Bloed uit tepel of bloedende tepel: oorzaken en behandeling

Bloed uit tepel of bloedende tepel: oorzaken en behandeling Bloed uit een tepel is vaak geen reden tot bezorgdheid. Bloed uit de tepel is meestal het gevolg van een soort trauma of wrijving, bijvoorbeeld doordat je tepels wrijven tegen je beha of shirt (tijdens het hardlopen). Bloed of andere tepelafscheiding komt relatief vaak voor, ongeacht of je borstvoeding geeft. Ongeveer 5 procent van de vrouwen die naar hun huisarts gaan in verband met klachten aan borsten of tepels, gaat naar de arts vanwege abnormale tepelafscheiding. Bloed uit de tepel of een bloedende tepel kan komen door tepelkloven, één van de meest voorkomende borstvoedingskwaaltjes. Een bloedende tepel kan ook ontstaan door wrijving of verwonding. Een tepelpiercing kan ook zorgen voor bloed uit de tepel. Er kan ook sprake zijn van een borstontsteking of mastitis, een ontsteking van een melkkliertje in de borst. Dit komt vooral voor bij vrouwen die borstvoeding geven, maar kan ook spontaan ontstaan. Soms kan er wat vocht- of bloedverlies uit de tepel optreden bij mastitis.

Oorzaken van bloed uit tepel

Borstontsteking

Bloed uit de tepel of een bloedende tepel wijst op bruine, bloedige afscheiding uit de tepel van de borst. Bloed dat uit de tepel komt, kan symptomatisch zijn voor een goedaardige (niet-kankerachtige) borstaandoening. Deze aandoeningen bestaan uit een borstontsteking, mastitis genoemd, en een intraductaal papilloom, een goedaardig gezwel in de melkafvoergangen van de borst.

Borstkanker

Bloeden uit de tepel of bloedige tepelafscheiding kan ook een vroeg teken van borstkanker zijn of het kan wijzen op een voorstadium van borstkanker. Een zeldzame vorm van borstkanker, de ziekte van Paget van de borst, begint met een ontsteking en huidveranderingen aan de tepel wat kan leiden tot bloeding.

Tepelkloven en tepelpiercing

Vrouwen die borstvoeding geven, kunnen last krijgen van gebarsten tepels of tepelkloven wat gepaard kan gaan met bloeden. Vrouwen die een tepelpiercing hebben ondergaan, kunnen ook bloeden als de piercing geneest. Elk type trauma aan de huid van de borst kan bloedingen in het tepelgebied veroorzaken.

Huisarts raadplegen bij een bloedende tepel

Een bloedende tepel of tepelbloeding moet onmiddellijk door je huisarts worden beoordeeld. Zoek snel medische hulp als je bloederige afscheiding uit je tepel opmerkt.

Bijkomende symptomen

Een bloedende tepel kan gepaard gaan met andere symptomen, die zullen variëren afhankelijk van de onderliggende ziekte of aandoening. Bepaalde symptomen die optreden samen met bloed uit de tepel kunnen vroege tekenen zijn van borstkanker.

Klachten aan de borst

Bloed uit de tepel kan gepaard gaan met andere klachten aan de borst. Deze klachten kunnen wijzen op goedaardige of kwaadaardige aandoeningen. Borstklachten die kunnen optreden samen met een tepel die bloedt, zijn onder meer:

Andere verschijnselen

Andere symptomen elders in het lichaam die kunnen optreden samen met een bloedende tepel zijn onder meer:

Daarnaast kun je last hebben van algemene tekenen, zoals koorts, rillingen, misselijkheid, hoofdpijn, een verlies van eetlust, een gewichtsafname en griepachtige symptomen.

