Bultje op tepel: oorzaken en behandeling pukkel op de tepel

Bultje op tepel: oorzaken en behandeling pukkel op de tepel Het hebben van een bultje of pukkel op de tepel komt relatief vaak voor. Het opmerken van een puistje in dit gebied kan je zorgen baren, maar het is meestal geen reden tot bezorgdheid. Veelal is een bultje op de tepel volledig goedaardig. Het is normaal om kleine, pijnloze bultjes op de tepelhof te hebben. Puistjes en geblokkeerde haarzakjes zijn ook normaal en kunnen op elk moment bij iedereen voorkomen. Als de bult pijnlijk wordt of jeukt en gepaard gaat met symptomen zoals afscheiding, roodheid of huiduitslag, kan dit wijzen op een andere aandoening die moet worden behandeld.

Oorzaken van een bultje op de tepel

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van een bultje op de tepel.

Acne (puistje)

Een geblokkeerde porie en hormonen kunnen een oorzaak zijn van puistjes op de tepel. Net als elders op het lichaam kan een geblokkeerde porie een puistje op de tepel veroorzaken. Dode huidcellen en talg, de natuurlijke olie van het lichaam, kunnen bijna overal op het lichaam een ​​puistje (acne) veroorzaken, en de tepels vormen hierop geen uitzondering.

Hormonen zijn een veelvoorkomende oorzaak van puistjes die overal op het lichaam voorkomen. Deze hormonen en bijbehorende puistjes komen vooral vaak voor op bepaalde momenten in de menstruatiecyclus. Acne kan ook worden veroorzaakt door wrijving van kleding. Het dragen van een strak T-shirt of sportbeha tijdens het sporten kan schuren en puistjes veroorzaken.

In zeldzame gevallen kan een aandoening met de naam acne conglobata puistjes op de tepel veroorzaken. Het gaat hierbij om een ernstige, ontstoken vorm van acne die in de puberteit kan beginnen en vaak lang na het twintigste jaar blijft bestaan.

Ingegroeide haren

Wanneer de haarzakjes rond de tepel verstopt raken, is het resultaat vaak een bultje dat sterk lijkt op een puistje. Soms kan een haar naar binnen groeien. De meeste van deze ingegroeide haartjes verdwijnen vanzelf, maar je moet ze wel in de gaten houden om op tekenen van infectie te letten. Raadpleeg bij klachten je huisarts.

Melkblaren

Veel moeders die borstvoeding geven krijgen last van melkblaren, een met vocht gevuld blaasje op de tepel of tepelhof. Dit kan te wijten zijn aan een overproductie van melk, onjuist aanleggen van de baby of een schimmelinfectie. Zorg ervoor dat je je baby zorgvuldig aanlegt en ondersteun hem op zo'n manier, dat hij goed bij de borst kan. Melkblaren moeten snel worden behandeld, omdat ze flink pijn kunnen doen en tot verstopte melkkanalen kunnen leiden.

Gezwollen klieren van Montgomery

Klieren van Montgomery zijn normale huidklieren die verschijnen als kleine, pijnloze bultjes op de tepelhof, het gebied met een donkere huid rond de tepel. Elk persoon heeft Montgomery-klieren, hoewel ze bij sommige mensen prominenter aanwezig zijn. Deze klieren scheiden een natuurlijk antibacterieel vet af af om de huid gezond te houden. Soms lijkt deze afscheiding op de pus die uit een puistje komt. Gezwollen Montgomery-klieren komen niet vaak voor en kunnen verband houden met borstvoeding of zwangerschap. De klieren van Montgomery mogen niet worden ingedrukt of samengeperst, omdat dit kan leiden tot irritatie of infectie.

Persoonlijke hygiëne

Persoonlijke hygiëne kan ook een rol spelen bij het ontstaan van tepelpuistje of wratachtige plekjes op de tepel. De tepels staan ​​voortdurend in contact met kleding. Het onvoldoende schoonhouden van het lichaam, T-shirts of beha's, kan het mogelijk maken dat dode huidcellen, talg of zweet in de huid gewreven worden, wat leidt tot puistjes.

