Huiduitslag op de penis: Oorzaken van uitslag

Huiduitslag op de penis: Oorzaken van uitslag Soms krijgen mannen te maken met huiduitslag op de penis. Dit kan zich manifesteren als rode, jeukende plekken op de top van de penis of de schacht. De uitslag kan ook bestaan uit gladde, roze vlekken, kleine bultjes of gezwollen striemen. Sommige oorzaken van huiduitslag zijn onschadelijk, terwijl andere ernstigere onderliggende problemen kunnen aangeven. De uitslag kan komen en gaan of permanent aanwezig blijven.

Balanitis en huiduitslag op penis

Als een patiënt niet besneden is (de voorhuid is nog intact), kan het moeilijk zijn om de huid schoon te houden. Bacteriën, zweet en dode huidcellen kunnen zich ophopen en zwelling veroorzaken rond het hoofd van de penis. Dit leidt tot jeuk, pijn, een huiduitslag, roodheid en een afscheiding onder de voorhuid. Balanitis komt vaker voor bij patiënten met diabetes. Suiker in de urine (glucosurie) kan zich onder de voorhuid ophopen, waar bacteriën beginnen te groeien.

Contactdermatitis

Bij contactdermatitis ontstaat een rode, jeukende uitslag wanneer een externe stof de huid irriteert. Veel voorkomende irriterende stoffen zijn chemicaliën in zeep, aftershave, wasmiddel of spermicide (zaaddodend middel). Een uitbraak ontwikkelt zich meestal binnen enkele minuten tot uren na contact. Hoewel het niet besmettelijk is, kan de uitslag tot een maand aanhouden. Bij huiduitslag op de penis moet de man nadenken over nieuwe producten die hij recentelijk heeft gebruikt. Hij moet stoppen met het gebruik ervan om te zien of de symptomen verbeteren.

Genitale psoriasis bij mannen

Mannen met genitale psoriasis hebben een uitslag met dieprode, glanzende vlekken op de top van de penis of de schacht. De uitslag blijft vaak vochtig. Schilfering komt niet voor, wat wel gebeurt bij psoriasis op andere lichaamsdelen. Genitale psoriasis komt voor bij zowel besneden als onbesneden mannen.

Medicatie kan huiduitslag op de penis veroorzaken / Bron: Stevepb, PixabayMedicatie kan huiduitslag op de penis veroorzaken / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicatie-uitslag

Bepaalde medicijnen kunnen huiduitslag veroorzaken. De man kan allergisch zijn of een bijwerking van de medicatie ervaren. Ontstekingsremmende medicijnen, antibiotica en pijnstillers zoals Tylenol kunnen uitbarstingen op de huid van de geslachtsorganen veroorzaken. De huiduitslag bestaat vaak uit gezwollen rode plaques met een grijs centrum. Ook kunnen blaren en donkere plekken verschijnen zodra de ontsteking afneemt. Het type reactie, de snelheid van optreden en de ernst van de symptomen hangt af van het soort medicatie.

Scheerbultjes

Bij scheerbultjes verschijnen kleine, geïrriteerde rode bultjes door ingesloten bacteriën of ingegroeide haartjes. Deze bultjes treden op na het scheren van of in de buurt van de geslachtsdelen.

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's)

Als een man seks heeft met iemand met een infectie of ziekte aan de geslachtsdelen, kan hij een soa oplopen. Veelvoorkomende soa’s die huiduitslag op de penis veroorzaken zijn candidiasis-infectie (schimmelinfectie van de penis), schurft en syfilis.

Candidiasis-infectie

Een pijnlijke uitslag en roodheid aan de onderkant van de penis kunnen wijzen op een schimmelinfectie (candidiasis). Candida is een veel voorkomende schimmel, maar bij overmatige groei ontstaan problemen. Factoren zoals vochtige omstandigheden of een zwak immuunsysteem verhogen het risico. Bepaalde antibiotica doden bacteriën die normaal de schimmelgroei onder controle houden, wat een schimmelinfectie kan veroorzaken.

Schurft

Bij schurft graven kleine mijten zich onder de huid en leggen eieren, wat een uitslag veroorzaakt die lijkt op acne en intense jeuk. Schurft wordt overgedragen via langdurig huid-op-huidcontact, zoals bij geslachtsgemeenschap. De jeuk is vaak 's nachts erger. Krabben kan zweren veroorzaken die soms geïnfecteerd raken.

Syfilis

Syfilis veroorzaakt grote, verhoogde grijze of witte laesies op de geslachtsorganen. De man krijgt deze soa door direct contact met een syfiliszweer (sjanker) tijdens seks. Sjankers jeuken niet, dus de man kan onbewust zijn van hun aanwezigheid. Syfilis kan echter ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

Huiduitslag door infecties

Schimmelinfecties
Naast candidiasis kunnen ook andere schimmels huiduitslag op de penis veroorzaken. Bijvoorbeeld dermatofyten, die ringworm of tinea veroorzaken, kunnen een jeukende, rode uitslag op de geslachtsorganen veroorzaken.

