Pukkeltje of puistje in de neus: oorzaken en behandeling

Pukkeltje of puistje in de neus: oorzaken en behandeling Een pukkeltje of puistje in de neus kan irriterend en pijnlijk zijn en voor veel ongemak zorgen. Vaak is het pukkeltje het gevolg van een verstopte porie of een ingegroeide neushaar. Maar soms kan er ook sprake zijn van een bacteriële infectie. De neus is bijzonder kwetsbaar als je ze vaak aanraakt met vuile vingers, een zeer droog neusslijmvlies hebt of gewoon verkouden bent. Vaak zijn er jeugdpuistjes in het spel. Een goede huidverzorging is cruciaal voor puistjes. Er zijn speciale verzorgingsproducten voor een onzuivere huid. Daarnaast is een zorgvuldige neusverzorging belangrijk als je een pukkel in de neus hebt. Als het neusslijmvlies vochtig gehouden wordt, kan ontsteking meestal beter genezen. Wees ook voorzichtig met het snuiten van je neus, zodat het puistje niet kapot gaat.

Een pukkeltje of puistje in de neus

Pukkeltjes kunnen overal op je lichaam voorkomen, maar soms soms kunnen ze ook opdoemen op ongewone plaatsen. Puistjes kunnen bijvoorbeeld in de neus voorkomen. Vooral de neusgaten worden vaak aangetast door kleine puisten. Deze zijn niet alleen vervelend, maar vaak extreem pijnlijk.

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van puistjes in de neus. Deze lastpakken kunnen worden beïnvloed door factoren zoals hormonale schommelingen, huidverzorgingsgewoonten en omgevingsinvloeden. Het begrijpen van deze diverse oorzaken kan helpen bij het nemen van doelgerichte maatregelen om pukkeltjes te voorkomen en te behandelen.

Talgklier / Bron: OpenStax College, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Talgklier / Bron: OpenStax College, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Oorzaken van puistjes in de neus

Gewone puistjes

Meestal zijn mannelijke geslachtshormonen, de zogenaamde androgenen, verantwoordelijk voor het verschijnen van jeugdpuistjes. Deze hormonen komen niet alleen voor bij mannen, maar ook bij vrouwen. Vooral als gevolg van hormoonschommelingen, zoals in de puberteit het geval is, is de huid onzuiver, omdat de talgproductie van de huid toeneemt. Talg (sebum) ofwel huidsmeer is een vettige substantie. In de huid zitten talgklieren die talg produceren. Dit is een soort beschermlaag van de huid. Te veel talg geeft aanleiding tot jeugdpuistjes, ook bekend als acne. De oorzaken van puistjes in de neus zijn niet anders dan die van puistjes op andere delen van het lichaam. Ze ontstaan ​​wanneer de huid overmatige hoeveelheden talg produceert. Dit verstopt de klieruitgangen. Dientengevolge kunnen ze rood worden, etteren en gedeeltelijk ontsteken. Het feit dat de huid meer talg produceert, kan verschillende oorzaken hebben. In de regel is dit te wijten aan schommelingen in de hormoonhuishouding, een genetische aanleg of het feit dat je slecht eet.

Een ingegroeide neushaar

Ingegroeide haartjes kunnen zich overal op het lichaam manifesteren. Een ingegroeide neushaar kan ontstaan door de neusharen te trimmen, te scheren of af te knippen. Het haartje kan soms teruggroeien in de huid, waardoor een ingegroeide neushaar ontstaat.

Vestibulitis nasalis

Vestibulitis nasalis is een infectie in een neusholte in de neus, het voorste deel van de neusholte. Het wordt veroorzaakt door in de neus te peuteren, overmatig je neus te snuiten of door het dragen van een neuspiercing. De Staphylococcus aureus, een bacterie die bij veel mensen voorkomt, vooral op de huid en in de neus, is de boosdoener. Deze infectie leidt tot de vorming van rode of witte bultjes in de neus.

Steenpuist

Een steenpuist (furunkel) is etterende en pijnlijke ontsteking van een haarzakje of een talgklier en te herkennen als een grote, rode, harde onderhuidse plek of bult. De boosdoener is een bepaalde bacterie (stafylokokken). Een steenpuist die zich in of rondom de neus of op de bovenlip (de zogenaamde 'gevarendriehoek') bevinden, moeten direct worden behandeld vanwege het gevaar dat een dieper gelegen holte (de zogeheten 'sinus cavernosus') verstopt raakt en een trombose ontstaat.

