Winterproblemen: feiten of fabels?

Winterproblemen: feiten of fabels? Ieder seizoen heeft zo zijn fabels en feiten, maar het winterseizoen steekt er met kop en schouders bovenuit als het gaat om feiten en fabels. We maken onszelf bang, denken bepaalde zaken door overlevering, maar als het gaat om het bewijs is menig feit helemaal niet zo’n feit. Wat is nu waar en wat niet?

Fascinerende winter

We houden allemaal van de lente en zomer, het wordt groen, de zon schijnt, alles wordt warmer en we voelen ons prettiger. Is dat saai? Misschien wel, want er valt niet veel aan te merken op het weer, de ontspruitende natuur en de omgeving die in ieder geval ogenschijnlijk vrolijker lijkt te zijn.
De winter daarentegen geeft menigeen aanleiding tot gezeur over de kou, de nattigheid of wat je allemaal aan over kunt houden. Maar is dat ook zo?
Soms zijn feiten helemaal geen feiten en soms denk je met een fabel te maken te hebben en dan blijkt het toch waar.

Waar gaan onze “winterproblemen” zoal over?

Hoofdhaar

We weten dat door invloed van de zon in de zomermaanden ons haar harder groeit, maar de winter is dus slecht voor ons haar en stimuleert de uitval. Dit laatste is niet het geval, want in de winter heeft je hoofd eerder de neiging het haar vast te houden en laat ons teruggaan naar de basis waar dieren in de winter hun vacht voor de kou vasthouden. Er zijn namelijk ook veel mensen die in de zomer veel haar verliezen, wat los staat van de snellere groei, maar wel de basisgedachte van haarverlies ondersteunt (zoals veel dieren dat ook hebben)

Door de invloed van de kou kan je hoofdhuid wel schilferig en droog worden. Dit kan vervolgens weer effect hebben op de hoofdhuid. Dit is slecht voor de groei van je haar en kan je haar dof en breekbaar maken.

Alcohol om lekker warm te blijven

We hebben vaak het idee dat alcohol ons kan doen opwarmen en in eerste instantie voelt dat ook zo als je een borrel drinkt. Maar wat je lichaam doet is het bloed naar de oppervlakte van je huid pompen. Dit geeft inderdaad even dat warmere gevoel, maar omdat het aan de oppervlakte zit koel je vervolgens ook weer sneller af. Het drinken van alcohol heeft feitelijk dus een averechts effect en koelt je per saldo sneller af.

Buitensporten levert in de winter meer op dan in de zomer

Feitelijk gaat het er om dat je conditie opbouwt, op gewicht blijft (of afvalt) en je lekker fit voelt. In de winter naar buiten om te gaan sporten geeft inderdaad meer effect dan in de zomer. Je rent wat “lichter” in de winter, wat stimuleert om meer te lopen én het geeft vervolgens ook meer verbranding. Daarnaast komt je lichaam uit de comfortzonde en dat kan je lichaam inderdaad een boost geven wat je een goed gevoel geeft en je immuunsysteem stimuleert.

Meer ziek in de winter

Statistisch gezien klopt dit, maar het ligt wat genuanceerder dan we denken. We denken dat de kou ons ziek kan maken en we worden inderdaad in de winter ook vaker ziek, maar niet door de kou.
De bekende griepjes en verkoudheden worden echter verspreid door andere mensen en aangezien we in goed geïsoleerde ruimtes vertoeven (we ventileren tijdens de wintermaanden ook te weinig), is het gemakkelijker iets van iemand op te pikken.

In de zomer leven we meer buiten, gaan deuren en ramen open en dit verkleint de kans om ziek te worden. Maar strikt genomen is de kou dus niet de boosdoener, maar de mens zelf die graag de warmte binnenhoudt in de koude maanden.

Meer depressiviteit

De koude maanden zorgen inderdaad voor meer depressiviteit en hoewel er veel mensen zijn die juist die wintermaanden ook wel heel gezellig vinden, levert het meer depressiviteit op. Dit heeft echter meer te maken met enerzijds het ontbrekende daglicht (minimaal 10 minuten per dag, maar bij voorkeur wat meer!), want we leven veel binnen en zien soms niet eens daglicht.
Anderzijds is het ook de periode dat mensen dichter naar elkaar toe trekken en gezellig de feestdagen doorbrengen. De eenzame man of vrouw zonder familie en sociaal leven, heeft het in deze periode nog moeilijker. Aangezien de schroom om hulp te zoeken nog steeds groot is, neemt de depressiviteit of zelfs zelfmoorden toe.

Concluderend

De koude wintermaanden brengt absoluut een bepaalde mate van gezelligheid met zich mee, maar ook genoeg problemen. Eigenlijk zoals ieder seizoen aspecten in positieve- en negatieve zin heeft. Toch heeft de mens in de loop der tijd zelf ook nogal wat bedacht en “verkocht” als zijnde feitelijkheden. Soms is het interessant te onderzoeken waar het vandaan komt en soms is ook het zinvol mythes uit de wereld te helpen.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wil je geen griepspuit? Verhoog je weerstand!nieuws uitgelichtWil je geen griepspuit? Verhoog je weerstand!De media staat er bol van: De vaccins tegen de griep. Ze zouden helemaal niet werken en bomvol zitten met stoffen die he…
Een hondje nemenEen hondje nemenWaar vind ik een hond?Waar moet ik op letten als ik een hondje in huis neem? Wat heeft een hondje nodig? Kijk hier en le…
Computerpioniers: George BooleComputerpioniers: George BooleComputers spreken geen mensentaal. Om een computer iets duidelijk te maken moeten de opdrachten en informatie gecodeerd…

Kruidenbereidingen, hoe en waarom?In de fytofarmacie, kruidenapotheek en herboristerie worden een groot aantal bereidingsvormen van plantenmaterialen aang…
Onderzoek bekkenfysiotherapeut: wat kun je verwachten?Onderzoek bekkenfysiotherapeut: wat kun je verwachten?Zowel vrouwen als mannen wenden zich tot een bekkenfysiotherapeut met diverse mogelijk aan het bekken gerelateerde klach…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.