naar manTransseksualiteit is een aandoening waarbij iemand zich voelt als iemand van het andere geslacht. Vaak wordt er gesproke…
Een oorpiercing, plaatsing en onderhoudEen ringetje of staafje in je oorschelp of kraakbeen, dat is een oorpiercing. Waarom zou je een oorpiercing nemen, hoeve…
Bronnen en referenties
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 04-07-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.