Scheerbultjes: bultjes na het scheren voorkomen bij mannen

Scheerbultjes: bultjes na het scheren voorkomen bij mannen Scheerbultjes, ook bekend als razor bumps en pseudofolliculitis barbae, zijn kleine bultjes op de huid die ontstaan ​​na het scheren. Scheerbultjes lijken wel wat op puistjes en kunnen pijnlijk zijn. In de loop van de tijd kunnen deze ogenschijnlijk kleine scheerbultjes zich ontwikkelen tot permanent littekenweefsel. Scheerbultjes kenmerken zich door rode, jeukende en gevoelige bultjes. Hoewel veel mannen huidirritatie kunnen ervaren na het scheren, ontwikkelen sommige mannen een chronisch type scheerbultjes genaamd Pseudofolliculitis Barbae, wat ontstaat door ingegroeide haren.
Pseudofolliculitis barbae / Bron: Army Medical Department, Wikimedia Commons (Publiek domein)Pseudofolliculitis barbae / Bron: Army Medical Department, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Oorzaken

Scheerbultjes worden veroorzaakt door scheren. Wanneer een haar wordt afgesneden op de plek waar het de huid verlaat, kan het terug krullen en weer de huid ingroeien, dwars door de wand van een haarzakje heen. Deze ingegroeide haartjes veroorzaken irritatie van de haarzak, die opzwelt in een kleine rode knobbel die een beetje lijkt op een puistje. Door de juiste scheertechniek te gebruiken, kun je scheerbultjes en ingegroeide haartjes voorkomen of verminderen.

Synoniemen

Scheerbultjes staan ook bekend als 'razor bumps' of onder de medische term 'pseudofolliculitis barbae'.

Soorten scheerbultjes

Er zijn eigenlijk twee soorten scheerbultjes: extrafolliculair en transfolliculair.

Transfolliculair haar

Hierbij groeit het haar groeit niet uit het haarzakje, maar direct in de huid. Dit heeft bultjes, puistjes, irritatie en ontstekingen tot gevolg.

Extrafolliculair haar

Extrafolliculair betekent dat de haar ronddraait en groeit naar binnen zonder de huid helemaal te verlaten.

Symptomen van bultjes na het scheren

Verschijnselen

Bij scheerbultjes gaat het de volgende symptomen:
  • verhoogde, rode bultjes
  • jeuk
  • pijn
  • donker worden van de huid
  • kleine papels (stevige, afgeronde bultjes)
  • puisten (met pus gevulde, blaarachtige laesies)

Locatie

Scheerbultjes kunnen overal voorkomen waar je je hebt geschoren. De meest voorkomende plekken zijn:
  • gezicht (met name de kin, nek en de onderkant van de wangen, bij de kaken)
  • oksels
  • lies
  • benen

Oorzaken en risicofactoren

De belangrijkste oorzaak van scheerbultjes is ingegroeide baardharen en dit komt door het te kort afscheren van de haren en kroeshaar.

Meer mannen dan vrouwen

Mannen hebben meer kans op scheerbultjes dan vrouwen. Dit komt omdat mannen zich elke dag scheren en omdat de huid op het gezicht een bijzonder gevoelig deel van het lichaam is. Het blijkt dat 78% van de mannen ooit enige vorm van irritatie heeft ondervonden als gevolg van scheren, waaronder scheerbultjes, rode huid of pijn.

Mannen met kroeshaar

Terwijl slechts 20% van de mensen met een blanke huidkeur problemen ervaart met scheerbultjes, hebben maar liefst tussen de 60 en 80% van de zwarte mannen er last van. Dit komt omdat gekruld gezichtshaar, vooral kroeshaar, van zwarte mannen meer geneigd is om om te krullen en terug in de huid te groeien dan meer rechte haartypes. Mannen met gekruld gezichtshaar hebben maar liefst 50 keer meer kans om last te krijgen van scheerbultjes dan mannen met niet-gekruld haar.

Behandeling

Vaak wordt geadviseerd de haren zo weinig mogelijk te scheren, bijvoorbeeld om de paar dagen, teneinde de vorming van scheerbultjes zo veel mogelijk te voorkomen. Het is daarbij raadzaam om de haren niet te kort te scheren en dan is een trimmen een betere optie. Ook kun je verzachtende oliën gebruiken tijdens het scheren. Eventueel kan ontharen middels de YAG-laser uitkomst bieden. Lasertherapie kan evenwel leiden tot pigmentatieveranderingen in het gebied:
  • hyperpigmentatie (donkerverkleuring)
  • hypopigmentatie (pigmentverlies).

Huismiddelen tegen scheerbultjes

Hoewel preventie de beste methode is om scheerbultjes aan te pakken, kunnen de volgende natuurlijke remedies helpen de klachten te verlichten.

