Wallen onder de ogen: oorzaken, voorkomen en verminderen

Wallen onder de ogen: oorzaken, voorkomen en verminderen Het is niet prettig om wallen onder je ogen te hebben, je oogt vermoeid en ongezond. Wallen kunnen ontstaan als je niet genoeg rust neem maar ook je leeftijd speelt mee. Met het ouder worden, wordt de huid onder de ogen dunner. Het onderhuidse bindweefsel en het onderhuidse vet nemen af, hierdoor lijken de ogen steeds dieper te liggen. Ook kan erfelijkheid een rol spelen. Hoe kun je wallen voorkomen en hoe kun je wallen verminderen? Waar let je op bij het aanbrengen van een crème?

Inhoud artikel


Wallen onder de ogen

Hoe ouder je wordt, hoe dunner de huid onder de ogen wordt. Door het schaduweffect en door de afname van onderhuids bindweefsel en onderhuids vet ontstaat een donkere verkleuring. Als je een poosje niet goed kunt slapen of je hebt last van stress dan kun je wallen onder je ogen krijgen. Het vetweefsel houdt door de vermoeidheid meer vocht vast dan anders. Neem je voldoende rust dan zullen de wallen meestal vanzelf weer verdwijnen.

Andere oorzaken naast ouderdom en gebrek aan slaap

Naast ouderdom en een tekort aan slaap kunnen er ook andere oorzaken zijn. Je moet dan denken aan verkeerde voeding, aan erfelijke factoren, teveel aan vet en het kan ook komen door het vasthouden van vocht.

Hoe kun je wallen voorkomen

Natuurlijk wil je het liefst dat je helemaal geen wallen krijgt. Belangrijk is een goede oogverzorging om de huid te voeden en te hydrateren. Let erop dat je gezonde voeding tot je neemt en als je rookt, stop daar dan mee.

Wallen verminderen

  • Er zijn mensen die altijd last hebben van wallen onder de ogen, het is dan waarschijnlijk een combinatie van erfelijkheid en een ophoping van vet. Je zou in dat geval een operatie kunnen overwegen om van het opgehoopte vet af te komen.
  • Is een tekort aan nachtrust de oorzaak dan is er sprake van wallen door een opeenhoping van vocht onder de ogen. Bij een teveel aan vocht zullen de wallen langzaam weer verdwijnen. Je kunt het proces versnellen door een crème te gebruiken, ijsklontjes in een washand op de wallen te leggen of plakjes komkommer te gebruiken. De kou zorgt ervoor dat de vaten samentrekken en het vocht langzaam wordt afgevoerd. Er zijn ook relaxmaskers met kalmerende gel.
  • Gezond eten: denk aan voldoende vocht (2 liter per dag), voldoende groente en fruit.
  • Manuele lymfdrainage: een zachte massage waarbij het lymfesysteem wordt gestimuleerd om overtollig vocht af te voeren. Ga voor een lymfdrainage naar een huidtherapeut.

Waar let je op bij het aanbrengen van een crème

  • Breng een crème aan ter hoogte van de jukbeenderen en klop de crème vanaf je neus naar buiten toe.
  • Er zijn crèmes met een licht samentrekkende werking, soms lees je dat mensen Sperti (aambeienzalf) gebruiken maar dat wordt afgeraden omdat de huid daar nog dunner van wordt.
  • Donkere kleuren werken goed bij wallen (camoufleren), wallen wil je namelijk optisch wat meer naar achteren hebben. Laat je adviseren bij een drogisterij of parfumerie over de juiste kleur. Het wegwerken van wallen is niet gemakkelijk, het zijn verdikkingen en als het licht erop valt dan zul je ze altijd zien.

Eventuele ingreep

Op internet kun je veel aanbieders vinden die wallen kunnen verhelpen. De contouren van de wangen en de jukbeenderen kunnen door vulling weer geleidelijk in elkaar overgaan naar de ogen, de wallen verminderen dan en het gezicht oogt weer frisser.
© 2011 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Laat die wallen verdwijnenLaat die wallen verdwijnenWallen zijn erg vervelend en ontstaan vaak door een slaaptekort en teveel drank. Gelukkig zijn er een aantal effectieve…
Opbouw van de menselijke huidWe hebben er allemaal een: Bij de ene wat bleker, bij de ander wat bruiner. De een wat strakker en gladder, de ander wat…
Wallen en donkere kringen verwijderen met carboxytherapieWallen en donkere kringen verwijderen met carboxytherapieWallen verwijderen is gemakkelijker dan je denkt. Als je verschillende jaren last had van wallen en donkere kringen onde…
Foundation, crèmes en camouflageSlaapgebrek, ongezond eten, stress - het zijn allemaal factoren die onze huid geen goed doen. Puistjes, donkere kringen…

Baard: de groei en het onderhoud van de baardBaard: de groei en het onderhoud van de baardDe baard. Veelal voorkomend bij mannen, maar ook een enkele vrouw kan een lichte tot zware baardgroei ontwikkelen. De ba…
Voetklachten zijn te genezen, maar voorkomen is beterVoetklachten zijn te genezen, maar voorkomen is beterAls je naar je eigen blote voeten of naar die van anderen kijkt, is het beeld vaak niet aantrekkelijk. Omdat we er flits…
Bronnen en referenties
  • www.wegmetwallen.nl
Reacties

Simonne, 07-02-2018
Een heel zinnige uitleg die jullie geven. Ik ben waarschijnlijk verkeerd bezig, ben aan geraden de wallen te masseren van buitenkant naar binnen. Dus blijkbaar verkeerd en vind dat liftende crème verkeerd is voor mij.

Beleefde gr.
Simonne. Reactie infoteur, 07-02-2018
Dank voor uw reactie. Met vriendelijke groet,

Ilse, 28-03-2014
Leuk artikel!
Wat je ook zou kunnen proberen is naar een schoonheidsspecialist te gaan, die hebben altijd wel goede tips om je wallen goed weg te werken! Verder zou je ook eens Eye-MX kunnen proberen tegen wallen, dat is een combinatie van spier-therapie en zalf om je spieren strakker te maken rond de ogen. Werkte voor mij wel goed.

Carboxytherapie heb ik zelf een keer geprobeerd, maar dat was niks. Resultaat ervan was klein en na een paar weken zo weer weg.
Storen je wallen zo erg, dan kun je ze beter gelijk weg laten halen door de chirurg, in Amsterdam zitten wel een paar goede prijsvechters. Gewoon even Googlen.

Succes! Reactie infoteur, 28-03-2014
Hallo Ilse, dank voor het compliment en voor de goede tips!

Monique, 06-03-2014
Ik gebruik altijd collageen oogpads van By Blonde. helpt super tegen wallen! Reactie infoteur, 06-03-2014
Dank voor de tip Monique!

Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 18-09-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.