Schimmelinfecties

Puistjes in combinatie met huiduitslag in het gebied kunnen een teken zijn van een schimmelinfectie. De huid kan ook rood zijn en jeuken. De warme en soms zweterige omgeving onder je T-shirt of bh, kan de ideale omstandigheden creëren voor een schimmelinfectie of overgroei van gisten. Schimmelinfecties kunnen zich snel verspreiden, dus een snelle diagnose wordt aanbevolen. Het wordt behandeld met antischimmelmedicijnen, die lokaal kunnen worden aangebracht.

Subareolair abces

Soms kan een puistje op de tepel een teken zijn van een dieper probleem, bijvoorbeeld een abces. Een subareolair abces is een abces in het borstweefsel. Een dergelijk abces kan pijnlijk zijn en de huid kan verkleurd of opgezwollen zijn. Een subareolaire abces worden vaak veroorzaakt door verkeerd behandelde mastitis of borstontsteking. Ga bij vermoeden va een borstabces naar de huisarts.

Borstkanker

Hoewel het minder vaak voorkomt dan vele andere oorzaken, kan een nieuwe bult op de tepel, of een bobbel die groter wordt, een aanwijzing zijn voor borstkanker. Het gaat hier dan om de ziekte van Paget aan de tepel. Dit is een zeldzame vorm van borstkanker die vaak begint met schilferige of rode bultjes op de tepel..

Mogelijke andere oorzaken van tepelbultjes

Andere oorzaken van bultjes op de tepel zijn onder meer:
  • Eczeem – Huidontstekingen kunnen zich ook op de tepel manifesteren en zorgen voor jeukende, schilferige bultjes. Soms kan ook seborroïsch eczeem de boosdoener zijn.
  • Allergische reactie – Contactallergieën door bijvoorbeeld wasmiddelen, crèmes, of materialen in kleding kunnen irritatie en bultjes op de tepel veroorzaken.
  • Verstopte melkkanalen – Bij borstvoeding kunnen de melkkanalen verstopt raken, wat kan leiden tot pijnlijke bultjes.
  • Wratten (door humane papilloma virussen, afgekort HPV) – Humaan papillomavirus kan wratachtige bultjes op de tepels veroorzaken.

Pukkel op de tepel bij mannen en vrouwen

Puistjes, pukkels of bultjes op de tepel kunnen bij zowel mannen als vrouwen optreden. Er zijn meer mogelijke oorzaken van een bultje op de tepel bij vrouwen, zoals borstvoeding geven of het dragen van een bh, en hormonale veranderingen. Toch kunnen ook jongens of mannen tepelpuistjes en andere complicaties ervaren. Ernstige aandoeningen, zoals borstkanker en abcessen, kunnen zich ook bij mannen ontwikkelen, dus het is van kardinaal belang om je huisarts te raadplegen in geval van een ongeïdentificeerde, pijnlijke bult op of rond je tepel.

Huisarts raadplegen bij een bultje op de tepel / Bron: Michaeljung/Shutterstock.comHuisarts raadplegen bij een bultje op de tepel / Bron: Michaeljung/Shutterstock.com

Huisarts raadplegen

Puistjes op de tepel vormen meestal geen reden tot bezorgdheid. Geblokkeerde poriën, ingegroeide haartjes en melkblaren verdwijnen meestal zonder behandeling. Andere soorten bultjes of bulten, zoals abcessen of schimmelinfecties, kunnen behandeling vereisen.

Iedereen met een bult op de tepel die gezwollen, rood of pijnlijk is, doet er verstandig aan om een huisarts te raadplegen. Dit kan een teken zijn van een infectie of een andere complicatie die behandeling vereist. Een onderhuidse zwelling kan een teken zijn van een abces, dat door een arts moet worden gediagnosticeerd en behandeld.

Als de oorzaak van een bult op de tepel niet bekend is, is het raadzaam een afspraak te maken met je huisarts voor een juiste diagnose. Knobbels of bultjes die van vorm veranderen of als er andere veranderingen in de tepel of het borstweefsel optreden, kan wijzen op borstkanker. In dergelijke gevallen moet je zo snel mogelijk een arts raadplegen.