Aloë vera

Aloë vera heeft een antibacteriële, verzachtende, hydraterende en ontstekingsremmende werking. Het helpt om jeuk, ontsteking en roodheid als gevolg van de scheerbultjes snel en effectief te verminderen.

Tea tree olie / Bron: OptimaTea tree olie / Bron: Optima

Tea tree olie bij scheerbultjes

Tea tree olie heeft antibacteriële, ontstekingsremmende en antiseptische eigenschappen. Het opent de poriën, maakt het ingegroeide haar los en kalmeert de roodheid en ontsteking van de scheerbultjes. Meng 10-15 druppels tea tree olie in een kom met warm water. Doordrenk een washandje in de kom en breng de doek gedurende 30 minuten op het aangetaste gebied aan. Herhaal een paar keer per dag, indien nodig.

Exfoliërende scrub

Reinig het getroffen gebied voorzichtig om dode huidcellen op te ruimen die de poriën kunnen verstoppen. Je kunt een milde exfoliator gebruiken of je kunt suiker en olijfolie samen mengen tot een doe-het-zelfpasta. Wrijf de exfoliator of masseer het gedurende vijf minuten in een cirkelvormige beweging over het getroffen gebied. Afspoelen met warm water.

Bultjes na het scheren voorkomen bij mannen

Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om scheerbultjes te voorkomen, zoals:
  • Scheer de haartjes niet te kort af.
  • Scheer in de richting van de haargroei in plaats van 'tegen de stroom in'. Scheren in dezelfde richting als de haarrichting voorkomt irritatie.
  • Gebruik niet-irriterende scheerschuim.
  • Gebruik veel schuim om de huid te beschermen.
  • Gebruik een elektrisch scheerapparaat.
  • Trimmen in plaats van scheren.
  • Trek tijdens het scheren niet aan de huid.
  • Minder vaak scheren.
  • Vervang regelmatig je scheermes.
  • Exfoliëren met retinoïden, glycolzuur of salicylzuur of benzoylperoxiden.
  • Maak de huid vochtig met warm water om de poriën te openen voordat je gaat scheren.
  • Gebruik altijd een scherp scheermesje in een hoogwaardig scheerapparaat.
  • Druk na het scheren op een koude, vochtige doek tegen het gezicht om de poriën weer af te sluiten.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pseudofolliculitis barbae: Scheerirritatie met rode bultjesPseudofolliculitis barbae: Scheerirritatie met rode bultjesPseudofolliculitis barbae is een huidaandoening die tot stand komt door scheerirritatie. De patiënt kampt namelijk met c…
Jeukende bultjes na het scheren: Oorzaken en behandelingenJeukende bultjes na het scheren: Oorzaken en behandelingenEen tijdelijk glad uiterlijk van de huid verkrijgen mensen door het lichaamshaar te scheren. Het verwijderen van het lic…
Huiduitslag op de penis: Oorzaken van uitslagHuiduitslag op de penis: Oorzaken van uitslagSoms krijgen mannen te maken met een huiduitslag op de penis. De man heeft dan rode, jeukende plekken op het puntje van…
Pseudofolliculitis barbae: symptomen, oorzaak en behandelingPseudofolliculitis barbae: symptomen, oorzaak en behandelingPseudofolliculitis barbae (ingegroeide haren of scheerbultjes) wordt gekenmerkt door ontstekingen rond de haarzakjes. De…

Hallux rigidus: Artrose aan gewricht grote teen met pijnHallux rigidus: Artrose aan gewricht grote teen met pijnHallux rigidus is een teenaandoening waarbij een gewricht aan de voet van de grote teen pijnlijk en verstijfd is. Hallux…
Airplane headache: plotse felle hoofdpijn in het vliegtuigAirplane headache: plotse felle hoofdpijn in het vliegtuigMensen met vliegangst durven niet met het vliegtuig te reizen om verschillende redenen: sommigen zijn bang om neer te st…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • https://getbevel.com/bevelcode/basics/what-are-razor-bumps
  • https://gillette.com/en-us/shaving-tips/how-to-shave/razor-bumps
  • https://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/pseudofolliculitis-barbae-razor-bumps.htm
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Pseudofolliculitis_barbae
  • https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ptxt/PseudofolliculitisBarbae.htm
  • https://www.mdedge.com/edermatologynews/article/78328/pigmentation-disorders/pseudofolliculitis-barbae-tips-patients
  • https://emedicine.medscape.com/article/1071251-treatment
  • https://www.healthline.com/health/razor-bumps
  • Afbeelding bron 1: Army Medical Department, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Optima
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 20-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.