Tips om gelukkig of nog gelukkiger te worden

Tips om gelukkig of nog gelukkiger te worden De meeste mensen zouden graag een paar tips krijgen om gelukkig of nog gelukkiger te worden. Hoe word je gelukkig en kan je meer genieten van het leven? Waar iemand gelukkig van wordt is voor iedereen verschillend, maar er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken gedaan die handige tips op hebben geleverd en daadwerkelijk kunnen helpen om gelukkig of gelukkiger te worden.

Geluk

Er zijn heel veel dingen die ons gelukkig kunnen maken, maar helaas lijkt dat geluk op een gegeven moment weer weg te zijn. De mate van geluk die een gebeurtenis of ervaring opleveren is ook niet constant of absoluut. Geluk is moeilijk te vangen en heel individueel. Wat de één gelukkig maakt, bijvoorbeeld een mooi gedicht, kan een ander onverschillig laten. Iedereen is anders in zijn/haar geluksbeleving. Het is dus belangrijk uit te zoeken wat jou persoonlijk gelukkig maakt. Daarnaast kan het helpen om te beseffen dat geluk niet iets is wat kan worden behaald, maar een effect is op onze gesteldheid door alle dingen die we doen en de gebeurtenissen die ons al dan niet overkomen.

Geluk en genen

Je genen spelen zeker een rol in je gelukkig voelen. Genetische aanleg is een belangrijke factor. Daarnaast spelen wat je met je leven doet en hoe je er tegen aan kijkt een grote rol.

Geluk is geen constante

De mate van geluk die een bepaalde ervaring of gebeurtenis oplevert is afhankelijk van hetgeen daaraan vooraf is gegaan. Mensen die net een zware periode achter de rug hebben kunnen ineens weer intens genieten van een uitje of een dag zonder zorgen.

Gewenning en geluk

Ga je één keer per jaar uit eten dan kan je dit heel gelukkig maken. Als je elke dag uit eten gaat is dit effect minder. Dit heeft te maken met gewenning. Dit gebeurt ook met succes. Het eerste optreden, de eerste plaat, het is allemaal geweldig. De fans, de belangstelling, artiesten weten niet wat hun overkomt. Eindelijk kunnen ze leven van hun passie, maar het went ook en dan is de grote vraag hoe ga je hier mee om. Wat je vroeger geweldig vond is ineens gewoon of zelfs niet goed (van de eerste cd werden er 50.000 verkocht, van de derde cd werden er 200.000 verkocht, van de laatste slechts 150.000).

Het winnen van de jackpot

Veel mensen denken dat ze gelukkig worden van het winnen van de jackpot, maar het is maar een kleine groep mensen die er echt gelukkiger van wordt. Dit heeft ook te maken met gewenning. In eerste instantie zijn de winnaars van de jackpot heel gelukkig, maar na verloop van tijd is het niveau van wat de winnaar gewend is en verwacht aangepast en dooft het geluksgevoel uit.

De rol van geld voor geluk

Geld maakt niet gelukkig, maar het helpt wel. Iedereen heeft geld nodig. Mensen die in armoede leven hebben continue zorgen hoe zij aan eten, drinken en een dak boven hun hoofd komen.

Tips om gelukkig of gelukkiger te voelen

Veel tips om gelukkig of gelukkiger te worden weten we wel, maar in de waan van de dag gaan we soms te snel om erbij stil te staan. Mensen verschillen in de mate waarin ze zich gelukkig voelen. Dat komt door de manier waarop ze in het leven staan en hoe ze tegen dingen aankijken. Toch zijn er een aantal overeenkomsten tussen mensen die zich over het algemeen gelukkig voelen.

Wees actief

Actieve mensen voelen zich over het algemeen gelukkiger. Ze zien regelmatig andere mensen. Bewegen voldoende en hebben door alle actie minder tijd om te piekeren.

Geniet van de kleine dingen in het leven

Er is niets bijzonders voor nodig om gelukkig te zijn als je van de kleine, gewone dingen in het leven kan genieten. Een lekker kopje koffie, goed gezelschap, je lievelingstrui, een mooie zonsondergang et cetera.

Wees dankbaar

Wees dankbaar voor de dingen die (wel) goed gaan in je leven, maar zeg ook eens wat vaker dank je wel. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die zich dankbaar voelen en dat aan anderen laten weten, zich over het algemeen gezonder en fitter voelen dan mensen die dit niet doen. Je kunt ook dankbaar zijn voor iets dat zich lang geleden heeft afgespeeld.

Stop met vergelijken

Er zullen altijd mensen zijn die iets beter kunnen of meer van het één en ander hebben dan jijzelf. Stop met vergelijken en wees blij en dankbaar met wat jij hebt (een lieve dochter, een aardige buurvrouw, een (leuke) baan, veel vrije tijd et cetera.

Wees blij met jezelf

Niemand is perfect en dat hoeft ook niet. Je bent goed genoeg. Doe dus niet alsof je alles perfect kunt of moet kunnen, maar probeer wel je beste zelf te zijn en wees daar blij mee.

Verwacht minder

Als je minder verwacht, is er ook minder kans dat dingen tegen vallen.

Wees productief in een baan met inhoud

Zinvol werk maakt gelukkig. Zie je werk in een groter perspectief. Een metselaar heeft een heel ander gevoel als hij een paar stenen aan elkaar metselt of als hij zich realiseert dat met deze stenen een kathedraal wordt gebouwd. Soms is een baan alleen voor het geld. Wees dan blij dat je in ieder geval een baan hebt en probeer er één te vinden die beter bij je past.