Alarmsymptomen

Er zijn ook symptomen die op een ernstige aandoening kunnen duiden, zogeheten Alarmsymptomen. In sommige gevallen kan je bloed uit de tepel krijgen wat gepaard gaat met andere symptomen die kunnen wijzen op een ernstige aandoening die onmiddellijk moet worden beoordeeld door een arts. Zoek onmiddellijk medische hulp als je een bloedende tepel hebt, samen met andere ernstige symptomen, waaronder:
 • botpijn
 • hoge koorts en/of koude rillingen
 • een ingetrokken tepel of naar binnen gedraaide tepel
 • andere tepelafscheiding zoals pus
 • huidulceratie (zweertjes op de huid)
 • plotseling gewichtsverlies
 • zwelling van de arm naast de aangedane tepel of borst

Bloed uit de tepel door borstvoeding

Voor vrouwen die voor het eerst moeder zijn, kan het enige tijd duren totdat borstvoeding geven goed lukt. In de eerste paar dagen kunnen je tepels pijnlijk zijn en kunnen er tepelkloven ontstaan. Er kunnen bloedingen aan de tepel zijn of aan het gekleurde gedeelte rond de tepel (tepelhof). Maar borstvoeding behoort niet pijnlijk te zijn of bloedingen te veroorzaken. Als je tepels tijdens de eerste paar dagen of weken dat je borstvoeding geeft blijven bloeden, kan het zijn dat je baby niet goed is aangelegd.

Andere tekenen van een slecht aangelegde baby zijn:
 • vlakke, ingedeukte of witte tepels aan het einde van voeding
 • ernstige pijn gedurende de hele voeding
 • je baby lijkt onrustig of heeft nog steeds honger na een voeding
 • het onderste deel van je tepelhof is niet in de mond van de baby

Als je enkele maanden borstvoeding geeft en plotseling pijn krijgt, kan dit wijzen op een infectie. Ongeveer 10 procent van de vrouwen die borstvoeding geven, krijgt op een gegeven moment een infectie.

Wat te doen?
Als je pijn hebt tijdens het geven van borstvoeding, probeer dan een vinger in de mond van je baby te stoppen en leg je kind vervolgens opnieuw aan de borst. Laat de baby een grote 'hap' nemen van je tepel én (een deel van) de tepelhof, zodat hij of zij je tepel en een deel van je borst vacuüm zuigt en begint te drinken. Een baby die alleen aan de tepel vastzit, zal snel schade aanrichten, dus controleer of hij of zij je tepelhof goed beet heeft.

Beschadigde tepels door huidaandoeningen

Bloed uit de tepel kan ook het gevolg zijn van huidaandoeningen die een droge huid en kloofjes veroorzaken, zoals contacteczeem of een droge huid door externe factoren zoals warme baden en douches. Contacteczeem treedt op wanneer je huid in contact komt met een irriterende stof. Dit kan een nieuwe zeep, wasmiddel of een industriële reiniger op een nieuwe beha zijn. Een droge huid is vaak het gevolg van blootstelling aan kou en hitte. Je tepels kunnen bijvoorbeeld droog en gebarsten zijn door blootstelling aan heet water van douchen en baden. Deze irritatie kan nog eens worden verergerd door nauwsluitende kleding. Dit kan gepaard gaan met symptomen als jeuk, huiduitslag, schilferige huid en blaren.

Behandeling
Probeer vast te stellen wat de tepelirritatie veroorzaakt en vermijd het vervolgens. Over het algemeen zijn geurvrije producten zachter en aangenamer voor de gevoelige huid. Ook is het verstandig om niet te heet te douchen of te baden. Wanneer de huid barst, is het belangrijk om infectie te voorkomen. Houd het gebied schoon en breng een onderhoudscrème aan, totdat het geneest. De huisarts kan ene middel voorschrijven voor contacteczeem.

