Wallen: wat zijn het en wat kun je eraan doen?

Iedereen heeft er wel eens last van: wallen. Je hebt slecht geslapen, bent uit gegaan of je hebt er gewoon altijd last van. Lees hier hoe wat wallen zijn, hoe ze ontstaan en natuurlijk hoe je je wallen kunt voorkomen of weghalen.

Wat zijn wallen?

Wallen zijn ophopingen van vocht en vet onder de ogen die naar buiten zakken. Wanneer wallen genetisch bepaald zijn of door de ouderdom ontstaan bestaan deze meestal vooral uit vetophopingen. In andere situaties bestaan deze vooral uit vochtophopingen. Deze ontstaan door te hoge zoutconcentraties die het vocht vasthouden. Verwar wallen niet met kringen. Wallen zijn verdikkingen wat verder onder het oog uitgezakt. Kringen zijn schaduwachtige grijze ringen direct onder het oog. Meestal lijkt deze schaduw op een verdikking maar dit is het niet.

Hoe ontstaan wallen?

Bij ouderdom kan dit komen door verslappingen van de weefsels rond het oog. Hierdoor zakt het vet naar buiten en later naar beneden. Andere oorzaken kunnen zijn: te weinig slaap, genetische bepaling, veel huilen, stress, verkeerde slaaphouding, verkeerde voeding of allergieën. Door middel van deze oorzaken kan het zout en vocht onder de ogen niet goed weg en blijft het zout het vocht vasthouden.

Voorkomen/verminderen van wallen

Verzorg je huid goed

 • Was elke avond je make-up van je gezicht af. Zo raakt je huid onder de ogen niet geïrriteerd.
 • Behandel je gezicht voorzichtig, anders kan je huid (ook de huid onder de ogen) weker en dunner worden.
 • Gebruik dagelijks zonnebrandcrème die ervoor zorgt dat de zon je huid niet aantast.
 • Bedek je wallen met een concealer van jouw huidskleur. Doe hier mat poeder op, zo blijft het goed zitten.

Zorg voor een goede voeding

 • Gebruik minder zout bij het eten, helemaal niet bij het avondeten omdat je lichaam het zout dan niet goed kan verwerken.
 • Als je alcohol drinkt, drink minder alcohol. Dit zorgt voor het vasthouden van water en dus voor vochtophopingen.
 • Drink genoeg water (2 liter per dag), dit spoelt het teveel aan zout uit je lichaam.
 • Behandel je allergieën met pillen.

Maak de huid onder je wallen koud

Het koud maken van de huid onder je ogen zorgt ervoor dat de bloedvaten krimpen en het vocht rustig afgevoerd kan worden zonder dat er opnieuw vocht bij komt.
 • Leg een eetlepel in de vriezer. Als de lepel koud is leg je deze ongeveer 5 minuten op je wallen met een tissue ertussen (om brandwonden te voorkomen).
 • Leg een zakje kamillethee in de koelkast totdat het koud is. Daarna leg je dit een poosje op je wallen.
 • Komkommer uit de koelkast een tijdje op je wallen leggen (met je ogen dicht).

Verander je slaaphouding

 • Slaap niet op je buik of op je zij. Door deze positie hoopt vocht zich onder je ogen op.
 • Je kunt wel op je rug liggen. Het is helemaal goed wanneer je je hoofdkussen verhoogt. Dit maakt dat het vocht netjes afgevoerd kan worden.

Cosmetische ingrepen

Doe dit alleen als de andere methodes niet werken. Het is immers niet natuurlijk en je speelt met je eigen lichaam.
 • Neem een filler, dit is een spuitje met hyaluronzuur wat ervoor zorgt dat de contouren van de oogkas er jeugdiger uit zien.
 • Plastische chirurgie: chirurgen kunnen het vet onder de ogen weghalen of met een laserbehandeling de wallen minder laten opvallen.
© 2014 - 2024 Merijn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wallen en donkere kringen verwijderen met carboxytherapieWallen en donkere kringen verwijderen met carboxytherapieWallen verwijderen is gemakkelijker dan je denkt. Als je verschillende jaren last had van wallen en donkere kringen onde…
Wallen onder de ogen: oorzaken, voorkomen en verminderenWallen onder de ogen: oorzaken, voorkomen en verminderenHet is niet prettig om wallen onder je ogen te hebben, je oogt vermoeid en ongezond. Wallen kunnen ontstaan als je niet…
Laat die wallen verdwijnenLaat die wallen verdwijnenWallen zijn erg vervelend en ontstaan vaak door een slaaptekort en teveel drank. Gelukkig zijn er een aantal effectieve…
Wallen onder je ogen, wat doe je ertegen?Wallen onder je ogen, wat doe je ertegen?Iedereen vind ze vervelend, wallen. Van die donkere kringen onder je ogen die je blik een stuk minder fris maken. Er zij…

Tips om gelukkig of nog gelukkiger te wordenTips om gelukkig of nog gelukkiger te wordenDe meeste mensen zouden graag een paar tips krijgen om gelukkig of nog gelukkiger te worden. Hoe word je gelukkig en kan…
Mannenverzorging is actueelMannenverzorging is actueel“Mannenverzorging is actueel” klinkt mogelijk vreemd, maar een meer nadrukkelijke uiterlijke verzorging wordt (weer) gea…
Bronnen en referenties
 • www.b4men.nl
 • http://www.omaweetraad.com/tipview.php?rubriek=gezondheid&label=Wallen
 • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/41511-hoe-kom-je-af-van-donkere-kringen-of-wallen-onder-je-ogen.html
Merijn (4 artikelen)
Laatste update: 15-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.