Ingegroeide haartjes: oorzaak en behandeling ingegroeid haar

Ingegroeide haartjes: oorzaak en behandeling ingegroeid haar Ingegroeide haartjes of haren kunnen onaangenaam zijn en veel ongemak veroorzaken. In principe kan elke persoon in zijn leven worden geconfronteerd met het fenomeen 'ingegroeide haartjes'. Een ingegroeide haar kan zich manifesteren in de lies, op de bil, de benen, op de bikinilijn, in de neus, in de baardstreek, etc. Ingegroeide haartjes zijn niet ernstig, maar ze kunnen vervelend en gênant zijn omdat ze de huid irriteren, die vervolgens rood wordt en er zich puistjes en vlekkerige knobbeltjes op het oppervlak vormen. In sommige gevallen zelfs zeer pijnlijke hobbelige verhogingen op de huid.
Een ingegroeide haar / Bron: LBPics, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Een ingegroeide haar / Bron: LBPics, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Wat is een ingegroeide haar?

Ingegroeide haren zijn haren die krullen en in de huid groeien in plaats van uit. Ze worden bijna nooit gezien bij kinderen en verschijnen meestal pas na de puberteit, vaak nadat mensen hun haar hebben verwijderd van bepaalde delen van het lichaam door te scheren, te waxen, haarverwijderende crèmes toe te passen of te epileren.

Waar ingegroeide haartjes heel vaak voorkomen, zijn onder meer op de wangen, kin en nek/hals van mannen, onder de oksels bij beide geslachten, in de schaamstreek (ook bekend als bikinizone bij vrouwen) en in het anale gebied. Ingegroeide haren veroorzaken ontsteking van de huid, die kan jeuken en pijn doen, vooral als ze in grote aantallen voorkomen.

Symptomen van ingegroeide haartjes

Voorkeursplekken

Ingegroeide haartjes verschijnen meestal in het baardgebied, inclusief de kin en de wangen en vooral de nek en hals. Ze kunnen op de hoofdhuid verschijnen bij degenen die hun hoofd scheren. Andere veel voorkomende gebieden voor ingegroeide haartjes zijn de oksels, de schaamstreek en lies (de bikinilijn) en de benen.

Verschijnselen

Symptomen van ingroeide haren zijn:
  • kleine, stevige, afgeronde pukkeltjes
  • kleine, met pus gevulde, blaarachtige letsels (puistjes)
  • hyperpigmentatie (het donkerder worden van de huid)
  • pijn
  • jeuk
  • gekromde haren die teruggroeien in de huid

Oorzaken van ingegroeide haartjes

Het probleem van ingegroeide haren komt het meest voor bij mensen met zeer dik, krullend of weerbarstig haar. Een gebogen haarzakje, dat strak gekruld haar produceert, zal het haartje sneller opnieuw in de huid komen. Scheren creëert scherpe randen bij dit type haar, vooral als het haar droog is wanneer het wordt geschoren. Ook als je je huid strak trekt tijdens het scheren, kan het geschoren haar sneller terug in de huid groeien zonder eerst uit te groeien. Bij mensen met kroeshaar en een donker-gepigmenteerde huid, is de kans op ingegroeide haartjes vaak wat groter dan bij blanke mensen.

Soms zijn het dode huidcellen die de haarwortel verstoppen en het haar naar binnen dwingen om onder de huid uit te groeien in plaats van omhoog. Bovendien kunnen ingegroeide haren ook het gevolg zijn van overproductie van bepaalde geslachtshormonen. Deze overproductie kan leiden tot overmatige haargroei, waardoor de kans groter wordt dat je met dit probleem wordt geconfronteerd.

Huisarts raadplegen

Bij ingegroeide haartjes hoef je niet per se naar de huisarts te gaan. Meestal lost het zichzelf op of kan het worden verwijderd met behulp van verzorgingsproducten. Als deze maatregelen niet succesvol zijn, moet het ingegroeide haar worden verwijderd door een arts. In geval van een ontsteking of een abces is medisch advies vereist om verdere complicaties zoals littekens of donkere huidverkleuring te voorkomen. De arts kan het ingegroeide haartje verwijderen met een steriele naald en ontstekingsremmende medicijnen voorschrijven.

Kortom, ingegroeide haren die na een paar dagen niet vanzelf overgaan of zelfs ontstoken raken, moeten door een arts worden behandeld. Waarschuwingssignalen van een ernstig beloop omvatten jeuk, roodheid en drukpijn, die snel toenemen. Een roodachtige streep rond het ingegroeide haar duidt op bloedvergiftiging die in het ziekenhuis moet worden behandeld. Bij jeuk, pusvorming of begeleidende symptomen zoals koorts of koude rillingen, is het raadzaam direct een arts te raadplegen.

Onderzoek en diagnose

Ingegroeide haren veroorzaken vaak dat de ontstoken huid pus produceert die zich ophoopt in puistjes. Ingegroeid haar verdwijnt meestal vanzelf, maar als dit niet het geval is, kan het, nadat de huidontsteking is genezen, verdwijnen. Soms ontstaat er permanent een donkere verkleuring van het aangetaste huidgebied. Zichtbare littekens ontstaan vooral wanneer je constant aan het krabben of wrijven bent over het aangedane gebied. De huisarts zal de diagnose stellen op basis van lichamelijk onderzoek en een vraaggesprek over je klachten.