Breng (meer) tijd door met andere mensen

Van goed gezelschap worden mensen blij. Contact met echte vrienden maakt gelukkig. Uiteraard is ook hier iedereen anders in. Sommige mensen hebben het nodig om af en toe alleen te zijn.

Doe vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is over het algemeen dankbaar en nuttig werk. Uit onderzoek is gebleken dat mensen hier gelukkig van worden. We zijn nodig. Uiteraard is het belangrijk dat het type werk bij je past.

Denk positief

Positieve gedachten zorgen voor de aanmaak van endorfine. Dit stofje zorgt ervoor dat we ons prettiger voelen. Door vaker positief te denken, komt er dus meer endorfine vrij waardoor je vaker ontspannen en goed voelt.

Stop met piekeren

Piekeren lost niets op en kost veel energie. Probeer oplossingen te zoeken en praat met mensen die je hierbij kunnen helpen.

Ruim op

Gretchen Rubin (een Amerikaanse journalist) bedacht 'het Geluk Project' een verslag van haar pogingen om binnen een jaar een gelukkiger mens te worden. Ze probeert alles wat ze over geluk tegenkomt in haar eigen leven. Eén van de projecten gaat over opruimen. Een gevoel van chaos belemmert je om je doelen te bereiken. Ruim op, organiseer, repareer en krijg weer grip op je leven, daar voel je je ook gelukkiger door.

Los negatieve gevoelens en problemen op

Negatieve gevoelens en problemen kosten veel energie. Probeer ze los te laten en op te lossen (al dan niet met hulp).

Leef in het heden

Door piekeren over het verleden en de toekomst vergeten we vaak te ervaren dat het nu op dit moment goed is. Kinderen zijn hier veel beter in. Zij zitten veel vaker in het moment.

Lachen

Lachen is gezond en lachen zorgt ervoor dat er positieve stofjes vrijkomen in je hersenen, waardoor je je gelukkig voelt.

Zorg goed voor jezelf

Goede voeding en voldoende nachtrust hebben invloed op hoe je je voelt. Zorg daarom zo goed mogelijk voor jezelf.

Verzamel geluksmomenten

Schrijf elke dag op waar je blij van bent geworden en waar je dankbaar voor bent. Door dit dagelijks bewust bezig te houden met de geluksmomenten in je leven ga je je gezonder en gelukkiger voelen. Doordat we tegenwoordig steeds maar bezig zijn vergeten we stil te staan bij de kleine momenten die het leven zoveel waardevoller maken (een mooie zonsondergang, een leuk gesprek et cetera).

Als je je ongelukkig voelt of blijft voelen

Helaas is het leven soms heel hard. Sommige mensen krijgen klappen te verwerken, die heel veel moed en kracht kosten om te boven te komen. Soms kan je er je vinger niet op leggen, maar lijkt er iets te zijn dat je tegenhoudt om echt van het leven te genieten. Probeer dan uit te zoeken wat jou tegenhoudt om je gelukkig te voelen. Daar zijn vele mogelijkheden voor; therapie, cursussen et cetera. Kijk wat op dit moment het beste bij jou past, wat het veiligste voelt en zet de eerste stap naar een gelukkiger leven.

Lees verder

© 2014 - 2023 Informeren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gelukkig leven volgens Christophe AndréGelukkig zijn, dat is toch wat iedereen graag wil? Maar wat is geluk en hoe kunnen we echt gelukkig worden. Dit zijn de…
Gelukkig zijn volgens EpicurusGelukkig zijn volgens EpicurusEpicurus was een Griekse filosoof uit de vierde eeuw voor Christus. Volgens hem was gelukkig worden heel simpel, maar zo…
Geld en gelukkigIedereen weet dat geld niet gelukkig maakt, maar zonder geld bent u in onze maatschappij wel erg ongelukkig. Met weinig…

Opvliegers: wat zijn het en hoe voorkom je zeOpvliegers krijgen vrouwen als ze in de overgang zijn. En het kan best lastig zijn die aanvallen van hitte en kou. Maar…
Wallen: wat zijn het en wat kun je eraan doen?Iedereen heeft er wel eens last van: wallen. Je hebt slecht geslapen, bent uit gegaan of je hebt er gewoon altijd last v…
Bronnen en referenties
  • ‘Dans door het leven’ door Susan Jeffers (1997) Uitgeverij Het Spectrum B.V., Utrecht
  • ‘De ingrediënten voor geluk hebben we zelf in huis’(Libelle, nr. 42 2013)
  • ‘De veertien punten van geluk’ door Jolanda Janssen
  • ‘Dank je wel’ (Dossier Gezondheid, Plus Magazine december 2013)
  • ‘Gelukspsycholoog Brené Brown: Dit is wie ik ben’ door Machiel Rebergen (Zin, november 2013)
  • 'Wat maakt gelukkig?' door Ad Bergsma, Robert Haringsma, Joke Hermsen en Roos Vonk (Margriet 28, 2014)
  • 'Minder rijk, wel gelukkig' door Hans Pieters (Metro, 7 oktober 2014)
  • 'De zoektocht naar geluk' (Healthy nummer 63, 2015)
  • 'Geluk vinden? do's & dont's' (Healthy nummer 63, 2015)
  • 'Ik wil de ongelukkigen minder ongelukkig maken' (Plus Magazine mei 2016)
Informeren (88 artikelen)
Laatste update: 28-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.