Loperstepel: symptomen, oorzaken en behandeling joggerstepel

Loperstepel: symptomen, oorzaken en behandeling joggerstepel Een loperstepel, ook wel bekend als 'joggerstepel', is een pijnlijke tepel als gevolg van het het wrijven van kleding tegen de tepels, meestal tijdens het sporten, zoals hardlopen of langeafstandlopen. Met name langeafstandslopers hebben de grootste kans om deze onaangename aandoening te ontwikkelen. Een loperstepel wordt veroorzaakt door de wrijving van je shirt of bh (vooral als het katoen is) tegen gevoelig tepelweefsel en de kans erop is groter als je in bijzonder warm of nat weer loopt, of langer dan 15 kilometer hardloopt. De schade is meestal beperkt, maar een loperstepel kan zeer pijnlijk zijn. Dit is meestal erger bij koud weer, wanneer de tepels vaker rechtop gaan staan en geneigd zijn tegen kleding aan te schuren en te wrijven. Symptomen van een loperstepel zijn irritatie of een prikkelend gevoel; roodheid van de huid; pijn; droogheid; en in ernstige gevallen kan de tepel barsten en bloeden. Door bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen kun je een loperstepel voorkomen.
Hardlopende vrouw / Bron: Istock.com/MartinanHardlopende vrouw / Bron: Istock.com/Martinan

Wat is een loperstepel?

Een loperstepels of joggerstepel komt vaak voor bij hardlopers. Het treedt op als de tepels geïrriteerd raken door wrijven en schuren tegen kleding tijdens lichamelijke activiteit zoals hardlopen. Een loperstepel komt vrij vaak voor bij mannelijke atleten. Het komt vaker voor bij mannelijke dan bij vrouwelijke atleten, aangezien de meeste vrouwen een (sport-)bh dragen tijdens het trainen en dat beschermt de tepel van de vrouw. Een loperstepel doet zich voor wanneer de tepel en de tepelhof geïrriteerd raken als de tepel tegen vochtige, ruwe stof wrijft. Hoe meer de tepel tegen de stof wrijft, hoe geïrriteerder de tepel raakt. Dit veroorzaakt korstvorming (korstjes op de tepel), tepelpijn en zelfs bloeden van het tepelweefsel. Terwijl de aangedane plek vaak mild beschadigd is, is het erg pijnlijk, vooral tijdens koud weer wanneer de tepel rechtop gaat staan. Terwijl een loperstepel relatief vaak voorkomt bij hardlopers, kunnen andere atleten zoals roeiers, fietsers en mensen die zich bezighouden met aerobics het ook krijgen.

Synoniemen

Een loperstepel staat ook wel bekend als een joggerstepel of tepelfissuur.

Symptomen van een joggerstepel

Een joggerstepel is erg pijnlijk en kan zich voordoen op één of beide tepels. Vaak zijn beide tepels aangedaan. Veel voorkomende symptomen van een loperstepel zijn:
  • irritatie
  • zichtbaar kloofje
  • pijn
  • roodheid van de huid
  • droogheid / droge tepel

Als de tepel gedurende lange tijd geïrriteerd is, kan deze barsten en bloeden.

Vooral hardlopers hebben last van een 'loperstepel' / Bron: Istock.com/nd3000Vooral hardlopers hebben last van een 'loperstepel' / Bron: Istock.com/nd3000

Oorzaken

Een loperstepel ontstaat als gevolg van langdurige wrijving van kleding tegen de tepel, zoals bij hardlopen het geval kan zijn, vooral bij langere afstanden. Een loperstepel komt vaak voor bij mannen en bij vrouwen die zonder bh hardlopen en die een shirt dragen die is gemaakt van grof materiaal zoals katoen. Ook komt het meer voor in de winter wanneer de tepel prominenter en harder is vanwege de kou.

Onderzoek en diagnose

De loperstepel – een veelvoorkomende, maar niet bepaald leuke verrassing voor fanatieke sporters. Na een flinke hardloopsessie voel je plots die bekende stekende pijn op je borst. Dit komt door de herhaalde wrijving van je kleding tegen je tepels, waardoor de huid geïrriteerd en pijnlijk wordt. Maar hoe weet je nu zeker dat het om loperstepel gaat en niet iets anders?

Het gesprek: Hoe, wat, waar?

Als je bij de dokter komt met klachten over pijnlijke tepels na het sporten, begint het onderzoek met een simpel gesprek. Hoe vaak sport je? Draag je strakke, schurende kleding tijdens het hardlopen of fietsen? En hoe lang houd je die sessies vol? De dokter wil precies weten hoe je tepel met die sportkleding in contact komt. Want ja, die kilometers op de loopband vertellen vaak al het halve verhaal.

Visuele inspectie: Wat laat je huid zien?

