Bekkenpijn of bekkeninstabiliteit
Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap, doorgaans de tweede helft van de zwangerschap, last van bekkenpijn, ook wel bekkeninstabiliteit genoemd. Deze aandoening wordt gekenmerkt door hevige pijn in het schaambeen en/of de billen, welke uitstraalt naar nabijgelegen lichaamsdelen. Totale rust wordt niet aangeraden bij bekken klachten, door de rust verslappen de banden van het bekken waardoor de pijn in het bekken juist toe kan nemen. Een goede balans is het devies.
Wat is bekkeninstabiliteit?
Bekkeninstabiliteit, ook wel
bekkenpijn genoemd, is een aandoening die gekenmerkt wordt door
pijn in het schaambeen, welke uit kan stralen naar de liezen en/of de vagina. Er kan ook sprake zijn van pijn in één of beide billen, welke in sommige gevallen langzaamaan uitstraalt naar de liezen en/of de dijbenen. Bekkeninstabiliteit ontstaat over het algemeen in de tweede helft van de
zwangerschap. Vermoeidheid is een klacht die vaak samengaat met de
pijn in het bekken. Door deze pijn en vermoeidheid moet men vaak een stapje terug in activiteit doen, werkzaamheden die men normaliter zonder problemen uit kan voeren kunnen nu ineens te veel zijn. Staan geeft doorgaans de meeste problemen, bewegen geeft vaak enige verlichting van de klachten.
Ontstaan van bekkeninstabiliteit
Bekkeninstabiliteit ontstaat doordat de banden van de gewrichten in het bekken weker worden. Dit is biologisch gezien erg nuttig, omdat door het weker worden van deze gewrichtsbanden er meer speling ontstaat in het bekken, waardoor de baby gemakkelijker geboren kan worden. Sommige vrouwen ervaren echter
bekken klachten naar aanleiding van deze toegenomen beweeglijkheid in de gewrichten van het bekken.
Hoe kan je de pijn verlichten?
Bekkenbodeminstabiliteit is een lastige aandoening, die niet gemakkelijk te behandelen is. Het verstandigst is om goed naar je lichaam te luisteren, en jezelf niet te overbelasten. Krijg je na het stofzuigen extra pijn? Doe dan de volgende keer rustiger aan, of neem meer pauzes tussendoor. Totale rust is niet verstandig, rust verergert de klachten juist. Milde beweging is het slimst, omdat op die manier de banden niet nog verder verslappen waardoor de klachten verergeren. Het is zaak een balans te vinden tussen beweging en rust. Wanneer je bevallen bent, zijn de klachten helaas niet plotsklaps verdwenen. Het kan enkele maanden duren voor de bekkenbodem banden zich weer volledig herstelt hebben en de pijnklachten zullen verdwijnen.
Wat kan de huisarts doen?
Ook de huisarts kan de klachten helaas niet doen verdwijnen. Wel kan hij of zij je helpen bij het verlichten van de klachten, of je doorsturen naar een fysiotherapeut of andere bewegings- en houdingtherapeut. Deze therapeuten kunnen je een andere lichaamshouding aanleren, waardoor de klachten mogelijk wat af zullen nemen. Ook kunnen zij je helpen bij het vinden van ontlastende bewegingspatronen.