Opvliegers: wat zijn het en hoe voorkom je ze

Opvliegers krijgen vrouwen als ze in de overgang zijn. En het kan best lastig zijn die aanvallen van hitte en kou. Maar vrouwen kunnen zelf ook wat tegen opvliegers doen. Want opvliegers worden getriggerd en het is de kunst om erachter te komen wat die triggers zijn,

Wat zijn opvliegers?

Opvliegers worden veroorzaakt door het veranderen van de hormoonspiegels. De ene vrouw heeft meer last van een opvlieger dan een andere. Het aantal opvliegers neemt toe als de hoeveelheid oestrogeen snel afneemt. Dit is bijvoorbeeld het geval na het verwijderen van de eierstokken of als vrouwen met borstkanker worden behandeld met chemotherapie of hormoontherapie (zoals tamoxifen).

Een opvlieger is bedoeld om af te koelen

In de overgang is de vrouwelijke thermostaat als het ware van slag. Door de minste veranderingen in het lichaam of de omgeving reageert het lijf daarop. Het lijf reageert door af te koelen. En dat kan alleen met een opvlieger. Sommige vrouwen krijgen het eerst koud en daarna pas het gevoel van enorme hitte. Anderen merken aan het feit dat ze enorme behoefte aan koud drinken hebben dat er weer eentje aan zit te komen. Bij een opvlieger stijgt de temperatuur van het lichaam eerst. Vrouwen krijgen daardoor een soort rillingen. Daarna volgt een zweetaanval om het lichaam af te laten koelen. Dat is een soort koortsaanval, want ook bij koorts gebeurt hetzelfde. Meestal duurt een opvlieger een paar minuten, maar bij iedere vrouw is dat verschillend.

Opvliegers in gradaties

Opvliegers zijn er in diverse vormen. Ze kunnen heel mild zijn, maar ook zo heftig dat een vrouw van top tot teen bezweet is. Sommige vrouwen hebben ook heel erg veel last van nachtzweten. Dat kan zo erg zijn dat ze hun bed elke nacht moeten verschonen.

Een opvlieger wordt uitgelokt en daar kun je wat aan doen

Aan de veranderende hormoonspiegel kan je niets doen (afgezien van het nemen van hormonen, maar die kunnen borstkanker veroorzaken. Vrouwen die al borstkanker of eierstokkanker hebben gehad, mogen die hormonen ook absoluut niet nemen). Maar waar een vrouw wel iets aan kan doen is de oorzaak waarom er veel opvliegers zijn. Want opvliegers worden namelijk uitgelokt door een aantal zaken.

Wat maakt dat je meer opvliegers krijgt?

Er is een aantal factoren dat maakt dat opvliegers niet alleen veel vaker voorkomen, maar vaak ook heviger zijn. Dit zijn:
  • Stress
  • Levensstijl
  • Gedachten
  • Emoties
  • Gedrag
  • Eten en drinken
  • Temperatuurverschillen

De helft van de opvliegers heb je zelf in de hand

Vrouwen kunnen hun opvliegers met de helft beperken als ze iets doen aan de manier waarop ze omgaan met dit verschijnsel. Hieronder oorzaken waardoor een opvlieger opeens kans ziet zich te openbare. Overigens verschilt dit per vrouw. Daarom is het goed om bij te houden wanneer je veel last hebt van opvliegers. Zo kom je er namelijk achter wat je zou kunnen doen om het aantal te verminderen. Houd een dagboekje bij met wanneer je opvliegers hebt en wat je daarvoor hebt gedaan. Dan zie je waar de belangrijke oorzaken liggen.

Warm eten, warme dranken, alcohol of suiker

Een opvlieger kan getriggerd worden door iets warms te eten, iets warms te drinken, het drinken van alcohol, het drinken van koffie, het eten van eten met veel kruiden en door voeding met suikers.

Haast of een snelle temperatuurverandering

Veel vrouwen merken wel dat als ze onder de douche vandaan komen dat er vaak een opvlieger op volgt. Dit komt door de snelle temperatuurverandering. Ook haast hebben of gestrest zijn is een belangrijke oorzaak voor opvliegers voor bepaalde vrouwen.

Gedachten

Gedachten zijn vreemde dingen. Ze kunnen met je aan de loop gaan. En nemen daarmee opvliegers mee. Zo relaxt mogelijk leven is dan ook het beste. Voor je algehele welbevinden, maar ook om het aantal hitteaanvallen te pareren. Negatieve gedachten proberen te onderzoeken om te kijken of ze wel echt kloppen kan helpen. Of door er anders mee om te gaan. Want een negatieve gedachte verandert zaken niet. Als je een gedachte ziet als wat het is, namelijk een gedachte gaat dat mogelijk makkelijker.

Denken dat iedereen ziet dat je een opvlieger hebt, maakt dat ze heviger worden

Bij een opvlieger zweet je. Dat is onontkoombaar. Maar veel vrouwen denken ook dat andere mensen dat zien. Dat hun nek nat is, dat ze zien dat er tussen hun borsten water loopt, dat ze een rood hoofd hebben. En dat maakt juist weer dat opvliegers heviger worden. Laat het zijn wat het is. Veel mensen zweten ook zonder opvliegers. Bovendien valt het je zelf wel op, maar anderen vaak helemaal niet. En als dat wel zo is, dan is het maar zo. Je kunt er toch niets aan veranderen.

Stress

Stress is een enorme trigger voor opvliegers. Elke dag ademhalingsoefeningen doen en ontspanningsoefeningen helpt. Begin er de dag mee en doe ze als je voelt dat je gestrest bent. Dan gewoon doorgaan (bijvoorbeeld als er nog veel moet gebeuren) zal de opvliegers alleen maar heviger en veelvuldiger maken. Ga dan gewoon even 5 minuten zitten en doe een goede ademhalingsoefening of een ontspanningsoefening waarbij je je spieren spant en weer ontspant.

Vermoeidheid

Ook vermoeidheid kan er toe leiden dat je meer opvliegers hebt. Dat merk je bijvoorbeeld als je in de avond meer van de aanvallen hebt dan overdag.
© 2014 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Menopauze: door borstkanker direct in de overgangMenopauze: door borstkanker direct in de overgangVrouwen die voor hun borstkanker behandeld worden met chemotherapie en of hormoontherapie komen vaak direct in de overga…
Salvia-extract tegen opvliegers en nachtelijk zwetenSalvia-extract tegen opvliegers en nachtelijk zwetenSalvia-extract is een natuurlijke remedie tegen opvliegers en nachtelijk zweten als gevolg van de overgang en menopauze.…
Overgang en menopauze: klachten en behandelingOvergang en menopauze: klachten en behandelingDe overgang is een natuurlijk proces waar iedere vrouw vroeger of later mee te maken krijgt. Sommigen hebben er amper la…

Leren ontspannenLeren ontspannenHet klinkt zo eenvoudig, hoe zou je je kunnen ontspannen door bijvoorbeeld even niets te doen of iets wat fysieke insp…
Tips om gelukkig of nog gelukkiger te wordenTips om gelukkig of nog gelukkiger te wordenDe meeste mensen zouden graag een paar tips krijgen om gelukkig of nog gelukkiger te worden. Hoe word je gelukkig en kan…
Bronnen en referenties
  • AVL
  • Kankerbestrijding
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 14-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.