Behandeling van ingegroeide haren

Als je na een ontharing opmerkt dat je last krijgt van ingegroeide haartjes, dan kun je een warm washandje op het aangetaste gebied leggen om de huidporiën open te maken en heel voorzichtig met een een pincet, een gesteriliseerde naald en katoenen balletjes gedrenkt in alcohol of een desinfecterend middel proberen om het haar in de juiste groeirichting te krijgen. Als deze methode niet werkt en de ingegroeide haren gaan irriteren of ontstoken raken, is het raadzaam je huisarts te raadplegen. De arts kan bijvoorbeeld een steriele naald of scalpel gebruiken om, indien nodig, een kleine incisie in de huid aan te brengen om het ingegroeide haartje uit de huid te verwijderen.

Medicijnen die in dit verband kunnen worden voorgeschreven omvatten ontstekingsremmende corticosteroïden die op de huid worden aangebracht om de zwelling te verminderen, retinoïden om dode huidcellen te verwijderen en pigmentatie van de huid te verminderen, en antibiotica die lokaal wordt aangebracht of oraal worden ingenomen.

Complicaties

Ingegroeide haren kunnen in het ergste geval tot steenpuisten en abcessen leiden. Ingegroeide haartjes kunnen ook folliculitis (ook bekend als haarwortelontsteking of scheerbultjes) veroorzaken. Dit kan gebeuren in gebieden die vaak worden geschoren, bijvoorbeeld onder de arm of in de schaamstreek. De oorzaak van de complicatie is meestal een verstopte porie of ontstoken huid door een bacterie. Vaak vormt zich na een tijdje een bultje. Dit kan leiden tot lokale ontsteking.

Als ingegroeide haren ontsteking of een pijnlijke steenpuist veroorzaken, moeten deze op de juiste manier worden behandeld. In geen geval mag je een steenpuist uitknijpen. Als gevolg hiervan kan de pus die het bevat samen met alle bacteriën in de bloedbaan terechtkomen. Bloedvergiftiging zou het mogelijke gevolg zijn. Voor grotere steenpuisten of abcessen door ingegroeide haren is een bezoekje aan de huisarts belangrijk.

Preventie

Met de haren mee scheren

Ingegroeide haartjes kunnen het best worden voorkomen door het haar in de getroffen gebieden helemaal niet te scheren, epileren of te waxen. In de praktijk is dit echter in veel gevallen niet haalbaar. Een andere manier om ingegroeide haartjes te voorkomen, is om niet tegen de haargroei in te scheren. Door tegen de haren in te scheren, vergroot je de kans op ingroei. Bovendien raakt je huid beschadigd, ontstoken en geïrriteerd. Met de haren mee scheren is beter, ook al zorgt dat misschien niet voor de meest gladde huid.

Andere maatregelen

Ook is het zinvol om de huid na het ontharen vaker met een scrub te behandelen om verstopping van de poriën te voorkomen. Na het harsen of waxen van de huid wordt het aanbevolen om de huid te hydrateren met vochtinbrengende lotion om het soepel te maken en het haar goed uit de poriën te laten groeien. Verder is het zo dat na een laserbehandeling (ontharing met behulp van de laser) ingegroeide haartjes tot het verleden behoren.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ingegroeide haartjes behandelenIngegroeide haartjes behandelenIngegroeide haartjes kunnen er lelijk uit zien en pijn zijn. Ze worden veroorzaakt door haartjes die terug in huid groei…
Ingegroeide haren en schaamharen bij het scheren: OplossingVandaag de dag is scheren de normaalste zaak van de wereld. Hoe kaler hoe beter, lijkt de trend. Toch brengt dit scheren…
Ingegroeide haren? PFB vanishVeel mensen hebben last van ingegroeide haren. Deze brengen veel irritaties met zich mee, niet alleen lichamelijk maar o…
Buikhaar ontharen (buikstreep navel tot schaamhaar)Buikhaar ontharen (buikstreep navel tot schaamhaar)Sommige vrouwen hebben er last van. Donkere haartjes die groeien van de navel tot de venusheuvel. Er zijn verschillende…

Decompressieziekte (duikersziekte): Oorzaken en behandelingDecompressieziekte (duikersziekte): Oorzaken en behandelingDecompressieziekte (aerobullose, caissonziekte, duikersziekte) verwijst naar letsels veroorzaakt door een snelle afname…
Duiken en snorkelen: Ziekten en problemen met gezondheidDuiken en snorkelen: Ziekten en problemen met gezondheidDuiken en snorkelen stellen deelnemers bloot aan een breed scala van mogelijke gevaren die mogelijk leiden tot diverse v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: (Dr.queso ), Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Cosmopolitan. Ingegroeide haar? Wij hebben de tips om het te voorkomen! https://www.cosmopolitan.com/nl/beauty/a151865/tips-om-ingegroeide-haren-te-voorkomen/ (ingezien op 7-4-2020)
  • https://encyclopedie.medicinfo.nl/medicijnen-voor-huidontstekingen
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ingrown-hair/symptoms-causes/syc-20373893
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Ingrown_hair
  • https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/ingrown-hair-cyst
  • https://www.nhs.uk/conditions/ingrown-hairs/
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/322858.php
  • https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/ingrown-hair-causes-symptoms-treatment
  • https://www.thuisarts.nl/ontsteking-van-haarzakjes
  • Afbeelding bron 1: LBPics, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 20-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.