Aambeien: Gezwollen aderen in anus met rectale bloedingen

Aambeien: Gezwollen aderen in anus met rectale bloedingen Ongeveer één op de drie mensen heeft ooit last van aambeien. Aambeien zijn gezwollen, ontstoken aderen in de anus of het onderste deel van het rectum (endeldarm). Ze bevinden zich ofwel in de anus of onder de huid rond de anus. Deze aandoening ontstaat vaak door een verhoogde druk op de anus, wat kan optreden door verschillende omstandigheden zoals overmatig persen tijdens de stoelgang. De meest voorkomende symptomen zijn rectale bloedingen, pijn en jeuk. Bij milde symptomen is behandeling vaak niet nodig, of kunnen de symptomen worden verlicht met zelfzorgmaatregelen. Bij ernstigere gevallen kan een operatie noodzakelijk zijn. Aambeien zijn doorgaans niet gevaarlijk en verdwijnen meestal binnen een paar weken. De vooruitzichten voor behandelde patiënten zijn doorgaans goed.

Synoniemen van Aambeien

Een aambei staat ook bekend onder andere termen, waaronder:
  • haemorrhois
  • hemorroïde
  • het speen
  • phlebectasia haemorrhoidalis
  • varix haemorrhoidalis

Aambeien komen vaker voor tijdens de zwangerschap / Bron: PublicDomainPictures, PixabayAambeien komen vaker voor tijdens de zwangerschap / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Oorzaken: Gezwollen Aderen door Verhoogde Druk

Aambeien ontstaan door een verhoogde druk op de anus, wat leidt tot zwelling van de normale anale aders en omliggend weefsel. Deze druk kan het weefsel doen bloeden, vaak tijdens de stoelgang.

De factoren die bijdragen aan het ontstaan van aambeien zijn onder meer:
  • anale seks
  • bepaalde ziekten zoals levercirrose
  • chronisch braken en het overmatig gebruik van klysma’s of laxeermiddelen (geneesmiddelen bij obstipatie), bijvoorbeeld bij de eetstoornis boulimie (oncontroleerbare eetbuien en compenserend gedrag)
  • chronische diarree of constipatie
  • een bekkentumor
  • langdurig (op het toilet) zitten
  • obesitas (zwaarlijvigheid)
  • persen tijdens de stoelgang
  • veroudering: Aambeien komen vaker voor naarmate men ouder wordt, omdat de weefsels die de aderen ondersteunen in het rectum en de anus verzwakken en uitrekken.
  • vezelarme voeding
  • zwangerschap of een bevalling

Inwendige of Uitwendige Aambeien

Aambeien kunnen zich zowel binnen als buiten het lichaam bevinden.

Inwendige Aambeien
Inwendige aambeien bevinden zich net binnen de anus, aan het begin van het rectum. Als ze groot worden, kunnen ze naar buiten vallen (verzakking, prolaps). Dit type aambei kan vaak leiden tot bloedingen tijdens de stoelgang.

Uitwendige Aambeien
Uitwendige aambeien bevinden zich buiten de anus. Na de stoelgang kan het moeilijk zijn om het gebied schoon te maken. Als er een bloedstolsel in een uitwendige aambei ontstaat, kan dit zeer pijnlijk zijn.

Symptomen: Rectale Bloedingen, Pijn en Jeuk

Aambeien zijn vaak pijnloos en veroorzaken meestal een pijnloze, helderrode bloedafscheiding die vooral op het toiletpapier zichtbaar is. Wanneer zich een bloedstolsel vormt, kan de pijn intens zijn en kan het stoelgang maken pijnlijk worden. Het zitten kan soms leiden tot anale pijn of een branderig gevoel. Bovendien kunnen er harde, gevoelige knobbels in de buurt van de anus voelbaar en/of zichtbaar zijn. Andere symptomen zijn anale jeuk (pruritus ani) en soms een groene ontlasting.

Diagnose en Onderzoeken

Lichamelijk Onderzoek
De diagnose van aambeien wordt meestal gesteld door visueel onderzoek van het rectale gebied. Uitwendige aambeien zijn vaak gemakkelijk te identificeren.