De arts zal je tepels goed bekijken om te zien wat er precies aan de hand is. Zijn ze rood? Zie je kleine scheurtjes of zelfs bloed? Bij loperstepel zijn de tepels vaak rauw, pijnlijk en geïrriteerd, en soms zelfs gescheurd door de constante wrijving. De dokter checkt ook of er geen sprake is van infecties, want door die open huid kunnen bacteriën zich nestelen.

Geen rare uitslagen, maar herkenbare schade

In de meeste gevallen is een loperstepel vrij makkelijk te herkennen – er is geen ingewikkeld laboratoriumonderzoek nodig. De diagnose wordt meestal gesteld op basis van je sportgeschiedenis en de zichtbare symptomen. Als je kleding voortdurend over je tepels schuurt tijdens lange sportsessies, dan is de kans groot dat het om loperstepel gaat.

Uitsluiten van andere oorzaken

Hoewel loperstepel vaak het gevolg is van sporten, wil de arts toch zeker weten dat er niets anders aan de hand is. Jeuk, pijn of afscheiding kunnen soms wijzen op andere aandoeningen. De dokter checkt dus even of de pijn niet wordt veroorzaakt door allergieën voor wasmiddelen, infecties of andere huidaandoeningen.

Behandeling van een loperstepel

Een korte pauze inlassen waarbij je stopt met hardlopen kan verdere irritatie voorkomen en het draagt bij aan de genezing van de aangedane en geïrriteerde tepels. Je kunt een antiseptische crème op je tepel aanbrengen om de irritatie te behandelen en infectie te voorkomen. Lees altijd eerst de bijsluiter voor gebruik. Daarna een verzorgende crème opsmeren en dit meerdere keren per dag doen.

Do's

  • Breng voor het sporten een waterdicht zelfklevend verband of operatietape over elke tepel aan als een barrière tussen huid en shirt.
  • Gebruik tijdens de training geen groot, ruimvallend t-shirt.
  • Draag synthetische hardloopkleding.
  • Breng een anti-schaafbalsem of vaseline aan op je tepels voordat je gaat trainen.
  • Ook pleisters kunnen je huid beschermen door deze aan te brengen over je tepels voordat je gaat sporten.
  • Als je een vrouw bent, moet je een naadloze bh van een zachte vezel dragen.
  • Mannen moeten tops dragen gemaakt van zacht materiaal.
  • Draag een sport-bh, compressievest of andersoortige borstbindende kleding (afhankelijk van de sportactiviteit die je gaat verrichten).

Don'ts

  • Kleding dragen dat is gemaakt van grof materiaal.
  • Een hardloopshirt dragen waarbij er een logo of andersoortige verdikking over je tepel zit.

Prognose

De loperstepel mag dan wel vervelend en pijnlijk zijn, maar gelukkig is de prognose uitstekend. Met de juiste zorg en aanpassingen aan je sportgewoonten ben je er meestal binnen een paar dagen vanaf en kun je snel weer zonder problemen de draad oppakken. De huid van je tepels heeft tijd nodig om te genezen, maar de vooruitzichten zijn positief.

Snelle genezing

Met een paar dagen rust, het vermijden van verdere wrijving en een beetje verzorging met vaseline of crème geneest de geïrriteerde huid snel. De pijn neemt vaak binnen een paar dagen af, en de tepels herstellen volledig zonder blijvende schade. Soms voel je wat irritatie als je te snel weer begint, maar met de juiste voorzorgsmaatregelen blijft dat beperkt.

Terugkeer voorkomen

Zodra je eenmaal last hebt gehad van loperstepel, wil je dat natuurlijk niet nog een keer meemaken. De kans op herhaling is reëel, vooral als je vaak lange afstanden loopt. Maar met simpele preventieve maatregelen zoals het dragen van strakke, naadloze sportkleding, pleisters op de tepels of een laagje vaseline ben je goed beschermd. Zolang je die voorzorgsmaatregelen volgt, is de kans groot dat de loperstepel verleden tijd is.

Geen blijvende gevolgen

Loperstepel laat normaal gesproken geen littekens of blijvende schade achter. Het is een tijdelijke irritatie die, mits goed verzorgd, volledig verdwijnt. Zodra de huid weer genezen is, kun je zonder zorgen verder sporten, met de juiste bescherming natuurlijk!

Complicaties

Een loperstepel lijkt misschien onschuldig, maar wanneer de pijn en irritatie worden genegeerd, kunnen er vervelende complicaties ontstaan. De huid kan ernstig beschadigd raken door de constante wrijving tijdens het sporten. Hier zijn een paar complicaties die kunnen optreden als je geen maatregelen neemt.