Tepelpiercing of ander trauma

Het duurt twee tot vier maanden voordat een nieuwe tepelpiercing is genezen. Gedurende deze periode kan de tepel bloeden. Infecties kunnen zich zowel tijdens als na de genezing ontwikkelen, wat gepaard kan gaan met pus (een abces) in de tepel of tepelhof. Alles wat door de huid gaat of de huid beschadigd, kan bloedingen veroorzaken en tot infectie leiden. De meeste tepelpiercings worden gezet onder steriele omstandigheden, maar een ander tepeltrauma kan bacteriën introduceren. Dit kan gebeuren tijdens stimulatie van ruwe tepels, vooral wanneer de huid wordt beschadigd door beten, tepelklemmen of andere seksspeeltjes. Symptomen van infectie zijn onder meer:
 • roodheid en ontsteking
 • pijn of gevoeligheid om aan te raken
 • pus of abnormale afscheiding

Wat te doen?
Houd het gebied rondom je piercing of wond zo schoon mogelijk. Was met zeep en warm water. Daarna tepels laat drogen aan de lucht doen of eventueel droog deppen. Niet droog wrijven, want wrijven veroorzaakt nog meer irritatie en pijn. Door meerdere keren per dag je piercing in een oplossing van warm water en zout te leggen, kun je ook infecties behandelen en voorkomen. Als je een abces krijgt of ernstige pijn ervaart, moet je onmiddellijk je huisarts raadplegen voor behandeling.

Borstontsteking of mastitis

Borstontsteking of mastitis duidt vaak op een acute ontsteking van het klierweefsel in de borst, die pijn en roodheid veroorzaakt. Het komt het meest voor bij vrouwen die borstvoeding geven, maar het kan iedereen overkomen. Het treedt vaak op binnen drie maanden na de bevalling. Mastitis veroorzaakt meestal geen bloedende tepel. Het is vaak andersom; gebarsten, beschadigde, bloedende tepels bieden een porte d'entrée voor bacteriën, wat kan leiden tot mastitis. Symptomen van mastitis zijn onder meer:
 • gevoelige of pijnlijke borst
 • warm aanvoelende borst
 • algemeen griepachtig gevoel
 • zwelling van de borst of een pijnlijke harde knobbel of massa
 • pijn of brandend gevoel tijdens de borstvoeding
 • roodheid van de norst
 • koorts en koude rillingen

Wat te doen?
Als je vermoedt dat je mastitis hebt, raadpleeg dan je huisarts. De huisarts kan een antibioticakuur voorschrijven om de bacteriële infectie te behandelen.

Intraductaal papilloom

Een intraductaal papilloom een van de meest voorkomende oorzaken van bloed uit de tepel, vooral als er bloed uit de tepel stroomt, vergelijkbaar met melk. Het zijn goedaardige (niet-kankerachtige) tumoren die in de melkkanalen groeien. Deze tumoren zijn klein en wratachtig. Je kunt er misschien een achter of naast de tepel voelen. Ze liggen meestal vrij dicht bij de tepel, waardoor ze bloedingen en afscheiding veroorzaken.

Behandeling
Als er rechtstreeks bloed uit je tepel komt, raadpleeg dan je huisarts. Je arts kan een diagnose stellen en een behandeling voorstellen. Als je te maken hebt met een intraductaal papilloom, zal een operatie nodig zijn om de gezwellen te verwijderen.

Borstkanker: knobbeltje in de borst / Bron: BlueRingMedia/Shutterstock.comBorstkanker: knobbeltje in de borst / Bron: BlueRingMedia/Shutterstock.com

Bloed uit de tepel door borstkanker

Afscheiding uit de tepels wordt traditioneel beschouwd als een symptoom van borstkanker, maar dit symptoom is niet zo gebruikelijk. Ongeveer 3 tot 9 procent van de vrouwen die worden behandeld voor borstkanker presenteren zich met tepelafscheiding. Afscheiding uit de tepel kan bij borstkanker bruin, bloederig, waterig, groen van kleur of melkachtig zijn..