Diagnostisch Onderzoek
Een digitaal rectaal onderzoek, een anoscopie (inwendig kijkonderzoek van de anus), een proctoscopie (inwendig kijkonderzoek van endeldarm en anus) en/of een sigmoïdoscopie (inwendig kijkonderzoek van het laatste deel van de dikke darm) kunnen worden uitgevoerd om de diagnose te bevestigen. Deze onderzoeken zijn ook nuttig om andere aandoeningen zoals anale kanker en dikkedarmkanker uit te sluiten.

Differentiële Diagnose
Andere aandoeningen met een vergelijkbaar klinisch beeld, zoals acute proctitis (ontsteking van de endeldarm), condyloma acuminatum en een rectale prolaps (endeldarmverzakking met verlies van stoelgang), moeten worden uitgesloten.

Behandeling

Zelfzorg
Vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals paracetamol, aspirine en ibuprofen, kunnen de pijn verlichten. Ontlastingsverzachters kunnen helpen de druk en constipatie te verminderen. Regelmatige fysieke activiteit, zoals minimaal een half uur per dag wandelen, houdt het bloed en de darmen in beweging. Bij aandrang is het belangrijk om onmiddellijk naar het toilet te gaan. Jeuk kan worden verlicht door het aanbrengen van toverhazelaar met een wattenstaafje rond het gebied, het dragen van katoenen ondergoed, het vermijden van parfum en gekleurde toiletpapier (babydoekjes zijn een goed alternatief), en niet krabben. Zitbaden in warm water gedurende tien tot vijftien minuten kunnen ook verlichting bieden. De zwelling kan worden verminderd door het aanbrengen van koude kompressen of cold packs op de anus. Andere hulpmiddelen zoals een zitring, aambeienkussen, speciale sprays en doekjes zijn eveneens beschikbaar. Als deze zelfzorgmaatregelen niet effectief zijn, is een bezoek aan een arts nodig voor verdere behandeling.

Professionele Medische Zorg
Corticosteroïde crèmes, zalven of zetpillen kunnen pijn en zwelling verminderen. Aambeicrèmes met lidocaïne kunnen ook worden voorgeschreven om pijn te verlichten. Indien zelfzorgmaatregelen en voorgeschreven medicijnen niet voldoende zijn, kan een arts overgaan tot een operatie om de aambeien te verwijderen, een procedure die bekend staat als een hemorroïdectomie. Deze chirurgische ingreep wordt meestal uitgevoerd bij patiënten met ernstige bloedingen of prolaps die niet reageren op andere behandelingen.

Prognose

De meeste symptomen van aambeien verdwijnen binnen enkele dagen. Na behandeling, of deze nu zelfzorg of medisch is, is de prognose voor de meeste patiënten doorgaans goed.

Complicaties

Aambeien kunnen leiden tot bloedstolsels, wat kan resulteren in afsterven van omliggend weefsel. In sommige gevallen kan chirurgie noodzakelijk zijn om deze stolsels te verwijderen. Zeldzame complicaties zijn ernstige bloedingen. Bloedarmoede door ijzertekort (ferriprieve anemie) kan optreden als gevolg van langdurig bloedverlies.

Een vezelrijke voeding voorkomt aambeien / Bron: Jill111, PixabayEen vezelrijke voeding voorkomt aambeien / Bron: Jill111, Pixabay

Preventie: Verbeteren van de stoelgang en levensstijl

Constipatie, persen tijdens de stoelgang en langdurig zitten op het toilet verhogen het risico op het ontwikkelen van aambeien. Door aandacht te besteden aan je dieet, hydratatie, fysieke activiteit en toiletgewoonten, kun je het risico op aambeien aanzienlijk verminderen. Hier zijn enkele belangrijke preventieve maatregelen:

Voeding

Een dieet dat rijk is aan vezels speelt een cruciale rol in het voorkomen van aambeien. Vezels bevorderen een gezonde en regelmatige stoelgang en helpen de druk op de anale aders te verminderen. Zorg ervoor dat je dagelijks voldoende vezels binnenkrijgt door het eten van:
  • Fruit (zoals appels, bananen en bessen)
  • Groenten (zoals broccoli, wortelen en spinazie)
  • Volkoren granen (zoals volkorenbrood, havermout en bruine rijst)
  • Peulvruchten (zoals bonen, linzen en kikkererwten)

Het is ook nuttig om vezelsupplementen te overwegen als je dieet niet voldoende vezels bevat. Raadpleeg een arts voordat je vezelsupplementen toevoegt aan je dieet.

