Gezwollen tepels: oorzaken tepelzwelling of gezwollen tepel

Gezwollen tepels: oorzaken tepelzwelling of gezwollen tepel Zowel kinderen als volwassenen kunnen last krijgen van gezwollen tepels of tepelzwelling. De tepel van een kind kan om verschillende redenen opgezwollen zijn, maar de oorzaak is meestal niet ernstig. Hoewel een gezwollen tepel bij een kind tot ongerustheid kan zorgen, is het belangrijk om kalm te blijven. Als een kind een gezwollen tepel ontwikkelt, neem dan contact op met de huisarts voor een juiste diagnose. De oorzaak van een gezwollen tepel bij een volwassen man of vrouw is vaak een infectie. Er kan ook sprake zijn van het Borrelia-lymfocytoom, een relatief zeldzame manifestatie van Lyme-ziekte.

Oorzaken van tepelzwelling bij kinderen

Voortijdige puberteit

Een van de eerste tekenen van puberteit bij een meisje is de ontwikkeling van borsten. De ontwikkeling van borsten begint vaak als een pijnlijke zwelling onder een of beide tepels. Als je dochter jonger dan 8 jaar is en borsten begint te ontwikkelen, kan zij de vroege puberteit doormaken, die ook voortijdige puberteit wordt genoemd. Behalve gezwollen tepels wordt de voortijdige puberteit gekenmerkt door de groei van het schaamhaar en een groeispurt. Als je deze veranderingen opmerkt bij een kind jonger dan 8 jaar, neem dan contact op met je huisarts.

Gynaecomastie

Gynaecomastie duidt op de groei van abnormaal borstweefsel bij jongens of mannen. Gynaecomastie, wat relatief vaak voorkomt tijdens de puberteit, begint over het algemeen als een kleine knobbel onder de tepel, die de tepel een gezwollen voorkomen geeft. Ongeveer 70 procent van de jongens zal tijdens de puberteit borstweefsel ontwikkelen. De ontwikkeling van borstweefsel vindt plaats als gevolg van een hormonale disbalans die de hoeveelheid oestrogeen en testosteron in het lichaam van de tiener verstoort. Over het algemeen veroorzaakt deze disbalans slechts zwelling in één tepel. Zodra de hormonale disbalans gecorrigeerd is, verdwijnt normaal gesproken de (tepel)zwelling.

Overgewicht

Onder de tepel van een kind ligt een laag vetweefsel. Als een kind te dik is ​​en overgewicht heeft of begint aan te komen, kan een deel van het overtollige vet zich rond de borstweefsels verspreiden en kan het verschijnen als een gezwollen tepel. Met gezond eten en meer beweging, zal deze zwelling verdwijnen.

Gezwollen tepels bij volwassenen

Infectie

Infectie of ontsteking van de tepel is een mogelijke oorzaak van tepelpijn en tepelzwelling. Tekenen van infectie van de tepels kunnen zijn:
 • tepelkloven
 • roodheid
 • glimmende gebieden
 • pusachtige vloeistof of heldere vloeistof die uit de tepel komt (tepelafscheiding)
 • pijnlijke tepels die extreem gevoelig zijn (vooral voor lichte aanrakingen)
 • jeukende tepels
 • stekende of brandende pijn
 • diepe pijn of kloppende pijn in de borst
 • pijn die zich soms uitstrekt tot aan de arm of rug
 • pijn die vaak begint tijdens het geven van borstvoeding en daarna nog een tijdje aanwezig blijft

Als je een van deze tekenen of symptomen hebt, raadpleeg dan je huisarts voor diagnose en behandeling. Een veel voorkomende behandeling is een gecombineerde antischimmel-/antibacteriële crème. In ernstigere gevallen moet je mogelijk tabletten nemen. Je huisarts zal ook andere oorzaken uitsluiten, zoals tepeleczeem.

Borrelia-lymfocytoom

Volgens het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) komt een Borrelia-lymfocytoom voor bij 1-3% van de mensen met een Borrelia-infectie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Voorkeursplekken voor het lymfocytoom zijn de oorlel bij kinderen en de borst en tepel bij volwassenen. Het veroorzaakt een gezwollen, rode en pijnlijke rechter of linker tepel zonder tepeluitvloed. Een echo van de gezwollen tepel laat niet-afwijkend klierweefsel zien.

Huisarts raadplegen bij een gezwollen tepel / Bron: Michaeljung/Shutterstock.comHuisarts raadplegen bij een gezwollen tepel / Bron: Michaeljung/Shutterstock.com

Naar de huisarts met een gezwollen tepel

Hoewel je vanwege ongerustheid in de verleiding kan komen om in je tepel te porren of te drukken in een poging de oorzaak te achterhalen, kan je het beste weerstand bieden aan deze drang. Door in de tepel te prikken of deze samen te drukken, worden klachten als roodheid en gevoeligheid alleen maar groter en zal de zwelling minder snel verdwijnen. De meeste oorzaken van gezwollen tepels bij kinderen en volwassenen zijn niet ernstig. Als de gezwollen tepel gepaard gaat met tekenen van een infectie, zoals roodheid, gevoeligheid of afscheiding of als je koorts hebt, neem dan contact op met je arts.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Niplette, een eenvoudige oplossing voor ingetrokken tepelsEen groot deel van de vrouwen heeft last van ingetrokken of platte tepels. Vrouwen kunnen zich hierdoor minder aantrekke…
Twee tepels tussen de voorpoten of 22 op de buik?Twee tepels tussen de voorpoten of 22 op de buik?Dat zoogdieren hun kroost zogen is geen nieuws. Het diertje drinkt de melk uit de tepel, speen of melkklier van zijn moe…
Ingetrokken (omgekeerde) tepels: Oorzaken van tepelinversieIngetrokken (omgekeerde) tepels: Oorzaken van tepelinversieOmgekeerde tepels (ingetrokken tepels, tepelinversie) zijn in de meeste gevallen geen teken van een medisch probleem. Bi…
Jeukende tepelsJeukende tepelsVeel vrouwen en meisjes hebben last van jeuk aan de tepels. Het ontstaat door prikkeling van de gevoelszenuwen die uitmo…

Schimmelinfectie aan tepel en borst: symptomen & behandelingSchimmelinfectie aan tepel en borst: symptomen & behandelingBij een schimmelinfectie aan de tepel kan de tepel aangetast zijn, maar ook de melkkanaaltjes in de borst kunnen met een…
Huiduitslag bij meningitis (hersenvliesontsteking)Huiduitslag bij meningitis (hersenvliesontsteking)Bepaalde virussen, bacteriën of schimmels veroorzaken meningitis (hersenvliesontsteking). Deze infectieziekte gaat vaak…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: BlueSkyImage/Shutterstock.com
 • https://www.breastfeeding.asn.au/bfinfo/nipple-infections
 • https://www.livestrong.com/article/547305-a-swollen-nipple-in-kids/
 • https://www.dailymail.co.uk/femail/article-75849/Could-swollen-nipples-indicate-puberty.html
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/320436.php
 • https://www.ntvg.nl/artikelen/een-man-met-een-gezwollen-tepel/volledig
 • https://www.ntvg.nl/artikelen/borrelia-lymfocytoom
 • https://www.tekenbeetziekten.nl/symptomen/
 • https://www.myvmc.com/diseases/breast-and-nipple-thrush-bnt-breast-and-nipple-candidiasis-mammary-candidiasis/
 • Afbeelding bron 1: Michaeljung/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 30-07-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.