Problemen door constipatie: Risico’s van obstipatie

Problemen door constipatie: Risico’s van obstipatie Patiënten met obstipatie zitten soms lang op het toilet wanneer ze stoelgang proberen te maken. Ze voelen zich vaak opgeblazen, verkrampt en gewoon heel ongemakkelijk. Constipatie is echter niet alleen een probleem van de darmen. Geconstipeerd zijn tast ook de algemene gezondheid en de lichamelijke functies aan. Af en toe lijden aan constipatie is normaal en is mogelijk een gevolg van een ziekte of een reactie op voeding. Wanneer een patiënt echter chronische constipatie of ernstige symptomen ervaart door de obstipatie, is het belangrijk om een arts te spreken. Hij bekijkt en behandelt de oorzaak van deze problemen en geeft tips om constipatie te voorkomen.

Gevolgen van obstipatie aan rectale gebied

Aambeien

Een geconstipeerde patiënt heeft een hoger risico op het ontwikkelen van aambeien. Door de extra druk op en het opspannen van het rectale gebied beginnen de aders in het gebied abnormaal op te zwellen. Aambeien ontwikkelen zich intern (in het onderste rectum) of extern (nabij de opening van de anus). Bloed stroomt onder de huid en vormt pijnlijke knobbeltjes. Aambeien veroorzaken mogelijk eveneens anale jeuk. Deze ongemakkelijke aandoening is wel te behandelen via een op de huid aangebrachte zalf. Mogelijk schrijft de arts ook een ontlastingverzachter voor om de constipatie te helpen behandelen. Verder zijn ook enkele andere procedures beschikbaar voor het behandelen van aambeien.

Anale kloofjes

Het persen en de druk van constipatie zorgt mogelijk voor kloofjes in de huid rond het rectale gebied. Dit veroorzaakt rectale bloedingen en pijn tijdens het maken van stoelgang. Het bloed dat door deze kloven gaat, heeft meestal een felrode kleur. De patiënt ervaart mogelijk eveneens jeuk. Anale kloven genezen binnen één tot twee weken als constipatie en spanning behandeld worden.

Rectale prolaps

Rectale prolaps (endeldarmverzakking) is een minder vaak voorkomende, maar ernstige bijwerking van chronische constipatie. Rectale prolaps treedt op wanneer het rectum zich binnenstebuiten keert en uitsteekt door de anus. Symptomen van endeldarmverzakking omvatten pijn in de onderbuik, mogelijke bloedingen en een zichtbare uitstulping van het rectum door de anus. De behandeling van rectale prolaps hangt af van de ernst. Wanneer de rectale prolaps zich nog in een vroeg stadium bevindt, is een operatie niet noodzakelijk en trekt de endeldarm zich vanzelf terug, maar in ernstige gevallen is een operatie nodig.

Spierscheuren

Het duwen en persen op het toilet leidt tot spierscheuren van de sluitspier, die de stoelgang regelen. In de loop van de tijd draagt dit bij aan ontstekingen, pijn en bloedingen.

Hoofdpijn is één van de mogelijke risico's van obstipatie / Bron: Geralt, PixabayHoofdpijn is één van de mogelijke risico's van obstipatie / Bron: Geralt, Pixabay

Hoofdpijn

De pijn, het ongemak, de zorgen en de druk om verstopping te ervaren, veroorzaakt veel stress en angst. Deze gevoelens leiden tot spanningshoofdpijn. Ook is een veel voorkomende oorzaak van constipatie uitdroging. Hoofdpijn is één van de symptomen van uitgedroogde patiënten. Meer water drinken voorkomt dit soort hoofdpijn.

Huidproblemen door verstopping

Door de ophoping van stoffen in de dikke darm door constipatie, komen mogelijk (meer) huidproblemen tot stand zoals acne (huidziekte met ontsteking van talgklieren). Dit gebeurt wanneer gifstoffen en afval via de dikke darm opnieuw in de bloedbaan worden opgenomen, in plaats van te worden uitgescheiden. Vanuit de bloedbaan kunnen deze toxines het lichaam verlaten door de huid. Verder ontstaan huidklachten door obstipatie ook sneller door een gewijzigde darmflora. Een gezonde huid start met andere woorden in de darmen.

Maag- en darmklachten door geconstipeerd zijn

Misselijkheid

In sommige gevallen voelen patiënten zich misselijk of moeten ze zelfs braken als gevolg van obstipatie. De symptomen verminderen door het consumeren van soepen, thee, toast of gember.

Opgeblazen gevoel en gas

Een opgeblazen gevoel en gas zijn de meest voorkomende klachten van patiënten met obstipatie. Door de constipatie beginnen bacteriën in het darmkanaal gas te vormen, waardoor het passeren van gas toeneemt.

Veranderingen in eetlust

Patiënten met verstopping hebben meestal niet veel honger omdat ze een opgeblazen gevoel hebben. Constipatie blokkeert het bovenste deel van het maagdarmkanaal, waardoor patiënten zich sneller voller voelen of zelfs helemaal geen hongergevoel hebben.

Problemen met ontlasting door verstopt zijn

Fecale impactie

Langdurige constipatie verhoogt het risico fecale impactie, een gevaarlijke aandoening waarbij de ontlasting hard wordt en zich ophoopt in de dikke darm of het rectum. Wanneer fecale impactie onbehandeld blijft, leidt dit tot andere spijsverteringsproblemen. Fecale impactie veroorzaakt onder andere hevige buikpijn en een opgeblazen gevoel, braken en misselijkheid. Als fecale impactie ernstig is, moet de arts de ontlasting mogelijk fysiek verwijderen. Ook medicijnen, klysma’s en zetpillen zijn inzetbaar.

