Anoscopie: Inwendig kijkonderzoek van de anus met anoscoop

Anoscopie: Inwendig kijkonderzoek van de anus met anoscoop Een anoscopie is een eenvoudig, snel en niet-invasief inwendig kijkonderzoek waarmee de arts de anus, het anale kanaal en het lagere rectum onderzoekt. De arts gebruikt hiervoor een anoscoop (ook gekend als een anaal speculum). Dit is een klein, stijf en buis- en holvormig instrument gemaakt uit kunststof (wegwerp) of roestvrij staal (steriliseerbaar) met aan het einde een lamp om het gehele rectale gebied te inspecteren. De arts is hiermee eveneens in staat een stukje weefsel weg te nemen voor verder onderzoek.

Indicatie anoscopie bij de patiënt

Dit onderzoekt is nodig om te diagnose te stellen van onder andere aambeien (gezwollen aderen in anus en/of rectum met rectale bloedingen), anale fissuren (kloven), anale poliepen, een infectie, een ontsteking, endeldarmkanker, fistels, sommige soorten rectale of slijmvliesprolaps, en/of een tumor. Tot slot gebruikt een arts een anoscopie bij behandeling van genitale wratten die veroorzaakt zijn door HPV (humaan papillomavirus).

Tegenindicatie anoscopie bij de patiënt

Een anoscopie is niet aanbevolen bij een geperforeerde anus of bij patiënten die pas anale of rectale chirurgie hebben ondergaan.

Voor het onderzoek

Het onderzoek gebeurt poliklinisch; de patiënt moet met andere woorden niet in het ziekenhuis overnachten. De patiënt krijgt een laxeermiddelen (geneesmiddel bij obstipatie) of klysma om de darmen volledig te legen. Net voor het onderzoek leegt de patiënt eveneens zijn blaas. De patiënt doet verder het ondergoed uit vlak voor het onderzoek. Tot slot moet hij ofwel in een foetushouding liggen op een onderzoekstafel of anders voorover buigen op de onderzoekstafel. Het onderzoek kent een tijdsduur van enkele minuten. Een gastro-enteroloog, colorectaal chirurg of radioloog verricht het onderzoek.

Tijdens het onderzoek: Onderzoek met anoscoop

De arts doet meestal eerst rectaal onderzoek met zijn vingers. Vervolgens plaatst hij een anoscoop enkele centimeters in het rectum. De anoscoop is ingesmeerd met lidocaïne gelei of glijmiddel (een soort doorzichtige gelei). De patiënt ondervindt bij het inbrengen van de anoscoop mogelijk enig ongemak. De arts vraagt mogelijk aan de patiënt om eerst de spieren aan te spannen en vervolgens weer te ontspannen net zoals hij stoelgang zou produceren. Dit vergemakkelijkt het inbrengen van de anoscoop. Soms voelt de patiënt daardoor de drang om stoelgang te moeten produceren. Tijdens het onderzoek trekt de arts af en toe voorzichtig aan de anoscoop. De anoscoop heeft een lamp op het einde zodat de arts hiermee in staat is het hele gebied te inspecteren. Hij neemt hier indien nodig eveneens een monster voor biopsie mee. Dit voelt de patiënt ook een beetje. De arts trekt de anoscoop na het onderzoek langzaam terug.

Na het onderzoek

De arts vertelt na het onderzoek wat zijn bevindingen zijn en ook welke behandelingsmogelijkheden voorhanden zijn. Na het onderzoek zijn voorts geen speciale acties vereist. De patiënt mag meteen na het onderzoek naar huis.

Risico’s en bijwerkingen

Aan dit onderzoek zijn weinig risico’s en bijwerkingen verbonden. Anoscopie is namelijk een relatief veilig onderzoek. De meest voorkomende complicatie is een geringe irritatie van het lokale slijmvlies, wat mogelijk leidt tot een aantal bloedingen. Als een biopsie vereist is, heeft de patiënt eveneens een klein risico op bloedingen en milde pijn. Om besmetting te voorkomen, is een correcte sterilisatie van het instrument nodig. Bij een wegwerpanoscoop moet de arts het instrument ook meteen weggooien na gebruik en niet hergebruiken.

Onderzoeksresultaten inwendig kijkonderzoek van de anus

Normale resultaten

Het anale kanaal is normaal in grootte en kleur. Bijgevolg heeft de arts volgende symptomen niet opgemerkt: aambeien, ander abnormaal weefsel, bloedingen of poliepen.

Abnormale resultaten

Abnormale resultaten omvatten bijvoorbeeld aambeien (medische term: hemorroïden), een abces, fissuren, een infectie, een ontsteking, poliepen (goedaardig of kanker) of tumoren.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rectale biopsie: Onderzoek - Wegnemen van weefsel van rectumRectale biopsie: Onderzoek - Wegnemen van weefsel van rectumEen rectale biopsie is een medische procedure waarbij de arts een klein stukje weefsel uit het rectum (endeldarm) verwij…
Anale fistel: Vorming tunnel tussen rectum en huid rond anusAnale fistel: Vorming tunnel tussen rectum en huid rond anusEen fistel is een abnormale tunnel (verbinding) tussen twee lichaamsstructuren. Af en toe kampen patiënten met een anale…
Proctitis: Ontsteking van de endeldarm (het rectum)Proctitis: Ontsteking van de endeldarm (het rectum)Bij proctitis is het slijmvlies van het rectum (de endeldarm) ontstoken. De endeldarm, die het uiterlijk heeft van een g…
Proctoscopie: Inwendig kijkonderzoek van endeldarm en anusProctoscopie: Inwendig kijkonderzoek van endeldarm en anusEen proctoscopie is een inwendig kijkonderzoek van de anus en het slijmvlies van de endeldarm. Het onderzoek gebeurt doo…

Luuf verkoudheidsbalsem: voor verkouden baby's en kinderenLuuf verkoudheidsbalsem: voor verkouden baby's en kinderenLuuf is een verkoudheidsbalsem die verkrijgbaar is als babybalsem en kinderbalsem. De verkoudheidsbalsem van Luuf is op…
Acht verschillende vormen van het vitamine B-complexAcht verschillende vormen van het vitamine B-complexVan alle vitaminen die er zijn heeft de serie van de vitamine B meerdere varianten. We kennen ze als B1 tot en met B12.…
Bronnen en referenties
  • http://emedicine.medscape.com/article/79937-overview#showall
  • http://emedicine.medscape.com/article/79937-overview#showall
  • http://emedicine.medscape.com/article/79937-technique#showall
  • http://www.gastroenterology.com/procedures/anoscopy
  • http://www.healthline.com/health/anoscopy#resultaten5
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Anoscopy
  • https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003890.htm
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 18-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.