Symptomen

Borstkanker kan in een vroeg stadium geen tekenen of symptomen veroorzaken. Symptomen verschijnen vaak wanneer de tumor groot genoeg is om als een knobbel in de borst te worden gevoeld of wanneer de kanker zich naar de omliggende weefsels en organen verspreidt. Andere gezondheidsproblemen kunnen dezelfde symptomen veroorzaken als borstkanker.

Zo'n 85% van de borstkankerpatiënten heeft een invasief ductaal carcinoom, waarbij de kanker is ontstaan in de melkgang van de borst en zich kan verspreiden. Het meest voorkomende symptoom van een ductaal carcinoom is een stevige of harde knobbel die heel anders aanvoelt dan de rest van de borst. Het kan lijken alsof het knobbeltje aan de huid of het omliggende borstweefsel is bevestigd. De knobbel wordt niet kleiner of komt en gaat met je menstruatie. Het is misschien zacht, maar meestal is het niet pijnlijk. (Pijn is vaker een symptoom van een niet-kankerachtige toestand.)

het invasief lobulair carcinoom komt voor bij 10% van de borstkankerpatiënten. Deze soort kanker ontstaat in de melkklieren van de borsten. Het lobulair carcinoom vormt vaak geen knobbeltje. Het voelt meer alsof het weefsel in de borst dikker of harder wordt.

Andere symptomen van ductale en lobulaire borstkanker zijn onder andere:
 • een knobbel in de oksel
 • veranderingen in de vorm of grootte van de borst
 • veranderingen in de tepel, zoals een tepel die plotseling naar binnen begint te wijzen (een omgekeerde tepel)
 • afscheiding die uit de tepel komt zonder dat je in de tepel knijp of bloed uit de tepel

Late tekenen en symptomen treden op als de kanker groter wordt of zich verspreidt naar andere delen van het lichaam, inclusief andere organen. Late symptomen van borstkanker zijn onder andere:

De ziekte van Paget van de tepel veroorzaakt vaak andere symptomen.

Behandeling

Borstkanker wordt operatief verwijderd. Afhankelijk van de grootte en graad van de tumor, kan een borstbesparende operatie gedaan worden. Chirurgie wordt vaak gecombineerd met aanvullende behandelingen, zoals chemotherapie, hormoontherapie of bestraling. In een vroeg stadium kunnen sommige borstkankers met alleen bestraling worden behandeld.

Verwijde melkgang (ductectasie)

Borsten bestaan ​​uit lobben (melkproducerende klieren) en kanalen (buizen die melk naar de tepel vervoeren). Deze worden omgeven door klier-, vezel- en vetweefsel. Naarmate een vrouw dichter bij de menopauze komt en de borsten ouder worden (vanaf 35 jaar), worden de melkkanalen achter de tepel korter en breder. Dit wordt een verwijde melkgang (ductectasie) genoemd. Soms wordt een vloeistof geproduceerd die zich kan verzamelen in de verbrede kanalen. Er zijn aanwijzingen dat ductectasie vaker voorkomt bij rokers, hoewel de precieze reden hiervoor onbekend is. Mannen kunnen ook ductetctasie krijgen, maar dit is zeer zeldzaam.

Symptomen
Vaak veroorzaakt ductectasie geen symptomen, maar mensen kunnen het volgende opmerken:
 • afscheiding uit de tepel, meestal dik maar soms waterig en mogelijk met bloed bevlekt
 • pijn in de borst, hoewel dit niet vaak voorkomt
 • een knobbel achter de tepel, wat kan betekenen dat het weefsel achter de tepel is geïnfecteerd of littekens heeft opgelopen
 • een omgekeerde tepel (waarbij de tepel naar binnen wordt getrokken), wat kan komen doordat de kanalen verkort zijn

Behandeling
De meeste gevallen van ductectasie hebben geen behandeling of follow-up nodig, omdat het een normaal onderdeel van veroudering is en symptomen gewoonlijk vanzelf weggaan. Probeer niet in de tepel te knijpen, dit kan verdere afscheiding stimuleren. Pijn kan verlicht worden met paracetamol. Als je last blijft houden van tepelafscheiding (zonder te knijpen), dan kun je een operatie krijgen om de betreffende melkkanalen te verwijderen.

