Droge tepels: oorzaken en behandeling van schilferige tepels

Droge tepels: oorzaken en behandeling van schilferige tepels Droge tepels of droog aanvoelende tepels is een vervelende klacht waar zowel mannen als vrouwen last van kunnen hebben. De tepels zijn een zeer gevoelig deel van je lichaam en daarom kunnen droge tepels voor veel ongemak zorgen. Droge tepels kunnen ongemak en jeuk veroorzaken, maar hebben gelukkig in de meeste gevallen een onschuldige oorzaak. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de droogheid, kunnen de tepels jeuken of pijnlijk zijn en kan de huid schilferig of rood zijn. De meeste oorzaken van geïrriteerde en droge tepels zijn relatief onschuldig en tijdelijk. Oorzaken variëren van overmatige wrijving van kleding tegen de tepels tot hormonale veranderingen. Bij vrouwen kunnen droge tepels voorkomen tijdens zwangerschap en het geven van borstvoeding. Slechts sporadisch wijzen tepelveranderingen zoals droge tepels naar borstkanker of de ziekte van Paget aan de tepel. Raadpleeg bij aanhoudende of verergerende klachten van droogheid aan de tepels je huisarts voor een diagnose.

Tepel van een man / Bron: Xpoirotx, Wikimedia Commons (Publiek domein)Tepel van een man / Bron: Xpoirotx, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Droge tepel(s)

Als je last hebt van schilferige, droge tepels, zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen om het probleem te verhelpen. Droge en jeukende tepels veroorzaken veel ongemak en hinder, en kunnen zelfs een enkele keer een aanwijzing zijn voor iets ernstigers. Gelukkig is de oorzaak van droogheid van de tepels vaak onschuldig en gaat het met goede zelfzorg en een beetje aandacht snel weer over.

Symptomen

Droge tepels kunnen gepaard gaan met onder meer de volgende symptomen:

Oorzaken van schilferige en droge tepels

Er zijn grofweg zes mogelijke oorzaken van droge, schilferige en geïrriteerde tepels:
 • omgevingsfactoren zoals irriterende stoffen of wrijving door kleding
 • huidaandoeningen als eczeem of psoriasis
 • zwangerschap en borstvoeding
 • menstruatiecyclus
 • borstkanker, in het bijzonder de ziekte van Paget aan de tepel
 • een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie)

Omgevingsfactoren

Wrijving

De tepels zijn kwetsbaar, met name vanwege de verhoogde ligging, en kunnen gemakkelijk geïrriteerd raken. Wanneer de tepels tegen kleding of andere voorwerpen wrijven, kunnen deze uitdrogen, geïrriteerd raken en zelfs kloofjes vertonen. Dit kan optreden tijdens het sporten of tijdens seksuele activiteiten bij zowel mannen als vrouwen. Wanneer de tepels geschaafd zijn, ervaar je meestal droge, gebarsten tepels samen met wat pijn op of rond de tepels. In ernstige gevallen kunnen de tepels bloeden, zoals na lange afstanden hardlopen waarbij de tepels tegen je shirt aanwrijven. Wrijving tegen de tepels kan je in de wintermaanden harder treffen, omdat koud weer de huid meer vatbaar maakt voor uitdroging.

Zeep kan jeukende tepels veroorzaken / Bron: Pezibear, PixabayZeep kan jeukende tepels veroorzaken / Bron: Pezibear, Pixabay

Chemische stoffen

Als het gaat om omgevingsfactoren, is de aanwezigheid van chemicaliën grotendeels verantwoordelijk voor tepeldroogheid. De chemicaliën in (bad)zepen of wasmiddelen, in synthetische stoffen of deodorants, en die in zwembaden (zoals chloor) zijn grotendeels verantwoordelijk voor de jeuk die optreedt wanneer je huid ermee in contact komt. Oom kunnen deze stoffen de huid doen uitdrogen.

Andere omgevingsfactoren

Andere omgevingsfactoren die droge tepels kunnen veroorzaken zijn extreme weersomstandigheden zoals tijdens de winter of het zomerseizoen. Extreem weer, blootstelling aan de zonnestralen tijdens het zonnebaden of wanneer je wordt blootgesteld aan een kamer met een lage luchtvochtigheid, kan een droge huid veroorzaken.

Huidaandoeningen en tepeldroogheid

Een belangrijke boosdoener van droge tepels zijn huidaandoeningen. Er zijn verschillende huidaandoeningen die verantwoordelijk zijn voor een jeukende, schilferige en droge tepel.

