Ingegroeide neushaar: symptomen en behandeling neusharen

Ingegroeide neushaar: symptomen en behandeling neusharen Ingegroeide haren kunnen overal voorkomen op je lichaam waar je je haren scheert, epileert of waxt. Het komt regelmatig voor dat een haar die is verwijderd door middel van scheren, epileren of harsen teruggroeit in de huid, bijvoorbeeld langs de bikinilijn, in de lies, op de benen, onder de oksels, of in de baardregio bij mannen. Mensen met krullend haar of kroeshaar hebben meer kans om ingegroeide haartjes te krijgen omdat het haar van nature de neiging heeft om terug te krullen richting de huid. Ingegroeide haartjes kunnen ook optreden in de neus.

Ingegroeide neushaar

Zowel mannen als vrouwen hebben neusharen, ofschoon mannen vaak langere en dikkere exemplaren hebben. Deze kun je echter op eenvoudige wijze zelf verwijderen met een schaar, trimmer of pincet. Haartjes die verwijderd zijn kunnen echter teruggroeien in de huid wat tot klachten leidt. Een ingegroeide neushaar veroorzaakt pijn en irritatie in het neusgat. Wanneer het ingegroeide haartje in de huid of door het haarzakje groeit, wordt het gebied rood en ontstoken. Het gebied kan op een puistje lijken. De ontsteking in dit gebied kan ervoor zorgen dat het neusgat rood en gezwollen wordt.

Functie van neusharen

Neusharen kunnen als cosmetisch storend worden ervaren, vooral de wat lagere haren die uit je neus groeien. Toch is het belangrijk om te weten dat neusharen wel degelijk een functie hebben. Neusharen vangen irriterende stoffen zoals stof en pollen op, evenals vele ziekteverwekkers zoals bacteriën. Daarom is het verstandig om je neusharen nooit volledig te verwijderen.

Als je neushaar een hebt die je als cosmetisch storend ervaart omdat deze bijvoorbeeld uit je neusgat groeit en goed zichtbaar is, gebruik dan een schaar met afgeronde punten (zodat je niet in de pijnlijke binnenzijde van de neushuid prikt), of een speciaal RVS neushaarschaartje of een mechanische trimmer om het haar in te korten.

Symptomen ingegroeide neusharen

Een ingegroeide neushaar kan lijken op een rood bultje of pukkeltje in je neus. Mogelijke symptomen zijn:
 • een bultje of pukkeltje in de neus
 • geïrriteerde huid op en rond het ingegroeide neushaartje
 • jeuk
 • pijn of gevoeligheid

Vaak gaan de klachten als gevolg van een ingegroeide neushaar vanzelf over, soms met wat zelfzorgmaatregelen. Als je evenwel regelmatig last hebt van ingegroeide neusharen of er ontstaat ene ontsteking, dan is het verstandig je huisarts re raadplegen.

Niet krabben en van de geïrriteerde plek afblijven

Als je een ingegroeide neushaar hebt, is het belangrijk dat je deze met rust laat en niet gaat krabben of de plek anderszins aanraakt.
Je neus bevat van nature een aantal potentieel pathogene bacteriën, zoals Staphylococcus aureus, een bacterie die bij veel mensen voorkomt, vooral op de huid en in de neus. De bacterie veroorzaakt onder normale omstandigheden geen ziekte, maar bij beschadiging van huid of slijmvliezen, bijvoorbeeld door te krabben of in de neus te peuteren, kunnen infecties ontstaan.

Als je ziet dat de ingegroeide haar dicht bij het oppervlak van je huid ligt, kun je eventueel een steriel pincet of een naald gebruiken om het voorzichtig los te maken. Maar ga niets forceren of in de huid punniken, aangezien dit kan leiden tot infectie en littekens.

Neusharen niet uittrekken

Als een haar duidelijk uit de neus steekt, is er niets mis met het voorzichtig inkorten. Maar je moet het niet uittrekken omdat het kan leiden tot een ontsteking van het haarzakje. Bovendien opent het de deur naar ziektekiemen en ziekteverwekkers. Elke uitgetrokken haarwortel laat een microscopische laesie achter die direct in de huid uitmondt als een open kanaaltje. Vooral in het voorste gebied van de neus zijn mensen meer vatbaar voor droge slijmvliezen, wat het risico op ontsteking verder vergroot. Als het slijmvlies droog en verwond is, zien bacteriën en virussen hun kans schoon om er zich te nestelen. Het gevolg is een onaangename infectie.

Neusharen verwijderen

Voor het verwijderen van neusharen zijn er verschillende mogelijkheden. Sommige mensen verwijderen hun neushaar met een speciaal schaartje of ze trekken de haar eruit met een pincet. Dit laatste wordt ten zeerste afgeraden, omdat het een wondje achterlaat in de neus die kan gaan ontsteken. De beste oplossing om neushaar te verwijderen, is een trimmer voor neusharen. Dit apparaat is ontworpen om veilig en gemakkelijk te gebruiken en om letsel te voorkomen.

Een ingegroeid neushaar zelf behandelen

Een ingegroeide neushaar kun je soms zelf behandelen. Gebruik een warm kompres om zwelling en ontsteking op de plaats van het ingegroeide neushaartje te verminderen. Breng een kleine hoeveelheid natuurlijk antiseptisch middel zoals tea tree-olie aan op de ingegroeide haar. Met een pincet kun je het haartje voorzichtig beetpakken of achter/onder het haartje komen en het zo lostrekken uit de huid.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Neushaar verwijderen: knippen, trimmen, epileren of waxen?Veel mensen hebben last van overtollig neushaar. Overtollig neushaar kun je op verschillen manieren verwijderen. Je kunt…
Ingegroeide haren? PFB vanishVeel mensen hebben last van ingegroeide haren. Deze brengen veel irritaties met zich mee, niet alleen lichamelijk maar o…
Ingegroeide teennagel: Oorzaken, symptomen, behandelingIngegroeide teennagel: Oorzaken, symptomen, behandelingEen ingegroeide teennagel zie je het meest aan de grote teen. Eén of beide zijkanten van nagel is gekromd en snijdt in d…
Ingegroeide haartjes behandelenIngegroeide haartjes behandelenIngegroeide haartjes kunnen er lelijk uit zien en pijn zijn. Ze worden veroorzaakt door haartjes die terug in huid groei…

Decompressieziekte (duikersziekte): Oorzaken en behandelingDecompressieziekte (duikersziekte): Oorzaken en behandelingDecompressieziekte (aerobullose, caissonziekte, duikersziekte) verwijst naar letsels veroorzaakt door een snelle afname…
Duiken en snorkelen: Ziekten en problemen met gezondheidDuiken en snorkelen: Ziekten en problemen met gezondheidDuiken en snorkelen stellen deelnemers bloot aan een breed scala van mogelijke gevaren die mogelijk leiden tot diverse v…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: David Shankbone (attribution Required), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • https://theappside.com/ingrown-hair-in-nose/
 • https://www.self.com/story/ingrown-hair-treatment
 • https://www.healthline.com/health/ingrown-nose-hair
 • https://oossu.nl/fresh/neusharen-verwijderen-5-tips
 • https://www.rivm.nl/staphylococcus-aureus-infecties
 • https://oureverydaylife.com/how-to-treat-ingrown-nose-hairs-12122533.html
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 25-08-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.