Open wonden en infecties

Als de irritatie aanhoudt, kan de huid van je tepels openbarsten. Dit maakt de tepels vatbaar voor infecties, omdat bacteriën makkelijk toegang krijgen via de beschadigde huid. Roodheid, zwelling en pus kunnen zich ontwikkelen, wat medische behandeling noodzakelijk maakt om de infectie te bestrijden.

Bloedingen

Langdurige wrijving kan ervoor zorgen dat de huid scheurt en gaat bloeden. Na een lange loop kun je merken dat je shirt doorweekt is met kleine bloedvlekken. Dit zorgt voor extra ongemak en maakt de huid nog gevoeliger voor verdere schade.

Langdurige irritatie

Wanneer de huid keer op keer geïrriteerd raakt zonder bescherming, kan de huid op de tepels chronisch gevoelig worden. Dit betekent dat zelfs een kleine hoeveelheid wrijving al snel ongemak veroorzaakt. De tepels blijven rood en gevoelig, wat het moeilijker maakt om pijnvrij te sporten.

Littekens

Bij aanhoudende schade door wrijving en mogelijke infecties kunnen er in sommige gevallen littekens ontstaan. De huid van de tepels kan daardoor minder soepel worden en een andere textuur aannemen, vooral als de irritatie keer op keer onbehandeld blijft.

Vaseline aanbrengen op de tepels / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Vaseline aanbrengen op de tepels / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Zelfzorg en preventie

Investeer in de juiste sportkleding

Draag een goed passende, ondersteunende sport-bh die beweging van de borsten tijdens het bewegen en sporten minimaliseert. Kies voor materialen die zweet afvoeren. Coolmax en Supplex zijn materialen die ademen en transpiratievocht afvoeren. Verminder ook wrijving.

Bescherm je tepels

Omdat wrijving de boosdoener is achter de meeste gevallen van een loperstepel, is het zinvol dit tot een minimum te beperken door een smeermiddel, zoals vaseline op je tepels aan te brengen. Je kunt ook pleisters over de tepels aanbrengen. Er zijn speciale pleisters op de markt die voor dit doel zijn ontwikkeld, bijvoorbeeld de Reskin Nipple Patch.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Niplette, een eenvoudige oplossing voor ingetrokken tepelsEen groot deel van de vrouwen heeft last van ingetrokken of platte tepels. Vrouwen kunnen zich hierdoor minder aantrekke…
Gezwollen tepels: oorzaken tepelzwelling of gezwollen tepelGezwollen tepels: oorzaken tepelzwelling of gezwollen tepelZowel kinderen als volwassenen kunnen last krijgen van gezwollen tepels of tepelzwelling. De tepel van een kind kan om v…
Ingetrokken tepel: oorzaken en symptomen omgekeerde tepelsIngetrokken tepel: oorzaken en symptomen omgekeerde tepelsEen ingetrokken tepel ligt plat tegen de tepelhof of is naar binnen gericht in plaats van naar buiten. Bij een ingetrokk…
Ingetrokken (omgekeerde) tepels: Oorzaken van tepelinversieIngetrokken (omgekeerde) tepels: Oorzaken van tepelinversieOmgekeerde tepels, ook wel ingetrokken tepels of tepelinversie genoemd, zijn vaak geen teken van een ernstig medisch pro…

Leverschade door medicijnen: symptomen en behandelingLeverschade door medicijnen: symptomen en behandelingLeverschade door medicijnen komt vaker voor dan men denkt. Veel medicijnen kunnen de werking van de lever beïnvloeden, d…
Genitale psoriasis: symptomen, oorzaken en behandelingGenitale psoriasis: symptomen, oorzaken en behandelingPsoriasis is een inflammatoire auto-immuunziekte die overal op de lichaamshuid kan voorkomen. Genitale psoriasis ontwikk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MabelAmber, Pixabay (bewerkt)
  • https://www.livestrong.com/article/11211-treat-joggers-nipple/
  • https://www.ultrarunningltd.co.uk/training-schedule/injuries/runners-nipple-symptoms-treatment-prevention
  • https://www.elvie.com/learn/blog/how-to-deal-with-a-nipple-sos-situation-nipple-care-tips-for-runners
  • https://www.hardlopen.nl/artikelen/gear/voorkom-pijnlijke-tepels-tijdens-het-hardlopen
  • https://www.gezondheidsnet.nl/hardlopen/hardloopkleding-geen-overbodige-luxe#
  • https://www.reskin-xl.nl/nl/gebruikers/hardlopers
  • Kek Mama. Gevoelige tepels: waar komt dat door? https://www.kekmama.nl/artikel/gezondheid/gevoelige-tepels-waar-komt-dat-door (ingezien op 6-9-2024)
  • Afbeelding bron 1: Istock.com/Martinan
  • Afbeelding bron 2: Istock.com/nd3000
  • Afbeelding bron 3: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 06-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.