Vooral hardlopers hebben last van een 'loperstepel' / Bron: Istock.com/nd3000Vooral hardlopers hebben last van een 'loperstepel' / Bron: Istock.com/nd3000

Loperstepel

Als je tepels pijn doen tijdens het hardlopen, heb je waarschijnlijk een aandoening die 'loperstepel' of 'joggerstepel' wordt genoemd en die wordt veroorzaakt door wrijving. Deze aandoening kan optreden door het dragen van (katoenen) kleding die tijdens het sporten tegen de tepel schuurt. Een loperstepel is een veel voorkomende blessure onder hardlopers, vooral langeafstandlopers. Tepelweefsel is erg gevoelig en kan gemakkelijk geïrriteerd raken door wrijving. Bij vrouwen kan het ook worden veroorzaakt door het voortdurend bewegen van de borsten tijdens het joggen. Een loperstepel kan uitdroging, pijn en in extreme gevallen zelfs gebarsten en bloedende tepels veroorzaken. Mensen met een bijzonder gevoelige huid zijn gevoeliger voor deze aandoening dan anderen.

Psoriasis

Psoriasis is een aandoening die wordt gekenmerkt door de versnelde aanmaak van nieuwe huidcellen, waarbij de teveel aangemaakte huidlagen niet worden afgestoten. Dit fenomeen kan overal in het lichaam plaatsvinden en dus ook de tepels.

Schimmelinfectie

Candida albicans is een schimmel die schimmelinfecties of spruw veroorzaakt. Een schimmelinfectie van de tepel komt minder vaak voor bij mannen dan bij vrouwen. Het treft vooral zogende vrouwen. Symptomen van tepelschimmel zijn onder meer:
 • jeukende, schilferige of glanzende huid op de tepelhof of tepels
 • rode of gebarsten tepels
 • steken die je diep in je borsten kunt voelen tijdens of tussen voedingen door

Tepeleczeem

Tepeleczeem kan bij iedereen voorkomen als een solitaire aandoening, maar het komt vaak voor bij patiënten met actuele of eerdere eczeemklachten elders op het lichaam. Tepeleczeem wordt meestal gediagnosticeerd bij jongere vrouwen, ongeacht eerdere anamnese van atopisch eczeem, maar het kan ook optreden bij zuigelingen, kinderen en oudere mannen en vrouwen. Tepeleczeem kan soms voorkomen bij niet-atopische vrouwen die borstvoeding geven.

Contacteczeem

Contacteczeem is een aandoening die de huid rood of ontstoken maakt na contact met een stof waarvoor je allergisch bent. Deze aandoening kun je herkennen aan een jeukende rode huid met kleine bultjes, blaasjes en schilfers.

Droge tepels tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, PixabayDroge tepels tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, Pixabay

Zwangerschap en borstvoeding

Droge tepels komen vaak voor tijdens de zwangerschap en kent grofweg twee oorzaken (naast de algemene oorzaken).

Groter wordende borsten

Doordat de borsten groter worden, rekt de borsthuid uit, vooral rondom de tepelhof. De borsten nemen in omvang toe om het lichaam voor te bereiden op de melkproductie voor de baby. Dit rekken van de huid gaat gepaard met enige irritatie.

Borstontsteking

Een tweede mogelijke oorzaak is dat de irritatie rond de borst het gevolg is van een borstontsteking of mastitis. Er zijn twee oorzaken van mastitis, en degene die verantwoordelijk is voor een droge, jeukende tepel wordt toegeschreven aan bacteriën via een wondje in de huid/tepel tijdens de borstvoeding kan binnendringen en de borst kan infecteren.

Menstruatie en geïrriteerde tepels

Gespannen en pijnlijke borsten door de menstruatie (mastopathie), is een bekende klacht. Maar tijdens de menstruatie kunnen ook je tepels pijnlijk of gevoelig zijn. Dit kan rond de eisprong optreden of vlak voordat je ongesteld wordt. Je kunt daarbij last krijgen van droge tepels.

Borstkanker (de ziekte van Paget)

Kanker, en dan in het bijzonder de ziekte van Paget aan de tepel, is ook een mogelijke oorzaak van droge tepels. De diagnose moet echter door een arts worden gesteld. Mogelijke symptomen van borstkanker zijn de aanwezigheid van een knobbel in de borst, de opbouw van schilfers rond de tepelhof en zelfs tepelafscheiding. Aangezien dit het slechtste scenario is dat een droge tepel kan veroorzaken (vaak doet het zich voor in één borst), is het belangrijk om bij een vermoeden van borstkanker je huisarts te raadplegen.

Traag werkende schildklier

Een traag werkende schildklier of hypothyreoïdie is een aandoening die onder meer wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een droge huid, wat het gevolg is van een tekort aan talgklieractiviteit door een laag niveau van schildklierhormoon.

