Onderzoek bekkenfysiotherapeut: wat kun je verwachten?

Onderzoek bekkenfysiotherapeut: wat kun je verwachten? Zowel vrouwen als mannen wenden zich tot een bekkenfysiotherapeut met diverse mogelijk aan het bekken gerelateerde klachten. Dit kan gaan om bekkenpijn, problemen met plassen of ontlasting, urineverlies, pijn na het vrijen, pijn na een bevalling, pijn rond de anus of het stuitje, lage rugpijn en andere klachten. Veelal worden mensen ook doorverwezen door een arts of manueel therapeut voor een onderzoek door een expert op het gebied van het bekken. Wat kun je verwachten van een onderzoek door een bekkenfysiotherapeut?

Bekkenfysiotherapeut


Waaruit bestaat het bekken?

Tegenwoordig heb je als patiënt een veelheid aan keuzes wanneer het gaat om de behandeling van lichamelijk ongemakken. Zo kun je terecht bij een algemene fysiotherapeut, maar bijvoorbeeld ook bij een manueel therapeut, een psychosomatisch fysiotherapeut, een sportfysiotherapeut of een arbeidsfysiotherapeut. De specialisatie van de bekkenfysiotherapeut ligt uiteraard op het gebied van het bekken, maar dit terrein is breder dan de meeste mensen wellicht zullen denken. Een bekende misvatting is bovendien dat bekkenfysiotherapie alleen voor vrouwen is. Ook voor veel mannen is bekkenfysiotherapie een uitkomst. Het bekken bevat in principe acht onderdelen (gelijk bij man en vrouw, zij het met andere verhoudingen):
  • Het heiligbeen
  • Het darmbeen
  • Het zitbeen
  • Het schaambeen
  • De schaambeensvoeg (symfyse)
  • De heupkom
  • Het foramen obturatum
  • Het staartbeen

Met welke klachten kun je bij een bekkenfysiotherapeut terecht?

Problemen met de stand van een van bovengenoemde onderdelen of bijvoorbeeld de overbelasting ervan, kunnen een veelheid aan lichamelijke klachten veroorzaken. Deze klachten worden soms op een ander punt waargenomen dan de bron van het probleem. Soorten klachten waarmee mensen een bekkenfysiotherapeut bezoeken zijn onder andere:
  • Buikpijn en bekkenbodempijn
  • Lage rugpijn
  • Pijn aan het stuitje (coccygis)
  • Verzakkingen
  • Voorbereiding op of herstel na een buikoperatie
  • Pijnklachten tijdens of na een zwangerschap
  • Urineverlies en andere plasproblemen
  • Problemen met de ontlasting zoals diarree en obstipatie
  • Pijn bij het vrijen
  • Pijn na een trauma
  • Sportgerelateerde blessures

De intake bij een bekkenfysiotherapeut

Om een afspraak te maken bij een bekkenfysiotherapeut heb je geen verwijzing nodig. Je kunt zelf een praktijk benaderen voor een intake. Sommige mensen kloppen zelf aan bij een fysiotherapeut gespecialiseerd in het bekken omdat ze vermoeden dat hier de oorzaak van hun klachten liggen. Veel mensen brengen hun klachten echter niet met het bekken in verband maar worden er door de huisarts, fysiotherapeut of specialist op gewezen dat het goed zou zijn dit eens nader te laten onderzoeken. Bij een intake zal de bekkenfysiotherapeut je uitleggen welke type onderzoek hij of zij noodzakelijk acht. Dit is altijd afhankelijk van de door de patiënt beschreven klachten. Een intake bestaat normaliter uit een vier tal onderdelen:
  • Je vertelt de bekkenfysiotherapeut wat precies je klachten zijn en vult mogelijk een aantal vragenlijsten in
  • Er wordt een uitwendig lichamelijk onderzoek gedaan (soms wordt hiervoor een volgende afspraak gepland)
  • Er wordt eventueel een inwendig onderzoek verricht (dit is niet voor alle klachten noodzakelijk en gebeurt alleen met nadrukkelijk toestemming van jou als patiënt. Behandelaars hebben er alle begrip voor wanneer een patiënt niet inwendig onderzocht wil worden)
  • Er wordt een behandelplan opgesteld en uitgelegd wat de eventuele vervolgstappen zijn

Inwendig onderzoek bij de bekkenfysiotherapeut

Wat veel mensen het meest vrezen en ze er wellicht zelfs van weerhoudt de hulp van een bekkenfysiotherapeut in te roepen is het inwendig onderzoek. Weet echter, dat een inwendig onderzoek alleen bij bepaalde soorten klachten nodig kan worden geacht. Uiteraard zijn er veel mensen die hier moeite mee hebben. Therapeuten hebben er dan ook alle begrip voor wanneer je je hier niet goed bij voelt en geen inwendig onderzoek wilt ondergaan.

Als je wel een inwendig onder ondergaat, hoe werkt dit dan? Over het algemeen zijn er twee soorten inwendig onderzoek die door bekkenfysiotherapeuten worden gebruikt. Een inwendig onderzoek is erop gericht om functioneren van het bekken, de bekkenbanden en de bekkenbodem in kaart te brengen. Wanneer er bijvoorbeeld problemen zijn met de ontlasting, dan kan de fysio het van belang achter een onderzoek te doen door middel van een rectale ballon waarmee het vullingsgevoel van de endeldarm kan worden onderzocht. Bij vaginale of anale palpatie kan de aanspanning van de bekkenbodemspieren worden onderzocht en een eventuele verzakking of functiestoornis aan het licht worden gebracht.

Lees verder

© 2015 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een bekkenfysiotherapeut?Wat is een bekkenfysiotherapeut?Bij klachten aan het steun- en bewegingsapparaat van de mens ga je naar de fysiotherapeut. Je wordt dan geholpen om bewe…
Klachten in de bekken en bekkenbodemKlachten in de bekken en bekkenbodemWe weten het niet van elkaar, maar we hebben het zeker niet alleen. Klachten in de bekken of in de bekkenbodem komen vee…
Bekkenpijn of bekkeninstabiliteitBekkenpijn of bekkeninstabiliteitVeel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap, doorgaans de tweede helft van de zwangerschap, last van bekkenpijn, ook we…
Bekkenpijnsyndroom: oorzaken & behandeling bekkenpijnBekkenpijnsyndroom: oorzaken & behandeling bekkenpijnPijn aan het bekken is een symptoom dat vaak met verschillende oorzaken en bijkomende verschijnselen kan samengaan. Door…

Winterproblemen: feiten of fabels?Winterproblemen: feiten of fabels?Ieder seizoen heeft zo zijn fabels en feiten, maar het winterseizoen steekt er met kop en schouders bovenuit als het gaa…
Na een gipsverband is goede huidverzorging met crème nodigNa een gipsverband is goede huidverzorging met crème nodigEen gipsverband legt niet alleen botten en gewrichten, maar vooral ook de huid voor een bepaalde tijd lam. De meeste bot…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Peggy Marco, Pixabay
  • Erasmus MC - http://www.erasmusmc.nl/440332/441010/441022/bekkenbodem
  • Wikipedia - http://nl.wikipedia.org/wiki/Bekken_%28anatomie%29
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 16-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.