Bacteriële infecties
Bacteriële infecties zoals cellulitis kunnen zich ook manifesteren als huiduitslag op de penis. Deze infecties kunnen pijn, roodheid en zwelling veroorzaken en vereisen vaak antibiotische behandeling.

Huiduitslag door auto-immuunziekten

Lichen planus
Lichen planus is een auto-immuunziekte die glanzende, paarsachtige bultjes op de huid kan veroorzaken, inclusief de penis. Deze uitslag kan jeuken en soms pijn doen.

Pemphigus
Pemphigus is een zeldzame auto-immuunziekte die blaren en erosies op de huid en slijmvliezen veroorzaakt, inclusief de geslachtsdelen. Het kan zeer pijnlijk zijn en vereist vaak intensieve medische behandeling.

Contact met de arts

Een man met huiduitslag op de penis moet het beste een arts raadplegen, zelfs als hij denkt dat het niet ernstig is. Wanneer koorts optreedt in combinatie met de uitslag, is een bezoek aan de spoedeisende hulp nodig omdat dit kan wijzen op een allergische reactie of een ernstige infectie.

Symptomen van huiduitslag op penis

Naast huiduitslag, die zich kan manifesteren als rode, jeukende plekken, bultjes of blaren, kunnen andere symptomen optreden, afhankelijk van de oorzaak:
  • Pijn of gevoeligheid
  • Zwelling
  • Afscheiding
  • Branderig gevoel
  • Moeilijkheden bij het plassen of vrijen
  • Koorts
  • Algemene malaise

Diagnose en onderzoeken

Een arts zal de penis visueel onderzoeken en vragen stellen over de medische voorgeschiedenis, symptomen en seksuele activiteiten. In sommige gevallen kunnen tests nodig zijn, zoals:
  • Uitstrijkje: Om te controleren op SOA's of bacteriële infecties
  • Huidbiopsie: Om de oorzaak van de uitslag te bepalen
  • Bloedonderzoek: Om te controleren op soa's of andere aandoeningen

Preventie en zelfzorg

Om huiduitslag op de penis te voorkomen:
  • Handhaaf goede hygiëne: Was de penis regelmatig met milde, ongeparfumeerde zeep en water. Droog goed af.
  • Vermijd irriterende stoffen: Vermijd zeep, detergenten, lotions en andere producten die de huid kunnen irriteren.
  • Draag loszittende katoenen onderbroeken: Dit zorgt voor ventilatie en helpt vochtophoping te voorkomen.
  • Gebruik condooms: Condooms kunnen helpen bij het voorkomen van SOA's die huiduitslag op de penis kunnen veroorzaken.
  • Vermijd krabben: Krabben kan de uitslag erger maken en leiden tot infectie.
  • Raadpleeg een arts bij aanhoudende symptomen: Als de uitslag niet verbetert met zelfzorgmaatregelen of gepaard gaat met ernstige symptomen, raadpleeg dan een arts.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Syndroom van Reiter: symptomen, diagnose en behandelingSyndroom van Reiter: symptomen, diagnose en behandelingHet syndroom van Reiter is een ontsteking van de gewrichten op plekken waar pezen en banden aan de beenderen vastzitten.…
De gemiddelde penislengte van de manDe gemiddelde penislengte van de manElke man (behalve een omgebouwde transseksueel) heeft een penis, dat is bekend. Maar in welk land zijn nu de mannen te v…
Penisafscheiding: Afscheiding van vloeistof uit penisPenisafscheiding: Afscheiding van vloeistof uit penisEen penisafscheiding wijst op elke ongewone vloeistof die uit de penis komt (dus geen sperma of urine). Afhankelijk van…
Rode vlekken op penis: Oorzaken, symptomen en behandelingRode vlekken op penis: Oorzaken, symptomen en behandelingRode vlekken op de penis kunnen door verschillende oorzaken worden veroorzaakt, waaronder huidaandoeningen, infecties, s…

Myiasis: Letsels met jeuk op huid door infectie met vliegenMyiasis: Letsels met jeuk op huid door infectie met vliegenMyiasis (huidmadenziekte) is een aandoening waarbij larven van diverse vliegensoorten de huid aantasten. De larven van d…
Problemen door constipatie: Risico’s van obstipatieProblemen door constipatie: Risico’s van obstipatiePatiënten met obstipatie zitten soms lang op het toilet wanneer ze stoelgang proberen te maken. Ze voelen zich vaak opge…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 26 februari 2019:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Rash on Penis – what to do?, https://www.redorbit.com/rash-on-penis-what-to-do/
  • Red Penis Rash: Pictures Symptoms Diagnosis & Treatment, https://www.firstderm.com/red-penis-rash-pictures-symptoms-diagnosis-and-treatment-2/
  • What is a penis rash?, https://www.stdcheck.com/std-symptoms-penis-rash.php
  • Why Do I Have a Rash on My Penis?, https://www.webmd.com/sexual-conditions/rash-on-penis#1
  • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 24-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.