Huisarts schrijft medicatie voor bij droge tepels / Bron: Istock.com/WavebreakmediaHuisarts schrijft medicatie voor bij droge tepels / Bron: Istock.com/Wavebreakmedia

Behandeling van droge tepels

Mogelijke behandelingen van droge tepels zijn onder meer:
 • Infecties: als je last hebt van een infectie, dan zal de arts een antischimmelcrème voorschrijven in geval van een schimmelinfectie en een antibioticum als je kampt met een bacteriële infectie.
 • Verzorgende olie: het regelmatig oliën van de borsten is een optie, vooral als de oorzaak van de jeuk kan worden toegeschreven aan een droge huid die wordt veroorzaakt door aandoeningen zoals psoriasis of extreme weersomstandigheden.
 • Vermijden van de trigger: indien de irritatie wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld een door de mens gemaakte kleurstof, vermijd dan synthetische vezels. Als de irritatie wordt veroorzaakt door een bijwerking met een bepaald type voedsel, vermijd dan het allergeen helemaal.
 • Medische interventies: medische interventies omvatten chemotherapie of radiotherapie in geval van borstkanker tot meer gematigde interventies zoals regelmatige controle door een arts in gevallen waarbij het gaat om een ​​goedaardige tumor of een infectie van de melkkanalen.

Verzorging van de tepels tijdens zwangerschap

Hormonale veranderingen in het lichaam tijdens de zwangerschap zullen ervoor zorgen dat je borsten strakker, voller en groter worden. Omdat je lichaam je borsten klaarmaakt om je baby te voeden, ontwikkelen de melk- en vetklieren, wat bijdraagt ​​aan de toename van je borstomvang. De borsten kunnen tijdens de zwangerschap 1,5 keer groter worden dan hun normale omvang. De tepels worden ook zacht en gevoelig. De tepelhof, het donkere gebied rond de tepels, wordt iets donkerder dan voorheen. De tepels kunnen in sommige gevallen ook scheuren of zwellen.

Draag een goed zittende bh / Bron: Steifer with help of Gytha, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Draag een goed zittende bh / Bron: Steifer with help of Gytha, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Goed zittende bh dragen

Omdat je borsten vanaf het eerste trimester steeds groter worden, moet je misschien je bh-maat een paar keer wijzigen. Denk er altijd aan om de juiste maat bh te dragen om ongemak te voorkomen. Vermijd strakke bh's en bh's met een beugel. Kies in plaats daarvan voor zacht opgevulde katoenen bh's. Beugelbeha's hebben de neiging de melkproductie te belemmeren door de melkkanalen te blokkeren. Je kunt ook op zoek gaan naar bh's die je de juiste rugsteun bieden die nodig kan zijn vanwege je groter wordende borsten.

Massage

Tepels kunnen droog worden en barsten tijdens de zwangerschap. Daarom is het belangrijk om het tepelgebied goed gehydrateerd te houden. Je kunt dit doen door olijfolie of kokosolie te gebruiken en de tepels zachtjes te masseren. Het masseren van de borsten met kokosolie kan ook helpen bij de bloedsomloop.

Hygiëne in acht nemen

Tepels hebben de neiging colostrum of voormelk te lekken, wat een gele melksubstantie is, vooral tijdens het laatste trimester. Dit kan vaak gebeuren en het is belangrijk dat je je bh vervangt om te voorkomen dat de tepels te nat worden, omdat dit kan leiden tot scheurtjes en (schimmel)infecties. Je kunt ook zoogkompressen gebruiken om je tepels droog te houden. Vergeet ook niet om je tepels regelmatig te wassen om te voorkomen dat de vloeistof er een korst omheen vormt.

Geen zeep op de tepel

Zorg er altijd voor dat je geen zeep op de tepel gebruikt tijdens je dagelijkse bad, douche of wasbeurt. Zeep heeft de neiging om de tepels uit te drogen en kan leiden tot scheurtjes in het tepelgebied.

Vochtinbrengende crèmes

Nadat je hebt gedoucht, is het een goed idee om een ​​beetje vochtinbrengende crème op de tepels aan te brengen, vooral als deze droog aanvoelt.

Tepelbeschermers

Sommige vrouwen kunnen last hebben van pijnlijke tepels die moeilijk te verdragen kunnen zijn. Je kunt een paar tepelbeschermers nemen die als pad tussen de kleding en de tepels kunnen worden gebruikt om de pijnlijke plek rust te geven en te beschermen.