Fysieke activiteit

Regelmatige lichaamsbeweging bevordert een gezonde stoelgang en helpt constipatie te voorkomen. Probeer dagelijks ten minste 30 minuten te bewegen. Activiteiten zoals wandelen, fietsen of zwemmen kunnen de darmfunctie verbeteren en de bloedcirculatie bevorderen, wat helpt om de druk op de anale aders te verminderen.

Hydratatie

Voldoende waterinname is essentieel voor een gezonde stoelgang en voorkomt uitdroging en harde ontlasting. Zorg ervoor dat je dagelijks voldoende water drinkt, bij voorkeur minstens 1,5 tot 2 liter per dag. Dit helpt de darmen soepel te houden en vermindert het risico op constipatie.

Vermijd langdurig zitten

Langdurig zitten op het toilet kan de druk op de anale aders verhogen en het risico op aambeien vergroten. Probeer om lange zitperioden te vermijden en sta regelmatig op om je benen te strekken en de bloedcirculatie te bevorderen. Wanneer je naar het toilet gaat, probeer het proces kort te houden en vermijd langdurig persen.

Door deze preventieve maatregelen te volgen, kun je het risico op aambeien aanzienlijk verminderen en bijdragen aan een gezonde stoelgang en algehele gezondheid.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aambeien en rectale bloedingen: oorzaken en behandelingAambeien en rectale bloedingen: oorzaken en behandelingAambeien kunnen pijnlijk en hinderlijk zijn, maar het is niet levensbedreigend. Wie echter last heeft van rectale bloedi…
Huismiddeltjes tegen aambeienHuismiddeltjes tegen aambeienAambeien zijn zeer pijnlijke, gezwollen aderen in het rectum, die in ernstigere gevallen kunnen bloeden. Aambeien gaan v…
Anoscopie: Inwendig kijkonderzoek van de anus met anoscoopAnoscopie: Inwendig kijkonderzoek van de anus met anoscoopEen anoscopie is een eenvoudig, snel en niet-invasief inwendig kijkonderzoek waarmee de arts de anus, het anale kanaal e…
Tips voor het behandelen van aambeienPijnlijke, jeukende en zelfs bloedende aambeien kunnen zeer stressvol zijn. Ze kunnen plotseling optreden en ongemak cre…

Maagbreuk: Aandoening met symptomen van brandend maagzuurMaagbreuk: Aandoening met symptomen van brandend maagzuurEen maagbreuk, ook bekend als een hiatale hernia, ontstaat wanneer een deel van de maag uitsteekt door het middenrif. He…
De gevreesde Afrikaanse slaapziekte (trypanosomiasis)De gevreesde Afrikaanse slaapziekte (trypanosomiasis)De slaapziekte (trypanosomiasis) spreekt tot de verbeelding en roept beelden op van mensen die nooit meer wakker worden.…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 17 februari 2017:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Differential Diagnoses, http://emedicine.medscape.com/article/775407-differential-diagnoses#showall
  • Haemorrhoids, boek: Clinical Medicine, Door: Parveen Kumar, Michael Clark, Uitgever: Elsevier, ISBN: 9780702029936, blz. 299
  • Hemorrhoids, https://medlineplus.gov/ency/article/000292.htm
  • Hemorrhoids, https://medlineplus.gov/hemorrhoids.html
  • Home – aambeien.be, http://www.aambeien.be/
  • Speen of aambeien: een probleem van bloedvaten, http://degezondheidswinkel.be/blog/speen-of-aambeien-een-probleem-van-bloedvaten/#gref
  • Speen, aambeien of hemorrhoiden: operatie, https://www.uza.be/behandeling/speen-aambeien-hemorrhoiden-operatie
  • Symptoms, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hemorrhoids/symptoms-causes/dxc-20249175
  • Treatment, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hemorrhoids/diagnosis-treatment/treatment/txc-20249211
  • What Are Hemorrhoids?, http://www.webmd.com/digestive-disorders/understanding-hemorrhoids-basics#1 en http://www.webmd.com/digestive-disorders/understanding-hemorrhoids-basics#2
  • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Jill111, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 17-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.