Koortslip, kan ook voorkomen in of rond de neus / Bron: Sergii Chepulskyi/Shutterstock.comKoortslip, kan ook voorkomen in of rond de neus / Bron: Sergii Chepulskyi/Shutterstock.com

Koortsuitslag (herpes labialis)

Een koortslip ontstaat door het herpesvirus en geeft symptomen als blaasjes, meestal op of rond de lippen. Deze blaasjes jeuken, branden, tintelen of doen pijn.

Andere mogelijke oorzaken

Hormonale schommelingen kunnen van invloed zijn op de talgproductie, hetgeen kan leiden tot verstopte poriën en de vorming van puistjes. Onjuiste huidverzorgingsgewoonten, zoals het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen, kunnen de delicate huid rond en in de neus irriteren en puistjes veroorzaken. Bovendien kunnen omgevingsfactoren, zoals blootstelling aan vervuiling, allergenen of droge en schrale lucht, het slijmvlies in de neus irriteren en bijdragen aan het ontstaan van pukkeltjes in de neus.

Behandeling van puistjes in de neus

Behandeling van een pukkeltje of puistje in de neus hangt af van de oorzaak en kan bestaan uit:
  • Gewone puistjes kunnen behandeld worden met een gel met benzoylperoxide. Deze is zonder recept verkrijgbaar. Deze gel zorgt dat poriën minder makkelijk verstoppen en remt de groei van de bacterie die acne veroorzaakt.
  • Een ingegroeide neushaar kun je het beste met rust laten. De meeste ingegroeide haren genezen spontaan. Bij aanhoudende klachten kun je aan afspraak maken met de huisarts, die de haar kan lostrekken met een steriele naald. Warme kompressen helpen om pijn te verminderen en je kunt verder tea tree olie toepassen, wat een natuurlijk antiseptisch middel is.
  • Vestibulitis nasalis: hardnekkige infecties kunnen met een antibioticum bestreden worden. Deze schrijft de huisarts voor.
  • Steenpuist. De huisarts kan antibiotica voorschrijven. Bij steenpuisten in de neus dien je tevens warme vochtige kompressen aan te brengen.
  • Koortslip (herpes labialis) gaat vanzelf over. Het is belangrijk om de blaasjes niet aan te raken en je handen regelmatig te wassen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van een verstopte neus?Last van een verstopte neus?Een verstopte neus is erg vervelend! Vaak hebben mensen daarbij last van hoofdpijn en hebben ze een benauwd gevoel. Hoe…
Wat te doen bij een bloedneusIedereen heeft wel een bloedneus, maar weinigen raadplegen hier een dokter voor. Als het om een moeilijk te stelpen bloe…
Snurken, slapeloze nachtenSnurken. Voor velen erg irritant. Vooral als je naast iemand ligt die snurkt. Het maakt een irritant geluid, en je partn…
Verstopte neus verhelpen - Natuurlijke middeltjesVerstopte neus verhelpen - Natuurlijke middeltjesEen verstopte neus wordt veroorzaakt door een ontsteking van de slijmvliezen van de neus. Dit kan komen door allergie, v…

Duiken en snorkelen: Ziekten en problemen met gezondheidDuiken en snorkelen: Ziekten en problemen met gezondheidDuiken en snorkelen brengen deelnemers in contact met een breed scala aan mogelijke gevaren die kunnen leiden tot divers…
Interstitiële nefritis: Ontsteking ruimten tussen niertubuliInterstitiële nefritis: Ontsteking ruimten tussen niertubuliDe nieren filteren afval en extra vocht uit het lichaam. Interstitiële nefritis is een ernstige nieraandoening waarbij d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 401711, Pixabay
  • Dings JPJ, Damme PhA van. De furunkel in het (ge)zicht. Ned Tijdschr Tandheelkd 2008; 115: 125-131
  • https://www.rivm.nl/staphylococcus-aureus-infecties
  • https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/steenpuist-furunkel/
  • https://www.thuisarts.nl/acne
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/323322.php
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Talg_(sebum)
  • https://www.thuisarts.nl/koortslip/ik-heb-koortslip
  • https://www.ntvg.nl/artikelen/kleine-kwalen-de-huisartsgeneeskunde-furunkel-karbunkel-en-furunculose/volledig
  • https://www.apotheek.nl/medicijnen/benzoylperoxide-op-de-huid
  • https://nl.wikihow.com/Ingegroeide-neusharen-behandelen
  • Ze.nl. Puistje in je neus? Dit kun je er tegen doen. https://www.ze.nl/artikel/244394-puistje-aan-binnenkant-van-je-neus-dit-kun-je-er-tegen-doen (ingezien op 14-11-2023)
  • Afbeelding bron 1: OpenStax College, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Sergii Chepulskyi/Shutterstock.com
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 14-11-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.