Voorzorgsmaatregelen

Hoewel sommige veranderingen in de borsten een essentieel onderdeel van de zwangerschap zijn, zijn er andere die met de juiste zorg en voorzorgsmaatregelen kunnen worden vermeden. Het nemen van de volgende voorzorgsmaatregelen zijn zinvol om tijdens de zwangerschap toe te passen.
 • Gebruik altijd warm water om je borsten te wassen. Zorg er echter voor dat water onder de 45 graden Celsius graden wordt gebruikt om schade aan je huid te voorkomen.
 • Trek regelmatig een schone bh aan, minstens één keer per dag. Dit voorkomt ongemak als gevolg van zweet en vochtverlies uit de tepels.
 • Controleer elke dag je borsten op eventuele veranderingen. Als je onregelmatigheden waarneemt die je zorgen baren, aarzel dan niet om contact op te nemen met je huisarts.
 • Doe eenvoudige oefeningen zoals armbewegingen als onderdeel van je dagelijkse work-out om te voorkomen dat de borsten tijdens de zwangerschap verslappen.

Gezonde voeding bereiden / Bron: Gpointstudio/Shutterstock.comGezonde voeding bereiden / Bron: Gpointstudio/Shutterstock.com

Preventie

Er zijn enkele stappen die mensen kunnen nemen om de veel voorkomende oorzaken van droge tepels te voorkomen, zoals:
 • Draag tijdens het sporten als vrouw een sport-bh en als man een shirt die niet tegen de tepels schuurt.
 • Plaats zelfklevende verbanden over de tepels voordat je gaat sporten of hardlopen, wat beschermt tegen wrijving.
 • Vermijd het stimuleren van de tepels wanneer de droog of anderszins geïrriteerd zijn, omdat dit de irritatie kan verergeren.
 • Voor mensen die allergisch zijn voor bepaalde materialen en stoffen, is het vermijden van het allergeen de beste manier om te voorkomen dat droge tepels ontstaan.
 • Voorkom schimmelinfectie aan de tepels door de tepels koel, droog en schoon te houden.
 • Leid een gezonde levensstijl om problemen en ziekten aan tepels en borsten te voorkomen, waaronder borstkanker. Het eten van een gezond en gevarieerd dieet, rijk aan groenten en fruit, het vermijden van overmatig alcohol drinken, niet roken en regelmatige lichaamsbeweging, zullen stuk voor stuk helpen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Twee tepels tussen de voorpoten of 22 op de buik?Twee tepels tussen de voorpoten of 22 op de buik?Dat zoogdieren hun kroost zogen is geen nieuws. Het diertje drinkt de melk uit de tepel, speen of melkklier van zijn moe…
Niplette, een eenvoudige oplossing voor ingetrokken tepelsEen groot deel van de vrouwen heeft last van ingetrokken of platte tepels. Vrouwen kunnen zich hierdoor minder aantrekke…
Ingetrokken tepels of platte tepelsIngetrokken tepels of platte tepels zowel bij vrouwen als mannen bij ongeveer 2% van de bevolking al vanaf de geboorte v…
Droge tepels: Oorzaken van droogheid van tepelDroge tepels: Oorzaken van droogheid van tepelDe tepels zijn een zeer gevoelig lichaamsdeel. Sommige vrouwen maar ook mannen ervaren droog aanvoelende tepels die moge…

Leverschade door medicijnen: symptomen en behandelingLeverschade door medicijnen: symptomen en behandelingLeverschade door medicijnen komt vaker voor dan men denkt. Veel medicijnen kunnen de werking van de lever beïnvloeden, d…
Loperstepel: symptomen, oorzaken en behandeling joggerstepelLoperstepel: symptomen, oorzaken en behandeling joggerstepelEen loperstepel, ook wel bekend als 'joggerstepel', is een pijnlijke tepel als gevolg van het het wrijven van kleding te…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Michaeljung/Shutterstock.com
 • https://www.healthline.com/health/nipple-thrush
 • https://www.mmc.nl/dermatologie/aandoening-en-behandeling/psoriasis/
 • https://www.livestrong.com/article/427490-my-nipples-hurt-when-running/
 • https://www.livestrong.com/article/387966-breast-dryness/
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/324938.php
 • https://www.womenshealthmag.com/health/a23875554/itchy-nipples/
 • http://www.med-health.net/Dry-Nipple.html
 • https://parenting.firstcry.com/articles/breast-and-nipple-care-during-pregnancy/
 • https://www.dermnetnz.org/topics/nipple-eczema/
 • https://www.skinsight.com/skin-conditions/adult/nipple-dermatitis
 • https://www.viva.nl/lijf-en-psyche/gevoelige-tepels-waardoor-komt/
 • https://sydneybreastclinic.com.au/patient-information/nipple-dermatitis-eczema/
 • Afbeelding bron 1: Xpoirotx, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Pezibear, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Istock.com/nd3000
 • Afbeelding bron 4: Zerocool, Pixabay
 • Afbeelding bron 5: Istock.com/Wavebreakmedia
 • Afbeelding bron 6: Steifer with help of Gytha, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 7: Gpointstudio/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 16-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 20
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.