Schimmelinfectie aan tepel en borst

Bij een schimmelinfectie aan de tepel kan de tepel getroffen zijn, maar ook de melkkanaaltjes in de borst kunnen met een schimmel geïnfecteerd zijn. Een schimmelinfectie aan de tepel en de borst wordt veroorzaakt door de schimmel Candida albicans, een courante oorzaak van alle soorten schimmelinfecties.

Behandeling
Een vrouw met borst- of tepelschimmel wordt behandeld door na elke voeding antischimmelcrème op de tepels aan te brengen en soms zal de arts antischimmelpillen voorschrijven. Tegelijk wordt spruw bij de baby behandeld.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bultjes op de tepelBultjes op de tepelRond de tepel van de vrouwenborst bevindt zich het tepelhof. Deze is bij elke vrouw iets verschillend. Op deze tepelhof…
Gezwollen tepels: oorzaken tepelzwelling of gezwollen tepelGezwollen tepels: oorzaken tepelzwelling of gezwollen tepelZowel kinderen als volwassenen kunnen last krijgen van gezwollen tepels of tepelzwelling. De tepel van een kind kan om v…
Ingetrokken tepel: oorzaken en symptomen omgekeerde tepelsIngetrokken tepel: oorzaken en symptomen omgekeerde tepelsEen ingetrokken tepel ligt plat tegen de tepelhof of is naar binnen gericht in plaats van naar buiten. Bij een ingetrokk…
Jeukende tepelsJeukende tepelsVeel vrouwen en meisjes hebben last van jeuk aan de tepels. Het ontstaat door prikkeling van de gevoelszenuwen die uitmo…

Greenberg dysplasie: Dodelijke aandoening met botafwijkingenGreenberg dysplasie: Dodelijke aandoening met botafwijkingenGreenberg dysplasie is een ernstige aandoening waarbij een foetus reeds botafwijkingen heeft. De botten ontwikkelen zich…
Zwevende rib-syndroom: Pijn in flank door wegschuiven ribZwevende rib-syndroom: Pijn in flank door wegschuiven ribHet zwevende rib-syndroom is een aandoening waarbij de ribben wegschuiven van hun oorspronkelijke positie, meestal als g…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/RicardoImagen
 • Breastcancercare. Duct ectasia. https://www.breastcancercare.org.uk/information-support/have-i-got-breast-cancer/duct-ectasia (ingezien op 15-7-2019)
 • https://www.healthgrades.com/symptoms/bleeding-nipple
 • https://www.healthline.com/health/womens-health/bleeding-nipple
 • http://www.breastcanceranswers.com/bloody-nipple-dischage-what-are-the-causes/
 • http://www.medanta.org/bloody-nipple-discharge/
 • https://www.pinkribbon.nl/over-borstkanker/soorten-borstkanker.html
 • http://www.cancer.ca/en/cancer-information/cancer-type/breast/signs-and-symptoms/?region=bc
 • Afbeelding bron 1: BlueRingMedia/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Wavebreakmedia/Shutterstock.com
Reactie

Anita, 29-06-2019
Beste,

Deze morgen stond ik op en merkte ik dat er wat bloed aan slaapkleed ging ter hoogte van mijn rechterborst.
Ik heb zeker geen pijn in de borst, nog jeuk of pijn in de bovenarm.
Toch maak ik mij zorgen!
Ik ben namelijk 63 jaar.
Groeten
Anita Reactie infoteur, 01-07-2019
Als er (rechtstreeks) bloed uit je tepel komt of bij een vermoeden daarvan, is het verstandig om de huisarts te raadplegen.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 11-07-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.