Fecale incontinentie

Fecale incontinentie is het onvrijwillig vrijkomen van ontlasting en het verlies van controle over stoelgang. Dit is mogelijk een bijwerking van ernstige obstipatie doordat patiënten constant persen. Dit veroorzaakt zwakte van de rectale spieren en zelfs zenuwbeschadiging. Een fysieke blokkering veroorzaakt door droge, harde ontlasting (fecale impactie) zorgt ervoor dat de spieren zich uitrekken en waterige ontlasting dieper in het spijsverteringskanaal sijpelt rond de verharde ontlastingsmassa. De arts schrijft laxeermiddelen voor of behandelt de patiënt voor de fecale impactie die de fecale incontinentie veroorzaakt. Patiënten met verzwakte spieren zijn mogelijk gebaat met darmtraining en bekkenbodemoefeningen.

Losse ontlasting

Constipatie blokkeert ontlasting, maar door deze obstructie (verstopping) probeert losse ontlasting daar omheen te geraken. Mogelijk ziet de patiënt daardoor losse ontlasting in het toilet, maar is hij nog steeds verstopt.

Slecht immuunsysteem

De darmflora is verantwoordelijk voor een groot deel van de immuunrespons van het lichaam, waaronder de verwijdering van celresten, virussen, bacteriën en kankercellen. Constipatie vaak geassocieerd is met ontbrekende of beschadigde bacteriën (darmflora). De toxische opbouw en ontsteking geassocieerd met constipatie tast eveneens het immuunsysteem aan en maakt patiënten met verstopping kwetsbaar voor infecties zoals urineweginfecties.

Uitdroging door constipatie

Wanneer een patiënt lijdt aan uitdroging, veroorzaakt dit constipatie en vice versa. Enkele symptomen van uitdroging zijn hoofdpijn, duizeligheid en periodes van zweten.

Urine-incontinentie door vastzittende poep

De dikke darm bevindt zich heel dicht bij de blaas. Bij een patiënt met verstopping veroorzaakt dit mogelijk extra druk op de blaas. Dit verhoogt het risico op lekkende urine (urine-incontinentie) en ook op blaasinfecties.

Het eten van een gezonde voeding is nodig / Bron: Jill111, PixabayHet eten van een gezonde voeding is nodig / Bron: Jill111, Pixabay

Vermoeidheid

Obstipatie houdt sterk verband met vermoeidheid. Een gebrek aan gezonde darmflora vermindert de opname van voedingsstoffen die nodig zijn voor energie en de normale fysiologische functie verminderen. Door constipatie blijven hormonen en giftige stoffen in de dikke darm aanwezig terwijl ze normaal gezien uitgescheiden zouden worden. Een verminderde ontgifting van toxische (giftige) stoffen zorgt ervoor dat de stoffen de bloedbaan kunnen binnendringen. Dit resulteert ook in minder energie en vermoeidheid. Regelmatige lichaamsbeweging en een gezonde vezelrijke voeding helpen.
© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Obstipatie (verstopping) verhelpenVerstopping in de darmen, ook wel obstipatie genoemd, is een vervelend probleem. Hoe kun je obstipatie verhelpen? Vezelr…
Last van obstipatie?Last van obstipatie?Wanneer je last hebt van obstipatie heb je problemen met je stoelgang. Dit is erg vervelend en kan best pijnlijk zijn. H…
Hoe verbeter ik mijn stoelgang?Hoe verbeter ik mijn stoelgang?Mensen die lijden aan obstipatie hebben te maken met darmproblemen. Obstipatie komt veel voor. Ongeveer 1 op de 3 mensen…
Obstipatie; verstopping dikke darm oorzaken en oplossingenObstipatie; verstopping dikke darm oorzaken en oplossingenEen obstipatie van de ontlasting in de darmen kan erg vervelend zijn en kent vele oorzaken. Om een obstipatie op te loss…

Huiduitslag op de penis: Oorzaken van uitslagHuiduitslag op de penis: Oorzaken van uitslagSoms krijgen mannen te maken met een huiduitslag op de penis. De man heeft dan rode, jeukende plekken op het puntje van…
Candida balanitis: Schimmelinfectie aan penis bij mannenCandida balanitis: Schimmelinfectie aan penis bij mannenCandidiasis (spruw) is een veel voorkomende schimmelinfectie die vooral vrouwen aantast. Vaginale schimmelinfecties zijn…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Onsemeliot, Openclipart
 • Geraadpleegd op 26 februari 2019:
 • 5 Unexpected Side Effects Of Constipation, https://www.foodmatters.com/article/5-unexpected-side-effects-of-constipation
 • 7 Things That Happen To Your Body When You're Constipated, https://www.bustle.com/articles/143653-7-things-that-happen-to-your-body-when-youre-constipated
 • 7 unpleasant side effects of constipation, https://www.health24.com/Medical/Constipation/News/7-unpleasant-side-effects-of-constipation-20180627
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Constipation and Cancer Treatment, https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/side-effects/constipation
 • SIDE EFFECTS OF CONSTIPATION: TOP 10 YOU NEED TO KNOW, https://bellalindemann.com/10-reasons-chronic-constipation-wrecking-health/
 • The Consequences of Being Constipated, https://www.belmarrahealth.com/consequences-of-constipated/
 • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Jill111, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.