Bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit Bekkeninstabiliteit is een heel normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap. Vervelender wordt het als de bekkeninstabiliteit bekkenpijn veroorzaakt. Deze bekkenpijn kan dusdanige vormen aannemen dat een zwangerschap erg pijnlijk en vervelend kan worden ervaren. Ook is het nog maar de vraag in hoeverre herstel na de bevaling volledig aan de orde zal zijn. Vanwege een nog steeds sceptische blik van artsen en verloskundigen is zelf op tijd ingrijpen echt noodzakelijk !!

Bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit kan verschillende oorzaken hebben. Zo maken we al het onderscheid tussen mechanische bekkeninstabiliteit en hormaonale bekkeninstabiliteit.

Mechanische bekkeninstabiliteit houdt in dat er door een trauma dusdanige schade aan het bekken en de bekkenbanden wordt toegebracht dat voorzichtig herstel genoodzaakt is, het liefst onder toezicht van een professional met ervaring zoals bijvoorbeeld een fysiotherapeut.
Voorbeelden van het ontstaan van mechanische bekkeninstabiliteit zijn een zeer snelle bevalling of een auto-ongeluk.
Vandaar dat mannen ook een mechanische bekkeninstabiliteit kunnen hebben.
Vrouwen die tijdens de bevalling een mechanische bekkeninstabiliteit ervaren mogen in GEEN geval hun benen door anderen laten optrekken !!! Dit kan namelijk leiden tot zeer ernstige onherstelbare schade.
Door de juiste oefeningen te doen is het mogelijk na verloop van tijd volledig te herstellen, dit zal geleidelijk gaan met een terugname van de pijn.

Hormonale bekkeninstabiliteit wordt veroorzaakt door een veranderende hormoonspiegel tijdens de zwangerschap.
Deze instabiliteit is ook nodig om het kindje aan het eind van de zwangerschap geboren te laten worden. Op zich nog geen probleem dus.
Een probleem wordt het echter wel op het moment dat er pijn gaat optreden. Deze pijn wordt dan bekkenpijn genoemd.
Het negeren van de pijn zal tot gevolg hebben dat deze verergert en de toestand dus verslechterd.
Vaak worden vrouwen bang gemaakt dat je met bekkeninstabiliteit uiteindelijk in een rolstoel terecht kan komen. Tot op zekere hoogte is dit waar, het komt alleen gelukkig lang niet zo vaak voor als men wel wil denken.
Wel is het zo dat voorzichtigheid geboden is. De schade die tijdens de instabiliteit ontstaat zal na de bevalling niet spontaan verdwijnen.
Het kan wel gebeuren dat de bekkenpijn na de bevalling meteen of vrij snel volledig verdwijnt omdat de hormoonhuishouding dan al meteen gedeeltelijk verandert.
Het geven van borstvoeding kán een vertraging van het herstel van de bekkenklachten teweegbrengen.

Tijdens de zwangerschap met bekkenpijn is het dragen van hoge hakken uit den boze !!

Met het doen van de juiste oefeningen (vooral de oefening, die tijdens de zwangerschapsgymnastiek vaak wordt aangeleerd, om de spieren extra aan te spannen waarmee normaal gesproken de urine en ontlasting wordt opgehouden kan enorme vooruitgang teweegbrengen)
Deze specifieke oefening kan al vóór de zwangerschap worden gestart, tijdens de zwangerschap worden volgehouden, en na de bevalling worden bijgehouden.
Niet alleen bij bekkenpijn zal er verbetering optreden, ook met het voorkómen van lichte incontinentie en het verbeteren van het vrouwelijk orgasme zal deze oefening positief effect hebben, je doet de oefening dus nooit voor niets...

Veel extra informatie over de hormonale bekkeninstabiliteit staat in de volgende link :

Patiëntenfolder Verloskunde Bekkenpijn
© 2007 - 2024 Noemie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bekkenpijn of bekkeninstabiliteitBekkenpijn of bekkeninstabiliteitVeel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap, doorgaans de tweede helft van de zwangerschap, last van bekkenpijn, ook we…
Borstvoeding en bekkeninstabiliteitBorstvoeding en bekkeninstabiliteitBekkeninstabiliteit is een bekend verschijnsel tijdens, maar ook na de zwangerschap. Door de zwangerschapshormonen verwe…
Zwanger: pijn in de liesZwanger: pijn in de liesZwanger en pijn in de lies. Liespijn komt vaak voor tijdens de zwangerschap, vooral tegen het einde. Toch kan het al vee…
Bekkeninstabiliteit en zwangerBekkeninstabiliteit en zwangerBekkeninstabiliteit kan bij iedereen voorkomen, maar het meeste komt bekkeninstabiliteit toch tijdens de zwangerschap vo…

Alcohol en zwangerschapAlcohol en zwangerschapAlcohol tijdens de zwangerschap is niet gezond. Dat is algemeen bekend. Maar wat kunnen de gevolgen zijn. En hoeveel mag…
TienerzwangerschapTienerzwangerschapIn vergelijking met landen als de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk, heeft België een relatief laag aantal tie…
Noemie (8 artikelen)
Gepubliceerd: 08-02-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.