Bekkeninstabiliteit
Bekkeninstabiliteit is een heel normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap. Vervelender wordt het als de bekkeninstabiliteit bekkenpijn veroorzaakt.
Deze bekkenpijn kan dusdanige vormen aannemen dat een zwangerschap erg pijnlijk en vervelend kan worden ervaren. Ook is het nog maar de vraag in hoeverre herstel na de bevaling volledig aan de orde zal zijn.
Vanwege een nog steeds sceptische blik van artsen en verloskundigen is zelf op tijd ingrijpen echt noodzakelijk !!
Bekkeninstabiliteit
Bekkeninstabiliteit kan verschillende oorzaken hebben. Zo maken we al het onderscheid tussen mechanische bekkeninstabiliteit en hormaonale bekkeninstabiliteit.
Mechanische bekkeninstabiliteit houdt in dat er door een trauma dusdanige schade aan het bekken en de bekkenbanden wordt toegebracht dat voorzichtig herstel genoodzaakt is, het liefst onder toezicht van een professional met ervaring zoals bijvoorbeeld een fysiotherapeut.
Voorbeelden van het ontstaan van mechanische bekkeninstabiliteit zijn een zeer snelle bevalling of een auto-ongeluk.
Vandaar dat mannen ook een mechanische bekkeninstabiliteit kunnen hebben.
Vrouwen die tijdens de bevalling een mechanische bekkeninstabiliteit ervaren mogen in GEEN geval hun benen door anderen laten optrekken !!! Dit kan namelijk leiden tot zeer ernstige onherstelbare schade.
Door de juiste oefeningen te doen is het mogelijk na verloop van tijd volledig te herstellen, dit zal geleidelijk gaan met een terugname van de pijn.
Hormonale bekkeninstabiliteit wordt veroorzaakt door een veranderende hormoonspiegel tijdens de zwangerschap.
Deze instabiliteit is ook nodig om het kindje aan het eind van de zwangerschap geboren te laten worden. Op zich nog geen probleem dus.
Een probleem wordt het echter wel op het moment dat er pijn gaat optreden. Deze pijn wordt dan bekkenpijn genoemd.
Het negeren van de pijn zal tot gevolg hebben dat deze verergert en de toestand dus verslechterd.
Vaak worden vrouwen bang gemaakt dat je met bekkeninstabiliteit uiteindelijk in een rolstoel terecht kan komen. Tot op zekere hoogte is dit waar, het komt alleen gelukkig lang niet zo vaak voor als men wel wil denken.
Wel is het zo dat voorzichtigheid geboden is. De schade die tijdens de instabiliteit ontstaat zal na de bevalling niet spontaan verdwijnen.
Het kan wel gebeuren dat de bekkenpijn na de bevalling meteen of vrij snel volledig verdwijnt omdat de hormoonhuishouding dan al meteen gedeeltelijk verandert.
Het geven van borstvoeding kán een vertraging van het herstel van de bekkenklachten teweegbrengen.
Tijdens de zwangerschap met bekkenpijn is het dragen van hoge hakken uit den boze !!
Met het doen van de juiste oefeningen (vooral de oefening, die tijdens de zwangerschapsgymnastiek vaak wordt aangeleerd, om de spieren extra aan te spannen waarmee normaal gesproken de urine en ontlasting wordt opgehouden kan enorme vooruitgang teweegbrengen)
Deze specifieke oefening kan al vóór de zwangerschap worden gestart, tijdens de zwangerschap worden volgehouden, en na de bevalling worden bijgehouden.
Niet alleen bij bekkenpijn zal er verbetering optreden, ook met het voorkómen van lichte
incontinentie en het verbeteren van het
vrouwelijk orgasme zal deze oefening positief effect hebben, je doet de oefening dus nooit voor niets...
Veel extra informatie over de hormonale bekkeninstabiliteit staat in de volgende link :
Patiëntenfolder Verloskunde Bekkenpijn