Onderzoek en diagnose

Oké, dus je hebt een bultje op je tepel ontdekt en nu vraag je je af: "Wat is dit en moet ik me zorgen maken?" Het kan van alles zijn, van een onschuldig puistje tot iets dat wat meer aandacht vraagt. Tijd om te achterhalen wat er precies aan de hand is! Geen paniek – hier lees je wat je kunt verwachten als je besluit om naar de huisarts of specialist te gaan.

Zelfonderzoek: Even checken!

De eerste stap is een goed zelfonderzoek. Neem de tijd om de bultjes te bekijken en te voelen. Zijn ze pijnlijk, veranderen ze van kleur, of zijn ze al een tijdje aanwezig? Voel je geen druk om direct te stressen – veel bultjes zijn namelijk volkomen onschuldig, zoals een puistje of een gezwollen klier van Montgomery (ja, die zijn er gewoon om je te beschermen). Als je twijfelt of er andere symptomen bij komen kijken, is het slim om een afspraak te maken bij de huisarts.

Bezoek aan de huisarts: Wat gaat er gebeuren?

Eenmaal bij de huisarts zal deze eerst een lichamelijk onderzoek doen. Dit betekent dat je borst en tepels goed worden bekeken en gevoeld. De huisarts kan vragen stellen over je menstruatiecyclus, of je borstvoeding geeft, of je jeuk hebt of andere huidirritaties. Dit helpt hen om de oorzaak van het bultje beter te begrijpen.

Als de arts vermoedt dat er meer aan de hand is, kan er een echografie worden gedaan. Dit is een eenvoudig onderzoek waarbij ze met geluidsgolven naar het weefsel onder de huid kijken. Het doet geen pijn en geeft snel duidelijkheid.

Verdere onderzoeken: Wat als het meer is dan een puistje?

Als de huisarts twijfelt, kan er meer onderzoek nodig zijn. Soms is een mammografie nodig, vooral als je ouder bent of als er een stevige knobbel wordt gevoeld die niet zomaar weggaat. Een mammografie is een röntgenfoto van je borsten en helpt om afwijkingen zoals cysten of tumoren te vinden.

In sommige gevallen kan een biopsie nodig zijn, waarbij een klein stukje van het bultje wordt weggehaald voor verder onderzoek. Dit gebeurt alleen als de arts denkt dat het nodig is om kanker of andere aandoeningen uit te sluiten. Geen zorgen: dit klinkt heftiger dan het is en geeft vooral de zekerheid die je zoekt.

Wat betekent de diagnose?

Veel bultjes op de tepel zijn gelukkig onschuldig en vereisen geen behandeling. Een simpele verstopping van een porie, een ingegroeid haartje of een infectie zijn vaak snel opgelost. Mocht er iets serieuzers aan de hand zijn, zoals een abces of zelfs een vroeg stadium van borstkanker, dan is het goed om er vroeg bij te zijn. Hoe eerder je weet wat er aan de hand is, hoe beter!

Kortom, een bultje op je tepel kan even schrikken zijn, maar in veel gevallen is het een kwestie van rustig blijven en laten checken. Zo weet je precies waar je aan toe bent!

Behandeling van een bultje op de tepel

Een bultje of pukkel op de tepel wordt vaak behandeld op dezelfde manier als een puistje elders op het lichaam, al kan de behandeling variëren afhankelijk van de oorzaak. Het is meestal het beste om bultjes op de tepel met rust te laten. Het lichaam ruimt ze vaak vanzelf op, en door eraan te zitten of ze te manipuleren, kun je de situatie verergeren, vooral omdat de huid op en rond de tepel erg gevoelig is.

Eenvoudige behandeling

Voor veel bultjes is een basisverzorging voldoende. Je kunt het gebied voorzichtig reinigen met warm water en een milde zeep, of een reinigingsmiddel dat salicylzuur bevat. Dit helpt om poriën te ontstoppen, ontstekingen te verminderen en infecties te voorkomen. Zorg ervoor dat je geen agressieve producten gebruikt die de gevoelige huid kunnen irriteren. Vermijd ook strakke kleding die wrijving veroorzaakt en gebruik katoenen kleding die ademt.

