Klachten in de bekken en bekkenbodem
We weten het niet van elkaar, maar we hebben het zeker niet alleen. Klachten in de bekken of in de bekkenbodem komen veel voor. En bij de zwangerschap kan de bekken anders reageren dan we gewend zijn. Hormonale veranderingen die optreden in- en tijdens de zwangerschap zijn daar de oorzaak van.
Bron: Tome213, Rgbstock
Het niet kunnen ophouden van urine of ontlasting
Jong en oud kan er last van hebben of krijgen. Ook mannen kunnen te maken hebben met bekkenbodemproblemen. Herken je een collega die meerdere keren tijdens een vergadering opstaat om naar het toilet te gaan? Misschien herken je de check na hoesten of niesen of herkend u ook het gevoel van onrust wanneer je sport of aan het winkelen bent. Verdurend in de gaten houden waar het dichtstbijzijnde toilet is.
Andere symptomen bij klachten met de bekken of bekkenbodem zijn
- Continue moeite hebben met opstaan
- Lastig omdraaien in bed
- Moeizaam traplopen
- Pijn in de onderbuik
- Pijn in de geslachtsdelen
- Verzakkingsklachten
- Urineverlies
- Pijn bij het vrijen
Bron: Mzacha, Rgbstock
De bekkenfysiotherapeut
Je bent niet de enige. Blijf er niet mee lopen en zoek hulp. Gelukkig zijn er mensen die je kunnen helpen. Je kunt terecht bij de geregistreerde bekkenfysiotherapeut. De bekkenfysiotherapeut kan jouw vragen beantwoorden en probeert samen met jou de problemen en klachten in kaart te brengen.
Onderzoeken van de bekkenbodem
Een belangrijk onderdeel van de analyse van het probleem en de klachten is het onderzoeken van de bekkenbodem. Dit is een specialisme waar de geregistreerde bekkenfysiotherapeut bij uitstek voor is opgeleid. Het is belangrijk dat de bekkenbodemspier goed en snel kunnen aanspannen, maar zeker ook kunnen ontspannen.
Bron: Coscurro, Rgbstock
Oefeningen en behandeling van de bekken
Bij de behandeling leer je de spieren rond de bekken te herkennen en goed te gebruiken, zodat de bekkenbodemspieren en de omliggende spieren weer een samenhangend geheel gaan vormen waarop je kunt vertrouwen. Dit gebeurt door oefeningen waarbij soms gebruik wordt gemaakt van oefenmiddelen, zoals een bal of fitnessapparatuur.
Gebruik van Myofeedback bij bekkenklachten
Met een ballonnetje kan het aandranggevoel binnen de darmen nagebootst worden. Myofeedback is een manier om de mate van spanning van de bekken van de bodemspieren zichtbaar en meetbaar te maken. Op een computerbeeldscherm kun je precies zien wanneer je de bekkenbodemspieren aanspant en ontspant.
Gebruik van elektrostimulatie bij bekkenklachten
Ook kan elektrostimulatie gebruikt worden om je klachten te verhelpen. Veel kun je zelf thuis doen aan de hand van oefeningen en tips die de bekkenfysiotherapeut met jou doorneemt. De bekkenfysiotherapeut zorgt voor het juiste maatwerk. Er bestaat geen standaardtherapie, maar er wordt een persoonlijke, op jouw specifieke situatie, gerichte behandeling gegeven.
Bron: Photonut, Rgbstock
Aarzel niet om hulp te vragen, wie weet kan ook voor jou het dagelijkse leven een stukje aangenamer worden. Je krijgt de controle en daarmee het vertrouwen in je eigen functioneren weer terug. Doe weer de dingen die je wilt doen zonder zorgen
Lees verder