Omega-3 vetzuren kunnen helpen tegen depressiviteit

Omega-3 vetzuren kunnen helpen tegen depressiviteit In dit artikel worden de uitkomsten van een nieuw onderzoek naar de werking van Omega-3 vetzuren bij mensen met een depressie behandeld. Het betreft een Canadees onderzoek. Uit een onderzoek waar meer dan 400 patiënten van 8 Canadese klinieken aan deelnamen, bleken de symptomen van de depressieve patiënten drastisch te verminderen door het innemen van omega-3 supplementen in vergelijking met zij die placebo’s innamen. Het ging om patiënten met depressies en angststoornissen.

In de afgelopen 20 jaar is er veel veranderd op het gebied van antidepressiva’s. We hebben meer geleerd over de werking ervan en het assortiment is flink uitgebreid. Desondanks blijft de vraag naar nieuwere en betere middelen voor mensen die bijvoorbeeld de medicijnen niet kunnen verdragen, niet willen gebruiken vanwege de bijwerkingen of waarbij het simpelweg niet aanslaat. Het probleem is nog steeds dat het niet voldoende duidelijk is hoe de huidige middelen werken en of ze wel voldoende werken op de lange duur.

Een alternatief

Antidepressiva's worden veelal niet zonder een andere behandelmethode gebruikt. Veel mensen krijgen namelijk naast de medicijnen een vorm van therapie om hun depressiviteit of stoornis te behandelen. Het is daarom van groot belang middelen te ontwikkelen die minder ingrijpend zijn in het leven van de patiënten en een goed alternatief voor de huidige medicijnen zijn. Het meest ideale zou zijn dat er minder beroep wordt gedaan op het zorgstelsel, omdat het eenvoudigweg niet nodig is.

Omega-3

Omega-3 vetzuren zijn een groep meervoudige onverzadigde vetzuren. Eerder kwam uit verschillende studies naar voren dat Omega-3 vetzuren een belangrijke bijdragen zouden leveren bij het verminderen van de symptomen, maar daarnaar was nog te weinig onderzoek gedaan om harde conclusies te kunnen trekken. Met dit onderzoek en de resultaten hieruit komt daar enige verandering in, omdat het niet eerder zo grootschalig is gedaan. Bovendien sluit het aan op de uitkomsten van eerdere onderzoeken dus het onderstreept de bevindingen nogmaals.

Uit eerdere onderzoeken werd al duidelijk dat Omega-3 vetzuren een belangrijke bijdrage kan leveren bij het tegengaan van hart- en vaatziekten, omdat de aanmaak van vetten in de lever vermindert en het verlaagt daarmee de vetpercentage in het bloed met als gevolg een gunstige cholesterolgehalte.

Belangrijkste conclusies van het onderzoek:

  • Op zichzelf heeft de behandeling met Omega-3 vetzuren meer effect dan die met een hulpmiddel ter bevordering van de opname in het bloed;
  • Het effect van de vetzuren is vergelijkbaar met de werking van bestaande antidepressiva's;
  • Het laat een afname van de symptomen zien.

Bronnen

Bekende bronnen zijn: vette vissoorten als makreel, haring, zalm, ansjovis en sardienen. Andere bronnen zijn: algen, postelein, spinazie, waterkers, noten als walnoten en lijnzaad.

De ontwikkelingen

Dat het gebruik van Omega-3 vetzuren veel voordelen heeft, dringt langzaam maar zeker door maar leidt vooralsnog niet tot een algemeen gebruik. Dat is ook wel logisch gezien dat ieder ogenblik wordt gemeld dat er weer een vissoort op uitsterven staat. Bovendien zijn Nederlanders niet gewoon regelmatig vis te eten. Op zijn tijd ja, maar 1 keer per week is al een zeldzaamheid. Daarbij moet ook gezegd worden dat er veel gerommeld wordt met Omega-3 vetzuren supplementen en is het in het algemeen onduidelijk wat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is. Dat is overigens op dit moment 450milligram (EPA en DHA).

Het team van onderzoekers dat aan de eerder genoemde studie heeft gewerkt, zal hierna onderzoek verrichten naar de werking van Omega3-vetzuren in vergelijking met de bestaande antidepressiva's.

Lees verder

© 2010 - 2020 Ck10, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Omega 3 vetzuren binnenkrijgen zonder vis te etenOmega 3 vetzuren binnenkrijgen zonder vis te etenOmega 3 vetzuren zijn een belangrijk onderdeel van onze dagelijkse voeding. Verschillende voedingsmiddelen bevatten omeg…
Gezonde vetzuren - Omega 3 & 6 - Goede vettenGoede vetten of gezonde vetzuren, welke zijn dit? Omega 3 & 6. Vis uit koud water bevat de meeste Omega-3 vetzuren. Desk…
De juiste verhouding tussen de vetzuren omega-3 en omega-6De juiste verhouding tussen de vetzuren omega-3 en omega-6Omega-3 (alfa-linoleenzuur) en omega-6 (linolzuur) zijn allebei essentiële vetzuren. Het is belangrijk dat het evenwicht…
Omega 3 vetzuren en depressie bij jongerenOmega 3 vetzuren en depressie bij jongerenOmega 3 vetzuren, officieel N3 PUFA genoemd, zijn belangrijke vetzuren voor het lichaam. Deze omega 3 vetzuren, die men…

Een oorpiercing, plaatsing en onderhoudEen ringetje of staafje in je oorschelp of kraakbeen, dat is een oorpiercing. Waarom zou je een oorpiercing nemen, hoeve…
Goed slapen tijdens warme nachtenEen te warme temperatuur in de slaapkamer is niet voordelig als je wilt slapen. Je kind komt misschien regelmatig zijn o…

Reageer op het artikel "Omega-3 vetzuren kunnen helpen tegen depressiviteit"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Ck10
Laatste update: 30-06-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Special: Atypische depressie
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!