Wanneer medische behandeling nodig is

Als de bultjes pijnlijk zijn, niet vanzelf verdwijnen of gepaard gaan met andere symptomen zoals afscheiding of huidverkleuring, is het verstandig om medische hulp in te schakelen. De arts kan aanvullende onderzoeken uitvoeren, zoals een echografie of een biopsie, om te bepalen of er iets ernstigers aan de hand is.

In het geval van een infectie zoals mastitis, kan de arts een antibioticakuur voorschrijven om de bacteriën te bestrijden en de infectie te verhelpen. Bij bultjes veroorzaakt door schimmelinfecties wordt vaak een antischimmelcrème voorgeschreven.

Behandeling bij kwaadaardige gezwellen

Als er een vermoeden bestaat dat de bult kwaadaardig is, zullen artsen verschillende diagnostische tests uitvoeren, zoals een mammografie of een MRI-scan. Afhankelijk van de resultaten kan de behandeling bestaan uit:
  • Chirurgische ingreep – Verwijdering van de tumor of het bultje.
  • Chemotherapie of bestraling – Behandelingen om de kankercellen aan te pakken, afhankelijk van de omvang en agressiviteit van de tumor.
  • Borstamputatie – In ernstige gevallen kan een volledige borstamputatie nodig zijn om de kanker te bestrijden.

Zelfzorg en preventie

Bij minder ernstige gevallen is het belangrijk om je huid goed te verzorgen. Blijf gehydrateerd, draag ademende stoffen zoals katoen en voorkom wrijving. Let op je lichaam en zoek medische hulp wanneer iets ongewoons aanhoudt of verergert.

Preventie

Goede hygiëne kan het ontstaan van bultjes of puistjes op de tepel voorkomen. Het dragen van schone, ruimvallende kleding helpt verstopte poriën te voorkomen en wrijving te voorkomen. Regelmatig wassen van het lichaam, vooral na het zweten, verwijdert talg en zweet uit de poriën.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bultjes op de tepelBultjes op de tepelRond de tepel van de vrouwenborst bevindt zich het tepelhof. Deze is bij elke vrouw iets verschillend. Op deze tepelhof…
Gezwollen tepels: oorzaken tepelzwelling of gezwollen tepelGezwollen tepels: oorzaken tepelzwelling of gezwollen tepelZowel kinderen als volwassenen kunnen last krijgen van gezwollen tepels of tepelzwelling. De tepel van een kind kan om v…
Pijnlijke tepelPijnlijke tepelEen pijnlijke tepel ontstaat vaak bij vrouwen, maar soms ook bij mannen. Het is een vervelend gevoel, want tepels schure…
Ingetrokken tepel: oorzaken en symptomen omgekeerde tepelsIngetrokken tepel: oorzaken en symptomen omgekeerde tepelsEen ingetrokken tepel ligt plat tegen de tepelhof of is naar binnen gericht in plaats van naar buiten. Bij een ingetrokk…

Voortijdige (vroegtijdige, premature) menopauze bij vrouwenVoortijdige (vroegtijdige, premature) menopauze bij vrouwenDe menopauze, het natuurlijke proces waarbij de menstruatie stopt, treedt doorgaans op tussen de leeftijd van 45 en 55 j…
Botontkalking: wat houdt dit in en hoe wordt het behandeld?Botontkalking: wat houdt dit in en hoe wordt het behandeld?Botontkalking is een ernstige aandoening aan de botten. Deze aandoening kan mogelijk een erfelijke oorsprong hebben. Als…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Aila Images/Shutterstock.com
  • https://www.borstvoedingnatuurlijk.nl/Borstvoeding/Informatie_per_onderwerp/Problemen___oplossingen/Melkblaar
  • https://www.healthline.com/health/pimple-on-nipple
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/321013.php
  • https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/acne-conglobata/
  • http://www.prolacta.nl/index.php?page=FAQ_Borstvoeding-Veelgestelde_vragen_over_borstvoeding-Tepelkloven-Melkblaar_-_behandeling&pid=159
  • Pink Ribbon. Knobbeltje in de borst. https://www.kwf.nl/pink-ribbon/borstkanker/knobbeltje-in-de-borst (ingezien op 12-9-2024)
  • Afbeelding bron 1: Michaeljung/Shutterstock.com
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 12-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.